ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
Θεατρικά και μουσικά βράδια

Ξεκίνησαν στο «Θέατρο Τέχνης - Κουν» στο Υπόγειο οι παραστάσεις του έργου «Ενα όνειρο», βασισμένου στο σαιξπηρικό «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας», σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, μετάφραση Γιώργου Δεπάστα - Νίκου Μαστοράκη, σκηνικά - κοστούμια Εύας Μανιδάκη, φωτισμοί Κατερίνας Μαραγκουδάκη, κίνηση Μαρίας Αλβανού. Παίζουν επίσης: Αννα Κουταφτίκη, Στάθης Μαντζώρος, Κίμων Φιορέτος, Ματίνα Νικολάου, Μιχάλης Κοιλάκος, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου, Μιχάλης Σαράντης, Δημήτρης Δεγαϊτης, Κώστας Βελέντζας, κ.ά.

  • Το «Θέατρο Τέχνης - Κ. Κουν» συνεχίζει για δεύτερη χρονιά, στο «Υπόγειο», Δευτέρα και Τρίτη (από 20/11) τη μουσική παράσταση «Ο Λιόντας - ένα ταξίδι μουσικό, με ήχους και αρώματα παλιών επαγγελμάτων». Το έργο παρουσιάζει το οδοιπορικό του Λιόντα στην Ελλάδα και τη Σμύρνη. Μέσα από μια ερωτική ιστορία ενός νέου, ταξιδεύουμε στην Ελλάδα, από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού και σε χαμένα επαγγέλματα. Ενα ταξίδι με ζωντανή μουσική και τραγούδια, μουσικές, ήχους και βίντεο. Αφήγημα - μουσικολογική έρευνα Νάνση Τουμπακάρη, θεατρική προσαρμογή - σκηνοθεσία Κωστής Καπελώνης, σκηνικά - κοστούμια Αφροδίτη Κουτσουδάκη, χορογραφία Μαρία Κυνηγού - Φλάμπουρα, μουσική επιμέλεια Ανδρέα Τσεκούρα. Παίζουν - τραγουδούν (συνοδεία λαϊκών οργάνων) οι ηθοποιοί: Μιχάλης Κοιλάκος, Βασίλης Πουλάκος, Κώστας Βελέντζας, Ηρώ Κωστή, Κατερίνα Μηλιώτη, Τάνια Παλαιολόγου.
  • Κάθε Παρασκευή και Σάββατο, ο Γιάννης Χαρούλης και η Μαρία Λούκα προσφέρουν ξεχωριστές μουσικές διαδρομές, στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Πλατεία Καραϊσκάκη, τηλ. 210 5203661).
  • «Ο έρωτας σε μια ανάσα» από την Κρινιώ Νικολάου, κάθε Κυριακή (9 μ.μ.), στα «εννέα όγδοα» (210-8235841), σ' ένα πρόγραμμα με όμορφες στιγμές του ελληνικού και ξένου τραγουδιού.
Περί ελευθερίας...

Δύο μονόπρακτες όπερες του 20ού αιώνα, με θέμα την ελευθερία, ανεβαίνουν αύριο Κυριακή (8 μ.μ.), στο «Ολύμπια» της Λυρικής Σκηνής, που ξεκινά τη λειτουργία του. Πρόκειται για τον «Φυλακισμένο» του Λουίτζι Νταλαπίκολα και τη «Σύντομη ζωή» του Μανουέλ Ντε Φάλια, σε σκηνοθεσία Κρίστοφερ Ολντεν και μουσική διεύθυνση Ουίλιαμ Λέισι. Ο Λ. Νταλαπίκολα δίνει τη δική του απάντηση στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, με τον κεντρικό ήρωά του, ένα βασανισμένο άνθρωπο. Σύμφωνα με την υπόθεση, την εποχή του Φιλίππου Β' και της Ιεράς Εξέτασης ο δεσμοφύλακας δίνει στον φυλακισμένο ελπίδες διαφυγής του. Αφήνει την πόρτα του κελιού ανοιχτή. Αφού περιπλανηθεί σε σκοτεινούς διαδρόμους ο φυλακισμένος βρίσκει την έξοδο. Διαπιστώνει όμως πως όλα ήτανε ένα ακόμα, και το χειρότερο, βασανιστήριο, αυτό της ψεύτικης ελπίδας: στην έξοδο τον περιμένει ο Μέγας Ιεροεξεταστής που τον οδηγεί στην πυρά. Ερμηνεύουν: Τζούλια Σουγλάκου, Λάουρι Βαζάρ, Βαγγέλης Χατζησίμος, Κωνσταντίνος Σταυρίδης, Κώστας Μαυρογένης.

Ενα σχόλιο στις κοινωνικές δομές αποτελεί το μονόπρακτο του Ντε Φάλια. Αγάπη, κοινωνικά στερεότυπα, προδοσία, είναι το τρίπτυχο έργο, όπου ο συνθέτης ως αφετηρίες έμπνευσης χρησιμοποιεί με μοναδικό τρόπο στοιχεία της λαϊκής ισπανικής μουσικής. Ερμηνεύουν: Ανν-Σοφί Ντιπρέλ, Μαρία Βλαχοπούλου, Ειρήνη Καράγιαννη, Ηλέκτρα Βάργκα, Θέη Σταύρου, Φωτεινή Χατζηδάκη, Δήμος Φλεμοτόμος, Δημήτρης Κασιούμης, Χάρης Ανδριανός, Κωνσταντίνος Μαυρογένης κ.ά.

Τα έργα θα παρουσιαστούν επίσης στις 22, 24, 26, 29/11 και 1/12. Τηλέφωνα ταμείου: 210.3612.461, 210.3643.725.

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • «Ο αντικομμουνισμός χτες και σήμερα» - Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ
  • «Η γνώση είναι δύναμη» - Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ
  • «Ο Εμφύλιος πόλεμος στην Αχαΐα» - Βασίλης Λάζαρης
  • «Οι ιστορίες του Μίστερ Μίλτον» - Σταμάτης Βαλσάμος
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Το βιβλίο της Μάρης Λαυρεντιάδου, «να φεύγεις και να ριζώνεις (Η εγκατάσταση των Ελλήνων Ποντίων από την πρώην Σοβιετική Ενωση στη Θράκη και στην Αθήνα)», παρουσιάζεται σήμερα (7 μ.μ.) στην αίθουσα της Ενωσης Ποντίων Νίκαιας - Κορυδαλλού (Κιλικίας 51 και Π. Ράλλη), υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Νίκαιας. Θα μιλήσουν η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου και ο ποιητής Αντώνης Σαμιωτάκης. Ακολουθεί μουσική και ποντιακοί μεζέδες.

Εκδήλωση με θέμα: «Ο πολιτισμός της εικόνας» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (8.15 μ.μ.) στο εργαστήριο του γλύπτη Μ. Κάσση (Τζιροπούλου 15, Ν. Φάληρο) με ομιλητή τον Γ. Πλειό.

μια ΕΚΘΕΣΗ

Εργα ζωγραφικής παρουσιάζει (έως 2/12) ο Ανδρέας Λήτος στην γκαλερί «Monoxoro» (Αγ. Γεωργίου 24, Ν. Ψυχικό). Οπως σημειώνει ο Φίλιππος Παπαδημητρίου, «με μοναδικό μέσο την ικανότητα να μετουσιώνει το συναίσθημα σε σχήμα και χρώμα, ο δημιουργός χρησιμοποιεί τη γυναικεία φιγούρα, ιδιαίτερα το γυναικείο πρόσωπο, για να περάσει από το συγκεκριμένο στο αφηρημένο, από την ορατή έκφραση της εσωτερικότητας και μελαγχολίας στην αφαίρεση και το συναίσθημα».

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ο «Δον Καμίλο» του Σωτήρη Πατατζή παρουσιάζεται στο «Βέμπο», σε σκηνοθεσία Θανάση Θεολόγη. Μία απολαυστική κωμωδία, με απρόβλεπτες διασκεδαστικές ανατροπές και εκπληκτικές καταστάσεις, μεταπλασμένη σε πολιτικο-κοινωνικής σάτιρας μιούζικαλ, που διαδραματίζεται στη δεκαετία του 1950. Παίζουν: Γιώργος Παρτσαλάκης, Νίκος Δαδινόπουλος, Χρήστος Μπίρος, Μανώλης Σορμαΐνης, Στέλιος Καλαθάς, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Δέσποινα Ψαρροπούλου κ.ά. Σκηνικά - κοστούμια Αντώνη Χαλκιά, μουσική Μανώλη Μανουσάκη, χορογραφίες του Πέτρου Γάλλια.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ
  • Τη σουίτα «Πελλέας και Μελισάνθη» του Σιμπέλιους και τα έργα του Μότσαρτ «Κοντσέρτο για φλάουτο, άρπα και ορχήστρα» και «Συμφωνία αρ. 39», παρουσιάζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σήμερα (8.30 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής, με διεύθυνση Νίκου Τσούχλου. Σολίστ: Γωγώ Ξαγαρά (άρπα) και Νίκος Νικόπουλος (φλάουτο).
  • Συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων, σήμερα (8.30 μ.μ.), στο Μουσείο Μπενάκη ( Πειραιώς 138), με τα έργα «Slow motion» του Θ. Μικρούτσικου, «Ποιμενική σουίτα» του Μ. Βάρβογλη, «Adagio» για έγχορδα του S. Barber και «Σερενάτα op. 48» του Τσαϊκόφσκι. Διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.
  • Ρεσιτάλ πιάνου του Κωνσταντίνου Βαλιανάτου (Α' βραβείο Διαγωνισμού Πιάνου Μαρίας Χαιρογιώργου - Σιγάρα), τη Δευτέρα (8.30 μ.μ.), στο ωδείο «Φ. Νάκας» (Ιπποκράτους 41). Είσοδος ελεύθερη.
ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Με την περίφημη ταινία «Δεσποινίς Τζούλια» του Αλφ Σιέμπεργκ ανοίγει (18/11, 3.30 μ.μ.) ο φετινός κύκλος προβολών «Συναντήσεις της λογοτεχνίας με το σινεμά», που συνδιοργανώνουν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στο «Τριανόν». Της προβολής ακολουθεί συζήτηση του κοινού με τον σκηνοθέτη Θεόδωρο Εσπίριτου. Η «Δεσποινίς Τζούλια» αποτελεί «μια πρωτοποριακή και για τα σημερινά δεδομένα, κινηματογραφική προσέγγιση του διάσημου έργου του Στρίντμπεργκ (1888). Ο Σιέμπεργκ (δάσκαλος του Ινγκμαρ Μπέργκμαν) ξεπερνά τα δεσμά της θεατρικής δραματουργίας και κάνει ένα πρωτότυπο κι αυθεντικά κινηματογραφικό έργο. Η αισθητική πρωτοτυπία της ταινίας, ο υπολανθάνων ερωτισμός της (τολμηρός στην εποχή της) και οι πολύ καλές ερμηνείες την κατέστησαν διεθνή επιτυχία.

Η επόμενη προβολή του κύκλου θα γίνει την 1/12 με τη «Χρυσομαλλούσα», του Τώνη Λυκουρέση (1978).

ένα ΒΙΒΛΙΟ

Αναδρομή στη ζωή του, στα βιώματα και στις άσβηστες μνήμες του - από τα νηπιακά του στην Οντέσσα, τα παιδικά και εφηβικά του στη Θεσσαλονίκη, την ένοπλη Υποδειγματική Ομάδα της ΕΠΟΝ, τον τραυματισμό του, τη σύλληψη και το βασανισμό του, τις εμφυλιακές διώξεις, τον εγκλεισμό στα ξερονήσια Αϊ- Στράτης, Μακρονήσι, Γυάρος, Λέρος - αναδρομή που εμμέσως καθρεπτίζει την πρόσφατη ιστορία, τα ιδανικά, τα οράματα και τους αγώνες του λαού μας, αποτελεί το υπό έκδοση, μεγάλου σχήματος, βιβλίο-λεύκωμα του Γιώργη Φαρσακίδη «Σα βγεις στον πηγεμό για την Ιθάκη», με υπότιτλο «Της πρώιμης νιότης», το οποίο θα συγκροτείται με δεκάξι- συναρπαστικά γραμμένα - αφηγήματα και θα είναι πανέμορφα και πλούσια εικονογραφημένο με ιστορικά ντοκουμέντα, φωτογραφίες και εικαστικές δημιουργίες του Γ. Φαρσακίδη. «Πρόγευση»-πρόδρομος αυτού του βιβλίου είναι το ολιγοσέλιδο βιβλίο του «Της πρώιμης νιότης (Δεκαέξι αφηγήματα)», σε έκδοση της «Τυποεκδοτικής» (διατίθεται από τη «Σύγχρονη Εποχή»). Το βιβλιαράκι αυτό, αφιερωμένο «σε φίλους χαμένους και αξέχαστους», επίσης εικονογραφημένο με μερικές φωτογραφίες και εικαστικά έργα, περιλαμβάνει χαρακτηριστικά αποσπάσματα και από τα δεκάξι αφηγήματα του υπό έκδοση λευκώματος, προσφέρει μια ευσύνοπτη και πολύ συγκινητική γνωριμία με τον άνθρωπο και δημιουργό Φαρσακίδη, με την πλουσιότατη δημιουργία του, τα οράματα, τους αγώνες, τα «προμηθεϊκά» πάθη του, αλλά και την αταλάντευτη κομμουνιστική πίστη του και την ακατάβλητη εικαστική και συγγραφική δημιουργικότητά του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ