ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Καταδίκη του εγκληματικού αμερικανικού αποκλεισμού κατά της Κούβας
  • Υπέρ της άρσης του ψήφισαν 183 χώρες - 4 κατά
  • Δεν πέρασαν οι μεθοδεύσεις των ΗΠΑ μέσω της Αυστραλίας

Υπέρ της άμεσης άρσης του εμπάργκο σε βάρος της Κούβας ψήφισαν, χτες, τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Υπενθυμίζεται, βέβαια, ότι η απόφαση αυτή έχει μη δεσμευτικό χαρακτήρα, οπότε, όπως γίνεται κατά τη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας, δεν πρόκειται να ακολουθηθεί από καμία περαιτέρω κίνηση, εξαιτίας της πάγιας αρνητικής στάσης των ΗΠΑ.

Υπέρ της άμεσης άρσης του εμπάργκο ψήφισαν 183 χώρες. Κατά ψήφισαν 4 (ΗΠΑ, Ισραήλ, νήσοι Μάρσαλ, Παλάου), όπως ακριβώς και πέρυσι και καταγράφηκε 1 μόνο αποχή (Μικρονησία). Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης, εξαρχής, απέρριψαν με 51 ψήφους υπέρ, 126 κατά και 5 αποχές, πρόταση της Αυστραλίας (που αποτέλεσε μεθόδευση των ΗΠΑ) να συμπεριληφθεί στην τελική διατύπωση του κειμένου για την Κούβα, αίτημα «άμεσης και άνευ όρων απελευθέρωσης όλων των πολιτικών κρατουμένων, σεβασμού των πολιτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ»...

Η συζήτηση του σχεδίου απόφασης της Κούβας με τον τίτλο «Ανάγκη του τερματισμού του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού κατά της Κούβας από τις ΗΠΑ» ξεκίνησε χτες στην 192μελή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Τα τελευταία 15 χρόνια η Κούβα επανειλημμένα καταθέτει παρόμοια σχέδια απόφασης και ολοένα και αυξάνονται οι χώρες που στηρίζουν τον τερματισμό του αποκλεισμού από τις ΗΠΑ. Στη χτεσινή ψηφοφορία, οι ψήφοι υπέρ της άρσης του εμπάργκο αυξήθηκαν κατά 1.

Είχε προηγηθεί το ζήτημα με την αυστραλέζικη τροπολογία που κατατέθηκε, υπό τις οδηγίες των ΗΠΑ. Η κουβανική απάντηση ήταν άμεση. Η Μόνιμη Αποστολή της Κούβας στον ΟΗΕ, χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή απαράδεκτη συμπληρώνοντας ότι καθ' όλη τη διάρκεια των διήμερων συζητήσεων με χώρες - μέλη δεν τέθηκε από καμία σχετικό αίτημα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπαίνουν κανενός είδους όροι για την άρση του αποκλεισμού.

«Αν οι ΗΠΑ πραγματικά ενδιαφέρονταν για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κουβανικού λαού, θα είχαν ήδη τερματίσει την απάνθρωπη πολιτική του αποκλεισμού και της εχθρότητας», επισημαίνει η κουβανική διπλωματική αποστολή προσθέτοντας ότι θα είχε κλείσει η βάση φυλάκισης και βασανιστηρίων του Γκουαντάναμο και θα είχε επιτραπεί στον κουβανικό λαό να ασκήσει το δικαίωμα αυτοδιάθεσης στη συγκεκριμένη περιοχή, που παράνομα κατέχουν οι ΗΠΑ.

Τονίστηκε μάλιστα, μεταξύ άλλων, πως οι ΗΠΑ - μέσω αυτής της τροπολογίας - προσπαθούν να νομιμοποιήσουν το πρόσχημά τους σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αποκλεισμό ενάντια στον κουβανικό λαό, κάτι στο οποίο η μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας έχει αντιταχθεί. Καταλήγοντας, η Μόνιμη Αποστολή της Κούβας στον ΟΗΕ, καλούσε τα κράτη - μέλη να μη δεχτούν την αυστραλέζικη τροπολογία, που συνιστά μεθόδευση της κυβέρνησης των ΗΠΑ με στόχο την προσπάθεια να δικαιώσει τη συνεχιζόμενη παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Υπογράμμισε, δε, ότι το σχέδιο απόφασης που συζητιέται, δεν αφορά την Κούβα, αλλά τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί εναντίον της, τα οποία εξαιτίας της γενικής πολιτικής τους φύσης, θίγουν όλες τις χώρες του πλανήτη.

  • Σημειώνεται πως χτες, με αφορμή την ψηφοφορία στη ΓΣ του ΟΗΕ, με προτροπή του Κυπροκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας, φίλοι και υποστηρικτές της Κούβας προσήλθαν στην κουβανική πρεσβεία στη Λευκωσία για να βάλουν την υπογραφή τους σε βιβλίο αλληλεγγύης και έτσι να γνωστοποιήσουν την αντίθεσή τους στο εμπάργκο και να ζητήσουν τον τερματισμό του.
ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Ο Ορτέγκα σε αναζήτηση συμμαχιών

Από τους πανηγυρισμούς για τη νίκη του Ορτέγκα

Associated Press

Από τους πανηγυρισμούς για τη νίκη του Ορτέγκα
ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.--

Εστω και με μικρότερη διαφορά από όση αρχικά διαφαινόταν, ο 60χρονος ηγέτης των Σαντινίστας (FSLN) Ντανιέλ Ορτέγκα επανέρχεται στην προεδρία της Νικαράγουας μετά από 16 χρόνια.

Με το 91,48% των ψήφων καταμετρημένο, ο Ντανιέλ Ορτέγκα αποσπά το 38,07% ενώ ο πρώην τραπεζίτης και υπουργός Εντουάρδο Μοντεαλέγκρε συγκέντρωσε το 29% και ο έτερος συντηρητικός υποψήφιος Χοσέ Ρίσο απέσπασε το 26,1% των ψήφων.

Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι με δεδομένα τα αποτελέσματα αυτά, δε θα απαιτηθεί δεύτερος γύρος, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ρομπέρτο Ρίβας, είπε ότι το αποτέλεσμα είναι αδιαμφισβήτητο και ότι οι εκλογές ήταν διαφανείς. Ακόμη και ο Μοντεαλέγκρε τον οποίο στήριξε ανοιχτά η κυβέρνηση των ΗΠΑ και μέχρι χτες δήλωνε ότι είναι «έτοιμος για το δεύτερο γύρο» τελικά εξαναγκάστηκε να παραδεχτεί την ήττα του.

Το FSLN καταλαμβάνει και στο Κοινοβούλιο την πλειοψηφία των εδρών (37 έδρες) με βάση τα μη οριστικά αποτελέσματα, κάτι που εάν επιβεβαιωθεί σημαίνει ότι θα απαιτηθεί να σχηματίσει συμμαχίες ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 47 ψήφων για να κυρώσει νόμους. Από την άλλη πλευρά, η Φιλελεύθερη Συμμαχία της Νικαράγουας (ALN) που καταλαμβάνει 27 έδρες, και το Φιλελεύθερο Συνταγματικό Κόμμα (PLC) του Ρίσο 22 εάν συνενώσουν τις δυνάμεις τους στη Βουλή θα έχουν την πλειοψηφία.

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε ότι η στάση των ΗΠΑ έναντι της επόμενης κυβέρνησης στη Νικαράγουα υπό τον νέο πρόεδρο θα εξαρτηθεί από τη «δέσμευσή του στη δημοκρατία», σύμφωνα με τον εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Γκόρντον Τζόντροου.

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες και ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο ήταν οι πρώτοι που έσπευσαν να συγχαρούν τον Ντανιέλ Ορτέγκα.

ΚΚΕ
Να καταδικαστούν οι μεθοδεύσεις στον ΟΗΕ κατά της Κούβας

Για τις μεθοδεύσεις στον ΟΗΕ κατά της Κούβας το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με πρωινή του ανακοίνωση σημείωνε τα εξής:

«Το ΚΚΕ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να καταδικάσει τις μεθοδεύσεις στον ΟΗΕ κατά της Κούβας, να μη δεχτεί να συζητηθεί ούτε να υποστηρίξει την τροπολογία που αιφνιδιαστικά κατέθεσε η κυβέρνηση της Αυστραλίας με την καθοδήγηση των ΗΠΑ και με την οποία επιδιώκουν να μετατρέψουν το υπό συζήτηση ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, από ψήφισμα που θα καταδικάζει απερίφραστα τον οικονομικό - εμπορικό αποκλεισμό της Κούβας, τον οποίο εδώ και δεκαετίες έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ, σε ψήφισμα επιβράβευσης και δικαίωσης του εμπάργκο.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ψηφίσει το σταμάτημα του αποκλεισμού χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυτή η θέση πέρα από δίκαιη είναι αντίστοιχη με τα αισθήματα και του ελληνικού λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ