ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Ούτε δεκάρα τσακιστή χάρισμα στους εργοδότες

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο ΙΚΑ για τη νέα ρύθμιση - μποναμά στο κεφάλαιο, που προωθεί η κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση με τη ρύθμιση χαρίζει τα λεφτά μας στους κλέφτες. Πού ακούστηκε να μας κλέβουν τις εισφορές μας και η κυβέρνηση να τους επιβραβεύει. Λέτε ότι δεν αντέχει το ασφαλιστικό σύστημα. Αντέχει όμως να κάνετε στους εργοδότες τέτοια δώρα. Χωρίς αιδώ τους χαρίζετε τον ιδρώτα, τον κόπο μας..!»

Με αυτές τις φράσεις, αντιπροσωπεία από συνδικαλιστές, που εκπροσωπούν 9 ομοσπονδίες και 5 μεγάλα συνδικάτα της Αθήνας, τα «έψαλλαν» χτες στον Διοικητή του ΙΚΑ Γ. Βαρθολομαίο και απαίτησαν από τη διοίκηση του Ιδρύματος να μη συναινέσει στη χαριστική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή. Μια ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο «μίνι Ασφαλιστικό» νομοσχέδιο και η οποία «ρυθμίζει» τα χρέη εργοδοτών προς το ΙΚΑ, τα οποία υπολογίζονται στα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στους ισχυρισμούς του Διοικητή ότι δήθεν δε χαρίζονται χρήματα, οι συνδικαλιστές αντέτειναν πως πρόκειται για βεβαιωμένες οφειλές, για εισφορές που παρακρατούνται από τους εργάτες, και κατά συνέπεια υπάρχει και το αδίκημα της υπεξαίρεσης. Παραδίδοντας το υπόμνημα των συνδικάτων, απαίτησαν να τους δοθούν τα ονόματα των επιχειρήσεων που χρωστάνε πάνω από 1.000.000 ευρώ, για τις οποίους, μάλιστα, στο νομοσχέδιο υπάρχει ακόμα πιο ευνοϊκή ρύθμιση.

Δεν έπεισε ο Γ. Βαρθολομαίος, ούτε όταν προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη σκοπιμότητα της ρύθμισης υποστήριξε ότι τελικά το ΙΚΑ «κάτι μαζεύει». Και τούτο γιατί, όπως του υπενθύμισαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, αν και αυτή είναι η τρίτη ρύθμιση χρεών μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια, το ύψος των οφειλών αυξάνεται αντί να μειώνεται. «Πληρώνουν οι επιχειρήσεις», όπως είπαν «μια δυο δόσεις για να πάρουν φορολογική ενημερότητα και μετά συνεχίζουν να παρακρατούν τις εισφορές των εργαζομένων, αναμένοντας την επόμενη ευνοϊκή ρύθμιση...»

Αποκαλυπτικός και ο προϋπολογισμός

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εισβάλλουν στην αίθουσα όπου συνεδριάζει η διοίκηση του ΙΚΑ. Πάνω, με τον Γ. Βαρθολομαίο
Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εισβάλλουν στην αίθουσα όπου συνεδριάζει η διοίκηση του ΙΚΑ. Πάνω, με τον Γ. Βαρθολομαίο
Απόδειξη αυτού είναι και το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό του ΙΚΑ για το 2007, που συζήτησε χτες η Διοίκησή του υπάρχει η πρόβλεψη ότι από τη χαριστική ρύθμιση θα εισπραχτεί μόλις το 13,5%! Δηλαδή, οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι ακόμα μια χαριστική ρύθμιση δε θα έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και πως προκειμένου να μαζευτούν κάποια ψίχουλα, χαρίζονται εκατοντάδων εκατομμύρια ευρώ.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία απευθύνθηκε στα ίδια τα μέλη της διοίκησης του ΙΚΑ, που είχαν συγκεντρωθεί, για να συζητήσουν το νέο προϋπολογισμό και τους ζήτησε να μη συμφωνήσουν με την προτεινόμενη ρύθμιση της κυβέρνησης, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που έχουν απέναντι στα εκατομμύρια ασφαλισμένων. Αντίστοιχη πρόταση κατέθεσαν στη Διοίκηση και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων Θ. Κακκαβάς και Δ. Μαυροδόγλου. Την οργή των συνταξιούχων για τις νέες χαριστικές ρυθμίσεις στους εργοδότες, εκφράζει με επιστολή της προς τον διοικητή του ΙΚΑ και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά και πέριξ δήμων, καθώς οι συνταξιουχικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις στις 8 Νοέμβρη.

Αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα από την πρώτη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2007, είναι πως για έναν ακόμα χρόνο θα συνεχιστεί η υποχρηματοδότηση του ΙΚΑ από τον προϋπολογισμό αλλά και η εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών. Η χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό μειώνεται σταθερά και κινείται στο 15% περίπου των συνολικών εσόδων του Ταμείου από το 30% που ήταν στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Παράλληλα, μεγάλο μέρος των εσόδων κατευθύνεται πλέον στις φαρμακευτικές εταιρείες και στις ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία οι δαπάνες των οποίων αυξάνονται ανεξέλεγκτα.

Αλλαγές σε βάρος των εργαζόμενων

Στο μεταξύ, νέες αρνητικές αλλαγές θα επέλθουν στα ασφαλιστικά ταμεία από 1 Γενάρη 2007, σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα:

  • Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά ένα εξάμηνο για όσους συμπληρώνουν τα απαιτούμενα για τη θεμελίωση του δικαιώματος έτη ασφάλισης το 2007. Αφορά ασφαλισμένους στο Δημόσιο και σε 18 συνολικά κύρια Ταμεία (εξαιρούνται ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΟΓΑ, Ταμείο Εμπόρων και ΤΑΙΣΥΤ).
  • Αύξηση κατά ένα εξάμηνο των ετών ασφάλισης για συνταξιοδότηση (κατά ένα έτος στον ΟΓΑ). Αφορά ασφαλισμένους 19 Ταμείων κύριας ασφάλισης και τα αντίστοιχα επικουρικά (δεν αφορά τα μεγάλα Ταμεία).
  • Μείωση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ κατά 4%, όπως γίνεται κάθε έτος από το 2003 και μετά.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΠΑΜΕ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, που με τις θέσεις και την τακτική της βάζει πλάτη στη μεθοδευμένη ανατροπή του ωραρίου των τραπεζοϋπαλλήλων, κατήγγειλε χτες αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, με παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας. Οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου καλούν τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τη στάση της ΟΤΟΕ (η οποία, μετά την τελευταία συνάντηση με τους τραπεζίτες στις 2 Οκτώβρη, ετοιμάζεται για μια απεργιακή «ντουφεκιά στον αέρα» στις 17 Νοέμβρη) και να δώσουν τη μάχη ενάντια στα σχέδια των τραπεζιτών και της κυβέρνησης, με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.

ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΑΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ: Στην τρομοκρατική απόλυση του εργαζόμενου Κώστα Αναστασόπουλου προχώρησε η θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Μπόμπολα που λειτουργεί τον αποτεφρωτήρα νοσοκομειακών αποβλήτων στη χωματερή των Ανω Λιοσίων. Η απόλυση του μηχανοτεχνίτη στοχεύει στην τρομοκράτηση των εργαζομένων, καθώς έγινε λίγες μόνο μέρες μετά τον πολυήμερο απεργιακό αγώνα τους με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Στο μεταξύ, η διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ ετοιμάζεται την ερχόμενη εβδομάδα να αποφασίσει την επικύρωση του διαγωνισμού που είχε κάνει και να παραχωρήσει τον αποτεφρωτήρα στην εταιρεία του Μπόμπολα.

«ΙΝΤΕΑΛ ΣΤΑΝΤΑΡΝΤ»: Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην ΙΝΤΕΑΛ ΣΤΑΝΤΑΡΝΤ, στις στάσεις εργασίας που έγιναν στην πρωινή και απογευματινή βάρδια, από την περασμένη Τρίτη έως και χτες Πέμπτη, ενάντια στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας για συρρίκνωση του «μόνιμου» προσωπικού, καθώς την προηγούμενη βδομάδα απέλυσε επτά εργαζόμενους.

ΥΓΕΙΑ: Τον πρωταγωνιστικό ρόλο των διοικητών των νοσοκομείων στις σχεδιαζόμενες περικοπές ανέδειξε η χτεσινή πανελλαδική σύσκεψη των διοικητών των νοσοκομείων με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. «Μια εικόνα» - κατά την έκφραση του Δημήτρη Αβραμόπουλου - των αλλαγών που θα γίνουν με την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση για τις προμήθειες έδωσε ο ίδιος ο υπουργός μιλώντας στη ΝΕΤ, προαναγγέλλοντας ότι θα εισαχθούν οι λεγόμενοι σφαιρικοί προϋπολογισμοί στα νοσοκομεία, που θα στηρίζονται στις προβλέψεις και όχι στις μεταβαλλόμενες καθημερινές ανάγκες της νοσηλείας των ασθενών.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» - «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»: Με κενές 4 από τις 10 οργανικές θέσεις του προσωπικού λειτουργεί το παιδιατρικό νοσοκομείο «Αγία Σοφία». Σύμφωνα με το σωματείο των εργαζομένων, από τις 1.392 οργανικές θέσεις είναι κενές οι 587, δηλαδή ποσοστό 42%. Το σωματείο αποφάσισε κλιμακούμενες κινητοποιήσεις με αίτημα την πρόσληψη προσωπικού, με αρχή την τρίωρη στάση εργασίας (9-12) την ερχόμενη Δευτέρα. Δίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Παπανικολάου», ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της διοίκησης του νοσοκομείου, για εκχώρηση υπηρεσιών σίτισης σε ιδιώτες. Σε συγκέντρωσή τους που έγινε μπροστά στο κτίριο της διοίκησης κατήγγειλαν, ότι μετά τη φύλαξη, την καθαριότητα και τον ιματισμό, παραχωρείται τώρα στους εργολάβους και η σίτιση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ