ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Ανεξίτηλες οι μνήμες και επίκαιρα τα οράματα των ΕΑΜ - ΔΣΕ

Εκδήλωση τιμής των ΠΕΑΕΑ -ΠΕΕΠΠ Λάρισας στο ματοβαμμένο λόφο του Μεζούρλου

Στο ματοβαμμένο λόφο του Μεζούρλου αντάμωσαν για μια ακόμα φορά πλήθος αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και νεότεροι, δίνοντας το «παρών» στην εκδήλωση των Παραρτημάτων Λάρισας της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΕΠΠ, που έγινε την περασμένη Κυριακή, για να τιμήσουν τους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού που θυσιάστηκαν στο βωμό του αγώνα για τη λευτεριά και την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Εκεί μπροστά στο πέτρινο μνημείο, όπου αναγράφονται τα ονόματα των εκατοντάδων θυσιασθέντων πατριωτών, βρέθηκαν όλοι μαζί για να δώσουν όρκο συνέχισης του αγώνα τους για τη δικαίωση των ανεκπλήρωτων οραμάτων τους. Ηρθαν για να διαμηνύσουν στους κάθε λογής ανιστόρητους της εξουσίας ότι όσο κι αν προσπαθούν να διαγράψουν αυτές τις μαρτυρικές και ένδοξες σελίδες της ιστορίας, που γράφτηκαν με το αίμα των αγωνιστών, δε θα τα καταφέρουν, καθώς οι μνήμες παραμένουν ανεξίτηλες και τα μηνύματα της θυσίας των ηρώων επίκαιρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Τις μνήμες του μαρτυρίου των αγωνιστών από τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, τη Μακεδονία και άλλες περιοχές της χώρας, που την περίοδο 1946-1949 εκτελέστηκαν στο Μεζούρλο από τους ντόπιους συνεργάτες των ιμπεριαλιστών, «ξεδίπλωσε» στην ομιλία του ο Τηλέμαχος Καλόγηρος, πρόεδρος της ΝΕ Λάρισας της ΠΕΑΕΑ. «Ολοι αυτοί οι χιλιάδες μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και άλλοι απλοί πολίτες, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ έδωσαν τη ζωή τους ξέροντας πολύ καλά πως ο θάνατός τους δε θα πάει χαμένος». Και υπογράμμισε:

«Στις σημερινές συνθήκες της ολομέτωπης επίθεσης του πολυεθνικού κεφαλαίου και όλων των φορέων του ιμπεριαλισμού ενάντια στα δικαιώματα, τις κατακτήσεις και τις ελευθερίες του λαού μας, οι αγωνιστές και οι απόγονοι και φίλοι της Εθνικής μας Αντίστασης, παρ' όλα τα χρόνια που κουβαλάμε στις πλάτες μας, στεκόμαστε όρθιοι στον αγώνα για τα μεγάλα ιδανικά και οράματα. Σ' αυτό τον όμορφο πατριωτικό αγώνα καλούμε τη νέα γενιά να ακολουθήσει, γιατί παρά τις δυσκολίες και τις περιπέτειες που έχει, είναι ο μόνος δρόμος διεξόδου στα αδιέξοδα που δημιουργεί σήμερα η "νέα τάξη πραγμάτων" του διεθνούς ιμπεριαλισμού. Σήμερα που ο ιμπεριαλισμός και οι πολιτικοί εκφραστές του επιδιώκουν να διαγράψουν κάθε τι που θυμίζει αντίσταση και αγώνα, απαιτείται η συστράτευση όλων των πατριωτικών, αντιιμπεριαλιστικών, αντιμονοπωλιακών δυνάμεων σε ένα πανίσχυρο και ακατανίκητο λαϊκό μέτωπο», κατέληξε.

Στην εκδήλωση ακούστηκαν τραγούδια της αντίστασης και του αγώνα από τη χορωδία της ΠΕΑΕΑ, ενώ ποιήματα απήγγειλαν η Μαρία Φωτιάδου και η Τασούλα Μωυσίδου. Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων από συγγενείς των ηρώων και αντιστασιακούς. Μεταξύ των άλλων παραβρέθηκαν ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ, ο Αγις Παπαστεργίου, επικεφαλής της «Δημοτικής Συνεργασίας», και πολλοί εκπρόσωποι φορέων.

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΑΕΑ
Ο αγώνας των Αντιστασιακών συνεχίζεται

Πραγματοποιήθηκε, προχτές την Κυριακή το πρωί, στην Αθήνα, η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης(ΠΕΑΕΑ), όπου από την κεντρική διοίκηση παρουσιάστηκε ο απολογισμός του περασμένου χρόνου και προγραμματίστηκε η δράση των Αντιστασιακών Οργανώσεων για το επόμενο διάστημα μέχρι τη σύγκληση του 11ου Συνεδρίου της Οργάνωσης στο τέλος του 2007.

Το Γενικό Συμβούλιο εκτός από τη δράση της οργάνωσης την οποία έκρινε ως θετική, στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ενίσχυσης των γραμμών της οργάνωσης με νέο αίμα αγωνιστών και φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ που πρέπει να προωθηθούν στις διοικούσες επιτροπές των παραρτημάτων αλλά και στην κεντρική διοίκηση της ΠΕΑΕΑ. Κι αυτό με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία της οργάνωσης για την προώθηση των στόχων και των ιδανικών της Εθνικής μας Αντίστασης και του ΔΣΕ. Για να μπει η ιστορία της Αντίστασης στα σχολεία με σκοπό τη διαπαιδαγώγηση των νεότερων γενιών και να τιμηθεί η Αντίσταση με τη δημιουργία Μνημείου του Πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ σε κεντρική πλατεία της Αθήνας. Αλλά και για την επίλυση των προβλημάτων των αγωνιστών της Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Σε σχέση με τα παραπάνω, τόσο ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Βασίλης Φυτσιλής, όσο και ο Πρόεδρος της ΠΟΑΟ Γιώργης Μωραΐτης κατάγγειλαν την αδιαφορία των κυβερνήσεων, της σημερινής της ΝΔ αλλά και των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ, που, όχι μόνον, αρνούνται να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των Αντιστασιακών αλλά ούτε καν να συναντήσουν τους πραγματικούς εκπροσώπους τους, τις διοικήσεις ΠΟΑΟ και ΠΕΑΕΑ.

Ψήφισμα

Σε ψήφισμα του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ, ανάμεσα στα άλλα, τονίζεται:

«Εκφράζουμε την οργή και αγανάκτηση των αγωνιστών και αγωνιστριών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας για τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού εναντίον των λαών όλης της Γης, στην προσπάθειά του να επιβάλλει "διά πυρός και σιδήρου" την παγκόσμια κυριαρχία του.

Καταγγέλλουμε την πρωτοφανή βαρβαρότητα και καταδικάζουμε τα αποτρόπαια εγκλήματα του διεθνούς αυτού "συνδικάτου του εγκλήματος" που με επικεφαλής τις ΗΠΑ βομβαρδίζει και καταστρέφει κάθε χώρα και λαό που μπαίνει εμπόδιο στα κοσμοκρατορικά του σχέδια.

Καταγγέλλουμε την αναζωπύρωση της αντικομμουνιστικής υστερίας από τις ιμπεριαλιστικές χώρες (ΗΠΑ - ΕΕ κλπ.) που φθάνουν μέχρι την ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας!

Επίσης εκφράζεται η αλληλεγγύη και συμπαράσταση των Αγωνιστών της Αντίστασης στους λαούς του Ιράκ, της Παλαιστίνης, του Λιβάνου και άλλων χωρών, όπως της Κούβας, της ΛΔ Β. Κορέας, Βενεζουέλας κλπ., που δέχονται τη βάρβαρη επίθεση και τους εκβιασμούς των ιμπεριαλιστών. Απαίτηση των αντιστασιακών, τονίζεται τέλος, είναι να αφεθούν ελεύθεροι οι 5 Κουβανοί πατριώτες που κρατούνται παράνομα στις ΗΠΑ και να ακυρωθεί η απόφαση της αντιδραστικής κυβέρνησης της Τσεχίας που απαγορεύει τη λειτουργία της νεολαιίστικης Οργάνωσης της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας».

Τιμητική πλακέτα

Συγκινητική ήταν η στιγμή που το Γεν. Συμβούλιο της ΠΕΑΕΑ ομόφωνα ανακήρυξε επίτιμο Γενικό Γραμματέα της Οργάνωσης, τον επί δώδεκα χρόνια ΓΓ της, Φοίβο Τσέκερη, στον οποίο ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Β. Φυτσιλής επέδωσε και τιμητική πλακέτα για την προσφορά του. Μια προσφορά και δράση στην οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Οργάνωσης. Συγκινημένος ο Φ. Τσέκερης αφού έκφρασε τις ευχαριστίες του για την τιμή, διαβεβαίωσε πως συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ΠΕΑΕΑ για την προώθηση των ευγενικών στόχων της.

Το νέο ΔΣ της ΠΕΚΑΜ

Καταδικάζεται η παράνομη κράτηση των 5 Κουβανών πατριωτών στις ΗΠΑ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο εκλέχτηκε στην τελευταία εκλογοαπολογιστική συνέλευση(20.9.2006) της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ). Η σύνθεση του νέου ΔΣ της ΠΕΚΑΜ είναι η εξής:

Πρόεδρος εκλέχτηκε ο Γιάννης Επιτρόπου.

Αντιπρόεδρος Ριζόπουλος Γρηγόρης

Γεν. Γραμματέας Γαβριηλίδου Νίτσα

Οικ. Υπεύθυνος Αλεξάνδρου Κομνάς

Ειδ. Γραμματέας Καϋμενάκη Μαρία

Μέλη: Κωστάκος Νίκος, Μπούρμπουλα Ελένη, Δρυμή Τάσα και Σπηλιώτης Γιώργος.

Εξελεγκτική Επιτροπή: Μανδράκος Νίκος, Πανταζή Ευγενία και Ιωαννίδης Νίκος.

Το νέο ΔΣ απέστειλε στην Πρεσβεία των ΗΠΑ επιστολή - απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, με την οποία καταδικάζεται η παράνομη κράτηση των 5 Κουβανών πατριωτών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και εκφράζεται η απαίτηση για την άμεση αποφυλάκισή τους.

Εκδήλωση της ΠΕΕΠΠ

Τιμώντας τα 60 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΕΕΠΠ διοργανώνει εκδήλωση μνήμης και τιμής στη Λιλαία(Αγόριανη) Παρνασσού, τη γενέτειρα του αείμνηστου Διοικητή της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, Καπετάν Διαμαντή(Γιάννη Αλεξάνδρου), την Κυριακή 12 του Νοέμβρη 2006.

Η αναχώρηση θα γίνει το πρωί της Κυριακής ώρα 8 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος, με επιστροφή την ίδια μέρα το βράδυ. Μετά την εκδήλωση θα γίνει επίσκεψη στο Χάνι της Γραβιάς, όπου ο Οδυσσέας Ανδρούτσος έδρασε κατά των Τούρκων στα 1821.

Εκδήλωση για ΕΑΜ - ΔΣΕ και απελευθέρωση Θεσσαλονίκης

Εκδήλωση για τα 65 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ, τα 62 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και τα 60 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας πραγματοποιείται την Κυριακή 12 Νοέμβρη στις 10.30 το πρωί στο Αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Την εκδήλωση διοργανώνουν οι αντιστασιακές οργανώσεις ΠΕΑΕΑ, ΠΕΕΠΠ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας. Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν γνωστοί καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού, εξάδελφο και θείο

ΕΥΣΤΑΘΙΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ

Ετών 92

Κηδεύουμε αύριο Τετάρτη 8-11-06 και ώρα 3 μ.μ. από τον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Ν. Σμύρνης.

Η σύζυγος: Μυρσίνη. Τα παιδιά: Κώστας και Ελένη, Γιώργος και Αλεξάνδρα. Τα αδέλφια: Γιώργος και Μάρθα, Νίκη και Γιάννης, Ελένη και Θεόφιλος, Ιωάννα και Χαράλαμπος. Τα εγγόνια: Μυρσίνη, Παναγιώτα, Αχιλλέας, Ορφέας, Κυβέλη. Τα εξαδέλφια, τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ