ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Θα παλέψουμε μέσα κι έξω από τη Βουλή»

Η δευτερολογία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε, με τη δευτερολογία της, η Αλέκα Παπαρήγα, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ θα αντιπαλέψει τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται στην εκπαίδευση.

Ξεκινώντας με μια ρητορική ερώτηση, η Αλέκα Παπαρήγα σχολίασε την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί κανείς να αντιτίθεται στην κυβερνητική πλειοψηφία. Οπως είπε, «έχουμε δικαίωμα - ας μιλήσω για το ΚΚΕ, γιατί δεν εκπροσωπώ τα άλλα κόμματα, ένα κόμμα της αντιπολίτευσης με ένα μικρό έως τώρα ποσοστό - να παλεύουμε από την άλλη μέρα μετά τις εκλογές και έως τις επόμενες, να πείσουμε αυτούς που ψήφισαν εσάς, αυτούς που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, ότι έκαναν λάθος και ότι εν πάση περιπτώσει, ανεξάρτητα αν το θεωρούν λάθος, ανεξάρτητα αν έχουν ριζικά διαφοροποιηθεί από τα κόμματα που ψήφισαν, να τους ζητήσουμε να παλέψουν εναντίον του άρθρου 16, εναντίον της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, όπως το λέτε εσείς; Που είναι μεταρρύθμιση, απλώς είναι αντιδραστική;

Λέτε κάθε φορά στη δευτερολογία σας: "Είμαστε κυβέρνηση. Εχουμε πρόγραμμα. Μας ψήφισε ο ελληνικός λαός". Βεβαίως, το αναγνωρίζουμε. Κι εμείς, όμως, έχουμε κάθε δικαίωμα, με τη μέθοδο βεβαίως της πειθούς - δεν έχουμε άλλα μέσα - να καλέσουμε τον ελληνικό λαό ή ένα μέρος του, να αλλάξει γνώμη και να μη δεσμευτεί από την ψήφο.

Λίγο - πολύ, δηλαδή, θεωρείται πως είναι εξωπραγματικό, ανορθολογικό το να παλεύεις ενάντια σε μια κυβέρνηση που έχει την πλειοψηφία ή σε μια αξιωματική αντιπολίτευση που και αυτή έχει μεγάλο ποσοστό. Εχετε κάθε δικαίωμα - θα σας το πω καθαρά - να φέρετε και νόμο - και να σας πω; - και να μην κάνετε και μακρύ διάλογο. Εχετε το δικαίωμα. Εμείς δεν πήραμε μέρος στο διάλογο. Δεν κάναμε κόνξες. Εμείς δε σας κατηγορήσαμε για έλλειψη διαλόγου, ούτε ότι είστε κλεισμένοι στο Μαξίμου και δε δίνετε σημασία, ούτε γιατί κάθε μέρα δεν ανοίγετε τις πόρτες να μπουν οι αντιπροσωπείες και να συζητάτε. Εμείς σας κατηγορούμε για μια πολιτική, με την οποία δε συμφωνούμε. Βεβαίως, δε μιλάμε ως εκπρόσωποι του λαού, ως αντιπρόσωποι του λαού. Δεν εκπροσωπούμε όλο το λαό. Θεωρούμε, όμως, ότι αυτά που λέμε, συμφέρουν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Δεν είναι επιχείρημα για εμάς αυτό που μας λέτε και έχουμε κάθε δικαίωμα να συμβάλλουμε στην αλλαγή των συσχετισμών».

Βαθιά αντιδραστικές αλλαγές

Στη συνέχεια, η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της λεγόμενης μεταρρύθμισης στην Παιδεία. Συγκεκριμένα είπε ότι «με την ευκαιρία θα σας πω ότι για πολύ μεγάλο διάστημα - ομολογώ ότι το τελευταίο διάστημα δεν το έχω κάνει, γιατί δεν είχα καιρό - και προσωπικά, πέρα από τη δουλιά που κάνουν τα επιτελεία του Κόμματος, μελέτησα στο site του υπουργείου όλες τις απόψεις που κατατέθηκαν για το θέμα της Παιδείας στα πλαίσια αυτού του διαλόγου. Θα πρέπει να σας πω ότι τρόμαξα με μια σειρά - βέβαια ατομικές απόψεις κατατέθηκαν εκεί - από απόψεις που κατατέθηκαν. Θα πω καθαρά ότι πρόκειται για απόψεις βαθιά αντιδραστικές. Βεβαίως, επίσημα δε φαίνονται στα κείμενα ή στα νομοσχέδια ή στα επίσημα πλαίσια διαλόγου της κυβέρνησης. Κατατέθηκαν απόψεις και από καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης και από πανεπιστημιακούς. Γι' αυτό εμείς δε μιλάμε για το σύνολο. Λέμε αντικειμενικά τι συμφέρει την πλειοψηφία, αλλά δεν έχει και όλη η πλειοψηφία σωστές απόψεις. Ούτε, όμως, επειδή ένα μέρος των καθηγητών έχει λαθεμένες απόψεις θα τους εκδικηθούμε, μην υποστηρίζοντας τα αιτήματα που αντικειμενικά σήμερα είναι ώριμα.

Θα σας αναφέρω μια άποψη, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά που ανήκουν στα κατώτερα λαϊκά στρώματα δεν έχουν ενδιαφέρον να μάθουν. Αυτό κατά κόρον ειπώθηκε από επιστήμονες. Σας λέω ότι δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς ούτε μαρξιστής ούτε κομμουνιστής - έλεος! - για να δει ότι σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών, με εξαίρεση παιδιά που έχουν κάποια προβλήματα από τη γέννησή τους, ή στα πρώτα χρόνια τους, είναι πανέξυπνα παιδιά. Είναι φυσικό, έτσι είναι. Ολα μπορούν να μάθουν. Ειπώθηκαν τέτοια πράγματα και μάλιστα από εκλεγμένους. Δεν ξέρω, όταν ζητούσαν την ψήφο - μιλάω για συνδικαλιστικά όργανα - των μελών των σωματείων, εάν έλεγαν αυτές τις απόψεις και αν οι άλλοι τους ψήφιζαν συνειδητά, ή τους ψήφιζαν μόνο με βάση κάποια τρέχοντα αιτήματα. Ναι, εγώ θα σας το πω καθαρά και το ομολογώ, υπάρχει και μέρος ανθρώπων που και εγώ μπορώ να τους κατατάξω και να αυτοκαταταχθούν στον προοδευτικό ριζοσπαστικό χώρο - δεν βάζω κομματικές ταμπέλες - που στα συγκεκριμένα θέματα μπορεί να έχουν αντιδραστικές απόψεις.

Επομένως, εμείς είμαστε εν γνώσει τέτοιων απόψεων και είμαστε εν γνώσει ότι υπάρχουν και αντιστάσεις, που θα τις πω συντεχνιακές, που δε θέλουν τίποτε να αλλάξει, γιατί υπάρχουν ιδιαίτερα συμφέροντα. Αλλά εσείς αυτά τα χρησιμοποιείτε, για να φέρετε συντηρητικά και αντιδραστικά μέτρα. Εμείς αυτά τα πολεμάμε μέσα στο κίνημα, εάν πρόκειται για ανθρώπους που είναι μέσα στο κίνημα και εν πάση περιπτώσει προσπαθούμε αυτές οι απόψεις να ξεσκεπαστούν ως τέτοιες και να μην παρασύρουν περισσότερο κόσμο. Επομένως, η αντίθεσή μας είναι καθαρά πολιτική.

Εμείς θα παλέψουμε όσο μπορούμε και μέσα και έξω από τη Βουλή να μην περάσουν κάποια μέτρα. Είναι και αυτά μέσα στους κανόνες της δημοκρατίας. Δε θέλουμε να μας απαντάτε κάθε φορά "είμαστε πλειοψηφία, μας ψήφισε ο κόσμος". Το ξέρουμε. Εμείς παλεύουμε και γι' αυτό τον κόσμο που σας ψήφισε και θεωρούμε - εμείς είμαστε βέβαιοι ότι αυτό που λέμε είναι σωστό, αλλά εν πάση περιπτώσει ας το εκφράσω έτσι - ότι κατά τη γνώμη μας λέμε σωστά πράγματα».

Τι θα βάλουμε στο δημοψήφισμα;

Στη συνέχεια, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, σχολίασε τις προτάσεις και τις θέσεις που διατύπωσε ο Γιώργος Παπανδρέου: «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έβαλε το ζήτημα του δημοψηφίσματος. Εγώ σκοπίμως δεν τοποθετήθηκα, γιατί κατ' αρχήν δεν είπε και κάτι συγκεκριμένο. Εάν θέλετε, δε βιαζόμαστε να τοποθετηθούμε. Τα κανάλια λένε "Δεν τοποθετήθηκες". Δε βιαζόμαστε. Δε διαμορφώνουμε τις θέσεις μας με βάση τα μέσα ενημέρωσης, κανένα μέσο ενημέρωσης. Το διευκρινίζετε καλύτερα τώρα. Κατ' αρχήν, εμείς γενικά δεν είμαστε εναντίον των δημοψηφισμάτων και το ξέρετε. Αν θέλετε και για εμάς που είμαστε κόμμα της αντιπολίτευσης, είναι μια ευκαιρία να ανοίξουμε μια συζήτηση με τον κόσμο. Να σας πω και κάτι; Τον εμπιστευόμαστε. Και εάν δεν μπορούμε να πείσουμε τους περισσότερους, θα είναι μια θαυμάσια ευκαιρία μέσα από ένα δημοψήφισμα να έρθουμε σε επικοινωνία με περισσότερους εργαζόμενους. Δε φοβόμαστε.

Για να δούμε τώρα τι εννοείτε, όταν λέτε να μπει σε δημοψήφισμα. Να ψηφίσει ο κόσμος ανάμεσα στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ και στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας; Αυτό δεν είναι δημοψήφισμα. Να βάλουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας; Είπατε, για παράδειγμα, "Θα ζητήσω από τους βουλευτές να ψηφίσουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το άρθρο 16". Τώρα μην κοροϊδευόμαστε. Μιλάμε για μη κρατικά ή ιδιωτικά πανεπιστήμια ή δε μιλάμε; Τώρα θα πάμε να βρούμε την άποψη του ΠΑΣΟΚ ή της Νέας Δημοκρατίας για να ξεφύγουμε, αφού το κεντρικό ζήτημα είναι εάν πέρα από τα δημόσια πανεπιστήμια θα υπάρχουν και μη δημόσια; Εμείς λέμε ότι για μας το δημοψήφισμα είναι ευκαιρία, γιατί κινείται και περισσότερος κόσμος, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Πάντως, δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Ας πούμε, θα βάλετε μέσα στο δημοψήφισμα ένα βασικό θέμα που έχει να κάνει με τα προγράμματα διδασκαλίας, όπως την ολιστική προσέγγιση των θεμάτων, για να ξέρει τι θα ψηφίσει ο κόσμος. Εχει σημασία, γιατί μιλάμε για εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Εδώ δεν είναι, εάν είσαι υπέρ του συναινετικού ή μη συναινετικού διαζυγίου ή υπέρ της άμβλωσης. Εδώ είναι μια ολόκληρη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Θα τα βάλουμε, λοιπόν, αυτά;

Επομένως, δεν έχω πρόβλημα να σας πω ότι είναι πολύ ωραίο το δημοψήφισμα ή να πω ότι είναι και παγίδα. Ομως, αυτή είναι η ουσία; Στο δημοψήφισμα τι θα βάλουμε; Για να ξέρω. Πάντως, δημοψήφισμα που να λέμε ψηφίζουμε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας ή του ΠΑΣΟΚ, όχι. Δεν είναι δημοψήφισμα. Αυτό είναι να λύσουμε εσωκομματικά προβλήματα και, πιθανόν, να μεταφέρουμε την ευθύνη στον κόσμο και μετά να του πούμε: Εσύ τα ψήφισες».

Η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στη φράση του Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με την οποία το άρθρο 16 είναι κατάλοιπο της εμφυλιοπολεμικής Ελλάδας: «Συνειδητά δε μίλησα στο θέμα που βάλατε για τον εμφύλιο κ.λπ., όταν τοποθετηθήκατε. Είναι κακό να θέλεις να έχεις πλήρη γνώμη για να απαντήσεις; Εδώ δεν κάνω προσωπική πολιτική, μιλάω εκ μέρους ενός κόμματος και προτιμώ να μην πάρω θέση σε κάτι, εάν θεωρήσω τον εαυτόν μου ότι δεν είναι έτοιμος να απαντήσει. Δεν μπορώ να εκθέτω το Κόμμα μου. Ρώτησα και τους βουλευτές, τι καταλάβατε από αυτό που είπε ο κ. Παπανδρέου ότι το δημόσιο, λέει, πανεπιστήμιο είναι προϊόν του εμφυλίου πολέμου; Κατ' αρχήν όταν κάποιος λέει κάτι και πρέπει να γίνει διαβούλευση, για να εξηγήσουμε τι είπε, κάποιο πρόβλημα υπάρχει. Εγώ ρώτησα και τους βουλευτές. Μου έκαναν κριτική, γιατί δεν τοποθετήθηκα. Τους είπα δεν κατάλαβα τι είπε. Να το πω αλλιώς. Ας αφήσουμε την ιστορία. Αυτό, δεν ξέρω, είχε τρομοκρατικό χαρακτήρα;»

Δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική συναίνεση

«Πάντως, ούτε η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εξασφαλίσει κοινωνική συναίνεση, όσους διαλόγους και να κάνει, ούτε εσείς. Γιατί κοινωνική συναίνεση σημαίνει κατάργηση υπαρκτών αντιπαρατιθέμενων συμφερόντων. Εγώ σας λέω ότι και η Νέα Δημοκρατία και εσείς, ως κυβέρνηση, επιδιώκατε την κοινωνική συναίνεση. Ενα κόμμα πρέπει να έχει τρελαθεί για να θέλει να δημιουργεί καταστάσεις. Προσωρινά, μπορείτε να ξεγελάσετε και να υπάρχουν μικρότερες αντιστάσεις.

Πάντως, θα το πω καθαρά, πως για τη Νέα Δημοκρατία το ζήτημα είναι τι πολιτική έχει. Και είναι η συγκεκριμένη πολιτική που την οδηγεί και στον αυταρχισμό, χώρια το γενικό κλίμα το παγκόσμιο που υπάρχει. Αλλά και εσείς, κύριοι του ΠΑΣΟΚ, που είχατε "προωθήσει" την κοινωνική συναίνεση κάνατε πράξη νομοθετικού περιεχομένου για να κάθονται οι μαθητές στο σκαμνί με το νόμο Αρσένη και (σ.σ. απευθυνόμενη στην κυβέρνηση) εσείς δεν την καταργήσατε. Στα σχολεία έλεγαν ότι το ΠΑΣΟΚ είχε τα δικαστήρια και η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να πείσει κάποιο τμήμα των γονιών. Με λίγα λόγια, γέλαγαν μ' αυτό. Μετά είχαμε τα αγροτοδικεία, το χτύπημα των αγροτικών κινητοποιήσεων και μαζικές δίκες, ξεφούσκωμα των λάστιχων κ.λπ. Υπήρχαν αυτά. Εννιά φορές επιστρατεύτηκαν οι ναυτεργάτες.

Επομένως, κοινωνική συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει. Αν περάσουν αντιλαϊκοί νόμοι με κοινωνική συναίνεση, σημαίνει τότε ότι ένα μεγάλο μέρος του λαού χειραγωγείται. Αν θέλετε, εμείς εδώ βλέπουμε τη δική μας συμβολή, γιατί δεν πετάμε στα σύννεφα. Ξέρουμε τι γίνεται.

Αλλά θα σας το πω καθαρά. Και 1% να είμαστε και έξω από τη Βουλή να είμαστε, εμείς θα παλεύουμε. Οχι με όρους γκρουπούσκουλου, αλλά με πολιτικούς όρους. Και δε λέω γκρουπούσκουλο κάποιον που έχει το 1%, μιλάω για τη νοοτροπία. Γιατί, μπορεί να έχεις και 10% και να έχεις τέτοια νοοτροπία. Δεν υποτιμώ καμία εξωκοινοβουλευτική δύναμη. Δεν είναι γκρουπούσκουλο, να μην παρεξηγηθώ.

Για να τα ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, τα πράγματα. Υπάρχει οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση και αυτή η αντιπαράθεση δεν πρόκειται να λυθεί μέσα στη Βουλή. Θα λυθεί έξω από τη Βουλή. Τα αποτελέσματα θα τα εκτιμήσουμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ