ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΜΟΝΑΔΑΣ 5 ΔΕΗ ΛΑΥΡΙΟΥ
Μια γιορτή για την ... «απελευθέρωση»

Πανηγυρικό χαρακτήρα είχαν χθες τα εγκαίνια της μονάδας 5 του ΑΗΣ Λαυρίου της ΔΕΗ, από τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, ο οποίος απέφυγε να μιλήσει για τις όλο και πιο εμφανείς αρνητικές συνέπειες της πολιτικής «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τις σοβαρές ελλείψεις που υφίστανται στο σύστημα. Ο υπουργός επανέλαβε την έκκληση για «εξοικονόμηση ενέργειας», με την οποία:

  • Από τη μια, προετοιμάζεται το έδαφος για τις επερχόμενες μεγάλες αυξήσεις των χρεώσεων των νοικοκυριών, δήθεν στο όνομα της θέσπισης αντικινήτρων ενεργειακής «σπατάλης».
  • Από την άλλη, υποκρύπτεται η παραγωγική ανεπάρκεια σε σχέση με τις προβλέψεις για την αύξηση της κατανάλωσης.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε, επίσης, και μίλησε ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Α. Τσοχατζόπουλος, η κυβέρνηση του οποίου μοιράζεται την ευθύνη με αυτή της ΝΔ για τα προβλήματα επάρκειας στην ηλεκτρική ενέργεια. «Παιδί» του δικομματισμού είναι η «εγκληματική» καθυστέρηση κατασκευής νέων μονάδων από τη ΔΕΗ, προκειμένου να δημιουργηθεί «χώρος» για την έλευση των ιδιωτών σε ένα περιβάλλον ενεργειακής «πείνας», ώστε να δικαιολογηθούν τα προκλητικά οικονομικά και άλλα προνόμια που τους δίνονται για να κερδοσκοπήσουν ασύστολα με το ηλεκτρικό ρεύμα.

Ανάλογα, η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση ταυτίζονται στη βίαιη αφαίρεση από τη ΔΕΗ κάθε ίχνους εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος. Αυτό φάνηκε και από την τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Δ. Μανιατάκη, ο οποίος επανέλαβε ότι προωθείται η αντικατάσταση παλαιών μονάδων ισχύος 1.600MW - ένα θέμα που «σέρνεται» χρόνια - ενώ πρόσθεσε ότι η ΔΕΗ:

  • Επεκτείνεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με ανάπτυξη 1.540MW, αλλά σε συνεργασία με «εταίρους» και συμμετοχή 50%.
  • Διεθνοποιείται με εξαγορές ορυχείων και μονάδων παραγωγής (η γνωστή υπόθεση με την αμερικανική «Κόντουρ Γκλόμπαλ»).
  • Στηρίζει την ανάπτυξη της ΤΕΛΑΣ, που, όμως, αποτελεί εντελώς άσχετο αντικείμενο με την ενέργεια. Ετοιμάζεται για δυναμική είσοδο στα ...κτηματομεσιτικά!!!

Η κατεύθυνση αυτή μπορεί να είναι καλή για τους μετόχους, όχι όμως και για εκείνους που έφτιαξαν τη ΔΕΗ, τον ελληνικό λαό. Ταυτόχρονα, είναι υπεύθυνη για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, όπως με σαφήνεια τα κατάγγειλε η «Αγωνιστική Συσπείρωση» ΑΗΣ Λαυρίου, την εντατικοποίηση, τη συρρίκνωση προσωπικού, την ελαστική εργασία, τους «ενοικιαζόμενους», τη χειροτέρευση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, τις εργολαβίες κ.ά. Ολα αυτά δε θίχτηκαν στα εγκαίνια, αντίθετα: Ο Δ. Σιούφας δήλωσε ότι «η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει για όλους μόνο θετικά αποτελέσματα». Δύο μέρες πριν, ο Δ. Μανιατάκης, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο, μιλούσε με έμφαση για την εμπειρία της «απελευθέρωσης» στην ΕΕ, όπου οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν διαχρονικά, διαψεύδοντας όσους υποστήριζαν ότι θα υπάρξει αντίθετο αποτέλεσμα...

ΕΦΕΤ
Επικίνδυνες γκοφρέτες και κεχρί

Την απόσυρση από τα ράφια των 100 τεμαχίων γκοφρετών γερμανικής προέλευσης με την επωνυμία «Γκοφρέτα φρούτου με αμύγδαλα και κανέλα» σε συσκευασίες των 40 γρ., με αριθμό παρτίδας 63903 και ημερομηνία λήξης 10/2007, που διακινήθηκε από την εταιρεία «ΒΙΟΑΓΡΟΣ», αποφάσισε ο ΕΦΕΤ, καθώς ανιχνεύτηκε υψηλή ποσότητα κουμαρίνης. Καλεί επίσης στη μη κατανάλωση του προϊόντος.

Επίσης, ανακαλεί το βιολογικό προϊόν με την επωνυμία «Κεχρί», αυστριακής προέλευσης, σε συσκευασίες 500 γρ., με ημερομηνία λήξης 31.03.2007, που διακινήθηκε και υποσυσκευάστηκε στην Ελλάδα από την εταιρεία «BIO-VITA ΑΕΕ», στο οποίο ανιχνεύτηκε το φαρμακευτικό φυτό λευκάγκαθος.

Ανάκληση συστημάτων σιδερώματος

Επίσης, από το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία «Μαγνητική ΑΕ» ανακαλεί δύο ηλεκτρικά συστήματα σιδερώματος, λόγω προβλημάτων ασφάλειας στη χρήση τους. Πρόκειται για τα ηλεκτρικά συστήματα σιδερώματος «JURO PRO 800» και «JURO PRO 810», κατασκευής 2002/2003, με σήμανση στη μεταλλική ταμπέλα στο κάτω σημείο της συσκευής 0230, 0235, 0236, 0240, 0241, 0244, 0245, 0248.

Στην εταιρεία έγινε καταγγελία από χρήστη του προϊόντος, σύμφωνα με την οποία προκλήθηκε έκρηξη κατά τη χρήση! Η εταιρεία προσκόμισε δείγματα στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο δηλώνει ότι το πρόβλημα δεν έχει εμφανιστεί ή καταγραφεί σε άλλα δείγματα από χρήστες.

Οι καταναλωτές, που έχουν στην κατοχή τους το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το χρησιμοποιούν για λόγους ασφαλείας και να το προσκομίσουν στην εταιρεία «Μαγνητική ΑΕ» για έλεγχο ασφαλείας.

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Το ΚΚΕ ζητά άμεση αποζημίωση των πληγέντων

Την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους μελισσοκόμους των περιοχών της Χαλκιδικής και της Λακωνίας, που τη θερινή περίοδο υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές από τις πυρκαγιές, απαίτησε χθες στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης.

Από την πλευρά του υπουργείου Γεωργίας, ο Αλέξανδρος Κοντός επιχείρησε να πείσει ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα με την επικείμενη καταβολή των αποζημιώσεων, αφού «σύντομα πιστεύουμε ότι θα εγκριθεί από την ΕΕ το σχετικό πρόγραμμα», ενώ υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση έχει πετύχει να πληρώνονται οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ».

«Ο εφησυχασμός που επιχειρείτε είναι εκ του πονηρού», ανταπάντησε ο Αγγελος Τζέκης, τονίζοντας πως «δεν ακούσαμε δεσμεύσεις ότι άμεσα θα πληρωθούν οι παραγωγοί και θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους». Υπενθύμισε ότι «ήδη πέρασαν 2,5 μήνες και οι μελισσοκόμοι έχουν καταστραφεί». Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση τα απαραίτητα κονδύλια «να δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό», ζητώντας συνολικά την αλλαγή του τρόπου πληρωμής των αποζημιώσεων όπως αυτός γίνεται από τον ΕΛΓΑ.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αυξήσεις στα επιτόκια

Σε αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων μίας σειράς προϊόντων της, τα οποία ισχύουν από προχτές 15 Νοέμβρη, προχώρησε με χτεσινή της ανακοίνωση, η Εμπορική Τράπεζα, με πρόσχημα την τελευταία αύξηση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αναπροσαρμογές επιτοκίων γίνονται επίσης και στους λογαριασμούς καταθέσεων της τράπεζας.

Ειδικότερα αυξάνει κατά 0,25% (διαμορφώνεται στο 3,25%) το βασικό επιτόκιο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για στεγαστικά δάνεια. Τα σταθερά επιτόκια για στεγαστικά δάνεια παραμένουν αμετάβλητα, με εξαίρεση το σταθερό επιτόκιο για το 1ο χρόνο το οποίο διαμορφώνεται στο 3,85%. Στον τομέα της καταναλωτικής πίστης τα κυμαινόμενα επιτόκια αυξάνουν μέχρι και 0,25%, ενώ αμετάβλητα παραμένουν τα επιτόκια στα προγράμματα συγκέντρωσης και εξόφλησης οφειλών χωρίς και με εξασφαλίσεις.

Νέα επιτόκια ισχύουν και στις καταθέσεις της τράπεζας, αν και το επιτόκιο του λογαριασμού ταμιευτηρίου διαμορφώνεται στο 1,5%. Για λογαριασμούς μισθοδοσίας τα επιτόκια διαμορφώνονται στο 2,2% και 2,4%, το «premium αποταμιευτικός» στο 2,4% κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ