ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Επιτακτική ανάγκη η οργάνωση και κλιμάκωση των αγώνων

Την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων για τους συμβασιούχους και τον προϋπολογισμό πρότειναν οι ταξικές δυνάμεις στη χτεσινή συνεδρίαση της ΕΕ της ΓΣΕΕ

Την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων και κλιμάκωση του αγώνα με το αγωνιστικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, πρότειναν τα στελέχη του στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ. Μπροστά στη διαρκώς εντεινόμενη και κλιμακούμενη επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων, στην επιχείρηση αποδιάρθρωσης του χρόνου εργασίας, στη συνέχιση της κοροϊδίας και ομηρίας χιλιάδων συνταξιούχων, στην επαναφορά της περίφημης οδηγίας Μπολκεστάιν στα όργανα της ΕΕ, στις αντιδραστικές παρεμβάσεις στην Κοινωνική Ασφάλιση, απαιτούνται αγώνες και κλιμάκωση της πάλης, υπογράμμισαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ.

Συγκεκριμένα, πρότειναν την προκήρυξη 24ωρης απεργίας για τους συμβασιούχους μέσα στην επόμενη βδομάδα, την προκήρυξη πανεργατικής πανελλαδικής 24ωρης απεργίας ενόψει του προϋπολογισμού του 2007, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη και κλιμάκωση των αγώνων το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ταυτόχρονα, τα στελέχη του ΠΑΜΕ απαίτησαν από την πλειοψηφία να μην πάρει μέρος σε κανέναν «κοινωνικό διάλογο» και να μη δώσει νέο άλλοθι στην αντεργατική και αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης και σημείωσαν ότι η προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων δεν μπορεί να είναι ούτε «ντουφεκιά στον αέρα», ούτε μια «εθιμοτυπική διαμαρτυρία».

Ως εκ τούτου, το διεκδικητικό πλαίσιο αυτών των αγώνων, πρέπει να υποτάσσεται στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής και λαϊκής οικογένειας, με κατώτερο μισθό 1.300 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ, πραγματική προστασία των ανέργων, πλήρης και σταθερή εργασία για όλους και τους συμβασιούχους, ενίσχυση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης με σύνταξη στα 9.000 ένσημα χωρίς όριο ηλικίας, μείωση του ορίου του χρόνου εργασίας στα 60 χρόνια για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες, περιφρούρηση του καθεστώτος των ΒΑΕ κ.λπ.

Τελικά, η πλειοψηφία μετά τη συζήτηση στην Εκτελεστική Επιτροπή προσανατολίζεται για απεργιακή κινητοποίηση το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκέμβρη από κοινού με την ΑΔΕΔΥ και με το γνωστό πλαίσιο του συμβιβασμού. Η ακριβής ημερομηνία θα οριστεί στη συνεδρίαση της Διοίκησης της ΓΣΕΕ που θα συγκληθεί στις 20 Νοέμβρη.

29ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ξεκάθαρες οι δυο γραμμές στο κίνημα

Μέσα σε συνθήκες γενικευμένης επίθεσης από το μέτωπο του συμβιβασμού, οι ταξικές δυνάμεις αύξησαν ποσοστιαία τις δυνάμεις τους

Με τις παρεμβάσεις τους στο Συνέδριο, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ανέδειξαν τις ευθύνες του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού στο πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής

Motion Team

Με τις παρεμβάσεις τους στο Συνέδριο, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ανέδειξαν τις ευθύνες του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού στο πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής
Ενισχυμένες σε ποσοστά αναδείχτηκαν οι ταξικές δυνάμεις στις αρχαιρεσίες με τις οποίες ολοκληρώθηκε την Κυριακή το 29ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ενώ έπεσαν τα ποσοστά των άλλων παρατάξεων. Η «Εργατική Ενότητα», που στήριξε το ΠΑΜΕ, διατήρησε τις 8 έδρες στο ΔΣ του ΕΚΘ, παραμένοντας σταθερά και με διαφορά δεύτερη δύναμη. Παράλληλα, αύξησε τις έδρες της κατά 1, τόσο στο Γενικό Συμβούλιο όσο και στην Ελεγκτική Επιτροπή.

Στο συνέδριο συμμετείχαν 635 αντιπρόσωποι έναντι 669 στο 28ο. Εγκυρα βρέθηκαν 623 ψηφοδέλτια. Η «Εργατική Ενότητα» πήρε 165 ψήφους και ποσοστό 26,48%, έναντι 170 ψήφων (25,6%) στο προηγούμενο Συνέδριο. Στο Γενικό Συμβούλιο πήρε 12 έδρες έναντι 11 που είχε και στην Ελεγκτική Επιτροπή πήρε 2 έδρες έναντι 1 που είχε.

Με πτώση στο ποσοστό της και μακριά από τις προσδοκίες της για αυτοδυναμία στη διοίκηση του ΕΚΘ εμφανίστηκε η ΠΑΣΚΕ. Διατήρησε τις 14 έδρες στο ΔΣ λαμβάνοντας 275 ψήφους (44,14%), έναντι 296 ψήφων (44,64%). Η ΔΑΚΕ πήρε 6 έδρες με 124 ψήφους (19,90%) έναντι 7 εδρών που είχε με 159 ψήφους (ποσοστό 23,98%). Η «Αυτόνομη Παρέμβαση» διατήρησε τις 2 έδρες με 35 ψήφους (5,61%) έναντι 38 ψήφων (5,72%). Μία έδρα πήρε το διασπαστικό ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ με 21 ψήφους (3,37%).

Το αποτέλεσμα έχει ιδιαίτερη σημασία για την «Εργατική Ενότητα», αφού επιτεύχθηκε μέσα σε συνθήκες συνδυασμένης επίθεσης κατά του ΠΑΜΕ, συστηματικής και μαζικής αλλοίωσης της βούλησης των εργαζομένων στα πρωτοβάθμια σωματεία με διάφορες μεθόδους (νοθείες κλπ.) από το συνδικαλιστικό μέτωπο ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ. Γι' αυτό και η «Εργατική Ενότητα» σημειώνει στην ανακοίνωσή της πως «το αποτέλεσμα αντανακλά σε ένα βαθμό την απήχηση του μηνύματος της ταξικής αντίστασης και αντεπίθεσης των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που την υπηρέτησαν και την υπηρετούν (ΝΔ -ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) και τις ομόχρωμες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΕΚΘ».

Ανάγκη να δυναμώσει ο ταξικός πόλος

Στις τριήμερες εργασίες του συνεδρίου, οι συνδικαλιστές της «Εργατικής Ενότητας» μετέφεραν τα προβλήματα των εργαζομένων στους κλάδους τους, αποκάλυψαν τα αίτια που γεννούν τα προβλήματα και τα δεινά σε βάρος της εργατικής τάξης, αλλά και το ρόλο των συμβιβασμένων πλειοψηφιών στο συνδικαλιστικό κίνημα. Κάλεσαν τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον ταξικό πόλο, βάζοντας πλώρη για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής, για τη διεκδίκηση της εξουσίας, για να περάσει στα χέρια τους ο πλούτος που παράγουν.

Από την άλλη πλευρά, σε ένα μέτωπο ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση», υπερασπίστηκαν τη λογική του «κοινωνικού διαλόγου», επανέλαβαν την πίστη τους στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και διακήρυξαν πως μπορεί να συνυπάρχει η ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και η ασφάλεια των εργαζομένων. Το Συνέδριο υιοθέτησε κατά πλειοψηφία το σχέδιο πολιτικής απόφασης που κατέθεσε η «Εργατική Ενότητα». Πολιτική απόφαση που μπορεί να υλοποιηθεί αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την επιβάλουν με την πάλη τους μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία, με τον πανεργατικό αγωνιστικό συντονισμό και την ταξική συσπείρωσή τους γύρω από το ΠΑΜΕ, χωρίς αυταπάτες για το ρόλο των συμβιβασμένων πλειοψηφιών του ΕΚΘ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ
Διαφημίζει τις ανατροπές

Ακόμη μια φιέστα στήριξης της προσπάθειας της κυβέρνησης να βάλει φωτιά στις εισφορές και να πετσοκόψει τις συντάξεις των αυτοαπασχολούμενων, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της ΓΣΕΒΕΕ. Ο υπουργός Απασχόλησης επανέλαβε τις γνωστές διακηρύξεις ότι εγγυάται δήθεν τη βιωσιμότητα του νέου ενοποιημένου ταμείου (ΟΑΕΕ) και πως με την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 258/2005 που ρυθμίζει τον κανονισμό σύνταξης του νέου Οργανισμού, διασφαλίζεται ότι οι συντάξεις του ΤΕΒΕ δε θα μειωθούν για κανέναν. Παρά τις προσπάθειες κυβέρνησης, διοίκησης του ΟΑΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, οι μικρομεσαίοι βιοτέχνες, επαγγελματίες και αυτοκινητιστές δεν πείθονται και αντιδρούν στη νέα επίθεση της κυβέρνησης σε βάρος των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.

Οι αντιδράσεις αυτές εκφράστηκαν και στη διάρκεια της ημερίδας. Τόσο ο Χ. Τριάντης, από τους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ, όσο και ο εκπρόσωπος της ΔΗΚΕΒΕ Μ. Μηνάς, κατήγγειλαν την πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ, που συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, οδήγησε σε χρεοκοπία τα ταμεία (ΤΑΕ, ΤΣΑ), και τώρα προωθεί τη σταδιακή κατάργηση κάθε κρατικής επιχορήγησης στον ασφαλιστικό φορέα των ΕΒΕ, ρίχνοντας όλα τα βάρη στις πλάτες των ασφαλισμένων και ιδιαίτερα αυτών που μπήκαν στην παραγωγή μετά το 1993. Και κάλεσαν τους συναδέλφους τους να απαιτήσουν κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος, κοινωνική ασφάλιση δημόσια και καθολική με κρατική επιχορήγηση στα 2/3 των εσόδων του ΟΑΕΕ για τις υποχρεωτικές κλάσεις, προοδευτική αύξηση των εισφορών ανάλογα με το μέγεθος και τα κέρδη των επιχειρήσεων, κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ, καθιέρωση ΒΑΕ για τους βιοτέχνες, πλήρη σύνταξη με 9.000 ένσημα και τεκμηρίωση δικαιώματος σύνταξης με 4.050 ένσημα. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ