ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Ο αντικομμουνισμός δεν πρέπει να περάσει

Αύριο στις 10.30 π.μ. έξω από το παλιό Δημαρχείο Αθήνας η συγκέντρωση ενάντια στη βράβευση του Προέδρου της Τσεχίας

Από πρόσφατη διαμαρτυρία της ΚΝΕ
Από πρόσφατη διαμαρτυρία της ΚΝΕ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν αύριο Πέμπτη 23 Νοέμβρη στις 10.30 π.μ. στη πλατεία Εθνικής Αντίστασης (παλιό Δημαρχείο) η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ και οι οργανώσεις της KNE, καταγγέλλοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας να βραβεύσει τον Πρόεδρο της Τσεχίας, μιας χώρας όπου η κυβέρνησή της έχει θέσει εκτός νόμου την Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας (ΚΕΝ). Ο Τσέχος Πρόεδρος, γνωστός για την αντιδραστική αντικομμουνιστική πολιτική του, βρίσκεται σήμερα και αύριο σε επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Στο κάλεσμά τους οι κομμουνιστές της Αθήνας σημειώνουν:

«Εργαζόμενοι, νέοι και νέες,

  • Το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας, με ευθύνη της ΝΔ και τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ, απονέμουν στον Πρόεδρο της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, το "Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών". Σε αυτόν που πρόσφατα η κυβέρνησή του αποφάσισε την απαγόρευση της λειτουργίας της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας.
  • Με αυτή την πράξη τους προκαλούν τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού της Αθήνας και προσβάλλουν τους χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες, τους χιλιάδες οπαδούς και φίλους τους, τους ηρωικούς αγώνες και τις θυσίες των κομμουνιστών, την αναντικατάστατη προσφορά τους για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και της νεολαίας.

Εργαζόμενοι, νέοι και νέες,

  • Η απαγόρευση της δράσης της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, ούτε μεμονωμένο γεγονός. Είναι ένα ακόμα βήμα στον αντιδημοκρατικό, αντικομμουνιστικό κατήφορο, σε μια σειρά πρωτοβουλίες και αποφάσεις της ΕΕ, που επιχειρεί να καθιερώσει τον αντικομμουνισμό ως επίσημη ιδεολογία της. Με αντικομμουνιστικά μνημόνια, ψηφίσματα, με την παραχάραξη και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, με την εξίσωση του ναζισμού με τον κομμουνισμό, με απαγορεύσεις, διώξεις και φυλακίσεις των κομμουνιστών, με μια σειρά εμπόδια στη δράση τους, θέλουν να σβήσουν από τη μνήμη των λαών τον αγώνα την προσφορά και τη θυσία των κομμουνιστών για να πάει η ανθρωπότητα μπροστά. Την ίδια στιγμή σε μια σειρά χώρες, οι φασίστες και οι ναζιστές αναδεικνύονται σε "λυτρωτές" και οι συνεργάτες τους σαν "ήρωες".
  • Οι ιμπεριαλιστές γνωρίζουν καλά πως χτυπώντας τους κομμουνιστές και βάζοντας εμπόδια στη δράση τους, χτυπάνε το εργατικό λαϊκό κίνημα, την ιδεολογία της εργατικής τάξης. Διευκολύνεται η υλοποίηση των αντιλαϊκών τους σχεδίων, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, οι αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στα Ασφαλιστικά, στην Παιδεία, στην Υγεία, στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, η ενίσχυση της κρατικής βίας και καταστολής, της εργοδοτικής βίας και τρομοκρατίας.

Εργαζόμενοι, νέοι και νέες,

Η Ιστορία δείχνει παντού, και στη χώρα μας, ότι οι απαγορεύσεις και οι διώξεις των κομμουνιστών ήταν προπομπός γενικότερων απαγορεύσεων και διώξεων όσων προβληματίζονται και αγωνίζονται, προάγγελος κλιμάκωσης της κεφαλαιοκρατικής βίας και εκμετάλλευσης. Ο λαός μας γνωρίζει πολύ καλά το τι κρυβόταν πάντα πίσω από τον αντικομμουνισμό. Στο όνομα της αντιμετώπισης του "κομμουνιστικού κινδύνου" ακολούθησαν διώξεις, απαγορεύσεις, δικτατορίες, φυλακές, εξορίες, εκτελέσεις, όχι μόνο για τους κομμουνιστές αλλά και για άλλους αγωνιστές.

Γι' αυτό καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε νέο, που προσδοκά και παλεύει για μια καλύτερη ζωή, κάθε δημοκράτη, να φράξει τώρα με τη δράση του το δρόμο στους διώκτες των ιδεών των κομμουνιστών.

Καλούμε τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς, τους φορείς της νεολαίας, να καταδικάσουν την επαίσχυντη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας. Να εκφράσουν πολύμορφα την αλληλεγγύη τους στους νέους κομμουνιστές της Τσεχίας, σε όλους τους κομμουνιστές και αγωνιστές, που είναι φυλακισμένοι, διώκονται και βασανίζονται σε μια σειρά χώρες. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες, τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τον κάθε δημοκράτη, να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Η ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

Ο ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!».

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Καταγγέλλουν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας

Την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας να απονείμει το «Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλης της Αθήνας», στον Πρόεδρο της Τσεχίας Βάκλαβ Κλάους, καταγγέλλουν ταξικά συνδικάτα σε ανακοίνωσή τους, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να τιμήσουν αυτόν που η κυβέρνηση της χώρας του απαγόρευσε τη δράση της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Τσεχίας» και καλούν όλους «τους εργαζόμενους και τους νέους να αντισταθούν και να καταδικάσουν αυτή την απόφαση του Δήμου της Αθήνας και να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν».

Την ανακοίνωση υπογράφουν: Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Κλαδικό Σωματείο Χαρτεργατών, Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού, Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Συνδικάτο Φαρμάκου, Επαγγελματική Ενωση Λογιστών, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών-Ιματισμού-Δέρματος, Σωματείο Οδοντοτεχνιτών Αθήνας, Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Σωματείο Εργαζομένων στα Καρφούρ, Ντία και Μαρινόπουλο, Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις των Αδελφών Κωνσταντακόπουλου.

Παράσταση διαμαρτυρίας

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρεσβεία της Τσεχίας θα πραγματοποιήσει, σήμερα Τετάρτη, στη 1 το μεσημέρι, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ Δ. Αρβανιτάκη και Σπ. Χαλβατζή.

ΚΕΝ ΤΣΕΧΙΑΣ
Αίτηση ακύρωσης της απόφασης

ΠΡΑΓΑ.--

Αίτηση ακύρωσης της απόφασης του υπουργείου Εσωτερικών της Τσεχίας κατέθεσε χτες η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ) στο Ανώτατο Δικαστήριο και το Δικαστήριο της Πράγας. Θυμίζουμε ότι στις 12 Οκτώβρη το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας αποφάσισε να απαγορεύσει τη δράση της ΚΕΝ Τσεχίας επειδή παλεύει για την κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής ενάντια στον καπιταλισμό. Από την πρώτη στιγμή οι Τσέχοι νεολαίοι κομμουνιστές διακήρυξαν πως θα καταγγείλουν και νομικά την αντιδημοκρατική αυτή απόφαση, και θα συνεχίσουν την πάλη τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας των νέων και για το σοσιαλισμό. Ηδη πρωτοστατούν στην καμπάνια συλλογής υπογραφών ενάντια στην εγκατάσταση στην Τσεχία αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων για τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα». Στην καμπάνια αυτή έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 50.000 υπογραφές και απαιτείται διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Η απόφαση των παρατάξεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Την Δευτέρα 6 Νοέμβρη, σε αγαστή συνεργασία, οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας, συναποφάσισαν να απονείμουν το «Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών» στον Πρόεδρο της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους. Δηλαδή, τον άνθρωπο που, ενώ ήταν Πρόεδρος, η κυβέρνησή του προώθησε και αποφάσισε την απαγόρευση λειτουργίας της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχίας. Μάλιστα, η όλη διαδικασία απονομής του μεταλλίου έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο με συνοπτικές, ουσιαστικά, διαδικασίες - τέτοια ήταν η συμφωνία των εκπροσώπων του δικομματισμού.

Ο μόνος που αντέδρασε σε αυτή την πρόκληση ήταν ο Σπύρος Χαλβατζής, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», ο οποίος και είχε σημειώσει: «Στην Τσεχία έχουμε μια νέα κατάσταση. Υπάρχει - τόνισε - κυβερνητική απόφαση που απαγορεύει τη λειτουργία της Κομμουνιστικής Νεολαίας. Και εσείς τους συγχαίρετε». Από τη διαδικασία απουσίαζε ο εκπρόσωπος της παράταξης του ΣΥΝ, Φ. Κουβέλης.

Αντιδράσεις από φοιτητικούς συλλόγους

Σήμερα στις 5 το απόγευμα στα Προπύλαια

Σε δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας, για την απαγόρευση της δράσης της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχίας, προχωρούν σήμερα το απόγευμα φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, με αφορμή την απόφαση του Πανεπιστημίου Αθήνας να τιμήσει τον πρόεδρο της Τσεχίας. Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο σε ειδική τελετή θα τιμήσει σήμερα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, αναγορεύοντάς τον επίτιμο διδάκτορα του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής. Η κίνηση αυτή προκαλεί τα δημοκρατικά αισθήματα των φοιτητών, που έχουν εκδώσει επανειλημμένα ψηφίσματα ενάντια στην απαγόρευση της δράσης της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχίας. Αυτά τους τα αισθήματα θα διαδηλώσουν σήμερα στις 5 το απόγευμα, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ