ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
8η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ - ΛΙΣΑΒΟΝΑ
Ενας άλλος κόσμος σοσιαλιστικός είναι δυνατός

Εκκληση ενάντια στο μιλιταρισμό και τον πόλεμο, για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ειρήνη και την κοινωνική πρόοδο

Υλικά από την 8η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που φιλοξενήθηκε από τις 10 έως τις 12 Νοέμβρη στη Λισαβόνα, από το Πορτογαλικό ΚΚ, με θέμα «Κίνδυνοι και δυνατότητες από τη διεθνή κατάσταση - Η στρατηγική του ιμπεριαλισμού και το ενεργειακό πρόβλημα - Οι αγώνες των λαών, οι εμπειρίες της Λατινικής Αμερικής, η προοπτική του σοσιαλισμού», με τη συμμετοχή 63 κομμάτων από όλο τον κόσμο, έχουμε ήδη δημοσιεύσει σε προηγούμενα φύλλα του «Ρ». Συνεχίζουμε σήμερα με την «Εκκληση ενάντια στο μιλιταρισμό και τον πόλεμο, για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ειρήνη και την κοινωνική πρόοδο».

«Στην αρχή του 21ου αιώνα, σε μια κατάσταση γεμάτη από αβεβαιότητες και κινδύνους που προκαλεί ο καπιταλισμός, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι υπάρχουν επίσης πραγματικές δυνατότητες χειραφέτησης.

Δεκαπέντε χρόνια μετά την εξαφάνιση της ΕΣΣΔ, η ολομέτωπη επίθεση του ιμπεριαλισμού έφερε στον πλανήτη μας περισσότερο πόλεμο, περισσότερο μιλιταρισμό, περισσότερη βία, περισσότερα βασανιστήρια, περισσότερα παράνομα κάτεργα, ακόμα μεγαλύτερους περιορισμούς στις ελευθερίες, ακόμα περισσότερη αντιδημοκρατική καταστολή. Οι νεκροί στους πολέμους είναι ήδη εκατοντάδες χιλιάδες. Νέες επιθέσεις προβάλλουν στον ορίζοντα. Ολο και περισσότερο γίνεται λόγος για χρησιμοποίηση πυρηνικών όπλων στα θέατρα των πολέμων. Χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο τρομερά όπλα όπως ο λευκός φωσφόρος, οι βόμβες διασποράς, τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου. Η κυριαρχία και ανεξαρτησία των λαών και των εθνών απειλούνται όλο και περισσότερο από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Κλιμακώνονται οι στρατιωτικές δαπάνες και η κούρσα των εξοπλισμών. Αυξάνουν οι απαγορεύσεις και διώξεις σε βάρος δημοκρατικών και λαϊκών πολιτικών δυνάμεων. Ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, ο φασισμός και ο αντικομμουνισμός βρίσκονται σε άνοδο.

Αυτή η βίαιη επιδρομή είναι συστατικό στοιχείο της επίθεσης που έχουν εξαπολύσει σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο οι κυρίαρχες τάξεις, το μεγάλο κεφάλαιο, οι πολυεθνικές και οι διεθνείς οργανισμοί που τους υπηρετούν. Θέσεις εργασίας και εισοδήματα, συντάξεις και κοινωνική ασφάλιση, εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα είναι παντού στο στόχαστρο επιθέσεων. Βασικές κοινωνικές υπηρεσίες μετατρέπονται σε εμπορεύματα και σε πηγή κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο. Το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή, που ποτέ δεν αποτελούσαν πραγματικότητα για εκατομμύρια ανθρώπων, όλο και περισσότερα αφαιρούνται και από εκείνους που είχαν κατορθώσει να τα κατακτήσουν. Αυξάνουν η ένδεια και η ακραία φτώχεια, η εκμετάλλευση, η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια, τα τείχη ενάντια στους μετανάστες, ο κίνδυνος της οικολογικής καταστροφής. Την ίδια στιγμή όμως αυξάνουν επίσης ο προκλητικός πλουτισμός, τα μυθικά κέρδη και τα προνομία της κυρίαρχης εκμεταλλευτικής μειοψηφίας. Η αυξανόμενη ανισότητα και αδικία πάει χέρι χέρι με τον πόλεμο και την καταπίεση. Αυτή είναι η πραγματική φύση του καπιταλισμού των ημερών μας, που είναι εμφανέστατη στις μέρες μας.

Ομως αυτή η καθολική επίθεση του ιμπεριαλισμού βρίσκεται αντιμέτωπη με τους αγώνες των εργαζομένων και των λαών όλου του κόσμου. Από τη Μέση Ανατολή μέχρι τη Λατινική Αμερική, από την Ευρώπη μέχρι την Ασία αναπτύσσεται μια ισχυρή αντίσταση και εμφανίζονται διαδικασίες αλλαγής με προοδευτικό περιεχόμενο που δείχνουν ότι είναι δυνατό να αντιστραφεί η τωρινή κατάσταση.

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που συναντήθηκαν στη Λισαβόνα στις 10-12 Νοέμβρη 2006 χαιρετίζουν τους αγώνες και την αντίσταση των εργαζομένων και των λαών όλου του κόσμου ενάντια στην ιμπεριαλιστική επίθεση, στις στρατιωτικές επεμβάσεις και κατοχές και στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, που αποτελούν τον καθοριστικό παράγοντα για να ξανανοίξουν οι δρόμοι της ειρήνης και της κοινωνικής προόδου για την ανθρωπότητα. Τα Κόμματά μας θα ενισχύσουν τη συνεργασία και κοινή δράση τους και θα συνεισφέρουν δραστήρια για την ενδυνάμωση του εργατικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Την ίδια στιγμή που προειδοποιούμε για τους κινδύνους που υπάρχουν σήμερα και καλούμε σε κινητοποίηση όλες τις δυνάμεις της ειρήνης και της κοινωνικής προόδου, ώστε να εμποδιστεί ο καπιταλισμός να ρίξει την ανθρωπότητα σε μια νέα καταστροφή, όπως έγινε τον περασμένο αιώνα, εκφράζουμε τη βαθιά μας πεποίθηση ότι ένας άλλος κόσμος, σοσιαλιστικός, είναι δυνατός».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Η πυρηνική κούρσα συνεχίζεται, παρά τις συνομιλίες

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Μία ημέρα μετά τις συνομιλίες, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, της Ινδίας και του Πακιστάν, το Ισλαμαμπάντ προχώρησε χτες σε νέα πυραυλική δοκιμή του πυραύλου βεληνεκούς 1.300 χλμ. «Hatf V» (Ghauri), ο οποίος έχει τη δυνατότητα να φέρει και πυρηνικές κεφαλές. Η δοκιμή έγινε για να «ελεγχθούν τεχνικές παράμετροι» του πυραύλου, σύμφωνα με δηλώσεις στρατιωτικών αξιωματούχων στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο «πρωθυπουργός» της χώρας, Σαουκάτ Αζίζ, παρακολούθησε τη δοκιμή σε τοποθεσία που δεν αποκαλύφθηκε και έκανε τις απαραίτητες δηλώσεις εθνικ(ιστικ)ής υπερηφάνειας: «Το Πακιστάν μπορεί να είναι υπερήφανο για τις αμυντικές του δυνατότητες... το Πακιστάν πιστεύει στην ειρήνη από θέση ισχύος και επιχειρησιακής ετοιμότητας».

Η δοκιμή του Πακιστάν, κατά τη συνηθισμένη επαμφοτερίζουσα τακτική του Ισλαμαμπάντ, έγινε μια μέρα αφότου συμφωνήθηκε με την Ινδία να προετοιμαστεί μια συμφωνία για να περιοριστεί ο κίνδυνος σύρραξης με χρήση πυρηνικών όπλων - κάτι που παραλίγο να συμβεί πριν τέσσερα χρόνια, στα τέλη του 2002.

Στο μεταξύ, πληροφορίες που μετέδιδε χτες το «Ρόιτερ» από το Πεκίνο και το Ισλαμαμπάντ, κατά την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας Χου Ζιντάο θα συζητηθεί το πακιστανικό αίτημα κατασκευής 6 πυρηνικών αντιδραστήρων ισχύος 600 μεγαβάτ - διπλάσιας ισχύος από έναν αντιδραστήρα που κατασκευάστηκε στο Πουντζάμπ. Η Ινδία «απαντά» επιζητώντας συμφωνία χρήσης του ουρανίου της Αυστραλίας, ενώ ελπίζει ότι η συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ θα ισχύσει, κάτι αμφίβολο με δεδομένη τη στάση των Δημοκρατικών - που ελέγχουν το Κογκρέσο - στο θέμα.

Το Πακιστάν διεκδίκησε χτες, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», τη σύναψη μιας ανάλογης συμφωνίας με τις ΗΠΑ, ενώ συζητά ταυτόχρονα με τη Ρωσία τη διεύρυνση της συνεργασίας του με τη Ρωσία μεταξύ άλλων «στον ενεργειακό και το στρατιωτικό τομέα».

ΣΟΥΔΑΝ - ΤΣΑΝΤ
Αλληλοκατηγορίες για τις σφαγές αμάχων

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.--

Κατηγορίες για την ανάφλεξη των συγκρούσεων και της δράσης ανταρτών στη μεθόριο Σουδάν - Τσαντ ανταλλάσσουν οι κεντροαφρικανικές χώρες, ενώ το ίδιο 24ωρο ο ΓΓ του ΟΗΕ στο Φόρουμ Αφρικανικής Ανάπτυξης στην Αιθιοπία δημοσιοποίησε την πρότασή του για τη συγκρότηση μίας υβριδικής μεικτής δύναμης Αφρικανικής Ενωσης - ΟΗΕ στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν.

Ενα 48ωρο μετά την καταγγελία της κυβέρνησης του Τσαντ ότι το Σουδάν υποστηρίζει τη δράση ανταρτών στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, χτες και η σουδανική κυβέρνηση κατηγόρησε το Τσαντ ότι στηρίζει «ορισμένες παρατάξεις από τις ανταρτικές ομάδες του Νταρφούρ». Ο Σουδανός αντιπρόεδρος Αλί Οσμάν, υποστήριξε ότι το Τσαντ «έχει γίνει μέρος της κρίσης και όχι της λύσης»...

Στην Αντίς Αμπέμπα, όπου και η έδρα της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ), Αφρικανοί, Αραβες, Ευρωπαίοι και αξιωματούχοι του ΟΗΕ επιχειρούσαν να άρουν τις αντιδράσεις του Σουδάν για την ανάπτυξη διεθνούς αποστολής στο Νταρφούρ. Ο ΓΓ του ΟΗΕ ανακοίνωσε αργότερα ότι αξιωματούχοι της ΑΕ αποφάσισαν τη συγκρότηση τριών επιτροπών για να εκτιμήσουν την πρότασή του περί μεικτής δύναμης ΟΗΕ - Αφρικανικής Ενωσης περίπου 27.000 στρατιωτών. Ο Σουδανός υπουργός Εξωτερικών Λαμ Ακόλ δεν απέκλεισε ασυζητητί την πρόταση Ανάν, λέγοντας ότι θα μελετήσει σημαντικές λεπτομέρειες της πρότασης.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ
Πιέζει για... εμπορικές συμφωνίες

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.--

Στη «φιλόξενη» πόλη - κράτος που αποτελεί στενό σύμμαχο της κυβέρνησής του και στρατηγικής σημασίας βάση για το στρατό του άρχισε χτες - υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας παρ' όλ' αυτά - την ασιατική του περιοδεία ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους, κάνοντας λόγο, στην πρώτη του ομιλία εφ' όλης της ύλης μετά από την ήττα των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, περί «αντίστασης στους παλιούς πειρασμούς του απομονωτισμού και του προστατευτισμού» από πλευράς του. Ο Μπους κάλεσε τις ασιατικές χώρες και τις χώρες του ειρηνικού να «εξετάσουν σοβαρά» τη δημιουργία μιας περιφερειακής ζώνης «ελεύθερου εμπορίου», που θα εδραιώσει «ευκαιρίες και την ελευθερία» στην περιοχή, φυσικά με την Ουάσιγκτον σε ρόλο αφεντικού. Κάλεσε, ευκαιρίας δοθείσης, τη ΛΔ Κορέας να «ακολουθήσει το δρόμο της ειρήνης», όπως βάφτισε τους αμερικανικούς εκβιασμούς προς την Πιονγιάνγκ να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο Μπους θα επισκεφθεί ακόμη στο πλαίσιο της περιοδείας του το Βιετνάμ, όπου θα λάβει μέρος στη σύνοδο του APEC, και την Ινδονησία, όπου τον περιμένουν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος - που εμφανίζεται από διεθνή ΜΜΕ πολιτικά «αποδυναμωμένος» - έτυχε πολύ «φιλικής» αντιμετώπισης στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του. Στη συνέχεια, αναμένεται να συναντήσει αρκετές «δυσκολίες», τόσο από διπλωματικής πλευράς, όσο και από πλευράς εικόνας λόγω της απέχθειας των λαών της περιοχής προς την αμερικανική πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ