ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
με την υπογραφή σου...

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Ετσι είναι οι μεγάλες ανατροπές. Ενώ περιμένεις να αντιμετωπίσεις κάτι εμφανώς σκληρό, αυτός σου πλασάρει κάτι απλό που σου χαϊδεύει τα αυτιά κι ώσπου να καταλάβεις τι έχει γίνει, έχεις χάσει τ' αυγά και τα πασχάλια.

Ερχεται και σου λέει, λοιπόν: θα παίρνεις τη μισή σύνταξη και μισό μισθό, η σούμα θα σου βγάζει κάτι περισσότερο από ολόκληρη τη σύνταξη στο μήνα, αλλά θα μείνεις παραπάνω χρόνια στη δουλιά.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα: Κανονικά στη σύνταξη με ψίχουλα ή δουλιά ως το θάνατο με κάτι που να μοιάζει με κανονικό μισθό;

Εσύ αποφασίζεις!

Εσύ αποφασίζεις;

Δουλεύεις 30-35 χρόνια, έχεις παράγει του κόσμου τον πλούτο, πληρώνεις του κόσμου τις εισφορές για σύνταξη, αλλά σου δίνουν ψίχουλα για σύνταξη.

Δεν αντέχεις, θες να φύγεις, να κάτσεις στην άκρη, να μεγαλώσεις τα εγγόνια σου, αλλά δε βγαίνει.

Εσύ αποφασίζεις;

Κι όμως εσύ αποφασίζεις!

Και είναι κρίσιμη αυτή η απόφαση. Τινάζει στον αέρα ένα ολόκληρο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, το μετατρέπει σε πτωχοκομείο και ταυτόχρονα ανεβάζει κατακόρυφα το βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης.

Αλλά για σένα όλα αυτά είναι ήδη ψιλά γράμματα. Καιρό πριν έχουν φροντίσει - και έχεις συμβάλει σ' αυτό - να μη λειτουργείς με το απλό «ένα κι ένα κάνουν δύο», αλλά σαν το σκυλάκι του Παβλόφ που όταν ακούει κουδούνι τού τρέχουν τα σάλια κι ας μην έχει φαΐ στο πιάτο. Εξαρτημένο ανακλαστικό λέγεται.

Που σημαίνει εκπαίδευση σε μια προδιαγεγραμμένη - απ' αυτόν που κρατάει το κουδούνι - συμπεριφορά. Εχει εφαρμογή σε πλείστους όσους τομείς. Μπορείς να τη διαγνώσεις και στον αυτόματο τρόπο που απαντάς στις ερωτήσεις για την παιδική παραβατικότητα. Μπορεί να μην τη διαπιστώνεις γύρω σου, όταν όμως σε ρωτάνε απαντάς ναι, υπάρχει! Ετσι και με τις διαδηλώσεις, εκπαιδεύεσαι να αντιδράς στη διαδήλωση του παιδιού σου, όταν κάθε μέρα στενάζεις αδιαμαρτύρητα στο δρόμο χωρίς να υπάρχει διαδήλωση. Εφτυσες αίμα για να βάλεις ένα κεραμίδι πάνω απ' το κεφάλι σου, αλλά είσαι έτοιμος να το χάσεις γιατί έχεις ήδη πειστεί πως σε συμφέρει να το βάλεις υποθήκη για ένα νέο σούπερ δάνειο με χαμηλό επιτόκιο!

Ολα εκπαίδευση είναι...

Ισχύει ότι ο καπιταλιστής θα σου πουλήσει και το σχοινί για να τον κρεμάσεις, αρκεί να ξέρεις ότι πρέπει να κρεμάσεις τον καπιταλιστή. Αλλιώς καταντάς σαν κάτι τύπους που πανηγυρίζουν τη μεγάλη αλλαγή: Την ανάληψη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατευθείαν από την CIA!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΣΤΑ ΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ

ΓΙΝΕΣΑΙ Ο,ΤΙ ΣΟΥ ΛΕΝΕ: «Προχθές το βράδυ η τηλεόραση του ΣΚΑΪ παρουσίασε μια έρευνα βάσει της οποίας η πλειοψηφία των πολιτών που ρωτήθηκαν θεωρούν πως η βία στα σχολεία αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα βίας στην ελληνική κοινωνία (...) αν ισχύει αυτή η ιεράρχηση τότε λογικά τα παιδιά μας κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να πέσουν θύματα βίας και τα σχολεία μας παραπέμπουν σε σχολεία των ΗΠΑ (...) είναι όμως έτσι; Προφανώς όχι (...) πώς εξηγείται η αντιφατική αυτή στάση των ερωτηθέντων; Απλή η απάντηση. Από την ίδια την τηλεόραση η οποία με αφορμή ελάχιστα περιστατικά σε σχολεία μεγέθυνε το πρόβλημα, δαιμονοποίησε τις καταστάσεις και εμφάνισε τα σχολεία σαν μικρά κολαστήρια. Η πλειονότητα του κόσμου παρακολουθεί τηλεόραση και κατά πώς φαίνεται το μεγάλο κομμάτι επηρεάζεται από αυτή» (ο Γιάννης Παντελάκης στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΤΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΛΟΤΣΟΥ: «Για μια ακόμη φορά ραντεβού με την ταλαιπωρία έδωσαν χθες οι Αθηναίοι, λόγω των συλλαλητηρίων εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών. Επί περίπου τρεις ώρες το κέντρο της πρωτεύουσας είχε αποκλεισθεί με αποτέλεσμα η κίνηση των οχημάτων να διοχετεύεται στις περιφερειακές οδούς» (η είδηση για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΑΜΑΞΙ, ΧΑΝΕΙΣ ΣΠΙΤΙ: «Με το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα να ξεπερνά το 80% η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων είναι ένα μεγάλο στοίχημα των τραπεζιτών. Στα πρότυπα της Δυτικής Ευρώπης όπου το home equity, όπως ονομάζεται, γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να διαθέσουν μια νέα γενιά καταναλωτικών δανείων με μειωμένα επιτόκια για όσους είναι διατεθειμένοι να υποθηκεύσουν κάποιο ακίνητο. Ηδη ορισμένες τράπεζες διαθέτουν τέτοια δάνεια όμως μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται μπαράζ νέων δανείων όπου η ακίνητη περιουσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για αγορά αυτοκινήτου, σκάφους ή άλλων αγαθών με χαμηλότερα επιτόκια» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΠΑΧΤΗ: «Ευέλικτα συνταξιοδοτικά προγράμματα, που θα συνδυάζουν τη μερική συνταξιοδότηση εργαζομένων ηλικίας από το 50ό έως το 65ο έτος, με μερική απασχόλησή τους, προωθεί η κυβέρνηση. Δηλαδή, θα εισπράττουν τμήμα της σύνταξης και θα εργάζονται με μειωμένο ωράριο» (η είδηση στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Βασικά ΜΕΤΩΠΑ ΔΡΑΣΗΣ του ταξικού κινήματος

ΤΑ ΝΕΑ: Ελεύθερες απολύσεις σε ΔΕΚΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΜΙΣΘΟ-Α-ΔΙΚΕΙΑ

ΕΘΝΟΣ: 2 ΒΟΜΒΕΣ για συντάξεις και ΔΕΚΟ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΚΙΝΗΤΡΑ για παραμονή στην εργασία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΦΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

Η ΑΥΓΗ: Πρώτο βήμα για σύνταξη στα 65

Η ΝΙΚΗ: Μερική απασχόληση και μερική σύνταξη

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΛΥΣΗ ΕΞΠΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΓΕΝΝΑΙΑ ΜΕΤΡΑ για τους ναυτικούς

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τραπεζικός πόλεμος για τα στεγαστικά

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κ. Καραμανλής: Ούτε παροχές, ούτε εκλογές

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΟΧΙ» ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ στις πρόωρες εκλογές

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο Καραμανλής εξομολογείται

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΦΡΕΝΟ στις εκλογές, γκάζι στις μεταρρυθμίσεις

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 3 ΟΧΙ του Καραμανλή

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το «Ιράν γκέιτ» τώρα δικαιώνεται...

«Ουσιαστικά από την Τρίτη οι ΗΠΑ γυρίζουν σελίδα (...) η αντίδραση του Μπους να αποπέμψει τον αρχιτέκτονα του πολέμου στο Ιράκ Ντόναλντ Ράμσφελντ και να διορίσει στη θέση του έναν πρώην διευθυντή της CIA και επί χρόνια συνεργάτη του πατέρα του, τον Ρόμπερτ Γκέιτς δείχνει απόπειρα επιστροφής σε μια πιο "λογική" πολιτική κατεύθυνση (...) οι ευθύνες που πέφτουν στους ώμους των Δημοκρατικών είναι μεγάλες» (από το κύριο άρθρο στην «ΑΥΓΗ»).

Στη δημοκρατία των «Γαλάζιων Σκυλιών»

«Σύμφωνα με τους αμερικανούς αναλυτές (...) εξίσου κρίσιμο ρόλο έπαιξε η καλομελετημένη επιλογή "συντηρητικών" δημοκρατικών υποψηφίων, μέλη στην πλειοψηφία τους της δημοκρατικής εσωκομματικής πτέρυγας ονόματι "Συμμαχία των Γαλάζιων Σκυλιών" (...) ο Ραμ Εμάνουελ είναι ο άνθρωπος που υποστήριξε όσο κανένας την επιλογή υποψηφίων με παραδοσιακά "συντηρητικές" θέσεις σε πολιτείες κλειδιά (...) πολέμιοι των αμβλώσεων, υπέρμαχοι του δικαιώματος οπλοφορίας και υπερασπιστές του θεσμού της οικογένειας» (η αναφορά στο «ΕΘΝΟΣ»).

Αυτός που δεν ξέρει τίποτα για το φόνο...

«Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τραγικό λάθος την επιλογή αποχής του ΚΚΕ στις εκλογές εκείνες (1946) "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ΚΚΕ επιλέγοντας την αποχή επέλεγε στην ουσία ταυτόχρονα την ένοπλη σύγκρουση"» (το ρεπορτάζ στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ