ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Περιοριστικά μέτρα για Βούλγαρους και Ρουμάνους

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Περιορισμούς στα δικαιώματα εύρεσης εργασίας στη Βρετανία για ανειδίκευτους εργάτες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ανακοίνωσε χτες ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Τζον Ριντ, επαναβεβαιώνοντας τη θέση της Βρετανίας και ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των Συντηρητικών να κλείσει τα σύνορα στους εργαζόμενους από δύο χώρες που θα γίνουν μέλη της ΕΕ το Γενάρη.

Ο Τζον Ριντ δήλωσε ότι θα υπάρξουν περιορισμοί στις άδειες εργασίας, οι οποίες θα εκδίδονται μόνο για συγκεκριμένες εργασίες, όπως οι αγροτικές εργασίες, προσθέτοντας ότι εάν παραστεί ανάγκη σε άλλους παραγωγικούς τομείς, τότε οι περιορισμοί θα αλλάξουν.

Η Βουλγαρία θα λάβει τα ανάλογα μέτρα, στην περίπτωση που η κυβέρνηση της Βρετανίας προχωρήσει σε περιορισμούς για τη δραστηριοποίηση πολιτών της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην αγορά εργασίας της μετά την ένταξή τους στην ΕΕ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ντιμιτάρ Τσάντσεφ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΟΝΝΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Το Ιράν θα έχει δυνατότητα κατασκευής πυρηνικής βόμβας πιθανότατα μέχρι το 2015, εκτιμούν, σε έκθεσή τους, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες. Την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές διέρρεαν ότι ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία θα πιέσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει σκληρές απαγορεύσεις στην πώληση πυραυλικής και πυρηνικής τεχνολογίας στο Ιράν.

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.- Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε οβίδες φωσφόρου «κατά στρατιωτικών στόχων» κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Λίβανο, τον Ιούλη, παραδέχτηκαν Ισραηλινοί ιθύνοντες, επιμένοντας ότι «έγινε εντός του διεθνούς πλαισίου», αν και ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει γενικώς παράνομη τη χρήση τους. Από την άλλη, ο επικεφαλής της πολυεθνικής δύναμης - UNIFIL - στο Λίβανο επανέλαβε ότι «πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον τερματισμό των πτήσεων ισραηλινών αεροσκαφών στο λιβανικό εναέριο χώρο», απορρίπτοντας, όμως, το ενδεχόμενο κατάρριψής τους.

ΠΑΡΙΣΙ.- Στις 22 Απρίλη και στις 6 Μάη θα διεξαχθούν ο πρώτος και ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών αντιστοίχως, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών. Στις 10 και 17 Ιούνη, θα πραγματοποιηθούν οι δύο γύροι των βουλευτικών εκλογών.

ΠΕΚΙΝΟ.- Οι αρχές της Κίνας τιμώρησαν 17.500 αξιωματούχους τους πρώτους οκτώ μήνες του 2006, οι οποίοι ενέχονταν σε υποθέσεις διαφθοράς, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

ΚΕΤΑ.- Αυτονομιστές ανατίναξαν έναν σημαντικό αγωγό φυσικού αερίου στην επαρχία Μπαλουχιστάν του Πακιστάν χθες Τρίτη, διακόπτοντας την παροχή προς χιλιάδες πολίτες, σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας.

ΛΑ ΠΑΣ.- Τη δημιουργία μιας νέας κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου, της Corporacin YPFB, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βολιβίας, 4 μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις ξένες πολυεθνικές, βάσει του διατάγματος της 1ης Μάη για την εθνικοποίηση των υδρογονανθράκων.

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.- Σε κινητοποιήσεις για την «υπεράσπιση της δημοκρατίας» και ενάντια στην απεργία επ' αόριστον που κήρυξαν από κοινού οι Ενώσεις Ιδιοκτητών Μέσων Συγκοινωνιών και των Αυτοκινητιστών, κάλεσε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών PIT-CNT.

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Επικύρωσε χτες η ισπανική Δικαιοσύνη την απαγγελία κατηγορίας κατά του Αρνάλντο Οτέγκι, ηγέτη του αυτονομιστικού κόμματος των Βάσκων «Ερι Μπατασούνα» και άλλων 37 μελών του κόμματος, και αποφάσισε να τους παραπέμψει σε δίκη με την κατηγορία «της συμμετοχής σε ένοπλη συμμορία».

ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Απειλές Νορθ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.-

«Ενας φίλος από τα παλιά» ήταν η προσφώνηση του συντηρητικού πολιτικού της Νικαράγουας, Χοσέ Ρίσο, προς τον πρώην αξιωματικό των Πεζοναυτών και σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Ολιβερ Νορθ.

Ο Νορθ - γνωστός στην υφήλιο ολόκληρη, από την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Ιράν-Κόντρας, τη δεκαετία του 1980 - βρέθηκε στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής και προειδοποίησε από το μνημείο των πεσόντων «Κόντρας» το λαό, να μην «επιστρέψει στο παρελθόν», και εξέφρασε την «ελπίδα» οι ψηφοφόροι να μην αναδείξουν στην προεδρία τον ηγέτη των ΣαντινίσταςΝτανιέλ Ορτέγκα, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου. Ο Νορθ απείλησε ανοικτά το λαό της χώρας, χαρακτηρίζοντας τη διαφαινόμενη εκλογή Ορτέγκα ως «το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στη Νικαράγουα...».

Ο Ορτέγκα, υποψήφιος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου των Σαντινίστας (FSLN), δήλωσε χτες ότι έχει ως στόχο να «ενταφιάσει τον ανεξέλεγκτο άγριο καπιταλισμό», στον οποίο απέδωσε τα προβλήματα που ταλανίζουν τη Νικαράγουα. Στα 16 χρόνια νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων, είπε, πάνω από 800.000 πολίτες αναγκάσθηκαν να μεταναστεύσουν αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον και η φτώχεια έφθασε να πλήττει το 80% του πληθυσμού. «Είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε μια βαθιά αλλαγή», τόνισε.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιχειρήσεις παρά την εκεχειρία

ΑΓΚΥΡΑ.- Ανδρες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σκότωσαν τρία μέλη του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν αργά το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας από το Ντιάρμπακιρ, τις οποίες μετέδωσε χτες το «Ρόιτερς». Επίσης σε «επιχειρησιακό» επίπεδο, η «Turkish Daily News» ανέφερε χτες ότι ένας Κούρδος «διοικητής» ομάδας του ΡΚΚ, ο Φεχμί Ασλάν, παραδόθηκε στις αρχές στο Σίιρτ.

Σε πολιτικό επίπεδο, την έντονη δυσαρέσκεια της Αγκυρας προκάλεσε το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Χοσιάρ Ζεμπαρί είπε πως οι Κούρδοι του Ιράκ έχουν ντε φάκτο αντιπροσώπευση στην «τριμερή» ΗΠΑ - Τουρκίας - Ιράκ για την καταπολέμηση του ΡΚΚ.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε χτες την Τουρκία για την επέκταση, στο σπίτι ενός δικηγόρου, μιας έρευνας που γινόταν στα γραφεία της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους Καταπιεσμένους Λαούς - Mazlumder στη Σμύρνη το 1999. Τους τελευταίους μήνες, οι καταδίκες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος της Τουρκίας πέφτουν «βροχή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ