ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Οχι» στην απαγόρευση της δράσης της ΚΕΝ Τσεχίας

Αύριο στις 7 μ.μ. η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η ΚΝΕ έξω από το υπουργείο Εξωτερικών

Από παλιότερη διαμαρτυρία φοιτητών όταν είχε ξεκινήσει η διαδικασία για την απαγόρευση της ΚΕΝ
Από παλιότερη διαμαρτυρία φοιτητών όταν είχε ξεκινήσει η διαδικασία για την απαγόρευση της ΚΕΝ
Εμπρακτη χρειάζεται να γίνει η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη στην Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας, που από τις 12 Οκτώβρη η δράση της απαγορεύτηκε από την τσεχική κυβέρνηση. Εκτός από τη συγκέντρωση υπογραφών στην ηλεκτρονική διεύθυνση http:4ksm.kke.gr, συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνει η ΚΝΕ αύριο Πέμπτη 26 Οκτώβρη στις 7μ.μ. στο υπουργείο Εξωτερικών, και απευθύνει κάλεσμα σε όλο το λαό.

Καθημερινά καταφτάνουν ανακοινώσεις κομμάτων, νεολαιών και οργανώσεων που καταδικάζουν την απόφαση της τσεχικής κυβέρνησης.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ), μέλος της οποίας είναι η ΚΕΝ, έχει ξεκινήσει από την περασμένη Δευτέρα καμπάνια αλληλεγγύης που θα διαρκέσει δύο βδομάδες, ενώ ανακοινώνει ότι θα συμμετάσχει ως παρατηρήτρια στην 5η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Οργανώσεων Νεολαίας που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα στις 27 - 29 Οκτώβρη. Με εκτενέστατη ανακοίνωσή της, η ΠΟΔΝ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στις μέχρι τώρα επιθέσεις που δέχεται η ΚΕΝ και το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας, και επισημαίνει ότι «ο λόγος της απαγόρευσής της είναι η πεποίθηση αυτών των νέων να κτίσουν μια διαφορετική κοινωνία, που δε βασίζεται στις καπιταλιστικές αρχές. Αποτελεί μια πράξη που στρέφεται ενάντια στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, των οποίων η ΕΕ διεκδικεί τον τίτλο του υπερασπιστή». Τονίζει, μάλιστα, πως παρόμοια φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και των πρώην Δημοκρατιών της Σοβιετικής Ενωσης, που στοχεύουν στην ποινικοποίηση των κομμουνιστών και των πράξεών τους, τη στιγμή που δημιουργούνται αντικομμουνιστικά και αντισοβιετικά ιδρύματα και μουσεία. Καταλήγοντας, η ΠΟΔΝ τονίζει ότι η δράση και η πάλη του αντιιμπεριαλιστικού, προοδευτικού και δημοκρατικού νεολαιίστικου κινήματος, σε όλο τον κόσμο δε θα επιτρέψει να καταπνιγεί ή να σιωπηθεί κάθε έκφραση του νεολαιίστικου κινήματος.

Από τη μεριά της, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) με ανακοίνωσή της καταδικάζει την απόφαση της τσεχικής κυβέρνησης, εκφράζει την αλληλεγγύη της στην ΚΕΝ και μεταξύ άλλων τονίζει ότι «αυτή η αντιδημοκρατική επιχείρηση στοχεύει να χτυπήσει τα προοδευτικά κινήματα και τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών, εφαρμόζοντας τη λεγόμενη "αντιτρομοκρατική νομοθεσία" της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της ΕΕ».

Τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στην ΚΕΝ εκφράζουν με ανακοινώσεις τους, μεταξύ άλλων, το ΚΚ Περού, το Ιορδανικό ΚΚ, το ΚΚ στη Δανία, το Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας.

Επίσης, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικής Ασφάλισης Πειραιά και γύρω Δήμων, το ΔΣ του ΤΕΙ Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Φοιτητών Γεωπονικής, η Γενική Συνέλευση Χημικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης, η Γενική Συνέλευση Ιστορικού Θεσσαλονίκης, το ΔΣ του τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΤΕΙ Κρήτης και η Δημοκρατική Συνεργασία Αγίας Βαρβάρας. Εκατοντάδες είναι οι υπογραφές διαμαρτυρίας από τη Γερμανία, μεταξύ των οποίων μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων, το Γερμανικό ΚΚ (DKP), το Αριστερό Κόμμα ΚΟΔΗΣΟ, συνδικαλιστές, ανέντακτες προσωπικότητες της κοινωνικής ζωής όπως δημοσιογράφοι, ηθοποιοί και άλλοι.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αντικομμουνιστική υστερία για το 1956 στην Ουγγαρία

Τα αντεπαναστατικά γεγονότα επιχειρείται να παρουσιασθούν ως «λαϊκή εξέγερση»

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (της απεσταλμένης μας ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ).-

Τη σκυτάλη από το Συμβούλιο της Ευρώπης παραλαμβάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην αντικομμουνιστική υστερία, μετά το αντικομμουνιστικό μνημόνιο, με αφορμή την επέτειο των αντεπαναστατικών γεγονότων, που έλαβαν χώρα στην Ουγγαρία το 1956. Στη χτεσινή Ολομέλεια του κοινοβουλευτικού Σώματος της ΕΕ, οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων προχώρησαν σε δηλώσεις αναφορικά με την «50ή επέτειο της Ουγγρικής εξέγερσης και της σημασίας της για την Ευρώπη».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζοζέ Μπορέλ Φοντενέλ, χαρακτήρισε τα γεγονότα του 1956 ως την «πρώτη ρήξη στο σιδηρούν παραπέτασμα, την οποία ακολούθησε η Πολωνία», σημειώνοντας ότι η ΕΕ έχει χρέος να τιμήσει τα θύματα, μην αφήνοντας κάτι τέτοιο να επαναληφθεί και τονίζοντας ότι αυτό ήταν το πρώτο βήμα στην «επανένωση της Ευρώπης» και «έχουμε χρέος απέναντι στην Ουγγαρία».

Ο Χανς Πέτερινγκ, επικεφαλής του ΕΛΚ, ισχυρίστηκε ότι «οι Ούγγροι το 1956 έκαναν την επανάσταση για όλους μας. Για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, ήρθαν αντίπαλοι με τα τανκς και οι ήρωες της Ουγγαρίας έγιναν ήρωες για όλη την Ευρώπη». Συνεχίζοντας το αντικομμουνιστικό του παραλήρημα ο πρόεδρος του ΕΛΚ ισχυρίστηκε ότι οι «Σοβιετικοί το παρουσίασαν ως αντεπανάσταση. Πρέπει να υπάρξει αναγνώριση των Ούγγρων συναδέλφων. Αυτοί μας δείχνουν τους κοινούς μας στόχους, που μας συνδέουν όλους».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο Μάρτιν Σουλτς, Πρόεδρος των Σοσιαλιστών, που τόνισε αναφερόμενος στο σοσιαλισμό ότι «καμία δικτατορία δεν μπορεί να υπάρξει για πάντα και 50 χρόνια μετά γιορτάζουμε την επίτευξη της ελευθερίας και της δημοκρατίας στην Ουγγαρία».

Ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων ισχυρίστηκε ότι η Βουδαπέστη έγινε τόπος αιματηρής καταστολής από τους Σοβιετικούς, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να «αντλήσουμε σύνεση από τις επετείους αυτές για το κοινό καλό».

Οι Πράσινοι μίλησαν για φασιστική και κομμουνιστική δικτατορία και ζήτησαν αγώνα για τη δημοκρατία...

Απαράδεκτη στάση κράτησε και η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE-NGL) της οποίας ο πρόεδρος, Φράνσις Βιρτς, χαρακτήρισε την αντεπανάσταση ως «λαϊκή εξέγερση», ενώ δήλωσε υπέρ της «καταδίκης του σταλινισμού» και κατά της δαιμονοποίησης του κομμουνισμού...

Παράλληλα με τις παραπάνω δηλώσεις οι ομάδες προετοιμάζουν ψηφίσματα αναφερόμενα στα γεγονότα του 1956.

Το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι, οι Πράσινοι και η Ευρώπη των Εθνών κατεβάζουν κοινό ψήφισμα, βάσει του οποίου αποδίδονται τιμές στα θύματα της «εξέγερσης», ενώ γίνεται ιδιαίτερη μνεία σε «έθνη που αγωνίστηκαν για την ελευθερία», στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αναφέροντας τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, που επανήλθαν στο σωστό δρόμο του καπιταλισμού, όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Πολωνία, η Γερμανία, η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία.

Το εν λόγω ψήφισμα υιοθετεί στο ακέραιο το πνεύμα του αντικομμουνιστικού μνημονίου, «υπογραμμίζει ότι η δημοκρατική κοινότητα πρέπει αδιαμφισβήτητα να απορρίψει την αυταρχική και αντιδημοκρατική κομμουνιστική ιδεολογία, εξυψώνοντας τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της έννομης τάξης και να πάρει ξεκάθαρη θέση όταν αυτά παραβιάζονται».

Στήριξη σε αυτές τις θέσεις έδωσαν και δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται αριστερά των Σοσιαλδημοκρατών, με την GUE να μην στηρίζει το εν λόγω ψήφισμα, αλλά να εισηγείται ένα αντίστοιχο που αποδέχεται τα βασικά του στοιχεία...

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Καθαγιάζουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα

Τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, σε παρέμβασή του αναφορικά με τα αντεπαναστατικά γεγονότα του 1956, σημείωσε ότι «η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο και τα ψηφίσματα που κατατέθηκαν για τα 50 χρόνια από την αντεπανάσταση στην Ουγγαρία αποτελούν άλλη μια οργανωμένη προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας, όξυνσης του αντικομμουνισμού.

Οι πανηγυρισμοί των εκπροσώπων του καπιταλισμού, η παρουσία του ΓΓ του ΝΑΤΟ, του προέδρου της Κομισιόν και των άλλων ιμπεριαλιστών ηγετών στην εκδήλωση στη Βουδαπέστη αποτελούν την καλύτερη μαρτυρία για τους στόχους της αντεπανάστασης στην Ουγγαρία, την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος και την παλινόρθωση του καπιταλισμού.

Η δημοσίευση, άλλωστε, επίσημων ντοκουμέντων που αποδεικνύουν την ενεργό ανάμειξη ιμπεριαλιστών και την οργανωμένη στήριξη των αντεπαναστατικών δυνάμεων αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσους διαστρεβλώνουν το χαρακτήρα των γεγονότων και τα ονομάζουν λαϊκή εξέγερση.

Οι κοινές και πανομοιότυπες κραυγές του Λαϊκού, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων για τη δημοκρατία και ελευθερία επιχειρούν να καθαγιάσουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα και να την παρουσιάσουν σαν μονόδρομο για τους λαούς. Κρύβουν ταυτόχρονα και το φόβο τους για το σοσιαλισμό που αποτελεί κοινωνική αναγκαιότητα.

Αναλαμβάνουν μεγάλες πολιτικές ευθύνες αριστερές δυνάμεις με τη στάση τους. Ενώ γνωρίζουν τον υπονομευτικό και επιθετικό ρόλο του ιμπεριαλισμού στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, το δολοφονικό του ρόλο απέναντι σε όλα τα λαϊκά κινήματα, υιοθετούν στο όνομα της "αντικειμενικότητας" την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα. Δεν αντιμετωπίζουν ταξικά τα γεγονότα και έτσι δίνουν άλλοθι στον ιμπεριαλισμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ