ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
«Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή»!

Από τις 3 το μεσημέρι έως και τις 7 το βράδυ, οι δρόμοι της Αθήνας πλημμύρισαν από χιλιάδες και χιλιάδες διαδηλωτές. Οι προσπάθειες διαφόρων κέντρων να «χτυπήσουν» και αμαυρώσουν την πορεία έπεσε στο κενό

«Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή. Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί»!

Αυτό διδάσκει ο ξεσηκωμός του 1973, αυτό το σύνθημα κυριάρχησε, ως πεποίθηση και ως προτροπή μαζί, στη χτεσινή, μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, που κορύφωσε τον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Τριάντα τρία χρόνια μετά κι όλα τα πανό, όλα τα στόματα, ήταν συνειδητά συντονισμένα σε μια φράση: Συνεχίζουμε! Στο μονόδρομο του Νοέμβρη. Στο μονόδρομο του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού αγώνα. Γιατί εκεί είναι η λύση. Χιλιάδες κόσμος πορεύτηκε για ώρες χτες στο κέντρο της Αθήνας, δηλώνοντας ακριβώς αυτό.

Πριν τη μεγάλη πορεία

Από το πρωί, πλήθος κόσμου και ιδιαίτερα νεολαίας κατέβηκε στο Πολυτεχνείο. Για ν' αφήσουν ένα γαρίφαλο, για να συναντήσουν ένα συμφοιτητή, έναν παλιό συναγωνιστή, να κουβεντιάσουν για τότε και για τώρα, να διαδηλώσουν... Από την πρώτη στιγμή του φετινού τριήμερου εορτασμού φάνηκε ότι θα ήταν από τους πιο μαζικούς των τελευταίων χρόνων, πράγμα που επιβεβαιώθηκε χτες στο αγωνιστικό αντάμωμα λαού και νεολαίας.

Οταν το μεσημέρι, άρχισε η εκκένωση του χώρου του Πολυτεχνείου, προκειμένου να ξεκινήσει η πορεία, οι φοιτητές έβγαιναν από το χώρο κατά εκατοντάδες, με τις σημαίες, τις προκηρύξεις, τα πανό τους... νέα παιδιά, πολλά παιδιά, να τα βλέπεις και να τα χαίρεσαι... όταν με περηφάνια φώναζαν «Μόρφωση, δουλιά, ανεξαρτησία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία»!

Χιλιάδες και χιλιάδες επί ώρες διαδήλωναν έξω από τη σιδερόφραχτη αμερικάνικη πρεσβεία
Χιλιάδες και χιλιάδες επί ώρες διαδήλωναν έξω από τη σιδερόφραχτη αμερικάνικη πρεσβεία
Λίγο πριν τις τρεις το μεσημέρι, τα πανό πήραν τη θέση τους στα σημεία των προσυγκεντρώσεων. Ολη η Σταδίου γέμισε από πανό. Ολη η Πατησίων ήταν ένα ποτάμι κόσμου που βάδιζε για να πάρει τη θέση του στα μπλοκ των συλλόγων, των εργαζομένων, των μαζικών φορέων, των κομμάτων. Πρώτοι παίρνουν τη θέση τους οι φοιτητές. Οσο περνάει η ώρα, τα μπλοκ πυκνώνουν.

Οι εργαζόμενοι, μετά το μεροκάματο έρχονται κι αυτοί στο αγωνιστικό ραντεβού, να πορευτούν στα βήματα του Νοέμβρη. Γονείς καταφτάνουν μαζί με τα παιδιά τους. Με τα παιδιά που στα σχολεία και τις σχολές κάνουν αυτή την περίοδο - ίσως τα πρώτα τους - αγωνιστικά βήματα. Αυτά τα παιδιά «ξεναγούν τώρα τους γονείς» ανάμεσα στα αγωνιστικά πανό: «Να μαμά! Αυτό το παιδί με τη στολή ήταν πέρσι στη σχολή μου, κατεβαίναμε μαζί στις πορείες! Το καλοκαίρι πήρε πτυχίο και τώρα είναι φαντάρος»...

Στην κεφαλή των μπλοκ του ΚΚΕ, μια ομάδα φαντάροι παίρνουν τη θέση τους και πορεύονται ένστολοι στα βήματα του Νοέμβρη, κάτω από το πανό της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας που γράφει: «Το Πολυτεχνείο ζει. Οχι στους πολέμους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο η λύση».

«Στο Πολυτεχνείο ήταν και μαθητές, αυτά δε μας τα λένε στις σχολικές γιορτές». Καθώς ακούγεται το σύνθημα, το τεράστιο πανό του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας ξεπροβάλλει από ένα κάθετο στενό και τ' άλλα μπλοκ «ανοίγουν», κάνουν χώρο στα νιάτα, χειροκροτούν, είναι τα παιδιά τους, που 'ρχονται να πάρουν τη θέση τους πίσω από τους φοιτητικούς συλλόγους.

Χιλιάδες κόσμος

Ξεχωριστή η παρουσία των αγωνιζόμενων μαθητών με το πανό του Συντονιστικού τους στην πρώτη γραμμή
Ξεχωριστή η παρουσία των αγωνιζόμενων μαθητών με το πανό του Συντονιστικού τους στην πρώτη γραμμή
Ερχεται η ώρα πια που η Σταδίου δεν τους χωράει. Εχουν πήξει από κόσμο οι προσυγκεντρώσεις... Και η πορεία ξεκινά...

Από το ύψος της Πεσματζόγλου ορθώνεται το πανό του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικού: «Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες των φοιτητών και του λαού ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, για την Παιδεία των αναγκών μας». Ακολουθούν δεκάδες μπλοκ φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων: Νομική, Πολιτικό, Φιλοσοφική, ΜΙΘΕ, Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Φυσικής Αγωγής, Γεωπονικής, πανεπιστημίου Πειραιά, Τεχνολογικών Εφαρμογών, Καλλιτεχνικών Σπουδών...

Ακολουθούν οι μαθητές με τα πανό του ΣΑΣΑ και πίσω τους οι εργάτες. «Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία του κεφαλαίου», δήλωνε με το πανό της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, «Συνεχίζουμε στο μονόδρομο του Νοέμβρη», η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, «Η πιο μεγάλη γιάφκα τρομοκρατών είναι η πρεσβεία των Αμερικανών», φώναζαν τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων, «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές και τότε και τώρα συναγωνιστές», έδινε το μήνυμα το πανό του ΠΑΜΕ κι από πίσω εκατοντάδες εργαζόμενοι με τις σημαίες του Μετώπου.

«Το ΚΚΕ στην πρωτοπορία»

«Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη». Με παλμό και μαχητικότητα, τα μαζικά μπλοκ των κομματικών και ΚΝίτικων οργανώσεων συμμετέχουν δυναμικά στην αντιιμπεριαλιστική πορεία. Με «οδηγό» το πανό - «σεντόνι» της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, που έχει ζωγραφισμένη την πύλη του Πολυτεχνείου, τις κολόνες και τα επίκαιρα συνθήματα «Εξω αι ΗΠΑ», Εξω το ΝΑΤΟ» και 33 χρόνια μετά επαναλαμβάνει: «Το Πολυτεχνείο ζει. Εξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί».

Το μήνυμα στο πανό του ΠΑΜΕ ξεκάθαρο
Το μήνυμα στο πανό του ΠΑΜΕ ξεκάθαρο
Κόκκινες σημαίες ανεμίζουν και τα συνθήματα πέφτουν βροχή: «ΝΑΤΟ και Βρυξέλλες φονιάδες των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών», «Αυτή η πολιτική, η αντιλαϊκή, με μέτωπο και πάλη θα ανατραπεί».

Ανάμεσά τους πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, και πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα του ΚΣ, Θέμη Γκιώνη.

Μόλις φτάνουν στο Σύνταγμα, στην κεφαλή των κομματικών μπλοκ, ανάβουν δεκάδες πυρσοί. Ακολουθεί η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ που δηλώνει στο πανό της «Συνεχίζουμε»! «Συνεχίζουμε στο δρόμο που χάραξε το μέλλον... το σοσιαλισμό», συμπληρώνει το πανό της Τομεακής Οργάνωσης Φυσικομαθηματικής. «ΑΓΩΝΑΣ - ΡΗΞΗ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ. Η ιστορία γράφεται με ανυπακοή» ξεκαθαρίζει η Οργάνωση Περιοχής ΤΕΙ Λεκανοπεδίου της ΚΝΕ.

Ακολουθούν οι εδαφικές και κλαδικές κομματικές και ΚΝίτικες οργανώσεις της ΚΟΑ, του Πειραιά και της Αττικής. Βροντοφωνάζουν με όλη τους τη δύναμη «9 δεκαετίες αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία».

Οσο πλησιάζει η διαδήλωση προς την αμερικάνικη πρεσβεία, ο παλμός δυναμώνει: «Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη - Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».

Στην πρώτη γραμμή και οι οικοδόμοι μ' ένα κατεξοχήν ταξικό στο περιεχόμενό του πανό
Στην πρώτη γραμμή και οι οικοδόμοι μ' ένα κατεξοχήν ταξικό στο περιεχόμενό του πανό
Η «κεφαλή» των δυνάμεων του ΚΚΕ φτάνει στην αμερικάνικη πρεσβεία
Η «κεφαλή» των δυνάμεων του ΚΚΕ φτάνει στην αμερικάνικη πρεσβεία
Οι μαθητές ήταν εκεί!

Ηταν εκεί. Με την ίδια σπίθα στα βλέμματα, την ίδια ορμή στη φωνή, τη δύναμη και τα διδάγματα που πολλαπλασίασαν οι πολυήμεροι αγώνες τους. Πιστοί στην υπόσχεσή τους πως η πάλη δε σταματά, τιμώντας και χτες έναν διαρκή «όρκο στο Νοέμβρη». Οι μαθητές της Αθήνας διαδήλωσαν αποφασιστικά: «Σαν τους συμμαθητές μας το 1973, έτσι κι εμείς παλεύουμε για δωρεάν παιδεία», όπως έγραφε το πανό του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ). Αμέσως μετά το γιγάντιο «σεντόνι» - με το γνώριμο πια απ' τις κινητοποιήσεις τους σύνθημα «Αυτοί που μας 'κλεψαν το βιβλίο απ' το χέρι, μας κατηγορούν ότι μείναμε αδιάβαστοι» - που όπως και όλες τις προηγούμενες βδομάδες, «κουβάλησαν» και χτες μαζί τους. Γιατί η χτεσινή πορεία ήταν συνέχεια του αγώνα τους για ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

«Μαθητές - φοιτητές, ενωμένοι νικητές» φώναζαν, σε διάλογο με τους διαδηλωτές απ' τα Πανεπιστήμια. «Το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή, ήτανε εξέγερση και πάλη λαϊκή», τόνιζαν, φρουρώντας την ιστορική αλήθεια, σε πείσμα όσων θέλουν να «βάλουν στο χέρι» τις συνειδήσεις τους. Οπως είχαν κάνει και νωρίτερα, το μεσημέρι, την ώρα που το ΣΑΣΑ και δεκάδες ακόμα σχολεία κατέθεταν στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου, μέσα σε βροχή συνθημάτων.

Ξάστερο μήνυμα από φοιτητές - σπουδαστές

«Συνάδελφοι, φτάνουμε στη Βουλή. Εδώ μέσα παίρνουν αποφάσεις για τις νέες αντιδραστικές αλλαγές. 33 χρόνια μετά, τα αιτήματα του Πολυτεχνείου, μένουν επίκαιρα δεν έχουν ικανοποιηθεί. Πάμε να μας ακούσουνε...». Το κάλεσμα απ' την ντουντούκα παίρνει απάντηση: «ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία βάζουνε ταφόπλακα στη δωρεάν παιδεία»! «Κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό»!

Φοιτητές και σπουδαστές, διαδηλώνοντας με τα μαζικά μπλοκ των συλλόγων τους, έστειλαν ξάστερο ένα μήνυμα βγαλμένο απ' την πείρα τους: «Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες». Διαδήλωσαν πως δεν πρόκειται να αφήσουν τις σχολές και τα πανεπιστήμια να καταντήσουν εργαστήρια παραγωγής πλούτου για το κεφάλαιο. Ειπωμένο απ' τις βροντερές φωνές τους, τυπωμένο στα πολύχρωμα πανό τους, το κυρίαρχο σύνθημά τους ακούστηκε απ' άκρη σ' άκρη στο κέντρο της πόλης: «Μόρφωση - δουλιά - ανεξαρτησία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία»!

Η εκδήλωση της Επιτροπής Εορτασμού

Η καθιερωμένη εκδήλωση που οργανώνει κάθε χρόνο η Επιτροπή Εορτασμού πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι, στον αίθριο χώρο του ιστορικού ιδρύματος, μπροστά από την κεντρική πύλη.

Μετά τους χαιρετισμούς από τον πρύτανη του Πολυτεχνείου, τον πρύτανη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και τον πρόεδρο του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1973, ακολούθησε η ανάγνωση των ονομάτων των νεκρών. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το «Επέσατε θύματα», μέσα σε κλίμα συγκίνησης. Ηταν η ώρα, που χιλιάδες αγωνιστές κάθε ηλικίας έπαιρναν ήδη τις θέσεις τους για να ξεκινήσει η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία, τονίζοντας μ' αυτόν τον τρόπο πως η καλύτερη απόδοση τιμής στα θύματα του ξεσηκωμού του Νοέμβρη του 1973 είναι η συνέχιση των αγώνων σε γνήσια αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ