ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Οχτώβρη 2006
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1
Προϊόν... βαμμένο με αίμα

Για μια ακόμη φορά σε αγώνα μπάσκετ... πρωταγωνιστές δεν ήταν οι παίκτες

ICON

Για μια ακόμη φορά σε αγώνα μπάσκετ... πρωταγωνιστές δεν ήταν οι παίκτες
Πρωταθλητές Ευρώπης. Δεύτεροι στον κόσμο. Ε, και; Για κάποιους που θέλουν να πανηγυρίζουν με την κάθε επιτυχία της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο, οι τίτλοι είναι καλοί για να ειπωθούν ξανά και ξανά και να λειτουργήσουν ως διαφήμιση για ένα προϊόν, όπως είναι πλέον το επαγγελματικό μπάσκετ. Για κάποιους όμως που θέλουν να σκεφτούν λίγο παραπάνω, τότε δεν αποτελούν τίποτα άλλο από μια βιτρίνα για να κρυφτεί το χάος. Ενα χάος που επιβάλει το νόμο της ζούγκλας στις εξέδρες, την ανεύρεση ενόχων, που όταν δεν είναι οι διαιτητές είναι οι εκπρόσωποι του Τύπου, τις ευθύνες παραγόντων - Αστυνομίας για την ανεξέλεγκτη δράση κάποιων, οι οποίοι τις περισσότερες φορές είναι γνωστοί. Και όλα αυτά που δεν είναι ξεκομμένα (έστω και εάν κάποιοι προσπαθούν να το πλασάρουν έτσι) από τον επαγγελματικό χαρακτήρα που έχει δοθεί σε ένα άθλημα και τη λογική του κέρδους με οποιοδήποτε τρόπο (βλ. νίκη).

Στο όπως διαφημίστηκε από τους αρμοδίους ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης, στο κορυφαίο παιχνίδι της Α1, αυτό μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, η ζοφερή πραγματικότητα άρχισε μετά τη λήξη του ομολογουμένως συναρπαστικού παιχνιδιού. Η επίθεση στα δημοσιογραφικά θεωρεία από οπαδούς των γηπεδούχων (μόνο αυτοί υπήρχαν) που με αυτόν τον τρόπο ξέσπασαν στους εκπροσώπους του Τύπου για την ήττα της ομάδας τους, είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό του δημοσιογράφου («ΝΕΑ») Σ. Βετάκη (διακομίστηκε στο νοσοκομείο από χτύπημα στο κεφάλι) και τον προπηλακισμό άλλων τριών τουλάχιστον. Την επίθεση καταδίκασε με ανακοίνωσή του και ο ΠΣΑΤ (ο οποίος προτείνει την αποχή των αθλητικών συντακτών από τους αγώνες της επόμενης αγωνιστικής 4-5 Νοέμβρη), η διοργανώτρια αρχή ΕΣΑΚΕ, καθώς και η ΚΑΕ Ολυμπιακός, που όμως δεν είναι ικανή να κρύψει τις ευθύνες που έχει και η ίδια.

  • Σε πέντε συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία για τα επεισόδια στο ΣΕΦ, σύμφωνα με επίσημη χτεσινή ανακοίνωσή της.
Του... έκλεψε τη νίκη

Στα αγωνιστικά του παιχνιδιού, οι «πράσινοι» πήραν σπουδαία νίκη με 74-73 αν και 50'' πριν το τέλος βρέθηκαν να χάνουν με 72-66, χάρις στο καθοριστικό κλέψιμο του Διαμαντίδη από τον Μουλαομέροβιτς 13'' πριν τη λήξη και γκολ-φάουλ του Μπατίστ. Ο Αμερικανός μάλιστα σημείωσε στο τελευταίο λεπτό τους έξι από τους 8 πόντους της ομάδας του, αφού είχε σημειώσει και το τρίποντο της μείωσης, σε 72-69 (τους άλλους δυο ο Μπετσίροβιτς που έκανε το 72-73). Το παιχνίδι σε όλη τη διάρκειά του πάντως ήταν ντέρμπι, με τους φιλοξενούμενους να παίρνουν διαφορά μέχρι και 14 πόντους διαφορά (18-32) και τους «ερυθρολεύκους» να απαντάνε (56-53 στο 31') έχοντας μπροστάρη τον Ντόμερκατ.

Στα υπόλοιπα παιχνίδια της αγωνιστικής ξεχωρίζει η εκτός έδρας και συνάμα πολύτιμη νίκη του Πανιωνίου στη Λάρισα επί της ΑΕΛ με 66-64, που έφερε τους «κυανέρυθρους» μόνους πρώτους στην κορυφή. Στα αξιοσημείωτα της αγωνιστικής και η νίκη της ΑΕΚ επί του Αμαρουσίου με 82-79 έχοντας σαν κορυφαίο το καινούριο μεταγραφικό της απόκτημα Γιάννη Γκαγκαλούδη. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα: Ολυμπιάδα Πατρών - Μακεδονικός 69-60, Αιγάλεω - Απόλλων Πάτρας 101-92, ΠΑΟΚ - Πανελλήνιος 79-78, Αρης - Ολύμπια Λάρισας 64-54.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Πανιώνιος 8, Παναθηναϊκός 7, Ολυμπιακός 7, Αρης 7, Απόλλων Πάτρας 6, Αιγάλεω 6, ΠΑΟΚ 6, ΑΕΚ 6, Ολυμπιάδα Π. 6, Ολύμπια Λ. 6, Μαρούσι 5, Πανελλήνιος 5, ΑΕΛ 5, Μακεδονικός 4.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Για το καλύτερο... .

«Πρέπει να παίξουμε σαν μεγάλη ομάδα και στην Ευρώπη», λέει συνεχώς ο Ριβάλντο ενόψει του σημερινού ματς στη Ρώμη στο «Ολίμπικο» με τη Ρόμα (21.45, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ), ενώ ο Μίχαλ Ζεβλάκοφ κατά την αναχώρηση της «ερυθρόλευκης» αποστολής σχολίασε: «Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα. Πάμε να παίξουμε δυνατά και ό,τι βγει». Ο Τροντ Σόλιντ πρόσθεσε: «Μετά απ' αυτό το ματς θα ξέρουμε την τύχη μας στην Ευρώπη. Το θέμα πλέον είναι τι μπορούμε να κάνουμε για τη νίκη. Η ομάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν ήταν σε καλή κατάσταση, αφού είχαμε αρκετούς παίκτες που προέρχονταν από τραυματισμό. Εχουμε τρεις άρρωστους. Δυστυχώς εκτός αποστολής είναι οι τραυματίες Γεωργάτος και Καστίγιο. Ελπίζω να βρούμε τη δύναμη να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες του αγώνα». Τέλος, ο Τάσος Πάντος σημείωσε: «Και η ισοπαλία θα είναι ένα θετικό αποτέλεσμα για μας».

  • Στο άλλο ματς του ομίλου των «ερυθρολεύκων», η Σαχτάρ υποδέχεται τη Βαλένθια. Το υπόλοιπο σημερινό πρόγραμμα: Μπαρτσελόνα - Τσέλσι, Λέφσκι - Βέρντερ Βρέμης, Σπάρτακ Μόσχας - Ιντερ, Λίβερπουλ - Μπορντό, Αϊντχόβεν - Γαλατά Σαράι.
ΙΩΝΙΚΟΣ
«Διαζύγιο» με Τσιώλη

Η δεύτερη συνεχόμενη εντός έδρας ήττα, αυτή τη φορά από τον Ατρόμητο, «οδήγησε» τον Σάκη Τσιώλη και την ΠΑΕ Ιωνικός στην κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας τους. Μετά από συνάντηση που έγινε χτες ανάμεσα στο μεγαλομέτοχο της εταιρείας, Χρήστο Κανελλάκη, και τον προπονητή, αποφασίστηκε από κοινού να «χωρίσουν οι δρόμοι τους, για το καλό του συλλόγου». Αμέσως μετά ο Καρδιτσιώτης τεχνικός προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις: «Μετά και το νέο ατυχές αποτέλεσμα και τη διαμορφωθείσα κατάσταση, συζητήσαμε με τον κ. Κανελλάκη και κρίναμε πως για το συμφέρον του Ιωνικού το πιο πρόσφορο μέτρο είναι η λύση της μεταξύ μας συνεργασίας προκειμένου να αλλάξει η ψυχολογία και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Ετσι γίνεται πάντα όταν μια ομάδα δεν πηγαίνει καλά και αυτό έπρεπε να γίνει και στη δική μας περίπτωση, κάτι άλλωστε που είχα επισημάνει και μετά το τέλος του αγώνα με το Αιγάλεω».

ΟΥΛΕΜΠ ΚΑΠ
Πρεμιέρα... Δικεφάλων

Οι δυο «Δικέφαλοι», ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, πραγματοποιούν σήμερα την πρεμιέρα των ευρωπαϊκών τους υποχρεώσεων συμμετέχοντας στους ομίλους του φετινού ΟΥΛΕΜΠ ΚΑΠ. Οι «κιτρινόμαυροι» ξεκινούν τους αγώνες τους από τις Καναρίους Νήσους όπου στις 22.00 θα αντιμετωπίσουν την τοπική Γκραν Κανάρια για τον Α΄ όμιλο έχοντας ανεβασμένη ψυχολογία μετά και τη νίκη επί του Αμαρουσίου για το πρωτάθλημα. Ο τεχνικός της ομάδας, Βαγγέλης Αλεξανδρής, τόνισε πως δεν υπάρχει άγχος από τους παίκτες του, διευκρίνισε όμως ότι το κυνήγι της νίκης είναι αυτοσκοπός. Παράλληλα εξήγησε ότι το παιχνίδι προσφέρεται και για κάποια συμπεράσματα, κάτι που μεταφράζεται σε χρόνο συμμετοχής σε παίκτες που μέχρι σήμερα δεν τον είχαν. Τα υπόλοιπα παιχνίδια του ομίλου είναι: Λιετούβος Ρίτας-Χέμοφαρμ, Μπάμπεργκ-Νανσί.

Αισιοδοξία υπάρχει και στον ΠΑΟΚ που υποδέχεται τον Ερυθρό Αστέρα (20.15) του παλιού γνώριμου Ντράγκα Σάκοτα μετά τη νίκη έστω και με δύσκολο τρόπο επί του Πανελληνίου όπου άλλαξε κάπως το βαρύ κλίμα που υπήρχε στον Δικέφαλο. Στα άλλα παιχνίδια θα παίξουν: Ούνιξ Καζάν-Ντέξια Μονς, Αϊφελ Τάουερς-Ρεάλ Μαδρίτης.

ΒΟΛΕΪ
Χωρίς εκπλήξεις

Χωρίς εκπλήξεις κύλησε η πρεμιέρα της Α1 βόλεϊ των γυναικών, με τα φαβορί να εξασφαλίζουν τους πρώτους τους βαθμούς για τη νέα περίοδο. Το ντέρμπι (ονομάτων) ανάμεσα στη νεοφώτιστη ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό, βρήκε νικήτριες τις «πράσινες», που εξασφάλισαν το «τρίποντο» με 3-0 χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα: Πανελλήνιος - Επίκουρος 3-0, Απολλώνιος - Ηρακλής Θεσ/νίκης 0-3, Αρης - Μαρκόπουλο 3-0, Ηρακλής Κηφισιάς - Βύρωνας 3-0, Ολυμπιακός - Κτησιφώντας 3-0.

  • Στην πρεμιέρα της Α2 ανδρών είχαμε: Επίκουρος - Αριστοτέλης Σκύδρας 2-3. Μίλων - Κηφισιά 1-3, ΣΠΑ Καρδίτσας - Φοίνικας Σύρου 0-3, Ρέθυμνο - ΑΕ Νίκαια 0-3, ΓΕ Μεσσηνίας - Ν. Μουδανιά 1-3, Πανερυθραϊκός - Ιωνες 3-2.
ΡΑΛΙ
Πρωταθλητής ο Λεμπ

Ο Μίκο Χίρβονεν πανηγύρισε στην Αυστραλία την παρθενική του νίκη σε αγώνα του παγκόσμιου πρωταθλήματος ράλι. Ομως αυτός που πανηγύρισε περισσότερο, ήταν ο Σεμπασιάν Λεμπ. Ο Αλσατός, αν και απών, λόγω του γνωστού του τραυματισμού, είδε με χαρά τον μεγάλο του αντίπαλο, Μάρκους Γκρόνχολμ, να χύνει μόνος του την καρδάρα με το γάλα. Το λάθος του Φινλανδού την Παρασκευή, του κόστισε τον τίτλο, αφού τερματίζοντας εκτός βάθρου, απώλεσε και μαθηματικά όποιες ελπίδες να πιάσει στη βαθμολογία τον Λεμπ, που πλέον θα μπορεί να αναρρώσει άνετα και να επιδιώξει να είναι έτοιμος το Γενάρη για την πρεμιέρα του 2007.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ