ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Βήμα στη γνήσια καλλιτεχνική δημιουργία

«Αντιγόνη» του Μπρεχτ, με τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ
«Αντιγόνη» του Μπρεχτ, με τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ
Πρεμιέρα έκανε την περασμένη Κυριακή στο «Συρμό» η πρωτοβουλία της ΚΝΕ να διοργανώσει φέτος το χειμώνα μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, στο πλαίσιο της προσπάθειας για ανάδειξη μιας ξεχωριστής πολιτιστικής πρότασης. Στόχος, μέσα από καθημερινές πλούσιες πολιτιστικές, μορφωτικές δραστηριότητες, η νεολαία να έρθει σε επαφή με το προοδευτικό έργο και τη γνήσια καλλιτεχνική δημιουργία, να προβληματιστεί, μέσα από πρωτοβουλίες που θα καλλιεργούν το αισθητικό κριτήριο και θα διαμορφώνουν μια άλλη ατμόσφαιρα στη νεολαία, ποτισμένη με τις αξίες του λαϊκού πολιτισμού.

Η πρωτοβουλία αυτή της ΚΝΕ αγκαλιάζει όλες τις μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης και τις κάνει προσιτές στη νεολαία, περιλαμβάνοντας, ανάμεσα σε άλλα, εκδηλώσεις με ερασιτεχνικά συγκροτήματα, θεατρικές ομάδες σχολών και δήμων, ομάδες χορού.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθημερινά (εκτός Παρασκευής και Σαββάτου, ενώ κάθε Πέμπτη το πρόγραμμα της βδομάδας θα ολοκληρώνεται με γλέντι) στη μουσική σκηνή «Συρμός», στο Μεταξουργείο (Κολωνού και Οδυσσέως, πλατεία Καραϊσκάκη). Η γενική είσοδος θα είναι 3 ευρώ. Το πρόγραμμα γι' αυτή τη βδομάδα έχει ως εξής:

Σήμερα, Τρίτη, κινηματογραφικό αφιέρωμα για την τέχνη στην Οχτωβριανή Επανάσταση, με παράλληλη έκθεση σοβιετικής αφίσας -φωτογραφίας - βιβλίου. Στις 9.30 μ.μ. θα προβληθεί η ταινία «Οκτώβρης».

Αύριο, Τετάρτη, στις 8 μ.μ., προβολή της ταινίας «Οι κόκκινοι» κι ακόμα παρουσίαση του βιβλίου «Πώς δενότανε τ' ατσάλι», βιντεοπροβολή και απαγγελίες.

Κυριακή 12/11, στις 7 μ.μ., συναυλία με τα συγκροτήματα «Carateri offesi», «Defiance», «1sigB4», «Highschool».

Δευτέρα 13/11, στις 10 μ.μ., θεατρική παράσταση «Αντιγόνη» του Μπ. Μπρεχτ από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.

«Ταξίδι» στον οδυσσειακό μύθο

Σύμβολο του ανώνυμου ταξιδευτή, που «ενσαρκώνει διαχρονικά κάθε άνθρωπο, ο οποίος αν και ποθεί να ταξιδεύει δεν ανταλλάσσει την «Ιθάκη» του με τίποτε, ούτε καν με την αθανασία», η ομηρική «Οδύσσεια» είναι το αντικείμενο του μελετητικού - ιστορικού, αρχαιολογικού, φιλολογικού - πονήματος του αρχαιολόγου Δημήτρη Γαρουφαλή «ΟΔΥΣΣΕΙΑ: Ενα ταξίδι στη Μεσόγειο του μύθου», που εικονογραφημένο με φωτογραφίες του Γιάννη Γιανέλλου, παρουσίασαν χτες οι εκδόσεις «Μίλητος», με ομιλητές τους πανεπιστημιακούς δασκάλους Γιώργη Γιατρομανωλάκη και Γιάννη Σακελλαράκη.

Το βιβλίο, μέσα από 17 κεφάλαια, ακολουθώντας τη φυσική σειρά των γεγονότων, «μας οδηγεί στους δρόμους του Οδυσσέα μέχρι την Ιθάκη, πλέοντας στα μητρώα νερά της Μεσογείου, με αστρολάβο τη μυθολογία, και διερμηνεύοντας «το αέναο ταξίδι του ανθρώπου, ταξίδι περιπέτειας, ταξίδι νόστου, ταξίδι πρωταρχικής ανάγκης προς το σπίτι μας, δηλαδή προς τον εαυτό μας, χρησιμοποιώντας και αποσπάσματα στο πρωτότυπο, αλλά και πολλών μεταφράσεων και ερμηνευμάτων του ομηρικού ποιήματος», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Γ. Γιατρομανωλάκης.

Ο Γ. Σακελλαράκης, σημειώνοντας ότι καθώς την εποχή του Ομήρου, εξαιτίας «πολλών ειδών φτώχειας ξεκίνησε το μεγάλο μεταναστευτικό ταξίδι των Ελλήνων» και προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα της μεσογειακής λεκάνης, τόνισε: «Το έπος του Ομήρου εξέφραζε και τη δική τους περιπέτεια και έπειτα το νόστο τους. Σε κάθε γωνιά της Μεσογείου υπήρχε ένας Οδυσσέας. Κι ο Οδυσσέας, ο "ου τις" κατά τον Πολύφημο, δηλαδή ο "Κανένας", είναι ο καθένας και ενσαρκώνει ό,τι είναι ή ό,τι θα 'θελε να είναι».

Ο συγγραφέας του βιβλίου χαρακτήρισε το μύθο του Οδυσσέα «λαϊκό, ανθρώπινο, οικουμενικό, που εκφράζει το διαρκώς ερευνητικό πνεύμα του ανθρώπου, την αναζήτηση της αλήθειας και της επιστροφής στις ρίζες του».

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πρώτο βραβείο «Της άρνης το νερό»

Motion Team

Ενα τραγούδι, που πηγάζει από την παραδοσιακή μας μουσική, το τραγούδι «Της άρνης το νερό» σε σύνθεση, στίχους και ερμηνεία του Σταύρου Σιόλα, απέσπασε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, το πρώτο βραβείο (κοινού και κριτικής επιτροπής) του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Η αληθινή, λιτή, σπαρακτική κατάθεση του Σταύρου Σιόλα υπήρξε μια ξεχωριστή στιγμή για το χώρο του ελληνικού τραγουδιού, που συνεχίζει να στενάζει καθημερινά μέσα στις συμπληγάδες της εμπορευματοποίησης και της ευτέλειας. Το δεύτερο βραβείο δόθηκε στο «Tραγούδι των ψυχών» σε σύνθεση και στίχους Θόδωρου Μανωλίδη, που το ερμήνευσε με το συγκρότημα «Εξαίρεσις», και το τρίτο στο «Τι Ζητάς», σε σύνθεση, στίχους και ερμηνεία του Μύρωνα Στρατή.

Επίσης, δόθηκαν από την κριτική επιτροπή τρία ειδικά βραβεία. Το ειδικό βραβείο σύνθεσης στον Θόδωρο Μανωλίδη για «Το τραγούδι των ψυχών», το ειδικό βραβείο στίχου στον Κωνσταντίνο Πισιμίση για το «Πόσο μελαγχόλησε αυτός ο τόπος», και ειδικό βραβείο ερμηνείας στον Σταύρο Σιόλα.

Μικρό αφιέρωμα στον κινηματογράφο της Δανίας μέσα από το έργο των: Καρλ Ντράγιερ, Λαρς Φον Τρίερ, διοργανώνει η Ομάδα Νεανικής Πολυέκφρασης Αρκαδίας «Ελευσις». Κάθε Τετάρτη (8.30μ.μ.) στο στέκι της ομάδας (Αισχύλου 1 και Τάπιας, Τρίπολη), σε συνεργασία με τη «New Star», θα προβληθούν οι ταινίες: «Ο λόγος» (8/11), «Μέρες Οργής» (15/11), «Γερτρούδη» (22/11), «Επιδημία» (29/11), «Μήδεια» (6/12).

Οι εκλογές του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου θα διεξαχθούν στις 12 και 13 Νοέμβρη, (Κυριακή και Δευτέρα αντίστοιχα), στα γραφεία του Συλλόγου (Σαπφούς 10), από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ