ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αγωνιστική απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση

Κρίσιμο ζήτημα ο προσανατολισμός των αγώνων, που προγραμματίζονται τις επόμενες μέρες στο χώρο της Υγείας

Στα δημόσια νοσοκομεία είναι κενές 3.000 θέσεις γιατρών και πάνω από 25.000 νοσηλευτών. Στον προϋπολογισμό προβλέπονται μόλις 10 εκ. ευρώ για προσλήψεις, που αντιστοιχούν μόλις σε 700!
Στα δημόσια νοσοκομεία είναι κενές 3.000 θέσεις γιατρών και πάνω από 25.000 νοσηλευτών. Στον προϋπολογισμό προβλέπονται μόλις 10 εκ. ευρώ για προσλήψεις, που αντιστοιχούν μόλις σε 700!
Απεργούν αύριο οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, ενώ την ερχόμενη βδομάδα αρχίζουν οι απεργιακές πανελλαδικές κινητοποιήσεις όλων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, δίνοντας απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που υλοποιεί τις αντιδραστικές οδηγίες της ΕΕ, όπως έκαναν μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» και το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλούν τους γιατρούς και τους εργαζόμενους να απαντήσουν μαζικά στην αντιλαϊκή επίθεση που χειροτερεύει συνολικά τις υπηρεσίες Υγείας, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, χτυπάει τις εργασιακές σχέσεις, διευθετεί το χρόνο εργασίας των γιατρών απ' την 1.1.2007, παγώνει τους μισθούς και χειροτερεύει τις συνθήκες εργασίας και συνταξιοδότησης, πρώτα απ' όλα των γυναικών που αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων στα νοσοκομεία. Ταυτόχρονα, προτάσσουν τη διεκδίκηση για ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας χρηματοδοτούμενο απ' τον κρατικό προϋπολογισμό με ταυτόχρονη κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με κατώτερους μισθούς 1.600 ευρώ για τους γιατρούς και 1.300 ευρώ για τους εργαζόμενους.

Αναζήτηση συνενόχων στη διευθέτηση

Της διευθέτησης του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών από 1.1.2007 - με την εφαρμογή της σχετικής οδηγίας της ΕΕ και του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) 76/2005 - υπεραμύνθηκε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με αντιπροσωπείες της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Αναζητώντας συνενόχους στην πολιτική της κυβέρνησης και ποντάροντας στη στρατηγική συμφωνία των συμβιβασμένων πλειοψηφιών με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος πρότεινε τη δημιουργία Επιτροπής από εκπροσώπους του υπουργείου, της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ η οποία μέσα σε δέκα ή δεκαπέντε μέρες θα καταλήξει σε ομόφωνες αποφάσεις για το ωράριο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών μετά την 1.1.2007. Για να χρυσώσει μάλιστα το χάπι, επανέλαβε την πρόσληψη 1.200 επικουρικών γιατρών (και άλλες 700 παλιές προσλήψεις) και υποσχέθηκε αυξήσεις των τακτικών αποδοχών με νέο μισθολόγιο, αλλά απ' το νέο έτος.

Ο υπουργός προσπάθησε να εμφανιστεί δήθεν αντίθετος με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Οταν, όμως, οι εκπρόσωποι της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» έθεσαν το ζήτημα ότι οι εργασιακές σχέσεις αναπόφευκτα ελαστικοποιούνται με την εφαρμογή της οδηγίας, σε συνδυασμό με την παραπομπή των μαζικών προσλήψεων των γιατρών στο μέλλον, οι απαντήσεις δεν άφησαν περιθώρια παρερμηνείας. Εν πρώτοις, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Αριστείδης Καλογερόπουλος είπε ότι το πλαίσιο της συζήτησης θα είναι η εφαρμογή του ΠΔ 76/2005, ενώ στη συνέχεια ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν σαφέστατος λέγοντας: «Ναι. Θα συζητήσουμε άμεσα τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών».

Στήριγμα στις κυβερνητικές επιλογές αποτελεί η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ, που εκφράστηκε και στη χτεσινή συνάντηση διά του προέδρου της Στάθη Τσούκαλου, ο οποίος επιχείρησε να «επαναφέρει στην τάξη» τον εκπρόσωπο της «Πανεπιστημονικής» λέγοντας ότι θέση της Ομοσπονδίας είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με όρους και προϋποθέσεις. Με απόφαση της πλειοψηφίας (ΔΗΚΝΙ - ΠΑΣΚ - «Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών») η ΟΕΝΓΕ θα συμμετέχει στην επιτροπή που πρότεινε ο υπουργός Υγείας, βάζοντας ανοιχτά πλάτη στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Η «Πανεπιστημονική» απέρριψε κάθε «διάλογο» για το ζήτημα. Για το ίδιο θέμα, συνεδρίαζε μέχρι αργά χτες το βράδυ και το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ.

Νέα πεδία εμπορευματοποίησης

Στοιχείο της ολομέτωπης επίθεσης αποτελεί και ο προϋπολογισμός του 2007, που σφίγγει άγρια τη θηλιά της λιτότητας στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας. Οπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής απ' το Λονδίνο, η κυβέρνηση ετοιμάζει «τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία» με αλλαγές που θα «γίνονται βήμα - βήμα». Το στίγμα αυτών των αλλαγών αναμένεται να δώσει αύριο ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, που θα μιλήσει σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», με θέμα: «Εθνική Στρατηγική για την Υγεία».

Μια απ' τις κεντρικές ιδέες είναι η αντιμετώπιση της Υγείας ως αναπτυξιακή πολιτική με πόρους και έσοδα, με δεδομένα τα περιορισμένα κονδύλια του προϋπολογισμού. Με φόντο αυτές τις προτεραιότητες της κυβέρνησης διαγκωνίζονται οι επιχειρηματίες της Υγείας, για να πιάσουν επίκαιρες θέσεις, όπως έγινε με τη συμφωνία του «Υγεία» και του «Ερυθρού Σταυρού» με το Ασκληπιείο της Βούλας. Στις χτεσινές συναντήσεις, όταν τέθηκε απ' τους γιατρούς το θέμα της παραπάνω συμφωνίας, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι το υπουργείο Υγείας δεν ήξερε τη συμφωνία τους και δικαιολογήθηκε ότι θα υλοποιήσει αυτά που θα πούνε οι τοπικοί φορείς...

Πέρα απ' τα προσχήματα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, επιχειρηματίες θα αξιοποιήσουν το θεσμικό πλαίσιο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και - εκτός απ' τις νέες κατασκευές και τις βοηθητικές υπηρεσίες - θα διεκδικήσουν και τα φιλέτα των υγειονομικών υπηρεσιών στα δημόσια νοσοκομεία, αντιγράφοντας την εμπειρία της Ρουμανίας και της Γερμανίας.

Ξεπούλημα και του ΕΚΕΑ!

Σχέδια για το ξεπούλημα του Εθνικού Κέντρου Παραγώγων Αίματος στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) στους Θρακομακεδόνες καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας «Ηλίας Πολίτης», καθώς μετά την υπολειτουργία του ΕΚΕΑ άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια οι οδυνηρές επιπτώσεις των συμπράξεων για την ανέγερση και τη λειτουργία του. Για το λόγο αυτό σήμερα οι εργαζόμενοι στο ΕΚΕΑ θα κάνουν τετράωρη στάση εργασίας. Για την κατασκευή του ΕΚΕΑ έγινε σύμπραξη ενός επιχειρηματία εργολάβου με ξένη εταιρεία που θα προσέφερε την τεχνογνωσία (know how) της κλασματοποίησης του πλάσματος. Αν τα φάρμακα αυτά τα έχουν στα χέρια τους επιχειρηματίες, μπορούν να έχουν τρομακτικά έσοδα - και κατ' επέκταση κέρδη. Το ΕΚΕΑ μπήκε σε λειτουργία με 30 άτομα αντί για 120 τουλάχιστον, ενώ άρχισαν να φτάνουν στ' αυτιά των εργαζομένων συζητήσεις για εκχώρηση βασικών δραστηριοτήτων του ΕΚΕΑ σε επιχειρηματίες...


ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Φιέστες με αφορμή την «περατζάδα» Αβραμόπουλου

Μια ακόμη κυβερνητική φιέστα, ώστε να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις για την άθλια κατάσταση του «δημόσιου» συστήματος Υγείας στη Θεσσαλία, θα στηθεί την Παρασκευή στη Λάρισα, με αφορμή την περιοδεία του υπουργού Υγείας Δ. Αβραμόπουλου, στο Νομαρχιακό και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Παρά τις όποιες απόπειρες να εξωραϊστεί η αντιλαϊκή πολιτική και στον τομέα της Υγείας, οι Λαρισαίοι, και γενικότερα οι Θεσσαλοί, βιώνουν έντονα τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, τόσο της σημερινής, όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης, με τη συνεχή υποβάθμιση των νομαρχιακών νοσοκομείων, την υπολειτουργία του πανεπιστημιακού, με τα Κέντρα Υγείας να φυτοζωούν, τα Περιφερειακά Ιατρεία να είναι ανύπαρκτα και τις υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ να είναι λειψές.

Στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας, οι ελλείψεις σε κτιριακή, ξενοδοχειακή υποδομή και ο τεχνολογικός εξοπλισμός αποτελούν χρόνιο πρόβλημα, ενώ καθυστερεί η κατασκευή της νέας συνδετήριας πτέρυγας και δε λειτουργούν επτά κλινικές. Από τα 405 κρεβάτια που προβλέπονται συνολικά, υπάρχουν μόνο τα 320 και οι ελλείψεις προσωπικού όλων των υπηρεσιών φτάνουν τα 330 άτομα. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας λειτουργεί με 508 από τα 643 κρεβάτια που διαθέτει συνολικά, δουλεύουν 699 νοσηλευτές από τους 929 που προβλέπονται και 1.415 γιατροί από τις 2.028 θέσεις, ενώ δεν τέθηκαν σε λειτουργία 6 κλινικές.

Οσον αφορά στα Κέντρα Υγείας, οι ελλείψεις προσωπικού στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 40%. Οι ανάγκες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και αντικατάστασης του παλιού είναι μεγάλες, τα περισσότερα ασθενοφόρα έχουν σαραβαλιάσει, δεν υπάρχουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων και έχει σταματήσει ο θεσμός των περιοδευόντων γιατρών.

Οι κινητοποιήσεις
  • Αύριο Πέμπτη 24ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών. Κάλεσμα της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, στις 12 το μεσημέρι, με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ.
  • Τετάρτη 29 Νοέμβρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 3 μ.μ.) των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (24ωρη απεργία στην υπόλοιπη Ελλάδα). Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας στην Ομόνοια στις 9:30 π.μ. και πορεία στο υπουργείο Υγείας.
  • 5 και 6 Δεκέμβρη 48ωρη απεργία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ