ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ευάγγελος Χατζημιχάλης
Ευάγγελος Χατζημιχάλης
Φωτ.

Στη μνήμη του αδελφού μου ΝΙΚΟΥ ΜΑΡΙΑΚΑΚΗ, ο οποίος εκτελέστηκε με τους 200 πατριώτες την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, καθώς επίσης στη μνήμη των άλλων αδελφών μου οι οποίοι έδωσαν όλη τη ζωή τους στους λαϊκούς αγώνες, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Ριζοσπάστη», 150 ευρώ.

Ευθύμιος Μαριακάκης

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 5 Νοέμβρη 2006, συμπληρώνεται ένας χρόνος που «έφυγε» από κοντά μας ο παλαίμαχος κομμουνιστής ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ. Γεννήθηκε το 1926 στο χωριό Ανθοχώρι Βοιωτίας. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή από το 1943, το καλοκαίρι του 1944 έγινε μέλος του ΚΚΕ - ιδιότητα που διατήρησε έως το τέλος της ζωής του. Για την πατριωτική δράση του, πιάστηκε και κρατήθηκε στις φυλακές από τον Ιούλη του 1946 έως τον Ιούνη του 1947, που κατέφυγε στο ΔΣΕ, στην ομάδα ασφαλείας του καπετάν - Διαμαντή.

Με το τέλος του Εμφυλίου, πιάστηκε πάλι και φυλακίστηκε μέχρι το 1952, που επέστρεψε στο χωριό του. Ως αγρότης, ασχολήθηκε με τα αγροτικά, αλλά και με κοινωνικά προβλήματα, πάντα πιστός στα ιδανικά του κόμματός του.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν 500 ευρώ στο Παράρτημα Λιβαδειάς της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΓΡΗΓΟΡΗ ΔΕΦΑΡΑΝΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος έως το τέλος της ζωής του αγωνιζόταν για τα ιδανικά του σοσιαλισμού από τις γραμμές του ΚΚΕ, η γυναίκα του Αγγελική και τα παιδιά του Γιώργος, Ευθαλία και Τζέκος Γιούρντας προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ληξουρίου, 200 ευρώ.

Νίκος Μαριακάκης
Νίκος Μαριακάκης
* * *

Ο ΜΗΤΣΟΣ ΣΦΥΡΟΥΔΗΣ έφηβος εντάχθηκε στο λαϊκό κίνημα και από τις γραμμές του ΚΚΕ αγωνίστηκε με αυταπάρνηση για τα δίκαια των εργαζομένων και της τάξης του. Για τη δράση και τις προοδευτικές ιδέες του κυνηγήθηκε, αλλά δεν υπέκυψε και κράτησε ψηλά τη σημαία του ΚΚΕ έως το θάνατό του.

Στη μνήμη του και για τη γιορτή του, η γυναίκα του Ζηνοβία πρόσφερε στη ΝΕ Καβάλας 100 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στις 8 Νοέμβρη συμπληρώνονται 13 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αξέχαστος σύζυγος και πατέρας ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΤΙΝΗΣ (Λάκης), στέλεχος του ΚΚΕ. Σεμνός αγωνιστής, αφιέρωσε πολλά χρόνια της ζωής του, αγωνιζόμενος για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, για την πρόοδο και την ειρήνη.

Στην Εθνική Αντίσταση πήρε μέρος ως αντάρτης του ΕΛΑΣ. Μετά τη Βάρκιζα κατέφυγε στο Δημοκρατικό Στρατό και πολέμησε με το βαθμό του λοχαγού. Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ, πιάστηκε και φυλακίστηκε για πολλά χρόνια.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος, το 1964, εντάχθηκε στην ΕΔΑ και αγωνίστηκε για τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ.

Κατά τη διάρκεια της εφτάχρονης δικτατορίας, εξορίστηκε στη Γυάρο και στη Λέρο. Με την πτώση της δικτατορίας συνέχισε τη δράση του ως μέλος της ΚΟ Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Μαγνησίας.

Η γυναίκα του Ουρανία

Η κόρη του Κική

* * *

Ο αγωνιστής ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΝΤΣΟΣ, ο οποίος πέθανε στις 20 Οκτώβρη 2003 σε ηλικία 92 χρόνων, ήταν 75 χρόνια μέλος του ΚΚΕ. Καταγόταν από τη Μικρά Ασία. Στην Ελλάδα ήρθε το 1922 και εγκαταστάθηκε στα Λεχώνια Μαγνησίας. Πήρε μέρος στον πόλεμο του '40-'41 και στην Κατοχή ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Το 1944 οι τρομοκράτες του Καλαμπαλίκη - συνεργάτες των Γερμανών - κρέμασαν το γαμπρό του στην πλατεία του χωριού για την αντιστασιακή δράση του.

Γρηγόρης Δεφαράνας
Γρηγόρης Δεφαράνας
Το 1946, ο Χρήστος Πάντσος εγκαταστάθηκε στη Νέα Ιωνία Βόλου. Το 1948 πιάστηκε από την Ασφάλεια και καταδικάστηκε σε θάνατο για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση. Η εκτέλεση ματαιώθηκε χάρη στις προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών της τότε ΕΣΣΔ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που είχαν αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εκτελέσεις των πολιτικών κρατούμενων. Κρατήθηκε όμως στις φυλακές και τα στρατόπεδα εξορίας 13 χρόνια. Με την επιστροφή του από την εξορία, εντάχθηκε στην ΕΔΑ και από τη μεταπολίτευση πέρασε στο ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η αδελφή του Ζαφειρούλα και ο γαμπρός του Αλκιβιάδης Παχής προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Φαλήρου, 100 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Την επόμενη Κυριακή 12 Νοέμβρη, στα Αργυρά Πατρών, θα γίνει το ετήσιο μνημόσυνο του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα ΧΡΗΣΤΟΥ Αθανασίου ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ. Συνεπής αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, έμεινε πιστός έως το τέλος της ζωής του στα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ.

«Εφυγε» στις 11 Νοέμβρη 2005, σε ηλικία 92 χρόνων και άφησε πίσω του ένα άρωμα ανθρωπιάς και συντροφικότητας. Με το παράδειγμά του, μας δείχνει το δρόμο του αγώνα για μια άλλη, δικαιότερη κοινωνία.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 300 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Υγείας Πάτρας, και 200 ευρώ στην ΚΝΕ Πάτρας.

Η σύζυγός του Αγγελική

Η θυγατέρα του Σταυρούλα

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 6 μήνες από το θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος έμεινε πιστός έως το τέλος της ζωής του στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του, η σύζυγος και τα παιδιά του προσφέρουν 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΘΩΜΑ ΣΑΜΑΡΑ και αντί για λουλούδια, όπως συνηθίζεται να γίνεται την 1η Νοέμβρη στο Βέλγιο, η Ειρήνη Σαμαρά προσφέρει 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Θεόδωρος Στίνης
Θεόδωρος Στίνης
* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και για τα ιδανικά του σοσιαλισμού, ο οποίος «έφυγε» για πάντα από κοντά μας στις 29 Οκτώβρη 1997, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Ζωγράφου, 50 ευρώ στο ΚΚΕ και 20 ευρώ στο Παράρτημα Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ.

Η σύζυγός του Ελένη

Τα παιδιά και ο εγγονός του

* * *

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ Γιάννη ΚΑΡΑΝΤΩΝΗΣ γεννήθηκε το 1926. Αγρότης, στην Κατοχή εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ πέρασε στον ΕΛΑΣ και την ίδια περίοδο έγινε μέλος του ΚΚΕ. Μετά τη Βάρκιζα κυνηγήθηκε από παρακρατικούς τρομοκράτες. Το 1946 κατέφυγε στο ΔΣΕ. Ηταν από τους πρώτους μαχητές του ΔΣΕ. Για την παλικαριά του ονομάστηκε ανθυπολοχαγός.

Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, εργάστηκε σε διάφορες δουλιές και πέθανε εκεί το 1963, με ανεκπλήρωτη την επιθυμία του να γυρίσει στην πατρίδα για την οποία αγωνίστηκε.

Στη μνήμη του, ο αδελφός του Διαμαντής Καραντώνης, από τη Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής, αντιστασιακός, μαχητής του ΔΣΕ και πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία, προσφέρει 200 ευρώ στο ΚΚΕ, 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», 20 ευρώ στην ΠΕΑΕΑ και 20 ευρώ στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.

* * *

Στις 22 Οκτώβρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από τη ζωή ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΥΜΠΟΥΝΟΥΜΗΣ (Χαλαντρής), μέλος του ΚΚΕ, από την Ερεσό Λέσβου. Παρά τις διώξεις, τις φυλακές και τις εξορίες, έμεινε πιστός στο Κόμμα του έως το τέλος της ζωής του.

Γιώργος Θεοδωρίδης
Γιώργος Θεοδωρίδης
Στη μνήμη του, τα εγγόνια του Σταύρος και Βαγγέλης προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Οικοδόμων Γκύζη, 10 ευρώ.

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη των γονιών τους, του αδελφού τους ΓΙΩΡΓΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ, στελέχους του ΚΚΕ, και του βετεράνου ναυτεργάτη φίλου τους ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΡΔΟΓΙΑΝΝΗ, μέλους του ΚΚΕ, η Σωτηρία και ο Ευριπίδης Σερετίδης από την Κομοτηνή πρόσφεραν στο ΚΚΕ 200 ευρώ.

* * *

Για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη» πρόσφεραν 100 ευρώ δήμαρχος, τακτικός αναγνώστης του και άλλα 100 ευρώ οι Σ. Α. και Ο. Χ., οπαδοί του ΚΚΕ και αναγνώστες του «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Η Κατίνα Δημητρακόγιαννη προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Νέας Ζωής» Περιστερίου, 40 ευρώ, στη μνήμη του συζύγου της ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, του αδελφού του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΓΙΑΝΝΗ και των γονιών της.

* * *

Φωτ. 2

Η μητέρα μου, ΣΤΕΛΛΑ ΚΡΟΜΛΙΔΟΥ, γεννήθηκε το 1900 στην Τραπεζούντα. Το 1914 παντρεύτηκε τον Κρομλίδη Χρήστο και απέκτησαν 5 παιδιά. Το 1918 πήγαν στο Σοχούμι του Καυκάσου. Στην Ελλάδα ήρθαμε το 1939, όπου η κυβέρνηση Μεταξά δε μας έδωσε καμία σημασία. Φτώχεια, πείνα και κατατρεγμός οδήγησαν τον πατέρα μου στο θάνατο, το 1940, από στενοχώρια. Με τη γερμανική κατοχή, η οικογένειά μου εντάχθηκε στις γραμμές του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ. Διώξαμε τους Γερμανούς, ήρθαν όμως νέοι κατακτητές. Αρχισε η τρομοκρατία της μοναρχοφασιστικής κυβέρνησης. Εγώ και ο αδερφός μου, ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΡΟΜΛΙΔΗΣ, βγήκαμε το 1946 ξανά στο βουνό. στο Δημοκρατικό Στρατό. Το 1947, ο Παναγιώτης έπεσε σε ναρκοπέδιο στο Λιτόχωρο και σκοτώθηκε. Με την υποχώρηση του ΔΣΕ, βρέθηκα στην Τασκένδη, όπου το 1963 έφερα και τη μάνα μου και έζησε μαζί μου έως το 1982 και πέθανε εκεί.

ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΑΝΝΑ
ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΑΝΝΑ
Στη μνήμη του αδερφού μου Παναγιώτη Κρομλίδη, προσφέρω στο περιοδικό της ΠΕΕΠΠ 20 ευρώ. Στη μνήμη της μάνας μου Στέλλας Κρομλίδου, προσφέρουμε στο «Ρ» 20 ευρώ.

Το ζεύγος Κρομλίδη

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ΔΙΟΝΥΣΗ ΚΑΣΙΜΑΤΗ, ο οποίος πέθανε το 1973 και θάφτηκε στη Μόσχα, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια. Και της συζύγου του ΑΝΝΑΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗ, η οποία πέθανε στις 29 Σεπτέμβρη 2003 στην Αθήνα, προσφέρουμε 40 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 10 ευρώ στην ΚΟΒ Νέας Κρήνης.

Θωμάς και Χρυσάνθη Μουτσιάδου

ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
Στέφανος Δημητρακόγιαννης
Στέφανος Δημητρακόγιαννης
Δημήτρης Κορδογιάννης
Δημήτρης Κορδογιάννης
Θανάσης Ζαχαρόπουλος
Θανάσης Ζαχαρόπουλος
Χρήστος Κωνσταντόπουλος
Χρήστος Κωνσταντόπουλος
Χαράλαμπος Κουτσουμπός
Χαράλαμπος Κουτσουμπός
Θωμάς Σαμαράς
Θωμάς Σαμαράς
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΡΟΜΛΙΔΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΡΟΜΛΙΔΗΣ
ΣΤΕΛΛΑ ΚΡΟΜΛΙΔΗ
ΣΤΕΛΛΑ ΚΡΟΜΛΙΔΗ
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Το 40ήμερο μνημόσυνο για το διακεκριμένο τενόρο

ΓΙΩΡΓΟ ΖΕΡΒΑΝΟ

θα τελεστεί την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2006 και ώρα 12.45 μ.μ. από τον ιερό ναό Αγ. Θεοδώρων του Α' Κοιμητηρίου Αθηνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ