ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2006
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επίθεση - πρόκληση στους εργάτες της Ζώνης

Στριμωγμένη από τον αγώνα των εργαζομένων για το επίδομα, «αμόλησε» χτες τις δυνάμεις καταστολής να ματοκυλήσουν τη διαδήλωση στο υπουργείο Εργασίας

Η μαζική συγκέντρωση των εργαζομένων τρόμαξε την κυβέρνηση...
Η μαζική συγκέντρωση των εργαζομένων τρόμαξε την κυβέρνηση...
«Ράμπο» των δυνάμεων καταστολής χτες το μεσημέρι άνοιξαν «πυρ» ενάντια στους εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, μετατρέποντας την οδό Πειραιώς έξω από το υπουργείο Εργασίας σε πεδίο μάχης! Με εξόφθαλμη εντολή της κυβέρνησης, οι ΜΑΤατζήδες επί μία ώρα «σφυροκοπούσαν» τους εργάτες «ανοίγοντας» κεφάλια, τσακίζοντας πλάτες και ρίχνοντας «βροχή» τα χημικά, μετατρέποντας την ατμόσφαιρα από την Ομόνοια μέχρι το «Γκάζι» σε «θάλαμο αερίων»! Εργάτες λιποθυμούσαν και δέχονταν επί τόπου τις πρώτες βοήθειες από τους συναδέλφους τους. Ο ναυπηγοξυλουργός Βαγ. Κοβγιός μεταφέρθηκε αιμόφυρτος στην Πολυκλινική Αθηνών. Ομως, παρά την άγρια επίθεση από τα ΜΑΤ, οι εργάτες παρέμεναν εκεί, ανασυντάσσοντας συνεχώς τις δυνάμεις τους και βροντοφωνάζοντας ασταμάτητα «Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι», «Η τρομοκρατία δε θα περάσει».

Τα όσα εκτυλίχτηκαν χτες έξω από το υπουργείο Απασχόλησης ήταν μια καθαρή ταξική αναμέτρηση. Αποτελούν κορύφωση της ολομέτωπης επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της ΝΔ - ακολουθώντας πιστά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - εναντίον των εργατών της Ζώνης, προκαλώντας πλέον ανοιχτά την εργατική τάξη όλης της χώρας. Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα ενός μήνα η κυβέρνηση εξαπέλυσε τους «Ράμπο» της εναντίον των εργατών, επειδή συσπειρωμένοι στα ταξικά τους συνδικάτα, υπερασπίζονται το δικαίωμά τους στη δουλιά, τις πρωτοπόρες κατακτήσεις τους, όπως το 7ωρο 5ήμερο 35ωρο, τον εκσυγχρονισμό της Ζώνης. Επιστράτευσε τα ΜΑΤ για να «καθαρίσει» για λογαριασμό των εφοπλιστών, των μεγαλοεργολάβων και των πολυεθνικών, που «ορέγονται» το πρώτο λιμάνι της χώρας και που το θέλουν «νέτο» από δικαιώματα και κατακτήσεις και αλάνα χωρίς παραγωγική δραστηριότητα - όπως της ναυπηγοεπισκευής - για τα εμπορευματοκιβώτιά τους.

«Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα»

...η οποία έδωσε την εντολή για βίαιη καταστολή
...η οποία έδωσε την εντολή για βίαιη καταστολή
Οι εργάτες της Ζώνης ξεκίνησαν, με πούλμαν που είχαν ναυλώσει τα σωματεία και με άλλα μέσα, από τη Ζώνη στις 12 το μεσημέρι οπότε και άρχισε η 2ωρη στάση εργασίας, με προορισμό το υπουργείο Απασχόλησης. Η μαζική τους συμμετοχή ήταν απόδειξη της απόφασής τους να δώσουν την κατάλληλη απάντηση στη συνεχώς εντεινόμενη επίθεση της κυβέρνησης, η οποία, μέσω του υφυπουργού Απασχόλησης και του ΟΑΕΔ, στράφηκε αυτή τη φορά στην ίδια την πηγή της δύναμής τους: Τα ταξικά τους Συνδικάτα! Στη συγκέντρωση συμμετείχε και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ.

Η επιστολή που έστειλε χτες νωρίς το πρωί ο υφυπουργός Γιακουμάτος, ότι η διαδικασία κατάθεσης και σύνταξης των δικαιολογητικών για το εποχικό επίδομα που εδώ και μια περίπου 10ετία γίνεται μέσα από τα σωματεία παύει να ισχύει, δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνειών. «Σήμερα μας ζητάνε να μην εκπροσωπούμε τα μέλη μας στον ΟΑΕΔ, αύριο θα είναι στο ΙΚΑ, μεθαύριο στην Επιθεώρηση Εργασίας και στην υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», ανέγραφε η ανακοίνωση που είχε μοιραστεί στους εργάτες.

Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι οι εργατοτεχνίτες κατέφτασαν έξω από το υπουργείο, το οποίο ήταν ζωσμένο από ειδικές δυνάμεις σε πλήρη εξάρτυση. «Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα», «Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» ήταν τα συνθήματα που κυριαρχούσαν. Αντιπροσωπεία από τα σωματεία συναντήθηκε με τον Γερ. Γιακουμάτο, ο οποίος στο αίτημά τους το επίδομα να καταβάλλεται με τις διαδικασίες που ισχύουν εδώ και χρόνια, απάντησε ξεδιάντροπα: «Ξεχάστε το»!

Ούτε βήμα πίσω!

Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, με την ντουντούκα ενημέρωσε τους εργάτες για την απάντηση του υπουργού και ξεκαθάρισε: «Δεν κάνουμε βήμα πίσω από την κατάκτηση της εργατικής τάξης, να εκφραζόμαστε μέσα από τα συνδικάτα μας. Δε θα τους αφήσουμε να μας γυρίσουν στο Μεσαίωνα. Προσπαθούν να διαλύσουν τα σωματεία μας, επειδή είναι φραγμός στα διαλυτικά σχέδιά τους. Απαιτούμε να πάρει τώρα πίσω την απόφασή του». Η οργή και η αγανάκτηση των εργατών ξεχείλισαν. Δήλωσαν ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι να πάρουν θετική απάντηση. Αμέσως οι δυνάμεις καταστολής πήραν θέση και άρχισαν να προπηλακίζουν τους συγκεντρωμένους για να τους απομακρύνουν από την είσοδο του υπουργείου. Οι εργάτες αντιστάθηκαν και η μάχη άρχισε...

Στις 3 το μεσημέρι ο Γερ. Γιακουμάτος αναγκάστηκε να κάνει κίνηση ελιγμού. Εγινε νέα συνάντηση με τους συνδικαλιστές, όπου καθορίστηκε ξανά συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη στις 11 το πρωί για ...«να επανεξεταστεί θετικά το αίτημα». «Αν δεν απαντήσει θετικά την Τρίτη, την Τετάρτη θα είμαστε πάλι όλοι εδώ» είπε προς τους συγκεντρωμένους ο Σ. Πουλικόγιαννης, ενώ ο Μάκης Κυριακόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Ηλεκτρολόγων, συμπλήρωσε: «Η κινητοποίησή μας αυτή τους έδειξε ότι οι εργάτες της Ζώνης ξέρουν να αγωνίζονται και να κατακτούν τα δικαιώματά τους. Για μας δεν υπάρχει οπισθοχώρηση. Συνεχίζουμε». Την προκλητική επίθεση της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων καταγγέλλει και η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ.


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ: Το αίτημα των εργαζομένων στους ΟΤΑ για ένταξη του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ) απέρριψε κατηγορηματικά η κυβέρνηση της ΝΔ, σημειώνοντας ότι το θέμα αυτό λύθηκε με το νόμο 2703/99 του ΠΑΣΟΚ (θέτει όρους που ουσιαστικά αποτρέπει τους εργαζόμενους από το να ενταχθούν στα ΒΑΕ και αφήνει απ' έξω δεκάδες κατηγορίες). Εξέλιξη που καταδεικνύει τον εμπαιγμό που συντελέστηκε σε βάρος των εργαζομένων τόσο από την κυβέρνηση της ΝΔ, που πριν το καλοκαίρι καλούσε σε «διάλογο» για την επίλυση του προβλήματος, όσο και από την πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ, που σταμάτησε τις πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου, σπεύδοντας στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου». Η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ, στη χτεσινή συνεδρίαση της ΕΕ, απέρριψε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για άμεση συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου και κήρυξη κινητοποιήσεων.

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: Απόφαση καταδίκης της συμφωνίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) με το «Υγεία» για την εκχώρηση του «Ασκληπιείου» της Βούλας πήρε χτες η γενική συνέλευση των εργαζομένων του νοσοκομείου, μετά τη δημοσιοποίηση της επαίσχυντης συμφωνίας για το ξεπούλημα του «Ασκληπιείου» στον ιδιωτικό επιχειρηματικό όμιλο. Παράλληλα, συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα για τη σωτηρία του νοσοκομείου και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης των εκπροσώπων της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των κομμάτων. Στη γενική συνέλευση των εργαζομένων βρέθηκε χτες και η Λέττα Μεθωνιού, στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ