ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Ξεκίνησαν οι γιορτασμοί για τα 80χρονα του Φιντέλ Κάστρο

Associated Press

ΑΒΑΝΑ.-

Ξεκίνησαν χτες στην Κούβα οι εκδηλώσεις για το γιορτασμό των 80 χρόνων του Φιντέλ Κάστρο, όπου ήδη εκατοντάδες προσωπικότητες της πολιτικής ζωής, της επιστήμης, κοινωνικών οργανώσεων, καθώς και συγγραφείς και καλλιτέχνες από 80 χώρες του πλανήτη έχουν καταφτάσει στο Νησί της Επανάστασης για να πάρουν μέρος στις πολύμορφες δραστηριότητες που θα διαρκέσουν μέχρι το Σάββατο 2 Δεκέμβρη. Οι εκδηλώσεις για το γιορτασμό των 80χρονων του Φιντέλ Κάστρο (είχαν αναβληθεί από το περασμένο καλοκαίρι λόγω της ασθένειας του ηγέτη της Κούβας) αποτελούν πρωτοβουλία του Ιδρύματος Γκουαγιασαμίν, που φέρει το όνομά του από τον διάσημο Εκουαδοριανό ζωγράφο, Οσβάλντο Γκουαγιασαμίν. Στις 2 Δεκέμβρη επίσης γιορτάζεται η Ημέρα των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων εις μνήμην της άφιξης στην Κούβα των επαναστατών που έφτασαν στην Κούβα με το πλοιάριο «Γκράνμα» στις 2 Δεκέμβρη 1956. Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από το ιστορικό αυτό γεγονός.

Χτες το βράδυ αναμενόταν να ξεκινήσει το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων με μια πολιτιστική εκδήλωση με τη συμμετοχή γνωστών Κουβανών καλλιτεχνών στο Θέατρο Καρλ Μαρξ στην Αβάνα, ενώ παράλληλα αναμενόταν να εγκαινιαστεί μια νέα σχολή ανώτερης εκπαίδευσης - το Μεγάλο Κολέγιο Σαν Χερόνιμο - στο ιστορικό κέντρο της Αβάνας, στο ίδιο σημείο όπου είχε χτιστεί το πρώτο πανεπιστήμιο της χώρας. Για σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συζήτηση με διεθνή συμμετοχή με θέμα «Μνήμη και Μέλλον: Κούβα και Φιντέλ» στο Μέγαρο Συνεδριάσεων, όπου μεταξύ άλλων θα αναδειχτούν τα επιτεύγματα της Κούβας. Επίσης ξεκινά σήμερα έκθεση 100 έργων του ζωγράφου από το Εκουαδόρ Ο. Γκουαγιασαμίν στο Μουσείο Τεχνών της Αβάνας, όπου θα παρουσιαστούν και πορτρέτα του Κουβανού ηγέτη. Αύριο θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία με πολλές διεθνείς συμμετοχές στην Πλατεία Χοσέ Μαρτί.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Αγωνιστική στήριξη στο Νόμο για τη Γη

ΛΑ ΠΑΣ.--

Χιλιάδες ιθαγενείς, αγρότες, συνδικαλιστές και εκπρόσωποι λαϊκών και κοινωνικών κινημάτων έλαβαν μέρος στις κινητοποιήσεις με κύριο αίτημα την άμεση και άνευ όρων ψήφιση του Νόμου για την Κοινοτική Αναδιανομή της Γης, κυρίαρχο συστατικό της Αγροτικής Μεταρρύθμισης, που έχει καταθέσει προς ψήφιση η κυβέρνηση Εβο Μοράλες και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια της Γερουσίας.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Πρόεδρος Εβο Μοράλες απαίτησε τον άμεσο τερματισμό του μποϊκοτάζ των εργασιών της Γερουσίας, προκειμένου να μην προωθηθεί ο Νόμος για τη Γη. Από την πλευρά τους όλοι οι ομιλητές κατά τη διάρκεια της μαζικής συγκέντρωσης που έγινε στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας -αφού πρώτα κατέφτασαν σε αυτή τρεις μεγάλες πολυήμερες πορείες από διάφορα σημεία της χώρας - διατύπωσαν την απόλυτη στήριξή τους στην κυβέρνηση Μοράλες καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τις κινήσεις ανατροπής εκ μέρους της ολιγαρχίας, εξαιτίας της προώθησης αυτή τη φορά του Νόμου για τη Γη, κραδαίνοντας για άλλη μία φορά την απειλή της απόσχισης της πλούσιας περιοχής της Σάντα Κρους. Οπως ακριβώς είχαν πράξει και στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας της Συντακτικής Συνέλευσης και άλλες ριζικές μεταρρυθμίσεις.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Κορέα: «Οχι» στη βάση της Μάντα

ΚΙΤΟ.-

Ουδεμία αμφιβολία δε φαίνεται να υπάρχει για το ποιος είναι ο νικητής των εκλογών: Ο υποψήφιος της «Συμμαχίας για την Πατρίδα» Ραφαέλ Κορέα. Με καταμετρημένο το 97% των ψήφων του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, ο Κορέα συγκεντρώνει ποσοστό 57,3% έναντι 42,7% του αντιπάλου του 56χρονου πολυεκατομμυριούχου, Αλβαρο Νομπόα.

Προς το παρόν δήλωση του ηττημένου Νομπόα δεν υπάρχει, αν και μέχρι χτες άφηνε και υπονοούμενα για νοθεία. Πάντως, οι παρατηρητές του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών ήδη ανακοίνωσαν ότι οι εκλογές διεξήχθησαν απολύτως ομαλά και δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις αναφορικά με τα αποτελέσματα της προεδρικής αναμέτρησης.

Ο Νομπόα μπορεί να μη θέλει προς το παρόν να παραδεχτεί την ήττα, εντούτοις ο εκλεγμένος πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα με τις δηλώσεις ήδη σκιαγραφεί την πολιτική ατζέντα του ως κυβέρνηση πλέον. Κατ' αρχάς ερωτώμενος αναφορικά με την αμερικανική βάση Μάντα, ήταν σαφής: «Η δεκαετής συμφωνία παραχώρησης της βάσης λήγει το 2009 και δεν πρόκειται να γίνει ανανέωσή της».

Παράλληλα, ανακοίνωσε ορισμένα εκ των προσώπων που θα στελεχώσουν την κυβέρνησή του, μεταξύ αυτών τον Ρικάρντο Πατίνο και τον Αλμπέρτο Ακόστα, ως υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας αντιστοίχως. Σύμφωνα με αναλυτές, ο Ρικάρντο Πατίνο θεωρείται ένας από τους διαπρύσιους πολέμιους της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ, ενώ ο Ακόστα στις πρώτες του δηλώσεις έκανε λόγο ότι «έφτασε η ώρα να προχωρήσει η περιφερειακή ολοκλήρωση».

ΤΣΑΝΤ - ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αυξάνονται οι επιχειρήσεις των ανταρτών

ΝΤΖΑΜΕΝΑ - ΜΠΑΝΓΚΟΥΙ.- Με πυραύλους εδάφους - αέρος κατέρριψαν χτες για πρώτη φορά αεροπλάνο του στρατού οι αντικυβερνητικοί αντάρτες του ανατολικού Τσαντ, ανακοίνωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, κατηγορώντας όχι μόνον το Σουδάν (όπως συνήθιζε έως τώρα), αλλά και τη Σαουδική Αραβία για χρηματοδότηση και εξοπλισμό των ανταρτών με στόχο την επιβολή ισλαμικού νόμου στη χώρα. Ο Τσαντιανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Χουμάντζι Μούσα Ντούμγκορ πρόσθεσε πως ο στρατός θα παραμείνει «σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας» και πως θα ενταθούν κι άλλο τα μέτρα «έκτακτης κατάστασης» που επικρατούν εδώ και μέρες (με συνέπεια την τρομοκράτηση των κατοίκων της πρωτεύουσας, Ντζαμένα, από τους εκατοντάδες πάνοπλους στρατιώτες). Παράλληλα, προέτρεψε τις υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ να απομακρύνουν άμεσα τους περίπου 300.000 Σουδανούς πρόσφυγες που βρίσκονται στη μεθόριο Τσαντ - Σουδάν, κατηγορώντας τους τελευταίους πως δρουν υπό τις εντολές της σουδανικής κυβέρνησης με στόχο την αποσταθεροποίηση του Τσαντ.

Το ίδιο 24ωρο, αξιωματούχοι του ΟΗΕ εκτίμησαν πως η κατάσταση στη (γειτονική με το Τσαντ) Κεντροαφρικανική Δημοκρατία «οδεύει προς την καταστροφή», αναφέροντας ως αιτία την τελευταία κλιμάκωση των συγκρούσεων της κυβέρνησης του Προέδρου Μποζίζε με αντάρτες. Παράλληλα, στέλεχος των ανταρτών (που κατηγορούν την κυβέρνηση για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας) ανακοίνωσε την κατάληψη της βόρειας πόλης Ντέλε και πως προελαύνουν με σκοπό την κατάληψη της πρωτεύουσας Μπανγκούι. Ωστόσο, αξιωματούχος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας υποστήριξε χτες ότι ο στρατός «με τη βοήθεια των Γάλλων στρατιωτών» ανακατέλαβε το Μπιράο (την πρώτη πόλη που είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι αντάρτες). Δεν είπε τίποτα για την πόλη Ντέλε...

H Αλέκα Παπαρήγα στην Κούβα

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αναχωρεί αύριο Πέμπτη 30/11 για την Κούβα, όπου θα παραβρεθεί στις εκδηλώσεις προς τιμήν των 50 χρόνων από την αποβίβαση στην Κούβα της πρώτης επαναστατικής ομάδας με το πλοίο «Γκράνμα», καθώς και στις εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια του ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, στην οποία συμμετέχουν ο Δημήτρης Καραγιάννης, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη», και η Δέσποινα Μάρκου, συνεργάτης του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, θα παραμείνει στην Κούβα μέχρι τις 3/12.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ