ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΓΙΑ ΤΑ 88 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες τιμάμε την 88η επέτειο από την ίδρυση του ΚΚΕ κρατώντας γερά την τιμημένη σημαία του στους ταξικούς και πολιτικούς αγώνες για το δίκιο της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων. Συνεχίζουμε με οδηγό την επιστημονική - επαναστατική κοσμοθεωρία, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό και την κομμουνιστική προοπτική.

Είμαστε περήφανοι για την ηρωική διαδρομή του ΚΚΕ, για την προσφορά του στο λαό και στο κίνημά του, τη διεθνιστική δράση του.

Αποτίνουμε φόρο τιμής στις χιλιάδες μέλη και οπαδούς του κόμματος, γυναίκες και άντρες, εργάτες και διανοητές που αψήφησαν το θάνατο, τις φυλακές, τις εξορίες, προκειμένου να υπηρετήσουν τους σκοπούς του ΚΚΕ, να υπερασπιστούν τις αρχές και την ιδεολογία του. Σε όλους εκείνους και εκείνες που δεν τους λύγισαν οι δυσκολίες της ταξικής πάλης.

Οι θυσίες τους δεν πήγαν χαμένες. Εμπνέουν σήμερα τη νέα βάρδια επαναστατών που πλαισιώνει το Κόμμα και την ΚΝΕ με τα υψηλά ιδανικά, τις αξίες και τις αρχές του κομμουνισμού.

Οι εξελίξεις στη χώρα μας και στον κόσμο επιβεβαιώνουν ότι ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος. Το παγκόσμιο πισωγύρισμα, που ήρθε ως αποτέλεσμα της νίκης της αντεπανάστασης (1989-1991), είναι προσωρινό. Η νέα εποχή που άνοιξε και επισφράγισε η μεγάλη Οκτωβριανή σοσιαλιστική επανάσταση στη Ρωσία (1917), ήταν και παραμένει εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Οι κοινωνικές αντιθέσεις του καπιταλισμού παραμένουν και βαθαίνουν. Ο ιμπεριαλισμός είναι το τελευταίο του στάδιο. Οι κοινωνικές εκρήξεις, που αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, προμηνύουν τις μεγάλες επαναστάσεις που νομοτελειακά θα γεννηθούν, για να προχωρήσει ο τροχός της ιστορίας, της κοινωνικής εξέλιξης.

Οσο απομακρυνόμαστε χρονικά από την κρίση της περιόδου του 1989 - 1991, αναδεικνύεται όλο και πιο καθαρά πόσο μεγάλη και ιστορικής σημασίας ήταν για το εργατικό κίνημα, το λαό και τη νεολαία η νίκη των κομμουνιστών που κράτησαν όρθιο το ΚΚΕ, σε πείσμα όλων αυτών των δυνάμεων και των μηχανισμών που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να το εξαφανίσουν, είτε για να το μετατρέψουν σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Δύο χρόνια μετά το 17ο Συνέδριο, μετράμε απαιτητικά και αυτοκριτικά τα βήματά μας προς την υλοποίηση των αποφάσεών του.

Η πρόσφατη μάχη των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών, οι κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας και αλλού, ανέδειξαν και τις νέες δυνατότητες που ξανοίγονται μπροστά μας, αλλά και τις δυσκολίες που πρέπει υπερνικήσουμε στη δουλιά μας, προκειμένου η συμβολή μας να γίνει πιο αποτελεσματική και καθοριστική στο μαζικό απεγκλωβισμό των λαϊκών δυνάμεων από τα κόμματα του κεφαλαίου και του «ευρωμονόδρομου». Η συσσωρευμένη λαϊκή αγανάκτηση, καθώς και η εμπειρία από τη δικομματική εναλλαγή στην κυβέρνηση δεν αρκούν από μόνες για να τροφοδοτήσουν τη ριζοσπαστικοποίηση των συνειδήσεων. Για ριζικές ανακατατάξεις προς όφελος της λαϊκής αντεπίθεσης, χρειάζεται ταυτόχρονα και μαζί με την οργάνωση της λαϊκής πάλης, πιο οξυμένη ιδεολογική αντιπαράθεση με την ιδεολογία των κομμάτων του κεφαλαίου και του οπορτουνισμού.

Σε αυτά τα δύο χρόνια και στις μάχες που δώσαμε επιβεβαιώθηκε πλήρως η εκτίμηση του 17ου Συνεδρίου ότι: η ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ αποτελεί βασικό και απαραίτητο όρο για το ποιοτικό ανέβασμα της οργάνωσης και της πάλης της εργατικής τάξης, της νεολαίας και για τη ριζοσπαστικοποίησή τους και τη συμπόρευση των φτωχών και μεσαίων λαϊκών στρωμάτων κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, του ιμπεριαλισμού, για τα σύγχρονα δικαιώματα και τις ανάγκες τους, για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου.

Εξοπλισμένοι με τα συλλογικά ντοκουμέντα, κρίνουμε και καθορίζουμε τη δράση μας για το επόμενο διάστημα.

Το 17ο Συνέδριο στην απόφασή του επισημαίνει ότι «κύριος παράγοντας για να ισχυροποιηθεί το Κόμμα είναι: Με ευθύνη πριν απ' όλα της ΚΕ, και στη συνέχεια των παρακάτω καθοδηγητικών οργάνων, να αφομοιωθεί βαθιά, με όρους θεωρίας και πείρας, η στρατηγική του Κόμματος και η ενιαία αντίληψη για το πώς αυτή προωθείται. Χρειάζεται να κατανοηθεί πιο βαθιά ο χαρακτήρας του Μετώπου ως κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων, που καλείται όχι μόνο να αποσπάσει κατακτήσεις, αλλά να φέρει σε πέρας και το έργο της κατάκτησης της λαϊκής εξουσίας. Αυτή η αντίληψη πρέπει να διαποτίζει την καθημερινή δουλιά του Κόμματος. Να κατανοηθεί πιο ουσιαστικά ότι ο αγώνας για το σοσιαλισμό επηρεάζει και καθορίζει τη δράση του Κόμματος σήμερα».

Οι αποφάσεις της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για τα προβλήματα της νεολαίας και τη στήριξη της ΚΝΕ ιεραρχούν ως καθοριστικής σημασίας ζήτημα, για την ανάπτυξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος και την αλλαγή του αρνητικού πολιτικού συσχετισμού των δυνάμεων, την παρέμβαση του Κόμματος στη νεολαία.

Κριτήριο της προσφοράς μας δεν αποτελεί μόνο η ατομική και συλλογική δράση των μελών και στελεχών του Κόμματος. Κρινόμαστε και θα κριθούμε από τη συμβολή μας στην οργάνωση των πλατιών λαϊκών μαζών, στο κίνημα, στις συσπειρώσεις, στις συμμαχίες. Κάθε μέρα πρέπει να γίνεται ένα βήμα προς τα μπρος, ώστε να δυναμώνει η ικανότητα και η μαχητικότητά μας με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις. Κανένα πρόβλημα που συγκινεί και ταλαιπωρεί το λαό δε μας είναι ξένο. Η κομμουνιστική πρωτοπορία κατακτιέται και καταξιώνεται στους αγώνες για τα λαϊκά προβλήματα, στην αποφασιστικότητά της να υπερασπίζεται την αναγκαιότητα και ρεαλιστικότητα του σοσιαλισμού, στην ακλόνητη εμμονή της στις αρχές μας, στην ανάδειξη καθετί καινούριου που ανεβάζει την επιθετικότητα και αποτελεσματικότητα του λαϊκού κινήματος.

Το ΚΚΕ απευθύνεται στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχοντας στέρεα επιστημονική γνώση και απόλυτη εμπιστοσύνη στη δύναμή τους. Τους καλεί να οργανώσουν κοινό και αποφασιστικό αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που προωθεί τις αντιδραστικές αναπροσαρμογές, τις οποίες έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Να διεκδικήσουν τα σύγχρονα δικαιώματά τους. Στην παιδεία, στο εισόδημα, στα εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά και δημοκρατικά τους δικαιώματα. Να αλλάξουν τους συσχετισμούς πρώτα από όλα στα όργανα του κινήματος σε βάρος των κομμάτων που υλοποιούν τις καπιταλιστικές αναπροσαρμογές, των δυνάμεων του συμβιβασμού και της συνδιαλλαγής με τη σοσιαλδημοκρατία.

Το ΚΚΕ ήταν και παραμένει αταλάντευτο στις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού, υπέρ της διεθνιστικής αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς. Δε θα κουραστεί να εργάζεται για την προώθηση του συντονισμού, της κοινής δράσης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, για να διαμορφωθεί ο διακριτός κομμουνιστικός πόλος που θα δώσει ώθηση στο παγκόσμιο αντικαπιταλιστικό κίνημα.

Οι αντικομμουνιστικές εκστρατείες και τα μέτρα που όλο και πιο συχνά καταφεύγουν και εφαρμόζουν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, δε μας τρομάζουν. Φανερώνουν το δικό τους φόβο μπροστά στην ελπιδοφόρα άνοδο του κομμουνιστικού κινήματος και αποκαλύπτουν το αντιδραστικό τους πρόσωπο.

Η ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει όλους όσοι, παρά τις διαφορές τους με το ΚΚΕ, ύψωσαν τη φωνή τους και συνέβαλαν στην καταδίκη του «αντικομμουνιστικού μνημονίου» του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο αντικομμουνισμός δεν έχει στόχο μόνο τους κομμουνιστές. Πάντα και τώρα είναι μέσο για να κτυπηθούν στοιχειώδη κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της Τσεχίας για την προκλητική απόφασή της να θέσει εκτός νόμου την Κομμουνιστική Νεολαία και τις απειλές και μεθοδεύσεις της να απαγορεύσει τη δράση και του Κομμουνιστικού Κόμματος. Καταγγέλλουμε τις άμεσες απειλές που εκτοξεύουν οι ΗΠΑ κατά της σοσιαλιστικής Κούβας. Καλούμε σε συμμετοχή σε μια μεγάλη διεθνή καμπάνια αλληλεγγύης.

Το ΚΚΕ παλεύει για να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές. Απαιτεί την επιστροφή όλων των ελληνικών στρατευμάτων από το Λίβανο, το Αφγανιστάν, το Κοσσυφοπέδιο και αλλού. Καταδικάζει τα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά της ΛΔ της Κορέας, των αραβικών λαών στο Λίβανο, στη Συρία και το Ιράν.

Εκφράζει αλληλεγγύη και την υποστήριξή του στην ηρωική αντίσταση του λαού του Ιράκ, στα δίκαια αιτήματα των λαών της Παλαιστίνης και της Κύπρου.

Προχωράμε με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα στο δρόμο της πάλης και της προοπτικής, για το λαό, τη συμμαχία, το σοσιαλισμό.

Η σημαία μας θα γράφει πάντα:

ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ

ΖΗΤΩ Ο ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ - ΛΕΝΙΝΙΣΜΟΣ

ΖΗΤΩ ΤΟ ΚΚΕ

Αθήνα, 16 Νοέμβρη 2006

Η ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ