ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΣΠΗΤ
Στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ

Την Παρασκευή και το Σάββατο οι αρχαιρεσίες

Αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Συντακτών Περιοδικού - Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ) θα γίνουν την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Νοέμβρη από τις 9 π.μ. έως τις 8 μ.μ., στα γραφεία της Ενωσης (Βαλαωρίτου 9, 6ος όροφος). Με στόχο να στραφεί σε αγωνιστική πορεία η ΕΣΠΗΤ, στις εκλογές συμμετέχει για πρώτη φορά η «Δημοσιογραφική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ), που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία εργαζομένων που παλεύουν μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ. Στο ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, το οποίο στηρίζει το Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα ΜΜΕ, συμμετέχουν οι Γκομούζα Ιωάννα, Μανταλβάνου Χριστιάνα και Καρβούνη Μαργαρίτα.

Στην ανακοίνωσή της, η παράταξη υπογραμμίζει ότι οι δημοσιογράφοι του Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου φυτοζωούν με απαράδεκτους και εξευτελιστικούς μισθούς. Οι απολύσεις είναι στην ημερήσια διάταξη. Πολλοί εργαζόμενοι, κυρίως οι νέοι, εξαναγκάζονται να δουλεύουν σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και μαύρης εργασίας, το οκτάωρο καταστρατηγείται. Οι εκάστοτε διοικήσεις της ΕΣΠΗΤ όλα τα τελευταία χρόνια έχουν επιβάλει «αγωνιστική» σιγή. Αποτέλεσαν το βήμα στις εκάστοτε διοικήσεις για έκφραση εργοδοτικού συνδικαλισμού, για ξεπούλημα πάγιων κεκτημένων και δικαιωμάτων του εργατικού κινήματος στους εργοδότες, επισημαίνει η ΔΑΣ.

Και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για ολόπλευρη και ουσιαστική ενημέρωση, για μια δουλιά, μ' ένα μισθό, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, ενάντια στο απαράδεκτο φαινόμενο της πολλαπλής απασχόλησης, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την ανεργία, για κατώτερο μισθό 1.300 ευρώ και κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ.

ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ
Προκλητική κράτηση του προέδρου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων

Οι αστυνομικές αρχές ανακάλυψαν καταδικαστική απόφαση, που εκδόθηκε ερήμην του πριν από έξι χρόνια!

Αμεση ήταν η κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης
Αμεση ήταν η κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης
Ενα ακόμα προκλητικό κρούσμα αυταρχισμού εκδηλώθηκε χτες, αυτή τη φορά σε βάρος του προέδρου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και στελέχους του ΠΑΜΕ, Γιάννη Πάσουλα. Ο συνδικαλιστής κρατήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης με τη δικαιολογία ότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση, ύστερα από μήνυση που είχε κατατεθεί εναντίον του πριν από δέκα χρόνια (!), στο πλαίσιο μεθοδεύσεων να χτυπηθούν οι τότε αγώνες των οικοδόμων για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Η ποινή εκδόθηκε πριν από έξι χρόνια, ερήμην του Γ. Πάσουλα, και χωρίς ο ίδιος να ενημερωθεί για την εκδίκαση της υπόθεσης (Δεκέμβρης 2000), ώστε να μπορέσει να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του.

Η κινητοποίηση των ταξικών συνδικάτων ήταν άμεση. Μέσα σε λίγη ώρα, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από δεκάδες κλάδους έφτασαν έξω από το αστυνομικό τμήμα. Ανάμεσά τους και οικοδόμοι που παράτησαν τη δουλιά τους. «Επρεπε να δοθεί άμεση απάντηση. Σήμερα συνέλαβαν τον πρόεδρό μας, αύριο μπορεί να συλλάβουν κάποιον άλλο. Δεν πρέπει ν' αφήσουμε να περάσει η τρομοκρατία..!», σημείωσε στο «Ρ» ο Παύλος Λάζογλου, μπογιατζής, που έφτασε στην περιοχή με τα ρούχα της δουλιάς. Οι συγκεντρωμένοι «πολιόρκησαν» το αστυνομικό τμήμα, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση του συνδικαλιστή, μέσα σε καταιγισμό συνθημάτων: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει»! «Είμαστε εργάτες και όχι τρομοκράτες»! Την οργή των συγκεντρωμένων ενίσχυσε η προκλητικότητα των αστυνομικών αρχών, καθώς έξω από το τμήμα αναπτύχθηκαν άνδρες της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ).

Καλούμε σε επαγρύπνηση

Μετά τη δυναμική διαμαρτυρία, ο Γ. Πάσουλας αφέθηκε τελικά ελεύθερος, αφού εξαγόρασε, όμως, την ποινή του. Να σημειωθεί ότι ο συνδικαλιστής πήγε μόνος του χτες το πρωί στο τμήμα για προσωπική του υπόθεση και βρέθηκε κρατούμενος. Βγαίνοντας από το αστυνομικό τμήμα, σε δήλωσή του, υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες εκφοβισμού της εργατικής τάξης θα πυκνώσουν, και χρησιμοποιούνται για να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική. Και μεταξύ άλλων, τόνισε: «Καλούμε τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση, σε συστράτευση με το ταξικό κίνημα, για να βάλουμε εμπόδια στα σχέδια της κυβέρνησης, της άρχουσας τάξης και όσων τους στηρίζουν».

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΕΒΖ» ΛΑΡΙΣΑΣ
Εργάτες και αγρότες μαζί στον αγώνα

Σήμερα η συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης για να μην μπει λουκέτο στο ζαχαρουργείο

Σήμερα, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, πραγματοποιείται η συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της απόφασης της κυβέρνησης για κλείσιμο του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), στη Λάρισα. Μια εξέλιξη που έρχεται ως απόρροια της απόφασης της ΕΕ για δραστική μείωση της τιμής των τεύτλων και της ζάχαρης, την οποία εφαρμόζει πιστά η κυβέρνηση της ΝΔ.

Στη συγκέντρωση, που διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο εργοστάσιο και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, καλούνται να συμμετάσχουν εργαζόμενοι, αγρότες και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής με διεκδικητικό πλαίσιο:

  • Να μην κλείσει το εργοστάσιο ζάχαρης.
  • Εναντίωση στην Κοινή Οργάνωση Αγοράς Ζάχαρης της ΕΕ.
  • Εθνική ενίσχυση στην τευτλοπαραγωγή από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Απειθαρχία στις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ: Τετράωρη στάση εργασίας (11 π.μ.- 3 μ.μ.) πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, την Τρίτη 28 Νοέμβρη. Στάση εργασίας κήρυξε, για την ίδια μέρα και ώρα, η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ. Η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ απέρριψε πρόταση της ΤΑΔΗΣΥ για 24ωρη απεργία, με στόχο το ζήτημα του δικαιώματος στη δουλιά να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων. Επίσης, η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την πραγματοποίηση στάσης εργασίας στις 29 Νοέμβρη και στις 5 Δεκέμβρη, παράλληλα με τις κινητοποιήσεις στα Δημόσια Νοσοκομεία. Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία για τον προϋπολογισμό.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: Σε Γενική Συνέλευση προχωρά την επόμενη Δευτέρα, 27 Νοέμβρη, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του ΕΚΑ (Μάρνη και Γ' Σεπτεμβρίου 48β, 2ος όροφος). Θέματα, η Παιδεία, η ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, η οργάνωση του αγώνα ενάντια στις νέες αντεργατικές ρυθμίσεις (π.χ. οδηγία Μπολκεστάιν).

«ΕΛΠΙΣ»: Πεντάωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 1 μ.μ.) και γενική συνέλευση πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Ελπίς», αντιδρώντας στις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, στα προβλήματα που προκύπτουν με τις εφημερίες, αλλά και διεκδικώντας χρηματοδότηση του νοσοκομείου για τα έργα και τον εξοπλισμό που έχει ανάγκη, αυξήσεις στους μισθούς, ένταξη στα ΒΑΕ κ.ά.

«ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»: Δίωρη στάση εργασίας (9 π.μ. - 11 π.μ.) πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», με μοναδικό αίτημα την πρόσληψη προσωπικού. Αμεσες απαντήσεις για τις εκρηκτικές ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο, ζητάει ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

«ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ»: Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη των γραφείων της διοίκησης του νοσοκομείου πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του «Αμαλία Φλέμινγκ». Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τη διοίκηση για το 6μηνο «κυνηγητό» του πρώην προέδρου του ΔΣ του Σωματείου, ο οποίος το Μάη του 2006 αρνήθηκε να δουλέψει ως ΥΕ αποθηκάριος στην Υποδιεύθυνση Οικονομικού, ενώ κατέχει θέση ΔΕ τεχνικού ειδικότητας Ηλεκτροτεχνιτών, κάτι που πέραν των άλλων σημαίνει υπηρεσιακό υποβιβασμό. Εκτοτε, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ξεκίνησε η τρομοκράτησή του απ' τη διοίκηση. Το σωματείο αποφάσισε καθημερινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Με αίτημα τις μαζικές προσλήψεις οι τυφλοί της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή και της ΕΣΚ Τυφλών, πραγματοποίησαν χτες το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα Γραφεία του ΟΑΕΔ. Οι εγγεγραμμένοι τυφλοί στην Κεντρική Μακεδονία υπολογίζονται στους 800.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Εκλογοαπολογιστική την Κυριακή

Την εκλογοαπολογιστική Συνέλευσή του πραγματοποιεί την Κυριακή 26 Νοέμβρη ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας, στις 10 π.μ., στα γραφεία του Συνδέσμου (2ος όροφος ΕΚΑ, Γ΄ Σεπτεμβρίου 48β΄ και Μάρνη). Στην περίπτωση μη απαρτίας η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί στις 3 Δεκέμβρη. «Η παρουσία όλων των συναδέλφων λόγω της περιόδου που αναμένουμε νέα μέτρα για το ασφαλιστικό, κρίνεται αναγκαία και απαραίτητη» σημειώνει ο Σύνδεσμος στο κάλεσμά του προς τους συνταξιούχους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ