ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ανοίγει πόρτα για την κατάργηση του ασύλου

Να μην υποκύψουν στην τρομοκράτηση που επιχειρείται με τις συζητήσεις και τις ύποπτες «προβλέψεις» περί επεισοδίων, καλεί τους φοιτητές η ΠΚΣ και ξεκαθαρίζει πως ο λαός, η νεολαία και το φοιτητικό κίνημα είναι σε θέση να περιφρουρήσουν το άσυλο και το σύνολο των κινητοποιήσεων

Εικόνες σαν κι αυτή ενοχλούν τους εμπόρους της γνώσης που θέλουν έρμαιο στα χέρια τους τα πανεπιστήμια. Ετσι με την τακτική του «τ' ένα χέρι νίβει τ' άλλο» αξιοποιούν τους γνωστούς, τους «άγνωστους» και την έτοιμη από καιρό δικαιοσύνη τους για να καταργήσουν και το άσυλο

Eurokinissi

Εικόνες σαν κι αυτή ενοχλούν τους εμπόρους της γνώσης που θέλουν έρμαιο στα χέρια τους τα πανεπιστήμια. Ετσι με την τακτική του «τ' ένα χέρι νίβει τ' άλλο» αξιοποιούν τους γνωστούς, τους «άγνωστους» και την έτοιμη από καιρό δικαιοσύνη τους για να καταργήσουν και το άσυλο
Βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης που προωθεί την ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών των πανεπιστημίων και τον έλεγχό τους από τις πολυεθνικές, ήρθε να βάλει η παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, με την οποία στρώνει το έδαφος για προληπτική καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Βασίλης Φλωρίδης ζητά την κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου για επέμβαση της Αστυνομίας στα πανεπιστήμια χωρίς την άδεια της Επιτροπής Ασύλου και της Συγκλήτου, με πρόσχημα ακόμα και πληροφορίες για την τέλεση κακουργηματικών πράξεων.

Η συγκεκριμένη εισαγγελική παραγγελία προετοιμαζόταν ημέρες τώρα και τελικά έγινε γνωστή το Σάββατο, μία ημέρα μετά την αποστολή της στο γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης και την κοινοποίησή της στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης. Η χρονική περίοδος που εκδηλώνεται, λίγες μέρες πριν τον αγωνιστικό γιορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, και ενώ ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, κάνει ύποπτη την πρωτοβουλία του δικαστικού λειτουργού. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας και προπαρασκευής επεισοδίων.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρωτοβουλία της Εισαγγελίας. Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Αν. Μάνθος, σημειώνει ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί εσωτερικά, δηλαδή με ενέργειες της πανεπιστημιακής κοινότητας και όχι με αστυνομικές παρεμβάσεις. «Μια ενδεχόμενη αστυνομική επέμβαση θεωρώ ότι θα είχε αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα», δηλώνει. Ωστόσο προσθέτει ότι δεν προτίθεται να ζητήσει την παρέμβαση της Αστυνομίας, εκτός κι αν συντελείται αυτόφωρο κακούργημα, όπως ο κίνδυνος κατά της ζωής, οπότε και θα επιβεβαιώσει το αυτόφωρο της διαδικασίας.

Τι ζητά η Εισαγγελία

Συγκεκριμένα, αρχικά, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Β. Φλωρίδης επικαλείται μια διάταξη του νόμου του 1982 για το άσυλο που προβλέπει ότι επιτρέπεται «επέμβαση δημόσιας δύναμης χωρίς άδεια του αρμόδιου οργάνου του ΑΕΙ, μόνον εφόσον διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα κατά της ζωής». Στη συνέχεια ο εισαγγελέας επικαλείται επόμενη νομολογία με βάση την οποία οι «μολότοφ» θεωρούνται εκρηκτικά, οπότε κατά τη γνώμη του όταν υπάρχει πληροφορία για κατασκευή μολότοφ στοιχειοθετείται κακούργημα που προβλέπεται από το νόμο για το άσυλο, οπότε αυτό μπορεί τότε να καταργηθεί! Οπως αναφέρει, στα κακουργήματα περιλαμβάνεται η κατασκευή, η προμήθεια και η κατοχή εκρηκτικών υλών, όπως πχ και η βόμβα μολότοφ. Και με πρόσχημα το σκηνικό επεισοδίων που στήνεται κάθε τόσο στην πόλη και το οποίο με ευθύνη Αστυνομίας και των «γνωστών - αγνώστων» μεταφέρεται στα πανεπιστήμια, ζητά την προληπτική εφαρμογή του νόμου. Το αιτιολογικό που προβάλει είναι ότι «η πρόκληση παρόμοιων επεισοδίων είναι πάντα γνωστή εκ των προτέρων στις τοπικές αστυνομικές αρχές». Ετσι λοιπόν ζητά: «Να καταρτίζεται έγκαιρα από τη ΓΑΔΘ το κατάλληλο επιχειρησιακό σχέδιο που θα καταστήσει ευχερή και κατά το δυνατόν ανώδυνη την είσοδο των αστυνομικών αρχών μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου (εννοείται χωρίς την άδεια του Τριμελούς Οργάνου ή της Συγκλήτου) και τη σύλληψη στη συνέχεια των ατόμων που διαπράττουν τα προμνημονευόμενα αυτόφωρα κακουργήματα». Αλλά και «σε κάθε άλλη περίπτωση κατά την οποία η είσοδος ατόμων στο χώρο του Πανεπιστημίου και η τέλεση αυτόφωρων κακουργημάτων δεν είχε εκ των προτέρων προβλεφτεί, πρέπει επί τόπου να εκτιμάται το πώς θα γίνει εφικτή η είσοδος των αστυνομικών δυνάμεων, λαμβανομένων αυτονόητα υπόψη των ειδικών κάθε φορά συνθηκών που εσείς από την πείρα σας θα εκτιμήσετε».

Στη συμμαχία των προθύμων που στηρίζουν την προσπάθεια αμφισβήτησης του πανεπιστημιακού ασύλου, προστέθηκε χτες και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα πως το Ασυλο «πρέπει να καταργηθεί».

Η Πανσπουδαστική ΚΣ

Η Πανσπουδαστική ΚΣ σχολιάζει ότι η πολιτική της ΕΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση, την οποία υλοποιούν εξίσου οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, αποσκοπεί σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο με πλήρως ιδιωτικοποιημένες τις λειτουργίες του. Καμία θέση, επομένως, δεν έχει το άσυλο, το οποίο διασφαλίζει τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, αλλά και το δημοκρατικό έλεγχο του πανεπιστημίου από το φοιτητικό και ευρύτερα το λαϊκό κίνημα, σε ένα πανεπιστήμιο, όπου η εκπαίδευση και η έρευνα θα ελέγχονται από πολυεθνικές εταιρείες και ιμπεριαλιστικούς «οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ.

Η Πανσπουδαστική ΚΣ καλεί τους φοιτητές να πάρουν μέρος μαζικά στις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων τους και να αποφασίσουν συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για την επέτειο της 17ης Νοέμβρη 1973. Ακόμα, «να μην υποκύψουν στην τρομοκράτηση που επιχειρείται με τις συζητήσεις και τις ύποπτες "προβλέψεις" περί επεισοδίων. Αλλωστε ο λαός, η νεολαία και το φοιτητικό κίνημα ειδικότερα είναι σε θέση να περιφρουρήσουν το σύνολο των κινητοποιήσεων. Σε αυτήν την πολιτική βρίσκονται οι ρίζες των συνεχών επιθέσεων σε ένα δημοκρατικό θεσμό, που κέρδισε ο ελληνικός λαός με αγώνες και αίμα», σημειώνει.

Ετοιμάζουν αλλαγές στο εξεταστικό

Συνεχίζοντας την προώθηση μέτρων που κάθε άλλο παρά εξασφαλίζουν το δικαίωμα όλων στη μόρφωση, όπως επιτάσσουν οι διευρυμένες σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει στα σκαριά νέες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση. Ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ Θ. Βερέμης, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ του Σαββάτου, ανακοινώνει ότι μέσα στο Νοέμβρη το ΕΣΥΠ θα συντάξει τις προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του εξεταστικού συστήματος, οι οποίες αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

Στις σκέψεις, λοιπόν, εκείνων που έχουν αναλάβει να μεταφράσουν σε υπουργικές αποφάσεις και νόμους τις επιθυμίες του μεγάλου κεφαλαίου για μόρφωση σε ακόμα λιγότερους, είναι σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθιέρωση προκαταρκτικού έτους πανεπιστημιακών σπουδών, στο οποίο θα εισάγονται οι μαθητές με βάση το βαθμό τους που θα πρέπει να είναι κοντά στο 15 είτε κατόπιν εξετάσεων σε 4 μαθήματα. Το ερώτημα που γεννάται είναι πού είδαν την «αποσύνδεση του λυκείου από την εξεταστική διαδικασία» μέσα από αυτήν την πρόταση, η οποία ουσιαστικά μεταθέτει τους φραγμούς στην ανώτατη εκπαίδευση και διατηρεί τον προσανατολισμό του Λυκείου για όσους θα συνεχίσουν τις σπουδές τους στα Πανεπιστήμια...

Επικίνδυνο μάθημα

Σωλήνας του καλοριφέρ που έσπασε χτες στο 3ο Γυμνάσιο Ξάνθης, χτύπησε μαθητή. Μετά το γεγονός ο σύλλογος των καθηγητών αποφάσισε να εφαρμόσει την απόφαση που είχε πάρει για να μη γίνει μάθημα χτές λόγω ψύχους κι έλλειψης θέρμανσης μέσα στο σχολείο. Φαίνεται πως οι μαθητές του 3ου και του 2ου Γυμνασίου λειτούργησαν με διορατικότητα, όταν εδώ και μέρες είχαν εντοπίσει το πρόβλημα της θέρμανσης των δύο σχολείων και διεκδίκησαν να έχουν θέρμανση στα σχολεία τους.

Επίσης σε γυμνάσιο στο Ηράκλειο έπεσαν σοβάδες στα κεφάλια μαθητών.

Καλύπτει τον εισαγγελέα η κυβέρνηση

Ευθυγραμμίζεται με την εισαγγελική εντολή για κατάργηση του ασύλου η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι αποτελεί βασική επιλογή της στο νέο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ουσιαστικά ευλόγησε την εισαγγελική επέμβαση, εκφράζοντας ταυτόχρονα έμμεσα την υποστήριξή του στην πρόταση της «επιτροπής σοφών» υπό τον Θ. Βερέμη για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Αν και αρχικά ο Θ. Ρουσόπουλος επιχείρησε να αποφύγει να τοποθετηθεί στο εισαγγελικό έγγραφο, επικαλούμενος ότι δε σχολιάζει τη Δικαιοσύνη, στη συνέχεια όμως άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι είναι στο πλευρό του, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση τηρεί τους νόμους, όπως κάθε κυβέρνηση», ταυτιζόμενη απόλυτα με το «πνεύμα» της εισαγγελικής εντολής. Από την άλλη επιχείρησε να περιορίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι το θέμα «δεν είναι πολιτικό, αλλά θέμα Δικαιοσύνης»(!). Σε άλλη ερώτηση άφησε σαφώς να φανεί ότι η κυβέρνηση καλύπτεται από τις αντιδραστικές προτάσεις της «επιτροπής σοφών»: «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει από μια ομάδα πανεπιστημιακών να γίνουν συζητήσεις και από τη Βουλή για τα θέματα που αφορούν τη βελτίωση των συνθηκών της εκπαίδευσης στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τίποτα περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά.

Τη χαρά του δεν έκρυψε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρας που μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό δήλωσε: «Αριστη η σκέψις του κ. Φλωρίδη, θέλουμε επεξεργασία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ