ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοινή δήλωση Κομμουνιστικών - Εργατικών Κομμάτων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ

Για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Ρίγα

«Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Ρίγα στις 29 του Νοέμβρη αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην ενίσχυση του ρόλου του ΝΑΤΟ ως παγκόσμιου χωροφύλακα.

Η Σύνοδος αποσκοπεί να δώσει νέα ώθηση στη δράση του ΝΑΤΟ για την προώθηση των αντιδραστικών επιλογών του μεγάλου κεφαλαίου, με στόχο την καταλήστευση των ενεργειακών και φυσικών πόρων, την κατοχή και αποσταθεροποίηση κυρίαρχων κρατών, την υπονόμευση δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, την ενεργό υποστήριξη στις πιο αντιδραστικές δυνάμεις και την κατασυκοφάντηση των λαϊκών αγώνων.

Επιλέγοντας τη Ρίγα, το ΝΑΤΟ επιβραβεύει για άλλη μια φορά τις πιο αντιδραστικές, ρεβανσιστικές, αντικομμουνιστικές και σοβινιστικές δυνάμεις.

Επιβραβεύει όλους εκείνους που προσπαθούν να κατασυκοφαντήσουν, να διαστρεβλώσουν και τελικά να ξαναγράψουν την ιστορία της αντιφασιστικής νίκης και των λαϊκών αγώνων για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνικά δικαιώματα για όλους.

Στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου της Ρίγα δε θα βρίσκονται τα εγκλήματα των στρατευμάτων κατοχής στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στα Βαλκάνια. Δε θα υπάρχει καμία αναφορά στη γενοκτονία του ισραηλινού στρατού σε βάρος του Παλαιστινιακού και του Λιβανέζικου λαού, ούτε στις επεμβάσεις και τις απειλές που υλοποιούν τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής του NATO στην Πράγα, στην Κωνσταντινούπολη και το σχέδιο για τον «εκδημοκρατισμό της ευρύτερης Μέσης Ανατολής». Τίποτα, φυσικά, για το Γκουαντάναμο, τα άλλα παράνομα κέντρα κράτησης και τις πτήσεις της CIA.

Για τους ΝΑΤΟικούς πολεμοκάπηλους δεν έχουν καμία σημασία η μαζική καταδίκη και ματαίωση των ΝΑΤΟικών γυμνασίων στην Ουκρανία, η καταδίκη του ΝΑΤΟ από εκατομμύρια ανθρώπους στη Μ. Ανατολή, στη Λατινική Αμερική, στις ΗΠΑ και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Αντίθετα, οι ηγέτες των κρατών - μελών σκοπεύουν να συζητήσουν μέτρα για την παραπέρα αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, για την ενίσχυση των 50.000 ΝΑΤΟικών στρατιωτικών, που ήδη επεμβαίνουν σε 3 ηπείρους, όπως και τους τρόπους μιας ακόμα μεγαλύτερης εμπλοκής στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, της Νοτίου Κορέας και άλλων χωρών μη μελών του.

Στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου προβλέπονται, επίσης, μέτρα για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων λαϊκών αντιστάσεων στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Θα συζητηθούν ακόμα τα βήματα για τη μελλοντική ένταξη της Κροατίας, της Αλβανίας και της ΠΔΓΜ, όπως και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη Γεωργία και την Ουκρανία.

Τα κόμματά μας κάνουν έκκληση σε όλες τις φιλειρηνικές δυνάμεις, στα αντιπολεμικά και αντιιμπεριαλιστικά κινήματα να εντείνουν την αντίσταση και τη δράση τους, πολλαπλασιάζοντας τα θετικά μηνύματα του αγώνα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στο μιλιταρισμό και στον πόλεμο.

Ζητάμε:

  • Αμεσο τερματισμό της κατοχής στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
  • Αμεσο τερματισμό των επιθέσεων ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό.
  • Γενικό πυρηνικό αφοπλισμό και κλείσιμο όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων.
  • Διάλυση του ΝΑΤΟ και κάθε επιθετικού στρατιωτικού συνασπισμού.
  • Δουλιά, δημόσια Παιδεία, Υγεία, Πολιτισμό.
  • Οχι στο κυνήγι των εξοπλισμών.

28 Νοέμβρη 2006».

Η δήλωση υπογράφεται από τα παρακάτω Κόμματα:

- Κόμμα των Κομμουνιστών Βουλγαρίας

- Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας

- Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία

- Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

- Κόμμα Εργασίας Βελγίου

- Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

- Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

- Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας

- Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

- Σοσιαλιστικό Κόμμα Λιθουανίας

- Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου

- Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας

- Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα

- Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας

- Κόμμα Σοσιαλιστικής Συμμαχίας Ρουμανίας

- Ρουμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

- Κομμουνιστικό Κόμμα ΗΠΑ

- Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

- Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας

- Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

- Κόμμα Εργασίας Τουρκίας (EMEP)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ