ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Συντονισμένο χτύπημα στη σταθερή και πλήρη εργασία

Χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους συμβασιούχους την ώρα που η Νομαρχία Αθήνας εγκρίνει 600 νέες μονοετείς συμβάσεις έργου!

Από τις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων που βρίσκονται σε εξέλιξη με αίτημα τη μονιμοποίησή τους

Eurokinissi

Από τις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων που βρίσκονται σε εξέλιξη με αίτημα τη μονιμοποίησή τους
Στην αποπροσανατολιστική «αντιπαράθεση» κυβέρνησης και συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης σχετικά με το πρόβλημα των συμβασιούχων, «έρχεται» να προστεθεί η χτεσινή απόφαση της πλειοψηφίας του νομαρχιακού συμβουλίου Αθήνας για την πρόσληψη 600 συμβασιούχων. Επιβεβαιώνονται έτσι τα κροκοδείλια δάκρυα των εκπροσώπων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ για τους συμβασιούχους, αλλά και ο πρωτοπόρος ρόλος της ΤΑ στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και στη διαιώνιση της ομηρίας, με τις ευλογίες της εκάστοτε κυβέρνησης.

Οι προσλήψεις των 600 συμβασιούχων έργου για ένα χρόνο εγκρίθηκαν από παρατάξεις που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ «για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών», παρά το αίτημα των εργαζομένων να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις με μόνιμο προσωπικό. Με το αίτημα των εργαζομένων συντάχθηκαν μόνο οι σύμβουλοι της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ), Ηλ. Νικολόπουλος και Γ. Θεοδωράτος, οι οποίοι καταψήφισαν την εισήγηση της νομαρχιακής αρχής.

Οι ευθύνες δεν κρύβονται

Τη συνυπευθυνότητα των κομμάτων του κεφαλαίου και των εκπροσώπων τους στην ΤΑ για το πρόβλημα των συμβασιούχων έρχονται να επιβεβαιώσουν και οι αντεγκλήσεις με αφορμή την ετήσια έκθεση του ΑΣΕΠ, η οποία ρίχνει στους δημάρχους την κύρια ευθύνη για την καταστρατήγηση του συστήματος των προσλήψεων με αποτέλεσμα να προσλαμβάνονται με συμβάσεις έργου εργαζόμενοι που στην ουσία καλύπτουν μόνιμες ανάγκες.

Προσπαθώντας να αποποιηθεί τις ευθύνες, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος (ΣΥΝ) αναγκάστηκε να παραδεχτεί τη συμπαιγνία κυβέρνησης και δημάρχων του δικομματισμού και του ΣΥΝ σε βάρος των συμβασιούχων, παραδεχόμενος ότι «οι συμβάσεις ελέγχονται και εγκρίνονται τελικά από την Πολιτεία», πράγμα που σημαίνει πως αν οι δήμαρχοι καταστρατηγούν το δικαίωμα στη σταθερή και πλήρη εργασία, το κάνουν με τις πλάτες της εκάστοτε κυβέρνησης. Ακόμη, κατήγγειλε την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου «ενέκρινε σωρεία συμβάσεων προκειμένου να εξυπηρετήσει τις "αυξημένες ανάγκες" υποψηφίων δημάρχων, φίλα προσκείμενων στο σημερινό κυβερνών κόμμα».

Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «το υπουργείο ενέκρινε όλες τις αιτήσεις που έγιναν από τους ΟΤΑ για την έγκριση συμβάσεων μίσθωσης έργου», παραδεχόμενος τη συνυπευθυνότητα στο θέμα των συμβασιούχων.

Το Συντονιστικό των ΟΤΑ

Σε πρωτοβουλίες όπως η άμεση παρέμβαση σε δημοτικές αρχές, διοικητικά συμβούλια νομικών προσώπων και υπουργεία για την κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κατέληξε η χτεσινή σύσκεψη που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής με τη συμμετοχή δεκάδων Σωματείων του κλάδου και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Στην κατεύθυνση αυτή το Συντονιστικό καλεί εργαζόμενους και συμβασιούχους να συμμετέχουν στη στάση εργασίας στις 28 Νοέμβρη και στην προσυγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στην πλατεία Βάθης, στις 11.30 το πρωί.

  • Απλήρωτοι έως και έξι μήνες είναι 1.000 και πλέον συμβασιούχοι στις δημοτικές επιχειρήσεις του Δήμου Αχαρνών. Το θέμα φέρνουν με Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τον υπουργό Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Β. Νικολαΐδου και Λ. Κανέλλη, ζητώντας ταυτόχρονα την κατάργηση αυτών των επιχειρήσεων και την ένταξη των εργαζομένων στο δήμο και στα Νομικά του Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, με σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας.
ΤΑΞΙΚΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Πρωτοβουλίες ενημέρωσης και αγώνα

Καμπάνια ενημέρωσης σε χώρους δουλιάς κι όπου αλλού ζει και δρα η εργατική τάξη, για το συντονισμό της δράσης ενάντια στην επίθεση που δέχονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους, από την κυβέρνηση, το μεγάλο κεφάλαιο και την ΕΕ, αποφασίστηκε σε σύσκεψη εκπροσώπων σωματείων και συνδικαλιστών που συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν το «μίνι - ασφαλιστικό», η εφαρμογή της Οδηγίας Μπολκεστάιν, η αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία για το 65ωρο και μια σειρά άλλα αντεργατικά μέτρα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Για τον καλύτερο συντονισμό της αγωνιστικής δράσης, το επόμενο διάστημα θα γίνουν συσκέψεις εργαζομένων, συνεδριάσεις και γενικές συνελεύσεις σωματείων και θα αναπτυχθούν πολλές άλλες πρωτοβουλίες. Οπως τόνισε στην ομιλία του ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του ΕΚΛ «θα πρέπει τα συνδικάτα και η εργατική τάξη άμεσα ν' αντιταχθούν, να αντιπαλέψουν και να καταδικάσουν αυτές τις αποφάσεις. Να οργανώσουν τη δράση τους με όλες τις μορφές αγώνα, ώστε να μην περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του κεφαλαίου».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ των άλλων, εκπρόσωποι των Συνδικάτων Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, της Ενωσης Εργατοτεχνιτών Μετάλλου, του Σωματείου Οδηγών, του Συλλόγων Εμποροϋπαλλήλων και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Αντίστοιχη σύσκεψη διοργάνωσε και το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, με τη συμμετοχή των Σωματείων Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, συμβασιούχων και εργαζομένων από το χώρο των τραπεζών και του ΚΤΕΛ. Αποφασίστηκαν περιοδείες και εξορμήσεις σε εργασιακούς χώρους για να ενημερωθούν και να συντονίσουν κλάδοι και εργαζόμενοι. Σύσκεψη σωματείων και συμβασιούχων διοργανώνει και το Εργατικό Κέντρο Αρτας τη Δευτέρα 27 Νοέμβρη, ενώ σε πλατιά σύσκεψη καλεί την ίδια μέρα στην Πρέβεζα, στις 8 μ.μ. η τοπική γραμματεία του ΠΑΜΕ. Αντίστοιχα, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων στην Κέρκυρα θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με τους συμβασιούχους την Παρασκευή 24 Νοέμβρη και ώρα 7 μ.μ. στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου.

Την οδηγία Μπολκεστάιν καταδικάζει με ανακοίνωσή του και το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών - Εργαστηρίων - Γηροκομείων - Οίκων Ευγηρίας - Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών χώρων.

Αλληγορίες...

Η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ. Το μήνυμα αυτό έστειλε και χτες ο υπουργός Απασχόλησης, λέγοντας ότι «ο ΟΤΕ πρέπει να φύγει από την εποχή της μακαριότητας του κρατικού μονοπωλίου». Και στήριξε την άποψη αυτή με τη γνωστή, χιλιοακουσμένη προπαγάνδα πως «ο ΟΤΕ είναι μια προβληματική δημόσια επιχείρηση». Ο Σ. Τσιτουρίδης -όπως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λίγο αργότερα - δε διαφοροποιήθηκε στο ελάχιστο από τα όσα εξωφρενικά είπε μια μέρα πριν ο διορισμένος από την κυβέρνηση της ΝΔ πρόεδρος του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμης, χαρακτηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ τους εργαζόμενους του Οργανισμού «χαραμοφάηδες».

Και ενώ η επίθεση κυβέρνησης και διοίκησης εντείνεται, η πλειοψηφία της ΟΜΕ ΟΤΕ, αντί να οργανώσει την απάντηση των εργαζόμενων, αναλώνεται σε κινήσεις εντυπωσιασμού και με χτεσινή της ανακοίνωση απευθύνεται με αλληγορίες στον πρόεδρο του ΟΤΕ: Ο τελευταίος παρομοίασε προκλητικά την επιχείρηση με κρουαζιερόπλοιο χωρίς επιβάτες που το έχουν καταλάβει οι πολλοί εργαζόμενοι τους οποίους θεωρεί αχρείαστους. Με τη σειρά της, η πλειοψηφία παρομοίασε τον ΟΤΕ με κωπηλατική οκτάκωπο λέμβο, η οποία συνεχώς χάνει γιατί φταίνε οι πηδαλιούχοι, δηλαδή η διοίκηση του ΟΤΕ.

Η προπαγάνδα της κυβέρνησης, οι αθλιότητες της διοίκησης και οι γελοιότητες της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας δε θα καταφέρουν να συγκαλύψουν την ουσία. Ο ΟΤΕ είναι μία από τις πολλές ΔΕΚΟ που χτίστηκε με τα λεφτά των εργαζομένων και αποκλειστικό στόχο πρέπει να έχει την εξυπηρέτηση των δικών τους αναγκών. Αντάμα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τις ξεπουλούν στο μεγάλο κεφάλαιο προκειμένου να αυγατίσει τα κέρδη του. Συνέπεια αυτής της πολιτικής είναι το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η δραματική συρρίκνωση του προσωπικού, η κατάργηση της μονιμότητας, η επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών από τα ολοένα αυξανόμενα τιμολόγια. Και αυτό ακριβώς προσπαθούν να κρύψουν όλοι με τα παραμύθια τους και τις αλληγορίες τους. Λόγο για αυτή την κατάσταση έχουν πρώτα και κύρια οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Και στο χέρι τους είναι να στείλουν το μήνυμα που πρέπει στους «γαϊδάρους» που μαλώνουν στον ξένο αχυρώνα...


Χ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ