ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Υποσχέσεις από Ολμέρτ για τις «εντυπώσεις»

«Τον κίνδυνο να ξεσπάσουν 3 εμφύλιοι σε Λίβανο, Ιράκ και Παλαιστίνη, αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής», επισήμανε ο Ιορδανός βασιλιάς

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Ετοιμος να «αποσυρθεί ο ισραηλινός στρατός πλήρως από τη Λωρίδα της Γάζας και από αρκετά σημεία της Δυτικής Οχθης, να απελευθερωθούν Παλαιστίνιοι κρατούμενοι και να αποδεσμευτούν παγωμένα παλαιστινιακά κεφάλαια» δήλωνε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Εχούντ Ολμέρτ συμπλήρωνε ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, την ανάδειξη μιας νέας κυβέρνησης και την έναρξη συνομιλιών για μια τελική συμφωνία με τους Παλαιστινίους.

Οι δηλώσεις Ολμέρτ, που πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «χείρα ειρήνης», έγιναν ένα 24ωρο μετά την εφαρμογή άλλης μιας «εκεχειρίας» στη Λωρίδα της Γάζας. Λίγο πριν την υλοποίησή της, ο ισραηλινός στρατός σε δύο διαφορετικές αεροπορικές επιδρομές στην πόλη της Γάζας και σε μια ανταλλαγή πυρών, είχε σκοτώσει συνολικά 4 μαχητές της «Χαμάς» και είχε τραυματίσει άλλους τόσους. Επίσης, κατά τη διάρκεια της προχτεσινής νύχτας, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε, στην Τζενίν, τον τοπικό επικεφαλής των «Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης» καθώς και έναν 50χρονο γείτονά του, ενώ συνέλαβε, σε επιχειρήσεις «σκούπα», σε διάφορες περιοχές περισσότερους από 15 Παλαιστινίους.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ισμαΐλ Χανίγια, μιλώντας και εκ μέρους της «Χαμάς», υποστήριξε ότι «αν το Ισραήλ σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, θα διατηρηθεί η εκεχειρία». Μετά τις δηλώσεις Ολμέρτ, εκπρόσωπος της οργάνωσης, χαρακτήριζε «ελιγμούς και κόλπα» τις δεσμεύσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Την ίδια ώρα, ο στενός συνεργάτης του Προέδρου Αμπάς, Σάεμπ Ερακάτ, ανταπαντούσε στον Ολμέρτ ότι αν πραγματικά εννοεί όσα λέει, «μπορεί να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο Αμπάς και για οριστική συμφωνία για αποχώρηση από όλα τα παλαιστινιακά εδάφη, για το μέλλον της Ιερουσαλήμ, για τους εποικισμούς, τα οριστικά σύνορα και για την επιστροφή των προσφύγων».

Οσο για την ίδια την «εκεχειρία», ένα τμήμα των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» δήλωνε ότι δεν την αναγνωρίζει όπως και η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Στρατός του Ισλάμ», που είναι μία από τις τρεις οργανώσεις που έχουν αναλάβει την ευθύνη για την απαγωγή του Σαλίτ. Τόσο την Κυριακή όσο και χτες εκτοξεύτηκαν προς την πόλη Σντερότ, 2 ρουκέτες, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές.

«Καμπανάκι» από Αμπντάλα

Την ίδια ώρα, ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ενόψει της επίσκεψης εντός της βδομάδας του Προέδρου Μπους στο Αμάν, προειδοποιούσε ότι «μέσα στο 2007, είναι εξαιρετικά πιθανό να ξεσπάσουν 3 εμφύλιοι στην ευρύτερη περιοχή: στο Λίβανο, στο Ιράκ και στην Παλαιστίνη». Ο Αμπντάλα υποστήριξε ότι «πυρήνας» παραμένει το Παλαιστινιακό υπογραμμίζοντας ότι είναι «περισσότερο από επείγουσα μια δυναμική πρωτοβουλία και αλλαγή πολιτικής από τις ΗΠΑ και τη Δύση».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αλλεπάλληλες συναντήσεις και προειδοποιήσεις για εμφύλιο

Βρετανική περιπολία στη Βασόρα

Associated Press

Βρετανική περιπολία στη Βασόρα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Το Ιράκ χρειάζεται τη βοήθεια του Ιράν για τη διασφάλιση της σταθερότητας» δήλωσε, μετά τη συνάντησή του με τον Ιρανό ομόλογό του, ο Ιρακινός Πρόεδρος, Ταλαμπανί, που μετέβη στην Τεχεράνη με δύο μέρες καθυστέρηση, εξαιτίας της κλιμάκωσης της ενδοκοινοτικής έντασης στη χώρα του, μετά το μακελειό στο Σαντρ Σίτι, την Πέμπτη. Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, από την άλλη, επαναλάμβανε ότι «ένα σταθερό Ιράκ συμφέρει και το Ιράν και την περιοχή», ενώ προσφερόταν «να συζητήσει το θέμα με την Ουάσιγκτον, αρκεί να σταματήσει την προκλητική της συμπεριφορά».

Η συνάντηση έγινε ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ δήλωνε ότι «αν δεν υπάρξει δραστική τάχιστη αλλαγή της κατάστασης, το Ιράκ οδεύει σε εμφύλιο σπαραγμό», ενώ ο Ιρακινός πρωθυπουργός επέρριπτε τις ευθύνες στις πολιτικές ηγεσίες: «Για να είμαστε ειλικρινείς, η κατάσταση αντανακλά τα πολιτικά προβλήματα». Ο αλ Μάλικι θα συναντηθεί, στα μέσα της εβδομάδας, με τον Πρόεδρο Μπους στην Ιορδανία, αν και ο βασικός υποστηρικτής του, ακραίος σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ, απειλεί να αποσύρει τους βουλευτές και τους υπουργούς του σε περίπτωση πραγματοποίησης της συνάντησης.

Κατά τα άλλα, χτες, αμέσως μετά την άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στη Βαγδάτη, ένοπλοι επιτέθηκαν κατά πολιτών, αλλά και αστυνομικών σημείων ελέγχου, σκοτώνοντας 6 πολίτες και τραυματίζοντας 6 αστυνομικούς και 4 στρατιώτες, ενώ ένα αμερικανικό «F- 16» συνετρίβη κοντά στη Φαλούτζα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πιλότος του. Την Κυριακή, στην Χουσεϊνίγια, κατοχικές δυνάμεις σκότωσαν 11 πολίτες και τραυμάτισαν 5 σε επιδρομή.

Οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν 3 Αμερικανούς στρατιώτες νεκρούς, ενώ το Παρίσι επιβεβαίωσε το θάνατο ενός υπαξιωματικού των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, στη Βασόρα, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες. Τέλος, η Ρώμη γνωστοποίησε ότι αποσύρει και τους τελευταίους της στρατιώτες μέχρι τα τέλη του 2006, η Πολωνία μετέθεσε το όριο για τα τέλη του 2007, ενώ ο Βρετανός υπουργός Αμυνας μίλησε για σημαντικότατη μείωση μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Η Καρπίνσκι «δείχνει» Ράμσφελντ

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Ντόναλντ Ράμσφελντ, έδωσε το «πράσινο φως» για βασανισμό Ιρακινών κρατουμένων, δηλώνει σε συνέντευξή της στην ισπανική εφημερίδα «El Pais», η τέως διοικητής της διαβόητης φυλακής Αμπού Γκράιμπ, Τζάνις Καρπίνσκι.

Μάλιστα, η Καρπίνσκι ήταν κατηγορηματική: «Είδα έγγραφο με την υπογραφή Ράμσφελντ για την εφαρμογή συγκεκριμένων μεθόδων ανάκρισης... η υπογραφή ήταν πάνω από το τυπωμένο του όνομα και με τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα υπήρχε και η φράση: "φροντίστε ώστε αυτά να εφαρμοστούν"»... «ο Ράμσφελντ έδωσε την εντολή να παραβιαστεί η Συνθήκη της Γενεύης, με τη μέθοδο της μη καταχώρισης των ονομάτων όλων των κρατουμένων».

Η Καρπίνσκι, που υποστηρίζει ότι έγινε η αποδιοπομπαίος τράγος, προκειμένου άλλοι να γλιτώσουν τη δίωξη (παύθηκε από τις τάξεις των Ενοπλων Δυνάμεων, το 2004) θα είναι μάρτυρας -κλειδί στις αγωγές που έγιναν στη Γερμανία εις βάρος του Ράμσφελντ και άλλων Αμερικανών αξιωματούχων για εγκλήματα πολέμου.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Επιμένει προκλητικά η κυβέρνηση Σινιόρα

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Ενέκρινε η «ακρωτηριασμένη» λιβανική κυβέρνηση τη σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για τους δράστες και τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, το Φλεβάρη του 2005. Το ζήτημα έχει εξελιχθεί σε αιχμή της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, που τείνει να λάβει επικίνδυνες διαστάσεις ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία, την περασμένη βδομάδα, του υπουργού Βιομηχανίας και στελέχους του κυβερνώντος κόμματος των Χριστιανών Φαλαγγιτών, Πιερ Τζεμαγέλ.

Οι σιιτικές παρατάξεις «Χεζμπολάχ» και «Αμάλ», όπως και ο Χριστιανός όψιμος πολιτικός τους συνεργάτης Μισέλ Αούν, δήλωναν ότι δε διαφωνούν, επί της αρχής, με τη σύσταση του δικαστηρίου. Επιμένουν, όμως, ότι θα πρέπει να αλλάξει η κυβέρνηση αφού έχουν αλλάξει οι συνθήκες μετά τον πόλεμο του καλοκαιριού μετά την ισραηλινή εισβολή. Το αίτημά τους για ανάληψη 1/3 των υπουργείων και για δικαίωμα βέτο σε σημαντικές πολιτικές αποφάσεις δεν έγινε δεκτό και έτσι απέσυραν τους υπουργούς τους από την κυβέρνηση, που πλέον λειτουργεί με 17 από τα 24 μέλη της.

Ο πρωθυπουργός Σινιόρα, που στηρίζεται από τις αυτοαποκαλούμενες «αντισυριακές» και φιλοαμερικανικές πολιτικές δυνάμεις, δεν έκανε δεκτές τις παραιτήσεις και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση παραμένει νόμιμη, αφού διαθέτει ακόμη την πλειοψηφία των υπουργών της. Αντίθετα, η λεγόμενη «φιλοσυριακή» αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν είναι νόμιμη και κατ' επέκταση είναι αντισυνταγματικές όλες οι αποφάσεις της, εφόσον δεν εκπροσωπούνται σε αυτήν (μετά τις παραιτήσεις) όλα τα θρησκεύματα όπως ορίζεται από το νόμο.

Χτες, η απόφαση για σύσταση του διεθνούς δικαστηρίου παραπέμφθηκε στο κοινοβούλιο και στην Προεδρία προς έγκριση, αν και δεν έμοιαζε διόλου πιθανό ο Πρόεδρος Λαχούντ να την υπογράψει. Παρά τις, περί του αντιθέτου, διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Σινιόρα, όλοι εκτιμούσαν ότι η κυβερνητική έγκριση αποτελεί πρόκληση και περιφρόνηση προς την αντιπολίτευση, που διαμήνυσε ότι θα προχωρήσει στις μαζικές διαδηλώσεις που είχε προαναγγείλει αμέσως μετά το πέρας της περιόδου πένθους για τον Τζεμαγέλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ