ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Οχτώβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΑ
Με ΗΠΑ - ΕΕ ευθυγραμμίζεται η κυβέρνηση

Η απρόσκοπτη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ αποτελεί το βασικό στόχο της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει των αποφάσεων που θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται με τις αξιώσεις των ΗΠΑ και αρκετών ισχυρών κρατών-μελών της ΕΕ, «αδιαφορώντας» για τη μη συμμόρφωση της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την «ντε φάκτο» αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προκειμένου να μην έρθει σε χτυπητή αντίθεση με την κυβέρνηση της Κύπρου, η οποία επιμένει στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία στην περίπτωση που, όπως όλα δείχνουν, δε συμμορφωθεί με το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης, η ελληνική κυβέρνηση ψελλίζει κάτι για «κάποια μέτρα και κυρώσεις», αλλά αυτό που βαραίνει στη στάση της είναι να προχωρήσουν κανονικά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να μην «παγώσουν», όπως προτείνεται από ορισμένες πλευρές και πάντως από τη Λευκωσία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση δεν τόλμησε να αποδοκιμάσει τη στάση του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου, Ολι Ρεν, ο οποίος από τη μια έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να εισηγηθεί στους «25» την επιβολή κυρώσεων στην Αγκυρα για τη μη τήρηση συμβατικών υποχρεώσεών της, όπως το άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, ενώ από την άλλη τους ζητά να υιοθετήσουν τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και του ψευδοκράτους στην Κύπρο.

«Η Τουρκία οφείλει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Εάν δεν ανταποκριθεί, κάτι το οποίο εμείς απευχόμαστε, τότε είναι φυσικό να υπάρξουν - πρέπει να υπάρξουν - κατ' εφαρμογή συμφωνημένων ευρωπαϊκών κειμένων κάποια μέτρα και κυρώσεις», ήταν η απάντηση που έδωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, όταν κλήθηκε από τον «Ρ» να σχολιάσει την «έκκληση» του Ο. Ρεν στους «25» να προχωρήσουν στην υιοθέτηση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τα Κατεχόμενα.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι στην έκθεση προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, που θα υποβληθεί από τον Ο. Ρεν στη συνεδρίαση της Κομισιόν στις 8 του Νοέμβρη, θα γίνεται μια απλή καταγραφή των όσων μεσολάβησαν τους τελευταίους 12 μήνες, δίχως όμως να υπάρχει εισήγηση προς τους «25» για τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Οχι» ανενόχλητη η Τουρκία

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι ο ίδιος δεν έχει μιλήσει για άσκηση βέτο στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» ο Τ. Παπαδόπουλος λέει πως «βέτο έχουν, όσοι δεν θέλουν να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία». Ο Κύπριος Πρόεδρος τονίζει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει ανενόχλητη την ενταξιακή διαπραγμάτευση, χωρίς να τηρεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, και προσθέτει ότι η Λευκωσία απλώς εφαρμόζει την αντιδήλωση των «25», της 21ης του Σεπτέμβρη 2005, η οποία προβλέπει ότι η άρνηση της Τουρκίας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της θα επηρεάσει δυσμενώς την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αναφερόμενος στις προτάσεις της φινλανδικής προεδρίας για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι στην κυπριακή κυβέρνηση έχουν δοθεί άτυπα έγγραφα και ότι οι ιδέες της φινλανδικής προεδρίας είναι ακόμα υπό διαμόρφωση. Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι το όλο θέμα θα έχει κατάληξη μέχρι τις 8 του Νοέμβρη.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τονίζει ότι η Λευκωσία δε συζητά σε καμιά περίπτωση θέμα λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και επαναλαμβάνει πως ζητήθηκε ο σαφής διαχωρισμός του Κοινοτικού Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τους Τουρκοκυπρίους από τις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε επιφυλάξεις - προφανώς για διαπραγματευτικούς λόγους - για το σχέδιο της φινλανδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης με αντικείμενο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για την Κύπρο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

«Μπορούμε να διαπραγματευθούμε αυτό το σχέδιο, αλλά δεν είναι πολύ λογικό», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας χτες το βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV με την ευκαιρία της επετείου ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας. Παράλληλα υποστήριξε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και να άρει τις κυρώσεις (κατά της βόρειας κατεχόμενης Κύπρου). Οσο δεν γίνεται αυτό, κανείς δεν μπορεί να περιμένει οποιαδήποτε κίνηση από την πλευρά μας», προειδοποίησε ο Ρ. Ερντογάν.

Επίσης, ο Τούρκος πρωθυπουργός επανήλθε χτες στην επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία. Από την Αγκυρα ο Ρ. Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία στηρίζει τη φιλία με την Ελλάδα και επανέλαβε πως ο ίδιος έχει επισκεφτεί πολλές φορές επίσημα την Ελλάδα. «Ο φίλος Ελληνας πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής ακόμα δεν μπόρεσε να επισκεφτεί την Τουρκία εξαιτίας της εσωτερικής πολιτικής», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο Ρ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στο Κυπριακό για να τονίσει ότι «στο ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν υπάρχει κάποιο θέμα να ονομάζεται Κυπριακό». «Το Κυπριακό είναι πολιτικό πρόβλημα και αφορά τα Ηνωμένα Εθνη», είπε ο Ρ. Ερντογάν και επανέλαβε πως η τουρκική πλευρά έκανε ό,τι της αναλογούσε για να λυθεί το Κυπριακό μέσα στα πλαίσια των προτάσεων που υπέβαλε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ