ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Ξαναζεσταίνουν σχέδια επιδρομών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Επιτελεία του Πενταγώνου ξανάβγαλαν από το συρτάρι σχέδια για την εξαπόλυση στρατιωτικών επιχειρήσεων - «αστραπή» με στόχο (μεταξύ άλλων...) την εξάλειψη του πυρηνικού προγράμματος της ΛΔ Κορέας, υποστηρίζει χτεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Ουάσιγκτον Τάιμς».

Η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώνυμους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Πενταγώνου, αναφέρει ότι μεταξύ των σχεδίων που επεξεργάζονται είναι επιχειρήσεις κομάντος του αμερικανικού ναυτικού ή βομβαρδισμοί «ακριβείας» με πυραύλους «Τόμαχοκ» -ενδεχομένως και με αμερικανικά πυρηνικά όπλα που βρίσκονται σε βάσεις της Ν. Κορέας και της Ιαπωνίας - στον πυρηνικό σταθμό και στις μονάδες επεξεργασίας πλουτωνίου στη Γιονγκμπιόν και το Κιλτσού της Βορειοανατολικής ΛΔ Κορέας...

Οι ρεπόρτερ της «Ουάσιγκτον Τάιμς» σημειώνουν πως η κυβέρνηση Τζ. Ου. Μπους διαβεβαίωσε τις σύμμαχες χώρες Ν. Κορέα και Ιαπωνία ότι είναι διατεθειμένη να κάνει χρήση βαλλιστικών προγραμμάτων, ακόμη και πυρηνικών, προκειμένου να «εξαλείψει» το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα, για να εξασφαλίσει φαινομενικά την «ασφάλεια» Τόκιο - Σεούλ και ουσιαστικά το γεωπολιτικό έλεγχο της ευρύτερης στρατηγικής περιοχής. Εκτιμάται δε ότι η αναθέρμανση των σχεδίων αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της ΛΔ Κορέας ενθαρρύνεται από τις πιέσεις που ασκούν Κίνα και Ν. Κορέα έναντι της Πιονγιάνγκ για τερματισμό του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος, οι οποίες μάλιστα φέρεται να κρίνονται από τους Αμερικανούς σαν... «πράσινο φως» ή σαν «εισιτήριο ελευθέρας» για το ξεδίπλωμα πάσης μορφής ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Ως ορμητήρια των πιθανών αμερικανικών επιχειρήσεων φέρονται - πέρα από τις αμερικανικές βάσεις σε Ν. Κορέα και Ιαπωνία - το νησάκι (στρατιωτικό φρούριο των Αμερικανών) Γκουάμ και τα εννιά αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια που περιπολούν ανοιχτά της ευρύτερης περιοχής στη ΝΑ Ασία.

ΚΙΝΑ
Ευρεία συνεργασία με αφρικανικές χώρες

ΠΕΚΙΝΟ.- Δεκάδες Κινέζοι και Αφρικανοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από 49 χώρες της λεγόμενης «Μαύρης ηπείρου» συμμετείχαν στις εργασίες του τρίτου φόρουμ σινο-αφρικανικής συνεργασίας που πραγματοποιείται από χτες και έως την ερχόμενη Κυριακή στο Πεκίνο. Η αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Γου Γι, κηρύσσοντας την έναρξη εργασιών χαρακτήρισε τη σινο-αφρικανική διάσκεψη ως την «κίνηση-κλειδί» Κίνας και Αφρικής για την αύξηση της οικονομικής συνεργασίας και την περαιτέρω ενίσχυση των μεταξύ τους παραδοσιακών σχέσεων φιλίας. Υπογράμμισε τη σημασία του σινοαφρικανικού διαλόγου ως «συλλογικού μηχανισμού» για τη διεύρυνση κοινών συμφερόντων και αντιμετώπιση προβλημάτων που ενδεχομένως σημειωθούν στην πορεία αύξησης της διμερούς συνεργασίας.

Ο Σεγιούμ Μεσρίν, υπουργός Εξωτερικών της Αιθιοπίας (που συμπροεδρεύει του σινο-αφρικανικού φόρουμ), επισήμανε απ' την πλευρά του την πολύπλευρη υποστήριξη της Κίνας στον αγώνα αφρικανικών χωρών έναντι της αποικιοκρατίας σημειώνοντας το σεβασμό του Πεκίνου στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στις ισότιμες διακρατικές σχέσεις.

Την πρώτη μέρα εργασιών της σινοαφρικανικής διάσκεψης εγκρίθηκε το προσχέδιο της τελικής διακήρυξης που στηρίζεται (σύμφωνα με ρεπορτάζ του κινεζικού πρακτορείου «Ζινχουά») στο τετράπτυχο «φιλία, ειρήνη, συνεργασία και ανάπτυξη».

Οι εμπορικές συναλλαγές Κίνας-Αφρικής τετραπλασιάστηκαν μέσα στην τελευταία δεκαετία φθάνοντας πέρσι τα 40 δισ. δολάρια. Στο πλαίσιο του σινο-αφρικανικού φόρουμ που ξεκίνησε το 2000, το Πεκίνο διέγραψε χρέη ύψους 1,3 δισ. δολαρίων αναπτυσσόμενων αφρικανικών χωρών και μηδένισε τους δασμούς στις εισαγωγές 190 κατηγοριών αφρικανικών προϊόντων.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Για άλλη μία φορά ο υπουργός Εργασίας προκαλεί θύελλα αντιδράσεων καθώς υιοθετεί τις προτάσεις του επιχειρηματικού κόσμου για απεμπόληση του εβδομαδιαίου ορίου των 48 ωρών εργασίας που ισχύει σήμερα, την οποία θα συζητήσουν οι υπουργοί Απασχόλησης της ΕΕ την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Οι Βρετανοί προτείνουν να υπογράφουν οι εργαζόμενοι ατομικές συμβάσεις εργασίας, μέσα από τις οποίες θα μπορεί ο εργοδότης να απασχολεί μέχρι και 13 ώρες τη μέρα, δηλαδή 65 τη βδομάδα, τους υπαλλήλους του.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Εκθεση της Επιτροπής της ΕΕ που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα φέρεται να αναβάλλει για το απώτερο μέλλον τις κινήσεις διεύρυνσης προς τα δυτικά Βαλκάνια (Κροατία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Βοσνία, Αλβανία), εκτιμώντας πως παρά τις έως τώρα προόδους των δυτικοβαλκανικών χωρών δεν μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ παρά μόνο μακροπρόθεσμα...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Η σταθερή αύξηση του επιπέδου αερίων και άλλων στοιχείων (π.χ., διοξείδιο του άνθρακα), που εντείνουν το λεγόμενο φαινόμενο του θερμοκηπίου, εξηγεί τις κλιματικές αλλαγές των τελευταίων χρόνων, υποστηρίζει έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Στην έκθεση αναφέρεται ότι μόνο πέρσι τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν στην ατμόσφαιρα κατά 0,5%...

ΧΑΓΗ.-- Αυτόνομο καθεστώς θα έχουν από την 1η του Ιούλη του 2007 το Κουρασάο και το Σεντ Μάρτεν, δυο νησιά της Καραϊβικής, τα οποία μέχρι τώρα ήταν υπό πλήρη ολλανδικό έλεγχο.

ΚΙΡΓΙΖΙΑ
Συνεχίζεται η «κόντρα»

ΜΠΙΣΚΕΚ.- Χιλιάδες διαδηλωτές συνέχισαν να κατασκηνώνουν στην πρωτεύουσα της Κιργιζίας, διακηρύσσοντας ότι θα παραμείνουν εκεί έως ότου παραιτηθούν ο πρόεδρος της χώρας Κουρμάνμπεκ Μπακίεφ και ο πρωθυπουργός Φέλιξ Κούλοφ, ηγετικές προσωπικότητες της λεγόμενης Επανάστασης της Τουλίπας - του πραξικοπήματος με δυτική χρηματοδότηση μέσω ενός δαιδαλώδους δικτύου μη-κυβερνητικών οργανώσεων, που ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Ασκάρ Ακάεφ διότι δεν ήταν αρκετά υποτελής στην Ουάσιγκτον. Και μάλλον τα ίδια κίνητρα υπάρχουν και για την τωρινή αναταραχή.

Ο Κούλοφ, ο οποίος κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ετοιμάζει (νέο) πραξικόπημα, διεμήνυσε ότι δε θα παραιτηθεί, όπως και ο πρόεδρος Μπακίεφ. Ωστόσο, το δίδυμο των ηγετών της Επανάστασης της Τουλίπας δέχεται κατηγορίες από τους πρώην συμμάχους τους ότι «πρόδωσαν» τους σκοπούς της, εκ των οποίων οι πιο προβεβλημένοι ήταν η αλλαγή του πολιτικού συστήματος από προεδρικό σε κοινοβουλευτικό, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η δημοκρατικότερη κατανομή χρόνου στα πολιτικά κόμματα κ.ο.κ.

Η κυρίως μουσουλμανική Κιργιζία - 5,2 εκατ. κάτοικοι - φιλοξενεί αεροπορικές βάσεις των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας στη Μανάς. Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ρώσοι εξέφραζαν «ανησυχία» για τις εξελίξεις.

ΣΟΥΔΑΝ
Καταγγελίες για νέες σφαγές

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Στρατιωτικοί παρατηρητές της Αφρικανικής Ενωσης κατήγγειλαν χτες πως παραστρατιωτικές οργανώσεις των «Τζαντζαγουίντ» (φίλα προσκείμενες και υποστηριζόμενες από την κυβέρνηση του Σουδανού Προέδρου, Ομάρ αλ Μπασίρ) εξαπέλυσαν την τελευταία βδομάδα ένοπλες επιθέσεις σε οκτώ χωριά και προσφυγικούς καταυλισμούς του δυτικού Νταρφούρ με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 63 ατόμων, εκ των οποίων τα 27 παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης αρνήθηκε τις κατηγορίες ισχυριζόμενος πως έχουν ληφθεί μέτρα για τον αφοπλισμό και τη διάλυση των «Τζαντζαγουίντ». Εντούτοις, δημοσιογράφοι του BBC υποστηρίζουν το αντίθετο, προσθέτοντας πως κατά μήκος των αχανών συνόρων του Σουδάν με το Τσαντ οι παραστρατιωτικές οργανώσεις εξαπολύουν το τελευταίο διάστημα «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις προκειμένου να αποδυναμώσουν τις ανταρτικές οργανώσεις και τους υποστηριχτές τους στο Νταρφούρ.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Προσπάθειες Μπους για αντιστροφή κλίματος

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο «παράγοντας» Μπους, σύμφωνα με τους αναλυτές, ίσως τελικά κρίνει το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών της 7ης Νοέμβρη, εξαιτίας της πολύ χαμηλής αποδοχής της πολιτικής του, σε τομείς κομβικούς όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, η οικονομία, οι μετανάστες...

Με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν στο Δημοκρατικό Κόμμα μεγάλες ελπίδες για την κατάκτηση του ελέγχου τόσο στη Γερουσία, όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Αμερικανός πρόεδρος την τελευταία εβδομάδα «γυρνά» σε δέκα πολιτείες καλώντας τους ψηφοφόρους να στηρίξουν και πάλι τους υποψηφίους του κόμματός του.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό των «New York Times» και του CBS, το Ιράκ βρίσκεται πρώτο «στη λίστα των ανησυχιών» των ψηφοφόρων, με το 76% να πιστεύει ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα επιστρέψουν πιθανότατα πιο γρήγορα αν αποσπάσουν οι Δημοκρατικοί την πλειοψηφία στο Κογκρέσο.

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους έχουν καταστήσει τις εκλογές ένα δημοψήφισμα για το Ιράκ και ενάντια στον Μπους. Μόλις το 34% των Αμερικανών εγκρίνουν τους χειρισμούς του προέδρου και το 29% την πολιτική του στο Ιράκ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Τέλος, ενδιαφέρον προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι τρεις στους τέσσερες Βρετανούς θεωρούν τον Αμερικανό πρόεδρο επικίνδυνο για την ειρήνη, όπως προκύπτει από σχετική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε πέραν της Βρετανίας, στο Ισραήλ, στον Καναδά και στο Μεξικό, τέσσερις χώρες δηλαδή από αυτές που θεωρούνται στενοί φίλοι και σύμμαχοι των ΗΠΑ, και δημοσιοποιήθηκε χτες, 4 ημέρες πριν τις εκλογές.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Πολεμική κυβέρνηση «ενότητας»

ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Τα δύο κόμματα εξουσίας της Σρι Λάνκα - το κυβερνών Κόμμα Ελευθερίας (SFLP) και το Εθνικό Κόμμα (UNP) -, που προχώρησαν προ ημερών στη σύναψη συμφωνίας για μια κυβέρνηση «ευρέως συνασπισμού», δέχονται κολακείες από τον Τύπο και επιχειρηματίες διότι η εξέλιξη αυτή «θα αφήσει εποχή». Ομως, η εξέλιξη αυτή αποτελεί, απλώς, μια ακόμη σοβαρή ένδειξη της πολιτικής κρίσης στη χώρα, στην οποία μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος, με εκατοντάδες νεκρούς. Ο Πρόεδρος Ρατζαπάκσε αναζητά έναν εύσχημο τρόπο για να βγει από το πολιτικό αδιέξοδο λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει σε όλα τα πεδία και της δυσαρέσκειας, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, για την επανέναρξη της αλληλοσφαγής. Μόνο χτες, ο βομβαρδισμός από αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας κοντά σε νοσοκομείο στο βορρά στοίχισε τη ζωή ενός καρδιοπαθούς λόγω του σοκ που υπέστη, μια γυναίκα έπεσε νεκρή από πυρά του στρατού, όπως και ένας πατέρας πέντε παιδιών. Οι διεθνείς παρατηρητές εξέφρασαν «θλίψη» για το βομβαρδισμό στο νοσοκομείο, ενώ οι Τίγρεις, οι αυτονομιστές της μειονότητας των Ταμίλ, έκαναν λόγο για άλλη μια πράξη «κρατικής τρομοκρατίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ