ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προκλητική απόφαση του Ναυτοδικείου

Με μια άκρως προκλητική απόφαση το Αναθεωρητικό Δικαστήριο (β΄ βαθμός Ναυτοδικείου) Αθηνών έκρινε χτες ομόφωνα ένοχο για λιποταξία και καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή τον Γιώργο Μοναστηριώτη, ο οποίος το 2003 είχε αρνηθεί να ακολουθήσει πολεμική αποστολή στο Ιράκ με τη φρεγάτα «Ναβαρίνο», όπου και υπηρετούσε ως επαγγελματίας υπαξιωματικός με θητεία πενταετούς κατάταξης.

Χτες, δικάστηκε η έφεση που είχε υποβάλει κατά της απόφασης 509/2004 του Ναυτοδικείου Πειραιά που του είχε επιβάλει ποινή φυλάκισης 40 μηνών χωρίς μετατροπή και αναστολή. Ο Γ. Μοναστηριώτης το Νοέμβρη του 2000 κατατάχθηκε ως επαγγελματίας υπαξιωματικός στο Πολεμικό Ναυτικό με θητεία 5ετούς κατάταξης. Το Μάη του 2003 αρνήθηκε να ακολουθήσει τη φρεγάτα «Ναβαρίνο», όπου υπηρετούσε, σε πολεμική αποστολή στο Ιράκ και αποχώρησε από τις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού. Στη συνέχεια, επιδίωξε την άρση του καθεστώτος συμμετοχής του στο στράτευμα. Αποτέλεσμα ήταν να κηρυχτεί σε λιποταξία και εν τέλει να καταδικαστεί από το Πενταμελές Ναυτοδικείο Πειραιά σε ποινή φυλάκισης 3 ετών και 4 μηνών χωρίς αναστολή, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στις φυλακές Κορίνθου.

Σημειώνεται ότι στο δικαστήριο εξέφρασαν, με ανακοινώσεις και ψηφίσματα, τη συμπαράστασή τους πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς, ενώ κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης οι Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης, καθηγητής Ποινικού Δικαίου, Στρατής Κόρακας, πρώην βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη».

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Ελλιπή τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ, με αφορμή το θάνατο των δύο παιδιών

Τις ελλείψεις του πλαισίου λειτουργίας και ασφάλειας των ξενοδοχείων - και όχι μόνο - που διαμορφώνονται και ελέγχονται από διάφορες ιδιωτικές εταιρείες που λυμαίνονται τον τουρισμό ως αποτέλεσμα της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που εξυπηρετεί τα καπιταλιστικά κέρδη σε βάρος ακόμα και των κανόνων ασφαλείας, αναδεικνύει και επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, με αφορμή το τραγικό περιστατικό του θανάτου, σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας, των δυο ανήλικων παιδιών από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα.

«Το κυνηγητό του υπερκέρδους από το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο που εκμεταλλεύεται τον κερδοφόρο τομέα της οικονομίας, τον τουρισμό, και η τυφλή υποταγή της κυβέρνησης της ΝΔ στα μεγάλα ξενοδοχειακά συμφέροντα, είναι οι βασικές αιτίες για τους ελλιπείς ελέγχους, την ανυπαρξία κανόνων και πλαισίων λειτουργίας και ασφάλειας των ξενοδοχείων. Επίσης, για τη μειωμένη οργανική σύνθεση των ξενοδοχείων και την υπερεντατικοποίηση της εργασίας, για τις απαράδεκτες μεσαιωνικού χαρακτήρα σχέσεις εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων», τονίζει η ανακοίνωση της ΝΕ.

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα να δυναμώσουν την πάλη τους για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής των κομμάτων της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου. Να διεκδικήσουν τουριστική ανάπτυξη προς όφελος του λαού, που θα αντιμετωπίζει το ζήτημα του τουρισμού όχι ως εμπόρευμα ακριβό, αλλά ως ανθρώπινη ανάγκη και αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας. Να απαιτήσουν την τιμωρία των πραγματικών ενόχων και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και των τουριστών.

Ανάκληση λειτουργίας

Την προσωρινή ανάκληση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας του ξενοδοχείου, ανακοίνωσε χτες η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φ. Πάλλη - Πετραλιά. Σε μια προσπάθεια κυβέρνησης και υπουργείου, να δείξουν ότι αντιμετωπίζουν με αυστηρότητα τα ζητήματα ασφαλείας των ξενοδοχειακών μονάδων ειδικά μπροστά στο θόρυβο που έχει προκληθεί, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «σε περίπτωση που από το σχετικό πόρισμα προκύψουν ευθύνες σε βάρος της ξενοδοχειακής επιχείρησης, τότε η ανάκληση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας θα είναι οριστική».

Φονικές κακοτεχνίες

ICON

Τα τελευταία 15 χρόνια στην Ελλάδα έχουν χάσει τη ζωή τους 31.246 άνθρωποι σε τροχαία δυστυχήματα. Αλλοι 56.224 έχουν τραυματιστεί σοβαρά και άλλοι 407.403 ελαφρά. Η κατάσταση του οδικού δικτύου με τις κακοτεχνίες και τις ελλείψεις του αποτελεί το βασικότερο παράγοντα, που «εξαφανίζει» κάθε χρόνο μία κωμόπολη από τη χώρα μας.

Χτες πραγματοποιήθηκε άλλη μια διημερίδα για την ...αντιμετώπιση του φαινομένου. Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο και διοργανωτής της ήταν η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής. Παραβρέθηκαν και μίλησαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρας, όπως και εκπρόσωποι των υπουργείων Περιβάλλοντος, Μεταφορών και Παιδείας. Μιλώντας η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη έκανε λόγο για ξεχαρβαλωμένο οδικό δίκτυο. Αναφερόμενη στις συνθήκες κυκλοφορίας της Αθήνας, ανέφερε ότι «αυτή η πόλη εχθρεύεται τους πολίτες της», προσθέτοντας ότι η χαρά να μετακινείται κάποιος με ελεύθερη βούληση έχει καταντήσει καταναγκασμός.

Στην εισήγησή του, με θέμα: «Δίκυκλο και επικινδυνότητα στην κυκλοφορία», ο ταξίαρχος Α. Βιτωράκης, διευθυντής της Τροχαίας Αττικής, τόνισε ότι το πρώτο 7μηνο του 2006 στην Αττική σκοτώθηκαν σε τροχαία 160 οδηγοί, 31 επιβάτες και 63 πεζοί. Το 51% των νεκρών είναι δικυκλιστές.

«Ξαναχτύπησαν» το μνημείο

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, λίγο πριν την εκδήλωση τιμής και μνήμης στους αγωνιστές και τους αγώνες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και στον πρωτοκαπετάνιο του στην Εύβοια, τον κομμουνιστή Θύμιο Καψή - «Καπετάν Ανάποδο», φασιστοειδή «ρήμαξαν» το Μνημείο που έχει στηθεί λίγο πριν το Προκόπι Εύβοιας, εκεί κοντά που έπεσαν οι ήρωες της λευτεριάς, της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας. Ομως, τα ιδανικά και οι αξίες για τα οποία έπεσαν οι ήρωες δε βεβηλώνονται. Και οι αγωνιστές θα δώσουν την απάντησή τους, την ερχόμενη Κυριακή 5/11, με τη μαζική συμμετοχή τους στην εκδήλωση τιμής.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Υποθαλάσσια... διόδια

Υπογράφηκε χτες από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά και τον όμιλο των μεγαλοεργολάβων και μεγαλοτραπεζιτών «Θερμαϊκή Οδός», η «σύμβαση παραχώρησης» για την κατασκευή της υποθαλάσσιας αρτηρίας της Θεσσαλονίκης, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων της συμπρωτεύουσας. Πρόκειται για ένα έργο που θα θα υποχρεώσει τους Θεσσαλονικείς να πληρώνουν διόδια - κατά τα πρότυπα της Αττικής Οδού στην Αθήνα - το ύψος των οποίων έχει προσδιοριστεί σε 0,90 λεπτά του ευρώ σε σημερινές τιμές, αλλά θα είναι υψηλότερο όταν το έργο θα αρχίσει να λειτουργεί το 2011.

Η αρτηρία θα έχει μήκος 6,5 χιλιόμετρα, από τα οποία τα 4 θα είναι υποθαλάσσια σήραγγα με την οροφή ένα τουλάχιστον μέτρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το έργο είναι προϋπολογισμού 472 εκατ. ευρώ και θα το εκμεταλλεύονται οι ιδιώτες για 30 ολόκληρα χρόνια.

Σημειώνεται ότι η σύμβαση θα κατατεθεί για κύρωση στη Βουλή και οι εργασίες για την κατασκευή θα ξεκινήσουν το Μάρτη του 2007. Μέχρι αργά χτες το βράδυ συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης για το θέμα.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΠΟΧΙΚΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Διαιωνίζεται το καθεστώς ομηρίας

Καταψήφισε χθες στη Βουλή το ΚΚΕ το νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που διατηρεί το καθεστώς των χιλιάδων εποχικών πυροσβεστών, ενώ παράλληλα ενισχύει το στρατιωτικό χαρακτήρα του Σώματος. Υπέρ του νομοθετήματος, τάχθηκαν μόνον οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Αμεση πρόσληψη όλων των εποχικών υπαλλήλων στην πυρόσβεση απαίτησε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, τονίζοντας ότι το νομοθέτημα «συζητείται με τους εποχικούς πυροσβέστες στον αγώνα για πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα». Εκανε λόγο, μάλιστα, για «κοροϊδία των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», αφού αυτή τη στιγμή υπάρχουν ελλείψεις 4.000 πυροσβεστών. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι «το δάσος χρειάζεται προστασία όλο το χρόνο και όχι μόνο την αντιπυρική περίοδο».

Παράλληλα, ο Τ. Τσιόγκας υπενθύμισε ότι με νόμο της χούντας παραμένουν στα Σώματα Ασφαλείας οι πυροσβέστες, λέγοντας ότι «παίρνετε σαν παράδειγμα άλλες χώρες της ΕΕ που χρησιμοποιούν τους πυροσβέστες ως κατασταλτικό μέσο». Οπως είπε, «με το νομοσχέδιο επιδιώκετε τη στρατιωτικοποίηση των πυροσβεστών», με αποτέλεσμα να «απαγορεύεται να διαμαρτυρηθούν ή να διαδηλώσουν». Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο εισηγητής της, Αντ. Φούσσας, υποστήριξε πως το νομοσχέδιο στοχεύει στην «αναδιοργάνωση του πυροσβεστικού σώματος» και την «ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ