Eurokinissi |
Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων: Τη Σύσταση Εθνικής Επιτροπής για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών. Την υποχρέωση υποβολής αίτησης για την ανανέωση της άδειας διαμονής σε χρονικό διάστημα δυο μηνών πριν από τη λήξη της. Την επανεξέταση των αιτήσεων για τη χορήγηση άδειας διαμονής που είχαν κατατεθεί εκπρόθεσμα και έληξαν μετά την 1.1.2006, εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις. Τη διεύρυνση του δικαιώματος νομιμοποίησης σε ειδικές κατηγορίες υπηκόων τρίτων χωρών που διέμεναν στη χώρα μέχρι την 31.12.2004, με βάση δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την προηγούμενη διαμονή τους στη χώρα. Τη δυνατότητα εξαγοράς αριθμού ημερών ασφάλισης μέχρι και το 20% του απαιτούμενου αριθμού. Την κατάργηση της υποχρέωσης εξέτασης ως προς την επαρκή γνώση της γλώσσας, καθώς και στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού, όσων μεταναστών ζητούν την υπαγωγή τους στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος από την Επιτροπή Μετανάστευσης της οικείας Περιφέρειάς τους.
Οσοι μετανάστες ζουν στη χώρα μας και στερούνται διαβατηρίου λόγω αντικειμενικής αδυναμίας έκδοσής του, θα μπορούν να ανανεώνουν τις άδειες διαμονής τους. Την ύπαρξη της αντικειμενικής αδυναμίας έκδοσης διαβατηρίου θα κρίνει η υπάρχουσα Επιτροπή του υπουργείου, ύστερα από σχετική βεβαίωση του αρμόδιου υπουργείου Εξωτερικών. Ακόμη, μειώνονται τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους αλλοδαπούς που δεν ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές για τις μεταβολές της προσωπικής τους κατάστασης που προβλέπει ο νόμος ή που δεν αναχωρούν από τη χώρα με τη λήξη της άδειας διαμονής του, αν δεν έχουν υποβάλει αίτηση ανανέωσης.
Με δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής, ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος δήλωσε - μεταξύ άλλων - ότι παρέχεται μία ακόμη ευκαιρία στους μετανάστες που ζουν στη χώρα παρανόμως να νομιμοποιηθούν, αφού παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών έως τις 30/4/2007.
Σε αδιέξοδο βρίσκονται, για μια ακόμη φορά, οι πάνω από 90 νεφροπαθείς του Ηρακλείου που από την 1η Ιανουαρίου θα είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν σε νοσοκομεία της Αθήνας για αιμοκάθαρση, καθώς τα δύο δημόσια Νοσοκομεία του νομού δεν έχουν την απαραίτητη υποδομή για να δεχτούν επιπλέον τους 90 ασθενείς και, ήδη, είναι κορεσμένα. Ενώ και το ιδιωτικό κέντρο αιμοκάθαρσης «Μεσόγειος» στην περιοχή Καλέσα, που τους φιλοξενούσε μέχρι τώρα, δηλώνει την άρνησή του να συνεχίσει.
Το κέντρο «Μεσόγειος» που τους φιλοξενούσε μέχρι σήμερα, με έγγραφό του προς το υπουργείο, ενημερώνει ότι από 1η Ιανουαρίου του 2007 δε θα μπορεί να εξυπηρετεί τους συγκεκριμένους ασθενείς, γιατί, όπως σημειώνει, στα έξι χρόνια λειτουργίας του κέντρου αιμοκάθαρσης δεν έχει ακόμα καθοριστεί το ποσό της κοστολόγησης του νοσηλίου των νεφροπαθών, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα ανάμεσα στις συμβάσεις του κέντρου με τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία δεν καλύπτουν όλο το ποσό της νοσηλείας.
Η συμφωνία που είχε γίνει μεταξύ του κέντρου αιμοκάθαρσης «Μεσόγειος» και του υπουργείου Υγείας, αλλά και της Ενωσης των Μονάδων Αιμοκάθαρσης και Κλινικών Πολυτελείας από το 2000, καθόριζε ότι για τη δημιουργία και λειτουργία του κέντρου στα Καλέσα, τα έξοδα θα κάλυπταν τα ασφαλιστικά ταμεία. Το νοσήλιο όμως που δίνεται σήμερα, σημειώνεται, δεν καλύπτει τα έξοδα της μονάδας, με αποτέλεσμα την υπερχρέωση του κέντρου, που και ως ιδιωτική επιχείρηση αποσκοπεί στο κέρδος και όχι στην εξυπηρέτηση και περίθαλψη των ασθενών για κοινωνικούς λόγους. Η αδιαφορία της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας προκαλεί αγανάκτηση στους ενενήντα και πλέον νεφροπαθείς, οι οποίοι αν δε δοθεί άμεση λύση από την αρχή του νέου έτους θα είναι αναγκασμένοι, μέρα παρά μέρα, να πηγαινοέρχονται στην Αθήνα για αιμοκάθαρση!
Την εξαίρεση του δικαστηρίου, στο οποίο εκδικάζεται η υπόθεση της «17 Ν», ζήτησε ο συνήγορος υπεράσπισης Γ. Σταμούλης. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, πρότεινε τη θέση αυτή ως τρόπο αντιμετώπισης της προχτεσινής απόφασης του πενταμελούς Εφετείου. Σύμφωνα με αυτήν, στερείται από τον κατηγορούμενο Α. Γιωτόπουλο το δικαίωμα να διορίσει ο ίδιος τους συνηγόρους υπεράσπισής του. Η συνέντευξη δόθηκε στα γραφεία του ΔΣΑ από τους δικηγόρους του Α. Γιωτόπουλου, Ι. Μυλωνά και Αντουάν Κοντ.
Μάλιστα, παρέπεμψε στις διατάξεις της δικονομίας που αναφέρονται στις διαδικασίες εξαίρεσης ενός δικαστηρίου. Το τελευταίο ζητείται, όταν υπάρχουν υπόνοιες για την αμεροληψία του. Ο Α. Γιωτόπουλος είχε αποχωρήσει από τη δίκη πέρσι το Δεκέμβρη, δηλώνοντας ότι δεν παραιτείται από κανένα ένδικο μέσο. Προχτές επανήλθε, εξηγώντας πως για την προετοιμασία της προσφυγής του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χρειάζεται η καταγραφή των θέσεών του στην παρούσα δίκη.
Ο δικηγόρος Ι. Μυλωνάς χαρακτήρισε παράνομη την απόφαση του Εφετείου, το οποίο με την απόφασή του αρνείται στον εντολέα του το δικαίωμα να έχει δικηγόρους της επιλογής του. Ο δικηγόρος Σ. Φυτράκης δήλωσε πως η απόφαση του δικαστηρίου στερείται νομικού ερείσματος και ζήτησε την ανάκλησή της. Η συνήγορος Γ. Κούρτοβικ ζήτησε την ανάκληση της απόφασης και υποστήριξε πως οι διορισμένοι συνήγοροι ασκούν τα καθήκοντά τους σε συνθήκες καταναγκασμού. Για το θέμα αυτό, το μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ Δ. Σαραφιανός ανέφερε ότι δικηγόροι απειλούνται με πειθαρχικά για να αναλάβουν την υπεράσπιση κατηγορουμένων στη δίκη της «17 Ν». Το γεγονός αυτό συμβαίνει, όταν κατηγορούμενοι αποχωρούν από τη δίκη και ανακαλούν τις εντολές που έχουν δώσει στους συνηγόρους υπεράσπισης, αρνούμενοι τις υπηρεσίες των διορισμένων.
Νέα τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας πραγματοποίησαν, με υψηλά ποσοστά συμμετοχής, οι χιλιάδες μηχανικοί που εργάζονται στο Δημόσιο, διεκδικώντας την ικανοποίηση διάφορων θεσμικών, οικονομικών και ασφαλιστικών αιτημάτων.
Σε όλη την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης, παρέμειναν κλειστές οι δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες και οι πολεοδομίες, ενώ ακυρώθηκαν διαγωνισμοί δημοσίων έργων συνολικού προϋπολογισμού 66,5 εκατ. ευρώ.
Οι κινητοποιήσεις των μηχανικών του Δημοσίου θα συνεχιστούν με τρίωρες πανελλαδικές στάσεις εργασίας στις 5, 12 και 19 Δεκέμβρη, ενώ σήμερα στις 11 π.μ. θα συγκεντρωθούν στη Βουλή την ώρα που θα συζητιέται το νομοσχέδιο για το ΤΣΜΕΔΕ.
Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης:
«Η λογική που διαπερνά και το νέο σχέδιο νόμου διαιωνίζει το πρόβλημα της ομηρίας των μεταναστών.
Οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών αποσιωπούν και συγκαλύπτουν την πραγματικά απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν οι μετανάστες. Η πραγματικότητα είναι ότι με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ χιλιάδες μετανάστες στερούνται το δικαίωμα της νομιμοποίησης, θύματα της πιο άγριας εκμετάλλευσης των εργοδοτών, αντιμέτωποι με πλήθος διακρίσεων και αντιδημοκρατικών σε βάρος τους ενεργειών, με οξυμένα προβλήματα στην προστασία της υγείας τους και στη μόρφωση των παιδιών τους.
Το ΚΚΕ καλεί τους Ελληνες εργαζόμενους να σταθούν αποφασιστικά στο πλευρό των μεταναστών και ενιαία, συντονισμένα να διεκδικήσουν: