ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
«Συνεχίζουμε τον αγώνα»!

Μαχητικά συλλαλητήρια χτες σε Λάρισα και Τρίκαλα

Eurokinissi

Μαχητικά, αγωνιστικά συλλαλητήρια πραγματοποίησαν χτες οι κτηνοτρόφοι σε Λάρισα και Τρίκαλα, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις διεκδίκησης του δίκιου τους. Με τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια κατήγγειλαν, για μια ακόμα φορά, τη ληστεία, που συνεχίζουν, ανενόχλητες, σε βάρος τους οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, καταδικάζοντάς τους στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Και απαίτησαν από την κυβέρνηση να λάβει, όπως οφείλει, όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση του εισοδήματός τους, ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια οι οικογένειές τους. Μεταξύ των άλλων, διεκδίκησαν ελάχιστη τιμή πώλησης του γάλακτος ίση με 1,10 ευρώ το κιλό για το πρόβειο και 70 λεπτά για το γίδινο.

Στο συλλαλητήριο στη Λάρισα, οι κτηνοτρόφοι απέκλεισαν την Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, έξω από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου συμβολικά έριξαν γάλα στο δρόμο.

Την επιτακτική ανάγκη έντασης του αγώνα και του συντονισμού δράσης των κτηνοτρόφων με τους μικρομεσαίους αγρότες όλης της χώρας, με διεκδικητικό πλαίσιο που να στοχεύει στην αιτία του προβλήματος, η οποία βρίσκεται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζουν πιστά οι ελληνικές κυβερνήσεις, τόνισε, απευθύνοντας χαιρετισμό, ο Γ. Σκούφας, πρόεδρος του Σωματείου Αιγοπροβατοτρόφων Νομού Πιερίας.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γ. Πατάκης, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, ο οποίος κάλεσε τους κτηνοτρόφους να συνεχίσουν αταλάντευτα τον αγώνα τους και να συσπειρωθούν στην ΠΑΣΥ, που παλεύει για μια πολιτική υπέρ των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν ο Χ. Αρχοντής, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού και στέλεχος της ΠΑΣΥ, ο Χρ. Κιτσίδης, δήμαρχος Τυρνάβου, αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Ενωτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας και άλλοι εκπρόσωποι μαζικών φορέων.

Στα Τρίκαλα, το συλλαλητήριο έγινε στην κεντρική πλατεία και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης που κατέληξε στη Νομαρχία. Μεταξύ των άλλων, παραβρέθηκαν ο Απ. Θωμόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη», εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ και αντιπροσωπεία της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ.

Κυβερνητική κοροϊδία

Χτες στην Αθήνα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε νέες δηλώσεις εμπαιγμού των αγροτοκτηνοτρόφων, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό. Ο Ε. Μπασιάκος ανέφερε ότι «κορυφαίο μέτρο είναι η αποτροπή εισαγωγών ποσοτήτων γάλακτος από άλλες χώρες, το οποίο ενδεχομένως νοθεύεται και γίνεται φέτα». Αλλά από ποιες χώρες απαγόρευσε τις εισαγωγές γάλακτος η κυβέρνηση; Από τις χώρες της ΕΕ, από τις χώρες των Βαλκανίων ή, μήπως, από τη Ζουαζιλάνδη;.. Και πώς ελέγχει η κυβέρνηση, τι τελικά γίνονται οι τεράστιες ποσότητες συμπυκνωμένου γάλακτος και γάλακτος σκόνη που εισάγονται από τις χώρες της ΕΕ;.. Επιπλέον, ο Ε. Μπασιάκος, συνεχίζοντας το ρεσιτάλ κοροϊδίας των αγροτοκτηνοτρόφων, ανέφερε ακόμα πως οι προκαταβολές των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ που είναι να καταβληθούν - σε όσους τελικά καταβληθούν - τις επόμενες μέρες «θα είναι πολύ υψηλότερες από τα προηγούμενα χρόνια». Τι έγινε εδώ ακόμα και οι μισές επιδοτήσεις των κολοβών επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ γίνονται μεγαλύτερες επιδοτήσεις σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια;...

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Με «σπόνσορα» την ... κυβερνητική πολιτική

Πεδίο δόξης λαμπρό υποσχέθηκε για άλλη μια φορά στους εκπροσώπους των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, στη διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ), με αφορμή την ημέρα ιδιωτικής ασφάλισης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου δεν παρέλειψε να εξάρει το ρόλο που παίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για την καθιέρωση της ιδιωτικής ασφάλισης στη συνείδηση των εργαζομένων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Δ. Παλαιολόγος αναφέρθηκε στις προσδοκίες των επιχειρήσεων του κλάδου για την είσοδό τους στο ...δεύτερο πυλώνα ασφάλισης, για την άλωση, δηλαδή, της επικουρικής ασφάλισης, κάτι για το οποίο ο Γ. Αλογοσκούφης περιορίστηκε να σχολιάσει ότι «δεν είναι ακόμα ώριμες οι συνθήκες». Ακόμη, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών εξήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει σταδιακά μέχρι το 2009 το χαρτόσημο του 2,4% που επιβάλλεται στα ασφαλιστήρια συμβόλαια, ικανοποιώντας ένα από τα πάγια αιτήματα των ασφαλιστικών εταιρειών. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι την άνοιξη θα έχει ολοκληρωθεί η σύσταση της λεγόμενης ανεξάρτητης εποπτικής αρχής για τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Πρόκειται, στην ουσία, για ένα φορέα που υπό τον εύσχημο χαρακτηρισμό «ανεξάρτητη» στην ουσία καταργεί και τα τελευταία ψήγματα δημόσιου χαρακτήρα στους έστω και τυπικούς ελέγχους των εταιρειών, βάζοντας ουσιαστικά τις ...εταιρείες να αυτοελέγχονται.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ελαφρύνσεις για μεγαλοεισοδηματίες

Καταργείται ο λεγόμενος χαμηλός συντελεστής για μισθωτούς - συνταξιούχους, που μαζί με τη σύντμηση των κλιμακίων ακυρώνει την «αύξηση» του αφορολόγητου

Στην υπερφορολόγηση των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων και ο νέος προϋπολογισμός - έτους 2007 - που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Μετά τις προκλητικές φοροελαφρύνσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις, που θέσπισε πριν δυο χρόνια η κυβέρνηση, αναμένεται να καταθέσει την επόμενη βδομάδα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα «πιάσει» τα προσωπικά εισοδήματα μισθωτών - συνταξιούχων, ελευθεροεπαγγελματιών και αγροτών.

Το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει σε ό,τι αφορά τη φορολογική κλίμακα. Ακόμη και αυτή η αύξηση του αφορολόγητου - κατά 1.000 ευρώ - δίνεται με καθυστέρηση 2ετίας (η κυβέρνηση ΝΔ «ξέχασε» να την τιμαριθμοποιήσει για το 2006), ενώ η σύντμηση των κλιμακίων, η κατάργηση του λεγόμενου χαμηλού συντελεστή 15% και η μείωση των συντελεστών στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια ευνοεί προκλητικά τους «έχοντες και κατέχοντες». Τα φτωχά λαϊκά στρώματα τίποτε το καλό δεν έχουν να περιμένουν ούτε από το υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο. Αντίθετα, οι όποιες αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής έτους 2007 θα οδηγήσουν στη φορολογική επιβάρυνση μια μεγάλη γκάμα λαϊκών εισοδημάτων.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης διαμορφώνονται ως εξής:

  • Το αφορολόγητο όριο μισθωτών - συνταξιούχων από 11.000 (εισοδήματα 2005 και 2006) στο έτος 2007 διαμορφώνεται σε 12.000 ευρώ. Για τους άλλους φορολογούμενους από τα 9.500 ευρώ σε 10.500 ευρώ.
  • Για τους μισθωτούς - συνταξιούχους καταργείται ο συντελεστής 15% και μπαίνει σε εφαρμογή το διευρυμένο κλιμάκιο από 12.000 μέχρι 30.000 ευρώ που το 2007 θα φορολογείται με 29%. Στο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται σταδιακή αποκλιμάκωση μέχρι το 25% για το έτος 2009. Η σύντμηση κλιμακίων ευνοεί τα υψηλά εισοδήματα, ενώ ταυτόχρονα ακυρώνει την αύξηση του αφορολόγητου για τους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους. Για τους ελευθεροεπαγγελματίες ενδέχεται να ισχύσει ο συντελεστής 15%, αλλά μόνο για ένα πολύ περιορισμένο εύρος (10.500-12.000 ευρώ).
  • Οι μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις δίνονται στα εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ το χρόνο. Το κλιμάκιο 30.000-75.000 ευρώ για το έτος 2007 θα φορολογείται με 39% και στη συνέχεια προβλέπεται σταδιακή αποκλιμάκωση μέχρι το 35% (έτος 2009). Στα ποσά πάνω από 75.000 ευρώ ο φοροσυντελεστής παραμένει στο 40%.
  • Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη το ύψος των δαπανών των νοικοκυριών που μειώνουν το φόρο.
Η φοροδιαφυγή

Ενόψει κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξωραΐσει την πολιτική της, διαφημίζοντας το έργο της για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων διαπίστωσε στο δίμηνο Σεπτέμβρης - Οκτώβρης μη απόδοση ΦΠΑ ύψους 19,8 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα καταλόγισε πρόστιμα ύψους 103 εκατ. ευρώ για εικονικά τιμολόγια, ποσά που είναι κατά πολύ μεγαλύτερα από αυτά που συνήθως ανακοινώνονται. Μεγάλος αριθμός φοροπαραβάσεων διαπιστώνεται στον κλάδο της εμπορίας καυσίμων.

ΟΤΕ
Σύμβουλοι οι συνήθεις ύποπτοι

Ορίστηκαν από την κυβέρνηση οι «σύμβουλοι», που θα αναλάβουν τις διαδικασίες για την ολοκληρωτική παράδοση του ΟΤΕ, στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Οπως ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Οικονομίας, οι τρεις «σύμβουλοι» για την «αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ» είναι οι «Gretid Swisse», η «UBS» και η «EFG Eurobank».

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση αναζητά «στρατηγικό εταίρο» για τον ΟΤΕ, ο οποίος θα αποκτήσει και συμμετοχή στη διοίκηση του Οργανισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ