ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
«Γεύσεις» θεάτρου
  • Ταξίδι στα στούντιο της «Τσινετσιτά» είναι το μιούζικαλ των Θανάση Παπαθανασίου - Μιχάλη Ρέππα, που παρουσιάζεται στο θέατρο «Αλίκη», σε σκηνοθεσία των ίδιων. Μια παραγωγή με 25 σκηνικά και 200 κοστούμια, με φτωχόσπιτα και επαύλεις, αγρούς και αλάνες, πόρνες και στάρλετ, λιοντάρια κι ελέφαντες, το Κολοσσαίο, τη Βία Βένετο και τη Ρώμη. Παίζουν: Μαρία Καβογιάννη, Κώστας Κόκλας, Χρήστος Μάντακας, Τζέση Παπουτσή κ.ά. Η μουσική και οι στίχοι είναι της Αφροδίτης Μάνου, οι χορογραφίες του Φωκά Ευαγγελινού, τα σκηνικά του Γιώργου Γαβαλά, τα κοστούμια της Εβελυν Σιούπη.
  • Το «Πώς να κλέψετε τους κληρονόμους σας» του Αλαν Εϊκμπορν παρουσιάζεται στο «Περοκέ», σε μετάφραση - σκηνοθεσία Βασίλη Τσιβιλίκα, ο οποίος και πρωταγωνιστεί. Παίζουν επίσης: Αριελ Κωνσταντινίδη, Νίκος Βερλέκης, Οδυσσέας Σταμούλης, Κοσμάς Ζαχάρωφ, Θεώνη Σκαλέρη, Ντάνος Λυγίζος, Αγάθη Κάλτσα, Ζωζώ Ζάρπα, Τρύφων Καρατζάς.
  • «Η γεύση του καπνού στο στόμα σου» το ψυχολογικό θρίλερ της Ιωάννας Λυμούρη - Φέτση παρουσιάζεται (έως 3/12) στο «Φούρνο», σε σκηνοθεσία Αννας Χατζηχρήστου. Παίζουν: Μάνος Καραμολέγκος, Σταυρούλα Κοντοπούλου, Σίμος Παπαναστασόπουλος, Γιώργος Ποτίδης, Αννα Χατζηχρήστου.
  • Το έργο του Γκεόργκ Μπίχνερ «Λεόντιος και Λένα» παρουσιάζει το «Σημείο», σε μετάφραση - σκηνοθεσία Αγγελικής Κουνενιδάκη, σκηνικά - κοστούμια Λένιας Οικονόμου. Παίζουν: Σοφία Καψάλη, Νίκος Παπαϊωάννου, Ξένια Πολίτη, Εριφύλη Στεφανίδου.
  • Το «Αντιθέατρο» της Μαρίας Ξενουδάκη ανεβάζει σήμερα στο θέατρο «Βαφείο» το έργο «Βίνσεντ Βαν Γκογκ, ο αυτόχειρας της κοινωνίας», σε θεατρική διασκευή Κατερίνας Πολυχρονοπούλου. Τον τραγικό ζωγράφο υποδύεται η Μαρία Ξενουδάκη, η οποία αφιερώνει την παράσταση στη μνήμη του συζύγου της Αρη Τασούλη. Σκηνικά - κοστούμια Σεμίραμις Μοσχοβάκη, μουσική επιμέλεια Ιάκωβος Δρόσος. Παίζουν επίσης: Τάκης Βογόπουλος, Μαρίνα Σωκράτη, Κων/νος Βελέντζας, Ειρήνη Τζαβάρα.
Περιπλανήσεις ζωγραφικής

Εργο της Σ. Σαλάτα
Εργο της Σ. Σαλάτα
Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (7.30μ.μ.) στην αίθουσα «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» (Ρίζου και Νικαίας 10), έκθεση ζωγραφικής και κατασκευών του Χριστόφορου με τίτλο «Ολα είναι αλήθεια». Οπως σημειώνει η Ολγα Δανιηλοπούλου «...Με κύριο χαρακτηριστικό την επιλογή των υλικών που οργανώνουν ιδέες και ύφος, οδηγεί την καλλιτεχνική του έκφραση όπου τα αισθήματά του την πηγαίνουν. Η γλώσσα του εξπρεσιονισμού υπηρετεί κάθε συγκινησιακή κατάσταση με αφοπλιστική επάρκεια. Γλώσσα εξαιρετικά πλούσια μέσα στην πολυμορφία της και διαρκής, όπως η ανθρώπινη ανάγκη. Τα σκληρά υλικά και ο απλός σχεδιασμός καταφέρνουν να στήσουν ένα περιβάλλον εύγλωττο, σχετικό με την ανθρώπινη σκληρότητα».

Τη δεύτερη ατομική της έκθεση πραγματοποιεί η ζωγράφος Σωτηρία Σαλάτα στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι). Από 7 - 30/11 θα εκτεθούν 20 συνολικά έργα (λάδι σε μουσαμά), όλα τοπία, που ζωγράφισε η δημιουργός στην ύπαιθρο τον τελευταίο χρόνο. Η Σ. Σαλάτα αποφοίτησε από την ΑΣΚΤ το 2002, με καθηγητή τον Γιάννη Ψυχοπαίδη.

Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (8μ.μ.) στο «Σπίτι της Κύπρου» (Ηρακλείτου 10), έκθεση ζωγραφικής της Μαριάννας Βερέμη. Θα διαρκέσει έως τις 17/11.

«Ζωγραφικές αλληγορίες» τιτλοφορείται η έκθεση της Ελλης Βασίλαρου, που φιλοξενείται (έως 10/11) στην γκαλερί «Ψυχάρη 36» (Κυπριάδου).

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • «Ο αντικομμουνισμός χτες και σήμερα» - Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ
  • «Η γνώση είναι δύναμη» - Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ
  • «Ο Εμφύλιος πόλεμος στην Αχαΐα» - Βασίλης Λάζαρης
  • «Οι ιστορίες του Μίτσερ Μίλτον» - Σταμάτης Βαλσάμος
μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ενα από τα μεγάλα έργα του κορυφαίου Ιταλού δραματουργού Λουίτζι Πιραντέλο, τον «Ερρίκο Δ'» παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο , στο «Κοτοπούλη». Το έργο (1921) θέτει το μόνιμο προβληματισμό του Πιραντέλο για τη σχέση «είναι» και «φαίνεσθαι», τη ρευστότητα της βεβαιότητας, τα ασαφή όρια λογικής και τρέλας. Η μετάφραση, διασκευή, σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Μαυρίκιου. Ενα τραγικό παιχνίδι μεταμφιέσεων, διαρκών ανατροπών και παλινδρομικών κινήσεων μεταξύ τρέλας, αλήθειας και λογικής εκτυλίσσεται στη βίλα του κεντρικού ήρωα, του «τρελού» που παριστάνει τον Ερρίκο τον Δ', βασιλιά της Γερμανίας το 11ον αιώνα.

Παίζουν: Αλέκα Παΐζη, Νίκος Καραθάνος, Ολια Λαζαρίδου, Αιμίλιος Χειλάκης, Γιάννης Βογιατζής, Κοσμάς Φοντούκης. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Διονύση Φωτόπουλου, η μουσική του Στάθη Σκουρόπουλου, η κινησιολογία της Αποστολίας Παπαδαμάκη.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Οι ταλαντούχοι Γιάννης Χαρούλης και Μαρία Λούκα ξεδιπλώνουν τραγούδια και ευαισθησίες, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, σταθμός του μετρό «Μεταξουργείο», 210-5203.661). Ο Γιάννης Χαρούλης με τραγούδια από το νέο του δίσκο, από συνεργασίες του με τους Μ. Πασχαλίδη, «Χαΐνηδες», «Εστουδιαντίνα», Μ. Νικολούδη, «στάσεις» σε αγαπημένα τραγούδια των Ξυλούρη, Μαρκόπουλου, Λοΐζου, Μάλαμα, Θ. Παπακωνσταντίνου κ.ά., αλλά και κρητικά παραδοσιακά. Η Μαρία Λούκα με τραγούδια από τον πρώτο δίσκο της «Καλημέρα» - ήδη κυκλοφορεί - από τη συνεργασία της με τον Σωκράτη Μάλαμα και άλλα.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το παραδοσιακό τραγούδι συναντά το ροκ στο «Ζυγό» (Κυδαθηναίων 22, 210.3241.610), όπου για πρώτη φορά συνεμφανίζονται από χτες οι Μιχάλης Τζουγανάκης και Μπάμπης Στόκας. Ο πρώτος θα παρουσιάσει τραγούδια της πορείας του και της πατρίδας του, Κρήτης, για να φτάσει ως τη «Σκιά των βράχων». Ο δεύτερος θα θυμίσει τραγούδια του που έγιναν γνωστά με τους «Πυξ Λαξ», θα σταχυολογήσει κομμάτια από τη δική του πορεία και θα φτάσει «Στην άκρη της γιορτής». Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο (11 μμ), Κυριακή (9 μμ).

ένα ΒΙΒΛΙΟ

Ενα αγόρι... Ενα μυστικό ταξίδι... Εντεκα σταθμοί σε τόπους και καιρούς άλλους. Η Κοκκινοσκουφίτσα, η Σταχτοπούτα, η Χιονάτη και οι εφτά νάνοι, το κοριτσάκι με τα σπίρτα, ο Κοντορεβιθούλης, τα τρία γουρουνάκια, ο Πινόκιο, ο παπουτσωμένος γάτος, η Αλίκη κι η παρέα της... γιορτάζουν την επιστροφή του μικρού Πάνου και φέρνουν δώρα ανεκτίμητα τις ιστορίες τους, κάνοντας το όνειρο αληθινό. «Κάτι παράξενο απόψε συμβαίνει», τιτλοφορείται το βιβλίο της Φωτεινής Στεφανίδη (εκδόσεις «Λιβάνη»). Μία διαφορετική ματιά σε παραμύθια, συνοδευμένα με ζωγραφιές πάνω σε βαμβακερό χαρτί με αυγοτέμπερα. Στον Μικρό Πρίγκιπα έγινε χαρακτική σε πλεξιγκλάς και στην Αλίκη σχέδιο με μολύβι και ξυλομπογιά.

Η Φ. Στεφανίδη σπούδασε σχέδιο, ζωγραφική και φρέσκο στην ΑΣΚΤ, με δασκάλους τους: Γ. Μόραλη, Δ. Μυταρά και Κ. Ξυνόπουλο. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη χαρακτική και το σχεδιασμό βιβλίου. Από το 1988 πραγματοποίησε έντεκα ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, χαρακτικής και εικονογράφησης, ενώ συμμετείχε σε διεθνείς εκθέσεις εικονογράφησης βιβλίου (Μπολόνια, Τεχεράνη, Μπρατισλάβα, Βελιγράδι, Φρανκφούρτη, Αγκυρα, Βαρέζε, Πεκίνο κ.ά.) αποσπώντας πολλές διακρίσεις. Εχει εικονογραφήσει πενήντα περίπου βιβλία. Εφτά από αυτά είναι συλλεκτικές εκδόσεις, ενώ σε πέντε έχει επιμεληθεί και τα κείμενα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ