ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
«Καθάρισε» τις πλάτες σου

για να πας μπροστά

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Λένε πως όταν ξεκινάς για πόλεμο, πιότερο πρέπει να 'χεις το νου σου πίσω σου, παρά μπρος...

ισχύει απόλυτα και για τους συμβασιούχους

που βρίσκονται σε πόλεμο με ένα και μόνο απόλυτα δίκαιο αίτημα: Μόνιμη και σταθερή δουλιά!

Κι ούτε που τους περνά απ' το μυαλό πως είναι ήδη υπονομευμένα τα μετόπισθεν

κι όμως, μια απλή ανάγνωση της θέσης που διατύπωσαν προχτές το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, στέλεχος επίσης του ΠΑΣΟΚ, αρκούσε για να γνωρίζουν...

ότι το ΠΑΣΟΚ, που δηλώνει πως τους στηρίζει, ζήτησε μόνο να πληρωθούν τα δουλεμένα μεροκάματα και τίποτα άλλο. Απολύτως τίποτα άλλο! Ο δε πρόεδρος των αφεντικών τους, ο Κουκουλόπουλος, ζήτησε «λελογισμένη» διεύρυνση της ρύθμισης Παυλόπουλου! Που σημαίνει ένα ξερό όχι στο ένα και μοναδικό αίτημα: Την άμεση και χωρίς όρους μετατροπή ΟΛΩΝ των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου και μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Αυτό δεν είναι το μόνο αίτημα;

Μπορούν να παλέψουν το αίτημά τους επιτρέποντας στο ΠΑΣΟΚ να τους ροκανίζει τα πόδια;

Αμα δεν έχεις ξεμπερδέψει μ' όποιον σου σκάβει το λάκκο, μάχη δεν μπορείς να δόσεις!

Θα καταντήσεις σαν κάτι δασκάλους και καθηγητές που ψάχνουν ακόμα να λύσουν την αντίφαση ανάμεσα στο δικό τους αίτημα για αξιοπρεπή μισθό σε ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα Παιδείας και τη θέση του ΠΑΣΟΚ, που δήθεν τους στήριζε, για αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και «μη κρατική» εκπαίδευση...

Διδάξου απ' τα παιδιά!

Που μ' αφορμή και το Πολυτεχνείο, ψάχνουν και βρίσκουν το νήμα. Κι οργανώνουν τις εκδηλώσεις τους έχοντας καθαρό πως ούτε ψωμί, ούτε παιδεία, ούτε ελευθερία έχουν. Και ψάχνοντας μαθαίνουν πως επειδή υπάρχουν «ούλοι αυτοί οι δούλοι» άλλο δεν έχουν απ' το να ξεκινήσουν «το τραχύ δρόμο που πάει στο αύριο». Γιατί εν τέλει είναι πράξη ευθύνης απέναντι στο αύριο να νιώθεις υπεύθυνος «για όλες τις φυσαρμόνικες του κόσμου»...

Εκτός κι αν θεωρείς προοπτική σου το να γίνεις μισθοφόρος στα «made in EU» σφαγεία που έρχονται...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΑΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ

ΜΠΙΖΝΕΣ: «Στην Ουάσιγκτον βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα ο αρχηγός της SHIC, της αλβανικής μυστικής υπηρεσίας, ο οποίος είχε υψηλού επιπέδου επαφές στο Λάνγκλεϊ και στη Βιρτζίνια με τους διευθυντές της CIA και της DIA. Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην "επόμενη μέρα" στο Κοσσυφοπέδιο» (η είδηση στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ: «Τον Ιούλιο του 2007 θα είναι έτοιμοι οι οκτώ από τους δώδεκα συνολικά Σχηματισμούς Μάχης που συγκροτεί ο Ευρωστρατός - μεταξύ αυτών και η μηχανοκίνητη μονάδα δύναμης 1.200 ανδρών, της οποίας ηγείται η Ελλάδα και όπου συμμετέχουν η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Κύπρος. Η υπογραφή της Τεχνικής Συμφωνίας για τη συγκρότηση του Τακτικού Σχηματισμού Μάχης με "έθνος πλαίσιο" την Ελλάδα έλαβε χώρα χτες στις Βρυξέλλες από τους υπουργούς Αμυνας των τεσσάρων χωρών. Βάσει του συμφωνητικού, το λεγόμενο battle group είναι υποχρεωμένο να αναλαμβάνει αποστολές (ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές) από 1ης Ιουλίου 2007 σε ακτίνα μέχρι 6.000 χιλιομέτρων από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής! Η μονάδα πρέπει να είναι έτοιμη το πολύ σε 15 ημέρες από τη λήψη της εντολής» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

...ΜΕ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Σε ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι αναθέτει τη φύλαξη των χώρων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων η πρυτανεία του ιδρύματος και παράλληλα προχωρεί στην εγκατάσταση συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης και ασφάλειας. Ηδη έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για το σύστημα ασφάλειας και βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την επιλογή εταιρείας σεκιούριτι» (η είδηση στα «ΝΕΑ»).

...ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: «Οπως έγινε χθες γνωστό από πηγές του υπουργείου Εσωτερικών οι συμβασιούχοι μπορούν να πληρωθούν κατά το άρθρο 904 του Αστικού Κώδικα περί αδικαιολόγητου πλουτισμού» (η είδηση στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

...ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ: «Ενας 42χρονος διαφημιστής και υποψήφιος διαμερισματικός σύμβουλος στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και ακόμη δύο άτομα συνελήφθησαν και κατηγορούνται ως μέλη του κυκλώματος προώθησης γυναικών στην πορνεία» (η είδηση στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αμεση ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ για μονιμοποίηση των συμβασιούχων

ΕΘΝΟΣ: ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ και... σπίτι σας!

ΤΑ ΝΕΑ: Τα δεδουλευμένα και απολύεστε!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΟΜΗΡΟΙ με... σύμβαση

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Θα δοθούν όλα τα δεδουλευμένα

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΝΩ ΚΑΤΩ από τους συμβασιούχους

Η ΑΥΓΗ: Ο εμπαιγμός ξεσηκώνει τους συμβασιούχους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 6 ΑΛΛΑΓΕΣ σε μισθούς, φόρους

ΤΟ ΒΗΜΑ: Καταργούνται τα αφορολόγητα αποθεματικά

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Εκρηξη της φοροδιαφυγής

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μισθοδικείο οδεύει προς άδοξο τέλος

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΕΦΡΙΞΑΝ οι εφέτες από το βάθος του παραδικαστικού

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΑΙΔΙΚΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΑ ΜΕ... ΓΥΑΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΑΓΕ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Υπεύθυνος για όλες τις φυσαρμόνικες του κόσμου

«... δεν έχεις καιρό / δεν έχεις καιρό για τον εαυτό σου (...) μπορεί να χρειαστεί ν' αφήσεις τη μάνα σου, την αγαπημένη ή το παιδί σου./ Δε θα διστάσεις. Θ' απαρνηθείς τη λάμπα σου και το ψωμί σου /Θ' απαρνηθείς τη βραδινή ξεκούραση στο σπιτικό κατώφλι /για τον τραχύ δρόμο που πάει στο αύριο./ Μπροστά σε τίποτα δε θα δειλιάσεις κι ούτε θα φοβηθείς./ Το ξέρω, είναι όμορφο ν' ακούς μια φυσαρμόνικα το βράδυ, /να κοιτάς έν' άστρο, να ονειρεύεσαι/ είναι όμορφο σκυμμένος πάνω απ' το κόκκινο στόμα της αγάπης σου/ Να την ακούς να σου λέει τα όνειρα της για το μέλλον./ Μα εσύ πρέπει να τ' αποχαιρετήσεις όλ' αυτά και να ξεκινήσεις / γιατί εσύ είσαι υπεύθυνος για όλες τις φυσαρμόνικες του κόσμου, / για όλα τ' άστρα, για όλες τις λάμπες και / για όλα τα όνειρα / αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος» (του Τάσσου Λειβαδίτη / στο site του Συντονιστικού των Μαθητών).

...Με τη δύναμη του χορταριού στη σκιά του φεγγαριού

«Ούλοι οι δούλοι είμαστε πολλοί, δε χωράμε πια μέσα στα πλάνα, μας σκοτώνουνε κι εμείς εκεί, μας θερίζουν με τ' αεροπλάνα. Μα ο δούλος ούλος έχει τη δύναμη του χορταριού. Οσο τον πατάς φυτρώνει στη σκιά του φεγγαριού. Ούλοι οι δούλοι είμαστε πολλοί... καραβιές, λεφούσια, καραβάνια, μαύροι, σκούροι, κίτρινοι, λευκοί και διαβόλου κάλτσες και χαϊβάνια... Μα ο δούλος ούλος έχει τη δύναμη του χορταριού, όσο το πατάς φυτρώνει. Στη σκιά του φεγγαριού» (στίχοι του Χρίστου Θεοδώρου για την παράσταση «Δουλάρες» της «Σπείρα - Σπείρα» και του Σταμάτη Κραουνάκη / «ΕΘΝΟΣ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ