ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2006
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Θεσμοθετούν τον αντικομμουνισμό
  • Παρέμβαση - καταγγελία του ΚΚΕ για την προσπάθεια καθαγίασης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας με αφορμή τα αντεπαναστατικά γεγονότα της Ουγγαρίας το 1956
  • Με την ψήφο τους συμμετέχουν στην αντικομμουνιστική εκστρατεία και οι ευρωβουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (της απεσταλμένης μας).--

Ολοκληρώθηκε χτες ο δεύτερος κύκλος αντικομμουνιστικής υστερίας, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να καλεί τη «δημοκρατική κοινότητα να απορρίψει απερίφραστα την καταπιεστική και αντιδημοκρατική κομμουνιστική ιδεολογία και να υποστηρίζει τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου».

Το κοινό ψήφισμα ΕΛΚ, Σοσιαλιστών, Φιλελευθέρων, Πρασίνων, που πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία - συμπεριλαμβανομένης και της ψήφου των ευρωβουλευτών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - με αφορμή τα αντεπαναστατικά γεγονότα του 1956 στην Ουγγαρία, θεσμοθετεί τον αντικομμουνισμό και υιοθετεί ουσιαστικά στο ακέραιο το πνεύμα του διαβόητου αντικομμουνιστικού μνημονίου, που θυμίζουμε είχε έρθει και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και δεν είχε γίνει κατορθωτό να υιοθετηθεί.

Συγκεκριμένα αναγνωρίζεται «η Ουγγρική επανάσταση» ως εμβληματική εκδήλωση του 20ού αιώνα «στην επιδίωξη της ελευθερίας και δημοκρατίας που αψήφησε τον Κομμουνισμό στο σοβιετικό στρατόπεδο», με την αυτοθυσία των συμμετεχόντων να αποτελεί «ένα φάρο ελπίδας για άλλα έθνη που βρίσκονταν κάτω από τον κομμουνιστικό ζυγό».

Παράλληλα η Ολομέλεια ζητά από τις «δημοκρατικές χώρες να καταδικάσουν σαφώς τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί από όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα», εξισώνοντας τον κομμουνισμό και τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις με τους ναζί και άλλα ολοκληρωτικά καθεστώτα και εισηγούμενη σε αυτά τα πλαίσια «τη συγκρότηση ευρωπαϊκού προγράμματος για συνεργασία των ερευνητικών κέντρων και κέντρων τεκμηρίωσης σχετικά με τα εγκλήματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων».

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης σε παρέμβασή του, δήλωσε αναφορικά με την εξελισσόμενη αντικομμουνιστική υστερία: «Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ αρνηθήκαμε να συμμετάσχουμε στην ψηφοφορία για τα 50 χρόνια από τα αντεπαναστατικά γεγονότα στην Ουγγαρία, που εξελίχθηκε σε αντικομμουνιστική υστερία.

Το τελικό ψήφισμα που υπογράφουν και υποστηρίζουν από κοινού το Λαϊκό, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι Νεοφιλελεύθεροι και οι άλλες ομάδες, πλην της GUE, υιοθετεί το αντικομμουνιστικό μνημόνιο που αποσύρθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το επαναφέρει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Χαρακτηρίζουν ως λαϊκές επαναστάσεις και δημοκρατικά κινήματα όλα τα γεγονότα που στηρίχτηκαν ή και οργανώθηκαν από τον ιμπεριαλισμό για ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων. Θεωρούνται αντιστασιακοί και δημοκράτες συλλήβδην όλοι όσοι πολέμησαν λυσσαλέα το σοσιαλισμό. Είναι πια φανερό πως οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την ΕΕ, είναι αυτές που ηθικά και πολιτικά συνηγορούν στην αναβίωση του φασισμού στη Βαλτική και άλλες χώρες, προτρέπουν και πρωτοστατούν στην απαγόρευση δράσης των κομμουνιστών, όπως στην Τσεχία και σε άλλες χώρες προηγουμένως.

Η έκκληση των υπηρετών της καπιταλιστικής βαρβαρότητας στην παράγραφο 3 του κατάπτυστου ψηφίσματος προς τη δημοκρατική κοινότητα, "να απορρίψει απερίφραστα την καταπιεστική και αντιδημοκρατική κομμουνιστική ιδεολογία..." εκφράζει το φόβο τους γι' αυτή...

Θέλουμε να θυμίσουμε σ' όσους ονειρεύονται την οριστική επικράτηση του βάρβαρου εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος, πως η κομμουνιστική ιδεολογία γέννησε τις μεγαλύτερες κοινωνικές επαναστάσεις και θα γεννήσει ακόμη μεγαλύτερες γιατί ακριβώς παλεύει για μια κοινωνία ελεύθερη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές της Τσεχίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΚΝΕ χτες, έξω από το υπουργείο Εξωτερικών

Από την χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΚΝΕ
Από την χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΚΝΕ
Σε μια ακόμη ενέργεια έμπρακτης αλληλεγγύης στην Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας προχώρησε χτες το βράδυ η ΚΝΕ, αυτή τη φορά μπροστά στο υπουργείο Εξωτερικών για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης της Τσεχίας να απαγορεύσει τη δράση των νέων κομμουνιστών της χώρας.

Συγκεκριμένα πολυπληθής αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, με προμετωπίδα το πανό που έγραφε «Η απαγόρευση της ΚΕΝ δε θα περάσει. Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές» και φωνάζοντας συνθήματα «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η Νέα Τάξη των ιμπεριαλιστών», «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», επέδωσαν το ψήφισμα καταδίκης στον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Κώστα Χαλαστάμη.

Στα πλαίσια των διάφορων μορφών πάλης και αλληλεγγύης προς τους διωκόμενους κομμουνιστές της Τσεχίας, οι υπογραφές αλληλεγγύης στο διαδίκτυο μέσα σε διάστημα λίγων ημερών έχουν ξεπεράσει τις δέκα χιλιάδες.

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Βασίλης Τασούλας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, σημείωσε: «στεκόμαστε στο πλευρό των κομμουνιστών συντρόφων μας στην Τσεχία και στην προσπάθειά τους να αποσυρθεί αμέσως αυτή η φασιστικού τύπου απαγόρευση της λειτουργίας τους από την κυβέρνηση της Τσεχίας. Η απαγόρευση αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία τα τελευταία χρόνια στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι ανοιχτές απειλές και οι διώξεις σε βάρος των κομμουνιστών έχουν ενταθεί. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να πάρει σαφή θέση καταδίκης αυτής της απόφασης της κυβέρνησης της Τσεχίας που αποτελεί και μέλος της ΕΕ. Καλούμε επίσης τον ελληνικό λαό και τη νεολαία να σταθεί ακόμα πιο κοντά στον αγώνα των Τσέχων κομμουνιστών. Εμείς από την πλευρά μας θα δυναμώσουμε την αλληλεγγύη μας με ανάληψη νέων αγωνιστικών πρωτοβουλιών στο αμέσως επόμενο διάστημα».

Διεθνές κίνημα αλληλεγγύης

Ιδιαίτερη σημασία για την κοινή δράση και το συντονισμό των κομμουνιστικών νεολαιών αποκτά η 5η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών που ξεκινά σήμερα στη Πράγα και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Οκτώβρη, αφού, παρ' όλη την απαγόρευση της δράσης της ΚΕΝ Τσεχίας και τις επιχειρήσεις τρομοκρατίας, αταλάντευτα και με μεγάλη αποφασιστικότητα ως φιλοξενούσα οργάνωση, από την πρώτη στιγμή ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Η Συνάντηση έχει τίτλο «Ο αγώνας της νεολαίας της Ευρώπης ενάντια στις επιθέσεις στα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα - αγωνιστική απάντηση ενάντια στον αντικομμουνισμό, για αξιοπρεπή ζωή σε ένα σοσιαλιστικό μέλλον» και την ΚΝΕ θα εκπροσωπήσει το μέλος του Γραφείου του ΚΣ, Κώστας Παπαδάκης.

Παράλληλα, με κοινή ανακοίνωση 4 κομμουνιστικών κομμάτων - του Γερμανικού ΚΚ (DKP), του ΚΚ Λουξεμβούργου, του Νέου ΚΚ Ολλανδίας, του Εργατικού Κόμματος Βελγίου - αλλά και το ΚΚ ΗΠΑ, το ΚΚ Αργεντινής και πολλοί άλλοι φορείς στη χώρα μας και το εξωτερικό καταδικάζουν την απόφαση απαγόρευσης της ΚΕΝ και ζητούν την ακύρωσή της.

Απέκλεισαν το ΚΕΚΡ από τις επόμενες εκλογές

Ανακοίνωση αλληλεγγύης 20 κομμάτων, συνδικάτων και μαζικών οργανώσεων της Ρωσίας

«Οι καταστροφικές συνέπειες των λεγόμενων "μεταρρυθμίσεων", η τεράστια κοινωνική διαστρωμάτωση της ρωσικής κοινωνίας δημιουργούν το αυξανόμενο δυναμικό της αντίστασης. Σ' αυτές τις συνθήκες, η εξουσία κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εκτοπίσει από την πολιτική τα κόμματα και τις οργανώσεις που στέκουν σε ταξικές θέσεις, που εκφράζουν τις διαθέσεις και τις ελπίδες εκατομμυρίων πολιτών της Ρωσίας. Ιδιαίτερα λυσσαλέα είναι η επίθεση ενάντια στο κομμουνιστικό κίνημα, κατά του οποίου χρησιμοποιούνται οι πιο βρώμικες μέθοδοι της αστυνομικής πρακτικής», τονίζεται στην ανακοίνωση αλληλεγγύης προς το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΚΚΡ), που εξέδωσαν 20 κόμματα, συνδικάτα και μαζικές οργανώσεις της Ρωσίας μετά την απόφαση του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης να αποκλείσει το ΚΕΚΡ - ΚΚΡ και άλλα 15 κόμματα από τις προσεχείς εκλογές, με το επιχείρημα ότι δεν ανταποκρίνεται στους όρους για να αναγνωριστούν ως «πολιτικά κόμματα».

Στην ανακοίνωση αλληλεγγύης τονίζεται πως πρόκειται για μια ακόμη αυθαιρεσία των αρχών σε βάρος του ΚΕΚΡ - ΚΚΡ, που αποκλείστηκε παρά το ότι «εκπλήρωσε τις δρακόντειες απαιτήσεις του νόμου, ξεπερνώντας τον αναγκαίο αριθμό μελών και καταθέτοντας όλα τα αναγκαία ντοκουμέντα», και σημειώνουν: «Οι πατριωτικές δυνάμεις της Ρωσίας εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς το ΚΕΚΡ - ΚΚΡ, που είναι το πιο παλιό ΚΚ στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας, και το οποίο με τον ασυμβίβαστο αγώνα που διεξάγει έχει κερδίσει το σεβασμό της κοινωνίας».

Τα κόμματα κι οι οργανώσεις που υπογράφουν το κείμενο αλληλεγγύης, καλούν επίσης όλες τις προοδευτικές οργανώσεις να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους σ' αυτή την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ρωσίας, που, όπως υπογραμμίζουν, καταπατά τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Την Ανακοίνωση, μεταξύ των άλλων, υπογράφουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), η Συνομοσπονδία Εργασίας της Ρωσίας, το Κίνημα υποστήριξης του στρατού, οι Ρώσοι επιστήμονες σοσιαλιστικού προσανατολισμού, η Παρρωσική Ενωση Γυναικών, η Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ρωσικής Ομοσπονδίας και άλλοι.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ