ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Οχτώβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Βαρύ φορτίο για τη λαϊκή οικογένεια
  • Η επόμενη μέρα των τοπικών εκλογών αναμένεται δυσοίωνη για τα νοικοκυριά. Μέσα στο Νοέμβρη τα Δημοτικά Συμβούλια της χώρας θα αποφασίσουν για το ύψος των φόρων που θα επιβληθούν το 2007
  • Οι δημοτικές αρχές που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ έχουν δείξει τις άγριες διαθέσεις τους για υπέρογκο χαράτσωμα των εργαζομένων από όσα έχουν αποφασίσει και υλοποιήσει τα προηγούμενα χρόνια

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Οπως φαίνεται στο λογαριασμό της ΔΕΗ εργαζομένου στη Θεσσαλονίκη, 44,12 ευρώ πληρώνει φόρους και 25,29 ευρώ για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος
Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Οπως φαίνεται στο λογαριασμό της ΔΕΗ εργαζομένου στη Θεσσαλονίκη, 44,12 ευρώ πληρώνει φόρους και 25,29 ευρώ για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος
Σε δύο μήνες, από την 1.1.2007 οι νέες δημοτικές αρχές που εκλέχτηκαν, θα αναλάβουν τη διοίκηση των δήμων. Και θα φανεί - μέσα από την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών - τι θα ξημερώσει η επόμενη μέρα των εκλογών για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Πρώτο θέμα στην ατζέντα των δημοτικών αρχών είναι αυτό της επιβολής και είσπραξης των δημοτικών φόρων (σ.σ. ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού). Πρόκειται για τους φόρους που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ετσι, μέσα στο Νοέμβρη τα Δημοτικά Συμβούλια όλων των δήμων της χώρας θα αποφασίσουν τον καθορισμό των δημοτικών φόρων για το 2007. Βέβαια, ήδη η πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσουν δήμοι που πρόσκεινται σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ είναι λίγο έως πολύ γνωστή. Τα προηγούμενα χρόνια, σε όσους δήμους άσκησαν διοίκηση, είτε προχώρησαν σε υπέρογκες αυξήσεις είτε διατήρησαν σε υψηλά επίπεδα τα ανταποδοτικά τέλη. Εκτός αυτού, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και μέσω της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) που τα τρία κόμματα συνδιοικούν, η γραμμή είναι ίδια. Εχουν προωθήσει τη λεγόμενη «φορολογική εξουσία» των δήμων που με λίγα λόγια σημαίνει: Καθορισμός και νέων φόρων, επιβολή και είσπραξη μέσω των δήμων.

Αντίθετα, σε περιπτώσεις όπου τη διοίκηση είχαν επικεφαλής αγωνιστικών ψηφοδελτίων με δημάρχους κομμουνιστές (π.χ. Νίκαια, Αγιος Παύλος Θεσσαλονίκης) τα δημοτικά τέλη «πάγωσαν», ενώ για πολύτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία και απόρους, καταργήθηκαν!

Σήμερα, ο «Ρ» παραθέτει ορισμένα παραδείγματα για το τι έχουν πράξει διοικήσεις που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, αλλά και ΣΥΝ, στο παρελθόν.

Αθήνα: Συνέχεια στη φορομπηχτική πολιτική


Παπαγεωργίου Βασίλης

Στο Δήμο Αθηναίων, τα τελευταία 11 χρόνια, από το 1995 μέχρι το 2006, από τις διοικήσεις της ΝΔ, τα τέλη για τις κατοικίες αυξήθηκαν κατά 86,58%, και για τα καταστήματα 92,46%. Την ίδια περίοδο, το βασικό μεροκάματο αυξήθηκε μόλις 74,3%. Ασφαλώς, με την ανάληψη του νέου δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη, επίσης στέλεχος της ΝΔ, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναμένουν ανάλογη συνέχεια. Αλλωστε, όπως έχει κατ' επανάληψη πει, θα προχωρήσει σε αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη, «στα πλαίσια του πληθωρισμού», συνεχίζοντας την ίδια φορομπηχτική πολιτική. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% των εσόδων του δήμου προέρχονται από φόρους και τέλη που επιβάλλονται στους εργαζόμενους.

Θεσσαλονίκη: Φόροι για τους εργαζόμενους, ενίσχυση για επιχειρηματίες

Ο επανεκλεγείς στο Δήμο Θεσσαλονίκης, δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος, της ΝΔ, μόνο για το 2006 αύξησε τα δημοτικά τέλη κατά 5,5% και τα τέλη στάθμευσης κατά 7,69%. Επιπλέον, η συνολική αύξηση των δημοτικών τελών την τελευταία 4ετία από τη διοίκηση του Β. Παπαγεωργόπουλου είναι 33,33% και στην 8ετία 92,48%. Σύμφωνα με υπολογισμούς, κατά μέσον όρο, τα ανταποδοτικά τέλη στο δήμο, αυξάνονται κατά 12% ετησίως. Οσον αφορά, δε, τις «48 εργολαβίες που τρέχουν» - όπως συχνά έλεγε στην προεκλογική περίοδο, θέλοντας να αποδείξει ότι η διοίκησή του κάνει έργο - αξίζει να αναφερθεί το εξής στοιχείο: Το 72,99% των έργων του Τεχνικού Προγράμματος του 2006 εκτελείται από εργολάβους και το 27,01% είναι με αυτεπιστασία. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν για τη χρήση των περισσότερων έργων, ενώ την ίδια στιγμή, ενισχύονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Πειραιάς: Φρόντισε ο προηγούμενος...

Πίσω από τις δηλώσεις περί «μηδενικών αυξήσεων», στα ανταποδοτικά τέλη για το 2007, που έχει κάνει ο νεοεκλεγείς με το ΠΑΣΟΚ δήμαρχος Πειραιά, Παναγιώτης Φασούλας, υπάρχει η πραγματικότητα: ο απερχόμενος δήμαρχος Χρ. Αγραπίδης (ΝΔ) έχει ήδη αυξήσει τα τέλη την τελευταία οκταετία κατά 68,8%. Από το 2002 μέχρι το 2006 αύξησε τα τέλη κατά 19,8%. Μετά από τέτοιες αυξήσεις, λοιπόν, και αφού τα τέλη έχουν εκτιναχτεί σε υψηλότατα επίπεδα, είναι εύκολο να κάνεις δηλώσεις ότι... δε θα τα αυξήσεις.

Ομως, ο Π. Φασούλας έχει ήδη μιλήσει ακόμη και για...«ναυτιλιακό χρηματιστήριο», έχει συμφωνήσει με τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, έχει ταχθεί υπέρμαχος επιχειρηματικών συμφερόντων. Μπορεί, λοιπόν, να ισχυρίζεται ότι δε θα αυξήσει τα τέλη, αλλά, εξυπηρετώντας τα εκάστοτε μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα, οι εργαζόμενοι της πόλης, θα κληθούν να πληρώνουν για κάθε υπηρεσία που θα τους παρέχεται. Ετσι, στη θέση των ανταποδοτικών τελών, θα υπάρξουν μια σειρά από έμμεσοι φόροι, που θα επιβαρύνουν εξίσου, αν όχι και περισσότερο τα λαϊκά νοικοκυριά...

Βαρύ φορτίο για τα λαϊκά νοικοκυριά

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις δήμων που το 2006 δεν προχώρησαν σε αυξήσεις των ανταποδοτικών, επειδή ήταν προεκλογικό έτος! Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του δήμου Λάρισας όπου η διοίκηση του νεοεκλεγέντα Κ. Τζανακούλη (ΝΔ) αύξησε το 2004 τα ανταποδοτικά τέλη κατά 20%. Το 2005, κάθε Λαρισαίος πλήρωνε 150 ευρώ το χρόνο στο δήμο! Κατά τ' άλλα, το 2006, δεν υπήρξε αύξηση για ευνόητους λόγους...

Οι αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών, πάντως, αγγίζει κάθε νοικοκυριό σε όλη τη χώρα. Για παράδειγμα, στο Ηράκλειο Κρήτης, η διοίκηση του επανεκλεγέντα με το ΠΑΣΟΚ, Γ. Κουράκη, μέσα σε μια δεκαετία, αύξησε τα τέλη κατά 15%. Για το 2006 ο μέσος όρος των αυξήσεων για σπίτια και καταστήματα φτάνει το 3,5%, ενώ το 49,2% των συνολικών εσόδων του δήμου προέρχονται από φόρους και τέλη.

Στο Δήμο Πάτρας, η διοίκηση του Α. Καράβολα (ΠΑΣΟΚ) οι αυξήσεις των τελών καθαριότητας και φωτισμού, που επέβαλε η δημοτική αρχή από το 2002, φτάνουν συνολικά το 18,7%. Για το 2006 τα τέλη αυξήθηκαν κατά 3,7%.

Στο Δήμο Πετρούπολης, η διοίκηση του Στ. Βλάχου (ΣΥΝ που στηρίχτηκε και από το ΠΑΣΟΚ) αύξησε τα ανταποδοτικά τέλη σε όλη την τετραετία κατά 25,5%. Μόνο για το 2006 αύξησε τα ανταποδοτικά τέλη κατά 4% για σπίτια και καταστήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ