ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Αντικομμουνιστικό κυνήγι μαγισσών

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Νόμο που θα διερευνά το παρελθόν των πρώην συνεργατών των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, την περίοδο του σοσιαλισμού, υιοθέτησε το κοινοβούλιο της Πολωνίας στις 18 Οκτώβρη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Le Monde» (24/10). Οπως αναφέρει η εφημερίδα, με το νόμο αυτόν ανοίγει ο δρόμος για να ερευνηθούν βουλευτές, μέλη της κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εισαγγελείς και δικαστές, διευθυντές σχολείων, καθηγητές Πανεπιστημίων και δημοσιογράφοι των κρατικών και ιδιωτικών ΜΜΕ.

Ζητείται, μάλιστα, να κάνουν «δήλωση» που θα κατατεθεί στο Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης (πρόκειται για ίδρυμα που έχει δημιουργηθεί με σκοπό το ξαναγράψιμο της ιστορίας και την εμπέδωση του αντικομμουνισμού) σχετικά με το... κομμουνιστικό τους παρελθόν και την πιθανή συνεργασία τους με αυτές τις πρώην μυστικές υπηρεσίες. Από κει και πέρα, ανάλογα με το περιεχόμενο της δήλωσής τους θα στοιχειοθετηθεί απόφαση που μπορεί να οδηγήσει στην απόλυσή τους ή στην άρνηση της υποψηφιότητάς τους σε ενδεχόμενες εκλογές. Κυνήγι μαγισσών, λοιπόν, που αρχίζει να γίνεται επικίνδυνο στην Πολωνία, αλλά και σε άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

ΓΑΛΛΙΑ
Απειλές και έκτακτα μέτρα «φτιάχνουν» κλίμα στα γκέτο

ΠΑΡΙΣΙ.-

Με «παραδειγματική τιμωρία» απείλησε τους δράστες των εμπρηστικών επιθέσεων κατά λεωφορείων σε 3 διαφορετικά προάστια του Παρισιού, τη νύχτα Τετάρτης προς Πέμπτη, ο Γάλλος πρωθυπουργός. Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν επέλεξε να δώσει συνέντευξη Τύπου σε ένα άλλο παρισινό προάστιο, χθες, το Σερζί, από όπου προειδοποίησε ότι «δε θα επιτρέψει να υπάρχουν περιοχές εκτός νόμου».

Επίσης, υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησής του απέναντι στα γκέτο των προαστίων, τονίζοντας ότι «ψεύδονται όσοι υποστηρίζουν ότι δεν άλλαξε τίποτε από τις περυσινές ταραχές μέχρι σήμερα». Συμπλήρωσε ότι δόθηκε, ήδη, το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ στις οργανώσεις αρωγής που δρουν στα γκέτο και δεσμεύτηκε ότι θα δοθούν και άλλα ποσά για υποδομές μέσα στα επόμενα χρόνια.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί κανόνιζε έκτακτη συνάντηση με τη διοίκηση του οργανισμού των δημοσίων λεωφορείων, προκειμένου να «εξεταστούν έκτακτα μέτρα ασφάλειας» και το ενδεχόμενο «κατάργησης προσωρινά ορισμένων δρομολογίων» προς «εύφλεκτες ζώνες». Στη συνάντηση έχουν κληθεί και τα συνδικάτα, με τη CGT να διατυπώνει εξαρχής τη διαφωνία της με την προοπτική «κατάργησης» ορισμένων δρομολογίων, υπενθυμίζοντας ότι ούτως ή άλλως οι μετακινήσεις με τα προάστια είναι δύσκολες και η αποκοπή τους θα προκαλέσει περαιτέρω οργή.

Οι κινήσεις αυτές γίνονται, καθώς σήμερα συμπληρώνεται 1 χρόνος από το θάνατο δύο νεαρών Γάλλων αφρικανικής καταγωγής σε υποσταθμό ηλεκτρισμού, στο Κλισύ σου Μπουά, ενώ καταδιωκόταν από αστυνομικούς. Το επεισόδιο πυροδότησε βδομάδες ταραχών στα γκέτο των προαστίων.

Τις τελευταίες μέρες έχει δοθεί ιδιαίτερη δημοσιότητα στα επεισόδια βίας, που είθισται καθημερινά να σημειώνονται στα γκέτο. Την Τετάρτη προς Πέμπτη, μασκοφόροι νεαροί επιτέθηκαν σε λεωφορεία στο Μπανιολέ (βορειοανατολικά του Παρισιού), στη Ναντέρ και στο Αθίς - Μονς (νοτίως). Σε μία από τις περιπτώσεις, οι μασκοφόροι, για πρώτη φορά, κρατούσαν όπλα. Οι επιβάτες απομακρύνθηκαν και τα λεωφορεία πυρπολήθηκαν, χωρίς να υπάρξουν τραυματίες.

«Εφυγε» ο ΓΓ του Κόμματος Κομμουνιστών του Μεξικού

Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα της 25ης Οκτώβρη ο Σέρχιο Αλμαγκέρ Κόσιο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος των Κομμουνιστών του Μεξικού.

Ο Σέρχιο Αλμαγκέρ Κόσιο, ενόσω βρισκόταν στην πόλη Σονόρα Γκάιμας συμμετέχοντας σε περιοδεία της «Αλλης Καμπάνιας» (τη συμμαχία των επαναστατικών δυνάμεων) υπέστη ανακοπή και «έφυγε» έτσι αποσδόκητα μόλις στα 60 του χρόνια.

Ο Σέρχιο Αλμαγκέρ Κόσιο, όπως ακριβώς έφυγε αγωνιζόμενος, έτσι και έζησε σε όλη του τη ζωή, παλεύοντας στο πλευρό του μεξικανικού λαού για το σοσιαλισμό από πολύ νεαρή ηλικία. Εντάχθηκε στη Σοσιαλιστική Λαϊκή Νεολαία όπου εναδείχτηκε και Γραμματέας, ενώ συμμετείχε σε όλες τις διεργασίες των οργανώσεων της Αριστεράς στις δεκαετίες '60 - '70. Συμμετείχε στην ίδρυση του Κόμματος των Κομμουνιστών του Μεξικού του οποίου εκλέχτηκε και Γενικός Γραμματέας τον Ιούλη του 2003. Επίσης, ο Σέρχιο Αλμαγκέρ ήταν και ΓΓ της Ενωσης Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Ηλεκτρισμού και το τελευταίο χρονικό διάστημα πρωτοστατούσε στη δημιουργία αγωνιστικού μετώπου της εργατικής τάξης για την υπεράσπιση των ταξικών συμφερόντων της και ήταν και από τους βασικούς ιδρυτές του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις.

Συλλυπητήρια επιστολή για το χαμό του Σέρχιο Αλμαγκέρ απέστειλε η ΚΕ του ΚΚΕ όπου σημειώνει ότι «η πολύχρονη συμμετοχή του στο επαναστατικό κίνημα, ο αγώνας του για την προώθηση της ενότητας και του ταξικού προσανατολισμού του εργατικού κινήματος, η συμβολή του στη δημιουργία και οικοδόμηση του Κόμματος των Κομμουνιστών του Μεξικού, συνιστούν σημαντική παρακαταθήκη των αγώνων σας μέχρι την τελική νίκη».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- «Το σχέδιο ψηφίσματος για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν ανταποκρίνεται σε όσα συμφωνήσαμε και στους στόχους που θέσαμε» σχολίασε, χτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε ότι «στόχος είναι να περιοριστούν οι κίνδυνοι από μεταφορά ευαίσθητης τεχνολογίας στο Ιράν, αλλά παράλληλα και η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας. Αυτά δεν καλύπτονται από το σχέδιο». Σύμφωνα με πληροφορίες, το γαλλο-βρετανο-γερμανικό σχέδιο προτείνει απαγόρευση στην πώληση πυρηνικού και πυραυλικού υλικού στο Ιράν και απαγόρευση εισόδου σε χώρες που έχουν τέτοια τεχνολογία Ιρανών αξιωματούχων που ασχολούνται με το πρόγραμμα.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-- Δώδεκα ημέρες πριν τις εκλογές και ο Πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους υπέγραψε το νομοσχέδιο που προβλέπει μεταξύ άλλων και την ανέγερση τείχους 1.125 χιλιομέτρων στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-- Αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και ο εν ενεργεία Πρόεδρος Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα προειδοποίησε όσους στηρίζουν την υποψηφιότητά του να μην επαναπαυθούν από τη μεγάλη διαφορά - έως και 22% - που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις έναντι του αντιπάλου του Ζεράλντου Αλκμίν, ώστε να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

ΚΙΤΟ.-- Η οργάνωση των Ιθαγενών Πατσακουτίκ και η εκλογική συμμαχία Αλιάνσα Παΐς, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Γκιλμπέρτο Ταλαχούα, στηρίζουν τον Ραφαέλ Κορέα στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του Εκουαδόρ. Ο Κορέα αντιμετωπίζει τον πολυεκατομμυριούχο Αλβαρο Νομπόα.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Οι αρχές της Χιλής ανακάλυψαν ότι ο πρώην δικτάτορας Αουγούστο Πινοτσέτ έχει την κυριότητα μιας ποσότητας χρυσού αξίας περίπου 180 εκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκεται αποθηκευμένη σε χώρο της βρετανικής τράπεζας HSBC στο Χονγκ Κονγκ.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ στην Κίνα συνοδεύτηκε από τη σύναψη τουλάχιστον 14 εμπορικών συμφωνιών, με σημαντικότερες αυτή της «Airbus» για την παραγωγή αεροσκαφών σε κινεζικό εργοστάσιο και την πώληση αεροσκαφών στις κινεζικές εταιρείες, τη συμπαραγωγή εγχωρίως από την «Alstom» 500 τρένων και το άνοιγμα εργοστασίου της «Citroen».

  • Ενδεκα ανθρακωρύχοι βρέθηκαν χτες νεκροί από διασώστες μετά από έκρηξη αερίου σε ορυχείο στην επαρχία Τζιλίν της Κίνας. Στη βιομηχανία των ανθρακωρυχείων, που καλύπτει το 70% των κινεζικών ενεργειακών αναγκών, σημειώνονται χιλιάδες εργατικά δυστυχήματα - πέρσι βρήκαν το θάνατο 6.000 άνθρωποι, σε μια φρενιτιώδη προσπάθεια αποκόμισης του μέγιστου κέρδους.

KETA.-- Αγνωστοι εξαπέλυσαν πυρά με πολυβόλα και ρουκέτες εναντίον επιβατικού τρένου στην επαρχία Μπαλουχιστάν, τραυματίζοντας τουλάχιστον δύο ανθρώπους, σύμφωνα με τις αρχές του Πακιστάν.

ΝΤΑΚΑ.-- Νέα τροπή πήρε η πολιτική κρίση στο Μπανγκλαντές, όπου 13 βουλευτές της κυβέρνησης, περιλαμβανομένων δύο υπουργών, αποχώρησαν από τις τάξεις του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος (BNP) για να ιδρύσουν ένα νέο.

Προς συμβιβαστική υποψηφιότητα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Οι δύο χώρες της Λατινικής Αμερικής που διεκδικούν μία θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, Βενεζουέλα και Γουατεμάλα, κατέληξαν σε «προκαταρκτική συμφωνία» για τον τερματισμό των ευρισκόμενων σε αδιέξοδο προσπαθειών τους, αλλά εξακολουθούν να διαφωνούν για την τρίτη χώρα που θα πάρει το χρίσμα.

Μετά από 45 το σύνολο ψηφοφορίες, καμία από τις δύο δεν μπόρεσε να λάβει τις ψήφους των δύο τρίτων της Γενικής Συνέλευσης, στην οποία συνολικά μετέχουν 192 χώρες, που απαιτούνταν για να αναδειχτεί μέλος του ΣΑ. Οι επόμενοι γύροι της ψηφοφορίας αναμένεται να διεξαχθούν την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη.

Στο μεσοδιάστημα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Βενεζουέλας και της Γουατεμάλας θα έχουν συναντήσεις στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συμφωνήσουν σε μια συμβιβαστική υποψηφιότητα. Η χώρα αυτή θα είναι η δεύτερη που θα εκπροσωπεί τη Λατινική Αμερική, καθώς το Περού θα παραμείνει στο Συμβούλιο έως το τέλος του 2007.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες πρότεινε ως υποψήφια τη Βολιβία, όμως ο υπουργός Εξωτερικών της Γουατεμάλας απέρριψε την πρόταση ως απαράδεκτη. Ανάμεσα στις άλλες υποψήφιες χώρες είναι η Ουρουγουάη, η Παραγουάη, η Κόστα Ρίκα και η Δομινικανή Δημοκρατία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ