ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Αλληλεγγύη στο σοσιαλιστικό Βιετνάμ

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ειρήνης του Βιετνάμ θα επισκεφθεί τη χώρα μας από τις 26 έως τις 30 Νοέμβρη 2006, μετά από πρόσκληση της ΕΕΔΥΕ. Η αντιπροσωπεία αποτελείται από την Nguyen Thi Binh, μέλος του Προεδρείου της Βιετναμέζικης Επιτροπής για Ειρήνη και Ανάπτυξη και τον Nguyen Van Huynh, ΓΓ της Επιτροπής Ειρήνης του Βιετνάμ. Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Nguyen Thi Binh, γνωστή διεθνώς ως «Μαντάμ Μπιν» είναι από τα ιστορικά στελέχη του Κόμματος του Χο Τσι Μιν, πολέμησε κατά των Γάλλων και Αμερικανών και υπήρξε υπουργός Εξωτερικών της ΛΔ του Βορείου Βιετνάμ τότε. Διατέλεσε για πολλά χρόνια μέλος του ΠΓ του ΚΚ Βιετνάμ, του Κοινοβουλίου της χώρας της και αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας ως το 2000.

Η αντιπροσωπεία, κατά τη διάρκεια της διαμονής της, πρόκειται να συναντηθεί με την ΕΕΔΥΕ και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), με μαζικούς, λαϊκούς και ταξικούς φορείς της χώρας, πολιτικούς οργανισμούς και πρόσωπα, ενώ θα πάρει μέρος σε δύο ανοιχτές εκδηλώσεις αλληλεγγύης, η μία στο Δημαρχείο της Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10, Νίκαια) την Τρίτη 28 Νοέμβρη στις 7.00 μ.μ. που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ και η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ την Τετάρτη 29 Νοέμβρη στις 7.30 μ.μ. την οποία διοργανώνουν οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

ΣΟΜΑΛΙΑ - ΗΠΑ - ΕΕ
Ενδοϊμπεριαλιστικές διαφωνίες για τις «προϋποθέσεις» επέμβασης...

Σομαλοί πρόσφυγες, εκτός από τις συγκρούσεις έχουν να αντιμετωπίσουν τις πλημμύρες και την έλλειψη τροφής

Associated Press

Σομαλοί πρόσφυγες, εκτός από τις συγκρούσεις έχουν να αντιμετωπίσουν τις πλημμύρες και την έλλειψη τροφής
ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Στη σφαίρα ακόμη μίας ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης εμπίπτουν οι μεσοπρόθεσμοι σχεδιασμοί ΗΠΑ - ΕΕ αναφορικά με την παρατεταμένη κρίση στη Σομαλία και την εκεί αντιπαράθεση Ισλαμιστών και μεταβατικής κυβέρνησης που τείνει να εξελιχθεί σε περιφερειακή σύγκρουση...

Ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι, υπό την τήρηση της ανωνυμίας τους, δήλωναν χτες ότι οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις τους για την επιβολή της αποστολής μιας περιφερειακής «ειρηνευτικής δύναμης» στη Σομαλία δίχως τη συναίνεση όλων των σομαλικών εμπλεκόμενων πλευρών. Ανέφεραν δε σε αντιδιαστολή τις εκτιμήσεις υπηρεσίας της ΕΕ για την Αφρική, σύμφωνα με τις οποίες η αποστολή μιας ξένης αποστολής στη Σομαλία, δίχως τη συγκατάθεση των εμπλεκόμενων σομαλικών πλευρών, θα μπορούσε να προκαλέσει την αφορμή για ευρεία στρατιωτική επιχείρηση κατά των Ισλαμιστών που ελέγχουν το Μογκαντίσου ή ακόμη και να εξωθήσει τους Ισλαμιστές να κηρύξουν «ιερό πόλεμο» κατά των χωρών που θα τροφοδοτήσουν μία τέτοια αποστολή θεωρώντας πως θα πρόκειται για ξένη εισβολή.

Στο μεταξύ, χτες, εκατοντάδες Αιθίοπες στρατιώτες εθεάθησαν να περιπολούν σε δρόμο που οδηγεί προς το στρατηγείο της μεταβατικής σομαλικής κυβέρνησης στην Μπαϊντόα μετά τις προχτεσινές επιθέσεις ενόπλων κατά αυτοκινητοπομπής του αιθιοπικού στρατού. Παράλληλα, ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Μέλες Ζενάουι ανακοίνωσε ότι θα στείλει «χιλιάδες στρατιώτες» κατά μήκος των συνόρων με τη Σομαλία σε περίπτωση επίθεσης των αιθιοπικών στρατευμάτων (που έχει στείλει μετά από πρόσκληση της «μεταβατικής» σομαλικής κυβέρνησης στην Μπαϊντόα) απ' τους Σομαλούς Ισλαμιστές. Την ίδια στιγμή χιλιάδες πρόσφυγες εξακολουθούν να περνάνε δύσκολες στιγμές και να αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας, αλλά και τις καταστροφικές πλημμύρες.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Διαμαρτυρία ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Παράνομη κήρυξε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας τη σχεδιαζόμενη για σήμερα διαμαρτυρία των Σωμάτων Ασφαλείας της χώρας, επειδή δεν τη γνωστοποίησαν 48 ώρες νωρίτερα, όπως προβλέπει ο νόμος.

Τη διαμαρτυρία σχεδιάζουν έφεδροι του στρατού και απόστρατοι, οι οποίοι κάλεσαν τους συναδέλφους τους να πορευτούν στο κέντρο της Λισαβόνας με τις οικογένειές τους, ώστε να διαμαρτυρηθούν με αυτό τον τρόπο για τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης και τις περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό, που όπως τονίζουν θα επιφέρουν μια μείωση κατά 50% των παροχών τους στην υγειονομική περίθαλψη και κατά 25% στα επιδόματά τους.

Σημειώνεται ότι τα οικονομικά μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση έχουν προκαλέσει σημαντική αντίδραση των εργαζομένων, ενώ πρόσφατα, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εκπαιδευτικοί της χώρας προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις.

ΗΠΑ - ΧΙΟΥΣΤΟΝ
Νίκη απεργών εργαζομένων στην καθαριότητα

ΧΙΟΥΣΤΟΝ.--

Σημαντική νίκη των εργαζομένων στο τομέα της καθαριότητας στο Χιούστον της πολιτείας του Τέξας όπου μετά από 4 βδομάδες απεργίας και κινητοποιήσεων, που σημαδεύτηκαν από καταστολή και συλλήψεις, εξανάγκασαν το δήμο στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης με τους εργαζόμενους.

Μία συλλογική σύμβαση πλήρους απασχόλησης για 5.300 εργαζομένους, όπου εγκαταλείπεται η μερική απασχόληση και ταυτόχρονα προβλέπει σε διάστημα λιγότερο της τριετίας αυξήσεις έως και 126% με πρώτη την αύξηση κατά 21% του ωρομισθίου την 1/1/2007 και τουλάχιστον διπλασιασμός μέσα στη διετία. Επίσης, απέσπασαν ασφάλιση Υγείας και για πρώτη φορά άδεια μετά αποδοχών!

ΣΟΥΔΑΝ
Ασάφειες και διαφωνίες για το Νταρφούρ

ΚΑΪΡΟ - ΤΡΙΠΟΛΗ - ΧΑΡΤΟΥΜ.--

«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να στείλει κυανόκρανους στο Νταρφούρ με ή χωρίς την έγκριση του Χαρτούμ», δήλωσε χτες ο πρώτος Σουδανός αντιπρόεδρος Σάλβα Κιίρ μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ στο Κάιρο. Η δήλωση του Κιίρ, που ηγείται της ημι-αυτόνομης κυβέρνησης των πρώην ανταρτών του SPLA στο Νότο, έγινε ένα 24ωρο μετά τη διάσκεψη για το Νταρφούρ στη Λιβύη, όπου ο Σουδανός πρόεδρος Ομάρ αλ Μπασίρ είχε εμφανιστεί σύμφωνος για την εξεύρεση μιας «αφρικανικής λύσης» στην κρίση που σοβεί στην αχανή δυτική επαρχία της χώρας του πάνω από τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, η δήλωση του Σουδανού προέδρου δεν αποσαφήνισε την τελική στάση του Χαρτούμ στην πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για τη συγκρότηση μεικτής δύναμης περίπου 27.000 στρατιωτών - ΟΗΕ και Αφρικανικής Ενωσης...

ΚΙΝΑ - ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Εποικοδομητικό» ρόλο θέλει να παίξει ο Χου

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ο Πρόεδρος της Κίνας, Χου Ζιντάο - που χτες βρισκόταν για δεύτερη μέρα στην Ινδία - δήλωσε ότι ευελπιστεί η χώρα του να «βοηθήσει στην αποκατάσταση μόνιμης ειρήνης» ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, και πρόσθεσε ότι το Πεκίνο δεν έχει «ιδιοτελείς σκοπούς» στη Νοτιοανατολική Ασία. Ωστόσο, παρότι ο Χου συμφώνησε με τον Ινδό πρωθυπουργό, Μανμόχαν Σινγκχ, το διπλασιασμό του σινοϊνδικού εμπορίου στα 40 δισ. το χρόνο έως το 2010 και επιχείρησε να «καθησυχάσει» τους δύσπιστους Ινδούς, δηλώνοντας ότι θέλει να διαδραματίσει «εποικοδομητικό ρόλο», οι ινδικές ανησυχίες παραμένουν. Στο Πακιστάν, ο Χου αναμένεται να συζητήσει ένα πρόγραμμα ειρηνικής πυρηνικής συνεργασίας -αντίστοιχο με αυτό των ΗΠΑ με την Ινδία -, ενώ πακιστανικές πηγές ανέφεραν ότι, ήδη, το Πακιστάν έχει συμφωνήσει να λάβει το πρώτο «πακέτο» - οκτώ αεροσκάφη - του νέου κινεζικού μαχητικού JF-17 (που φέρει τις μηχανές του MiG 29 και θεωρείται «παράγωγο» του ρωσικού προγράμματος για την κατασκευή ενός νέου μαχητικού πολλαπλών ρόλων, του MiG 33) το Μάρτη του 2007.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ