ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2006
Σελ. /28

Παιδιά με τόνο!

«Νιότη απ' τη νιότη σου έπαιρνα»!

Νιότη, θύελλα κι άνοιξη μαζί!

*

Αψιά νιότη, νιότη ολόκληρη, ανόθευτη, νιότη - παράσημο του κόσμου.

*

Το πιο μεγάλο «ναι» της ανθρωπότητας στην ευκαιρία της αιωνιότητας: Η νιότη που ζει τη νιότη της!

*

Χτίστε πάνω στη νιότη!

*

Ενδοξη νιότη, πυξίδα σε έναστρο ουρανό, τραγούδι ζωής.

*

Μη παρατάτε τη νιότη.

*

Είν' ο μαγνήτης της ελπίδας.

*

Είν' ο ανθός.

*

Αφήστε τη νιότη να μιλήσει.

*

Αφήστε τη νιότη να «οπλίζει τον κόσμο με ελεύθερη καρδιά».

*

Δείτε τη νιότη που σμίγει με τη γνώση του αγώνα: Αυτό είναι το «σχολειό» του μέλλοντός μας!

*

Αυτό το μάθημα, της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, του οράματος, το μάθημα του «εμείς», τα παιδιά μας δεν πρόκειται να το διδαχτούν παρά μόνο εκεί: Στα θρανία του δρόμου!

*

Εκεί κι εμείς, στο πλευρό τους, περήφανοι για τις «χιλιάδες μικρές πυρκαγιές που πυρπολούν την ατίθαση νιότη τους»!


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Του Αντρέα Πετρουλάκη (από την «Καθημερινή»)

1905 Η Σουηδία και η Νορβηγία υπογράφουν Συνθήκη Διαχωρισμού, ενώ ο Οσκαρ ο 2ος παραιτείται από το θρόνο του. Η Νορβηγία ανεξαρτητοποιείται.

1912 Στις 11 το βράδυ, ο Ταξίν πασάς υπογράφει την παράδοση της Θεσσαλονίκης, που έχουν ήδη απελευθερώσει τα ελληνικά στρατεύματα.

1979 Υπέρ της παραχώρησης ευρύτατης αυτονομίας στη Χώρα των Βάσκων και στην Καταλονία ψηφίζουν με συντριπτική πλειοψηφία οι κάτοικοι αυτών των δύο περιοχών. Η ΕΤΑ, όμως, ανακοινώνει ότι θα συνεχίσει τη δράση της κατά της κυβέρνησης της Μαδρίτης.

1979 Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Τσουνγκ Χι, δολοφονείται από πραξικοπηματίες, με επικεφαλής τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, κατά τη διάρκεια επίσημου γεύματος.


«Μια ωραία ατμόσφαιρα»!

Αν λάβουμε υπόψη μας τα όσα έγραψε μια (εξόχως) φιλοΠΑΣΟΚική εφημερίδα την επαύριο της κόντρας Παπανδρέου - Βενιζέλου,

ότι δηλαδή ο μεν Καστανίδης επιτέθηκε στον Βενιζέλο γιατί «νόμισε πως ο Γιώργος δεν κατάλαβε το επίθετο "ιταμός"» που του απηύθυνε ο Ευάγγελος (σ.σ.: υπάρχει εδώ κάποιο υπονοούμενο ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δε γνωρίζει καλά την ελληνική ή είναι εντύπωσή μας;...)

καθώς και σχόλια (στην ίδια εφημερίδα) του τύπου «η Ξενογιαννακοπούλου ούτε τρώγεται ούτε χωνεύεται»,

τότε είναι προφανές πως η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ αποδίδεται πλήρως με την ακόλουθη έκφραση: «Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, είμαστε...»!

Δυο κόσμοι (1)

Από το πρωί μέχρι και αργά το μεσημέρι η τηλεόραση του «902» ήταν χτες συντονισμένη «ζωντανά» με το εντυπωσιακό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και τη συναυλία που ακολούθησε. Την ίδια ώρα σε άλλα κανάλια, η δημόσια περιουσία των τηλεοπτικών συχνοτήτων είχε παραδοθεί από τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών μέσων στην κυρία Δρούζα και στην κυρία Τατιάνα Στεφανίδου...

Δυο κόσμοι (2)

Από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 2 το ξημέρωμα. Δυο ώρες φρεσκάδας, ομορφιάς και νιότης. Δυο ώρες που η συχνότητα του ραδιοφώνου του «902 Αριστερά στα FM» έχει - εδώ και τρεις μέρες - παραχωρηθεί σε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές.

Εδώ τα παιδιά δεν έχουν κληθεί για να τα «ανακρίνουν» οι βολεμένοι των τηλεπαράθυρων. Δεν είναι ο «μαϊντανός» των τηλεεισαγγελάτων. Δεν είναι ο «σάκος του μποξ» για τους επαγγελματίες «διαμορφωτές της κοινής γνώμης».

Εδώ τα παιδιά κάνουν τη δική τους εκπομπή, «Ράδιο - κατάληψη» ο τίτλος της, με λόγο γάργαρο, ελπιδοφόρο, λόγο μεστό και αποδεικτικό της αλήθειας τους, του αγώνα τους, των διεκδικήσεών τους. Ενα δίωρο ραδιοφωνικό αντάμωμα που τα παιδιά του κινήματος μιλούν για τον εαυτό τους, για τα «θέλω» τους, που μοιράζονται ελεύθερα το «εμείς» τους, καταθέτουν τη συμφωνία τους, τις διαφωνίες τους, τις σκέψεις τους για το σχολείο και τη ζωή που δικαιούνται, παρέα με τους συμμαθητές, τους συμφοιτητές τους και όλη την κοινωνία. Ακούστε τους. Το «μάθημα» αξίζει!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ