ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο «Συρμός» ξεκινά...

Μαρία Λούκα
Μαρία Λούκα
Με δύο νέους ταλαντούχους καλλιτέχνες επί σκηνής, τον Γιάννη Χαρούλη και την Μαρία Λούκα, ο «Συρμός» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, πλατεία Καραϊσκάκη, δίπλα στο σταθμό του μετρό «Μεταξουργείο», τηλ. 210.5203.661) ξεκινά μεθαύριο (Παρασκευή) τις φετινές μουσικές διαδρομές του.

Ο Γιάννης Χαρούλης, μετά από σειρά εμφανίσεων σε μουσικές σκηνές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κι ένα ταξιδιάρικο συναυλιακό καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα, επιστρέφει στο «Συρμό» για περιορισμένο αριθμό εμφανίσεων, κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Ο 25χρονος ερμηνευτής καταθέτει ήδη το δικό του στίγμα, πατώντας γερά στην ιδιαίτερη μουσική βαρύτητα της ερμηνευτικής του ρίζας, την Κρήτη και δοκιμάζοντας ηχοχρώματα ηλεκτρικά και μουσικό υλικό που συναντά τους λαϊκούς δρόμους, την ποιητικότητα της έντεχνης τραγουδοποιίας και την αμεσότητα των τροβαδούρων της ροκ. Αυτές τις μέρες καταθέτει τη δεύτερη προσωπική δισκογραφική του δουλιά (σε παραγωγή του Μάνου Ξυδού), μέρος της οποίας θα παρουσιάζει στο μουσικό στέκι του Μεταξουργείου. Μαζί, τραγούδια από τις συνεργασίες του με τους Μίλτο Πασχαλίδη, «Χαΐνηδες», «Εστουδιαντίνα», Μιχάλη Νικολούδη, αλλά και «στάσεις» σε αγαπημένα τραγούδια των Νίκου Ξυλούρη, Γιάννη Μαρκόπουλου, Μάνου Λοΐζου, Σωκράτη Μάλαμα, Θανάση Παπακωνσταντίνου και άλλων αξιόλογων δημιουργών. Πλαισιωμένος από ανήσυχους μουσικούς, ρισκάρει διαφορετικό βηματισμό σε μονοπάτια γνώριμα, ενώ αναδεικνύει την οικειότητα που κρύβουν οι νέες μουσικές φόρμες.

Γιάννης Χαρούλης
Γιάννης Χαρούλης
Η Μαρία Λούκα διαθέτει την ενέργεια και τον ενθουσιασμό εκείνο που απαιτείται για να αποσπάσει την προσοχή ενός ευρύτερου ακροατηρίου, σε μια εποχή υπερπροσφοράς νέων προσώπων στο μουσικό χώρο. Συνδυασμός δύναμης και ευαισθησίας, σκηνικής αμεσότητας και λιτής έκφρασης και - κυρίως - σαφήνεια αισθητικών επιλογών χαρακτηρίζουν την παρουσία αλλά και την πρώτη δισκογραφική της κατάθεση με τίτλο «Καλημέρα», που ήδη κυκλοφορεί. Δεν είναι εξάλλου τυχαία η μακροχρόνια συνεργασία της με τον Σωκράτη Μάλαμα.

Ρεπερτοριακή ποικιλία

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο «Ερρίκος Δ'» (πρωτοανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο πριν 56 χρόνια, με σκηνοθέτη τον Κάρολο Κουν και πρωταγωνιστή τον Βασίλη Διαμαντόπουλο), έργο μεταμφιέσεων και ανατροπών μεταξύ τρέλας, αλήθειας και λογικής, το οποίο παρουσίασε τον περασμένο Ιούνη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο, θα ανέβει από τις 3/11 στο θέατρο «Κοτοπούλη», σε μετάφραση - διασκευή - σκηνοθεσία του Δημήτρη Μαυρίκιου. Το έργο, όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης, «είναι με αυτοβιογραφική δυναμική γραμμένο από τον Πιραντέλο μετά τον εγκλεισμό της γυναίκας του σε ψυχιατρείο. Πραγματεύεται την τρέλα μέσα από ένα διαρκές θέατρο μέσα στο θέατρο. Ενας σύγχρονος άνθρωπος ζει επί είκοσι χρόνια σε μια ατελείωτη παράσταση, ταυτισμένος με τον αυτοκράτορα Ερρίκο Δ' της Γερμανίας (1050 - 1106) και περιστοιχισμένος από ηθοποιούς που παριστάνουν τους αυλικούς του...». Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Διονύση Φωτόπουλου, η μουσική του Στάθη Σκουρόπουλου, η κινησιολογία - χορογραφία της Αποστολίας Παπαδαμάκη, οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου, τα κινηματογραφικά της Νάνσυς Μπινιαδάκη, η μουσική διδασκαλία της Μελίνας Παιονίδου. Παίζουν μεταξύ άλλων: Αλέκα Παΐζη, Νίκος Καραθάνος, Ολια Λαζαρίδου, Αιμίλιος Χειλάκης, Γιάννης Βογιατζής, Κοσμάς Φοντούκης κ.ά.

  • Οι θίασοι «Θεώρημα» του Γιώργου Χριστοδούλου και «4 εποχές» του Γιάννη Μόρτζου θα παρουσιάσουν στο θέατρο «Μέλι» την ηθογραφική κωμωδία του Κωνσταντινουπολίτη αγιογράφου Δημήτρη Χατζή Κωνσταντή Ασλάνη, γνωστού με το ψευδώνυμο Δημήτριος Κ. Βυζάντιος, «Βαβυλωνία». Το έργο, γραμμένο το 1836, μας μεταφέρει στο Ναύπλιο του 1827, χρονιά σημαντική για την τύχη του ξεσηκωμένου γένους. Μέσα στο ίδιο το έργο αναγγέλλεται η συντριβή της Αρμάδας του Ιμπραήμ από τους στόλους των μεγάλων δυνάμεων. Αυτό το γεγονός είναι η αφετηρία του έργου. Οι παρευρισκόμενοι στην αναγγελία ένας Μωραΐτης, ένας Χιώτης, ένας Κρητικός, ένας Ανατολίτης, ένας λογιότατος, ένας Κύπριος πανηγυρίζουν το γεγονός σε μια «λοκάντα» (πανδοχείο). Ο καθένας μιλά τη διάλεκτο του τόπου του. Οι διαφορές των διαλέκτων τους είναι τόσο μεγάλες, που τους οδηγεί σε ασυνεννοησία και παρεξηγήσεις. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Μόρτζου, τα σκηνικά - κοστούμια της Δέσποινας Βολίδη, η μουσική του Ακη Τριανταφύλλου. Παίζουν: Γιάννης Μόρτζος, Γιώργος Χριστοδούλου, Νόνη Ιωαννίδου, Μιχάλης Γιαννάτος, Πέτρος Ξεκούκης, Γιώργος Σουξές κ.ά.
  • Στο «Νέο Ριάλτο» παρουσιάζεται το έργο του Σμα Μπόμπρικ «Αμλετ ο Β'», σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, σκηνικά - κοστούμια Φλώρας Κουτσουμάνη, φωτισμούς Πάολο Σκρίτο, μουσική Διονύση Τσακνή, χορογραφίες Ζελίνα Κιλίμη. Παίζουν: Χρήστος Κελαντώνης, Γιάννης Κοτσαρίνης, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Δημήτρης Μενούνος, Εφη Μουρίκη, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Πάνος Σταθακόπουλος, Ελένη Τζώρτζη και Πρόδρομος Τοσουνίδης.
Εσωτερικά τοπία

Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4, Δεξαμενή) θα παρουσιαστεί (από 1/11) ατομική έκθεση της Ηώς Αγγελή, με τίτλο «Σπίτι παντού». Η ζωγράφος δημιουργεί εικόνες του «σπιτιού» που υπάρχει μέσα μας. Ατακτο, ρευστό, λυόμενο, όπως τα παιδικά κουκλόσπιτα κάτω από καρέκλες. Εσωτερικά τοπία που αποκαλύπτουν επιθυμίες, φόβους, εμμονές των ανθρώπων. Οπως σημειώνει η Ιρις Κρητικού στο «"Σπίτι παντού" συντάσσεται μια ιδιάζουσα τράπεζα δεδομένων, με σύμβολα μιας πυκνότατης εικονογραφίας: η ρεαλιστική όψη του χώρου διαγράφεται. Τέμνοντα επίπεδα αναιρούν και ενισχύουν το ένα το άλλο, ορίζοντας έναν υπαρκτό μη-χώρο. Στο χάσκον εργοτάξιο των τελάρων, ανάμεσα σε ταράτσες και θερμοκήπια, επάνω σε τραπέζια και χαλασμένα μωσαϊκά, κάτω από σκάλες και σοφίτες, φύονται βιώματα της γυναίκας-ενοίκου που τρεφόμενη με μύθους και σύμβολα, ορθώνει - από εσώτατη ανάγκη - το δικό της μικρούτσικο κουκλόσπιτο: έναν ιδιωτικό χώρο με τοίχους κατασκευασμένους από μνήμες, εμμονές και φαντασιώσεις».

Ρεμπέτικα της Κατοχής

Ενα πρόγραμμα με ρεμπέτικα της Κατοχής, που επιμελήθηκε ο Πάνος Σαββόπουλος, παρουσιάζουν ο Γιάννης Λεμπέσης και η ορχήστρα του «Λαϊκή Στράτα» αύριο (26/10), στις 11 μ.μ., στο μουσικό στέκι «Καραβάνι» (Φωκίωνος Νέγρη και Ζακύνθου 1, Κυψέλη, τηλ. 210 8251896). Θα παρουσιαστούν αριστουργήματα των Βασίλη Τσιτσάνη, Απόστολου Καλδάρα, Μπαγιαντέρα, Μιχάλη Γενίτσαρη και άλλων σπουδαίων λαϊκών δημιουργών, που γράφτηκαν την περίοδο 1941-1947 και ηχογραφήθηκαν αρκετά χρόνια αργότερα, όταν επαναλειτούργησαν οι δισκογραφικές εταιρείες. Μεταξύ άλλων, θα ακουστούν τα τραγούδια: «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», «Κάποια μάνα αναστενάζει», «Μην απελπίζεσαι», «Σαλταδόρος», «Χτίζουν και γκρεμίζουν κάστρα», «Της κοινωνίας η διαφορά», «Επιδρομή στον Πειραιά» κ.ά.

ΑΤΙΤΛΟ

Στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (Βασ. Σοφίας, πάρκο Ελευθερίας), φιλοξενείται έκθεση μικρογλυπτικής των μελών του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδας. Διάρκεια έως 12/11.

Για όλα τα παιδιά

Βραβευμένες, και οι δύο, συγγραφείς λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους, η Αλκη Ζέη και η Ζωρζ Σαρρή (φίλες από μικρές) έσμιξαν για πρώτη φορά σε ένα βιβλίο για παιδιά, γράφοντας αναμνήσεις από τα παιδικά τους χρόνια, πιστεύοντας ότι «κάποια συναισθήματα είναι κοντά σ' όλα τα παιδιά όλων των εποχών». Βραβευμένες και οι δύο εικονογράφοι η Φωτεινή Στεφανίδη και η Βάσω Ψαράκη έσμιξαν πρώτη φορά και μεταξύ τους και με τις δύο συγγραφείς. Ο λόγος για το βιβλίο «Αλλοι καιροί Αλλα παιδιά», που εξέδωσε η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και Εφήβου, του οποίου τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν στο κέντρο «Ιρις» της ΕΨΥΠΕ (τηλ.210-6545402). Τα κείμενα της Αλκη Ζέη («Αλλοι καιροί Αλλα παιδιά», το οποίο προλογίζει το βιβλίο, και «Σκουληκαντέρες») εικονογραφεί η Φωτεινή Στεφανίδη. Τα κείμενα της Ζωρζ Σαρρή («Τιτάνια», «Το βελούδινο φόρεμα», «Το σπίτι της Αλκης», «Κατοχή», Το ταψί με τις πατάτες», «Η σκούπα») η Βάσω Ψαράκη.

Εργαστήρι αφήγησης παραμυθιών θα πραγματοποιηθεί από το Νοέμβρη έως το Μάιο (Σάββατο και Κυριακή) στο πολιτιστικό στέκι της «Διάβασης» (Σταυροπούλου 29, πλατεία Αμερικής). Αφηγήτρια: Λίλη Λαμπρέλη. Τηλ. επικοινωνίας: 210 8640943.

Πέντε παραστάσεις με τα νέα αστέρια της Ακαδημίας Μπαλέτου Μπολσόι της Μόσχας θα δοθούν (27- 30/10) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την ενίσχυση των σκοπών του ΕΠΙΨΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ