ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νομοσχέδιο - συναλλαγή με «χορηγούς»

Στην περαιτέρω παράδοση του πολιτισμού στις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου οδηγούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για την «πολιτιστική χορηγία», που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και προβλέπει γενναίες φοροαπαλλαγές για όσους μεγαλόσχημους εμπλέκονται στον πολιτισμό.

Τη νέα αυτή ευνοϊκή ρύθμιση, με την οποία το μεγάλο κεφάλαιο - με πρόσχημα τις χορηγίες - θα καθορίζει το παραγόμενο ελληνικό πολιτιστικό προϊόν, η κυβέρνηση, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, που συμφωνεί επί της αρχής με το νομοσχέδιο, επιχειρούν να την εμφανίσουν ως «συνέχεια» του αρχαίου θεσμού της χορηγίας!

Απάντηση σε αυτούς τους ισχυρισμούς έδωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Χουρμουζιάδης, ο οποίος επισήμανε ότι επειδή στην αρχαία Αθήνα είχε καταργηθεί η φορολογία, υποχρεώθηκαν οι πλούσιοι να χρηματοδοτούν τον πολιτισμό, τους εξοπλισμούς και την εκπαίδευση. Αντίθετα, είπε, «σήμερα, με το συζητούμενο νομοσχέδιο θεσμοθετείται η συναλλαγή με τους λεγόμενους χορηγούς, που αποτελούν ένα μικρό κύκλο ανθρώπων». Η εμπειρία, τόνισε, δείχνει ότι υπάρχουν χορηγίες πολιτιστικά «εσχάτων» εκδηλώσεων, τη στιγμή που το ΥΠΠΟ «περικόπτει την οικονομική ενίσχυση για τις συναυλίες έργων του Μίκη Θεοδωράκη».

Οι ρυθμίσεις αυτές, υπογράμμισε, οδηγούν στην πλήρη εμπορευματοποίηση των πολιτιστικών προγραμμάτων, αφού οι «χορηγοί» αμείβονται πλούσια, με γενναίες φοροαπαλλαγές. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, διαφωνώντας επί της αρχής με το νομοσχέδιο, εκτίμησε ότι στην πράξη οδηγούμαστε σε «Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα» (ΣΔΙΤ) και στη θεσμοθέτηση «πολιτιστικών διοδίων», μέσω των οποίων εξασφαλίζεται κοινωνική προβολή των «χορηγών», δηλαδή στην ουσία του μεγάλου κεφαλαίου.

Θετικοί με την κατεύθυνση του νομοσχεδίου δήλωσαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, ενώ αντίθετος ο ΣΥΝ.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο, ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, ισχυρίστηκε ότι μπαίνει τάξη σε ένα ανύπαρκτο σύστημα χορηγίας και καθιερώνεται μια χορηγική πολιτική που έχουν αποδεχτεί όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ηταν όλοι ενθουσιασμένοι

Η Αλέκα Παπαρήγα, με τον Κώστα Καζάκο, στο καμαρίνι του, το βράδυ της επίσημης πρεμιέρας
Η Αλέκα Παπαρήγα, με τον Κώστα Καζάκο, στο καμαρίνι του, το βράδυ της επίσημης πρεμιέρας
Ηταν εκεί πολλοί άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών. Πολιτικοί, φίλοι, συνάδελφοι του Κώστα Καζάκου και όλων των συντελεστών της παράστασης, στο θέατρο «Καρέζη», στην επίσημη πρεμιέρα του σπουδαίου, επίκαιρου έργου του Μίλερ «Ηταν όλοι τους παιδιά μου», που παρουσιάζεται σε μετάφραση Αλέξανδρου Κοέν, σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Φίλιππου Τσαλαχούρη. Παίζουν: Κώστας Καζάκος, Αφροδίτη Γρηγοριάδου, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Κωνσταντίνος Καζάκος, Γεράσιμος Μιχελής, Ιωσήφ Μαρινάκης, Κωνσταντίνος Καρβέλης, Τζούλη Σούμα, Βίβιαν Κοντομάρη. Μεταξύ των επισήμων προσκεκλημένων ήταν και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα (φωτό), τα μέλη του ΠΓ Σπύρος Χαλβατζής και Δημήτρης Γόντικας και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης, οι οποίοι συνεχάρησαν θερμά τον Κώστα Καζάκο και τους συνεργάτες του.

Υποψήφιοι βραβείων θεάτρου - μουσικής

Η Ενωση Ελλήνων Θεατρικών - Μουσικών Κριτικών, θα απονείμει τα βραβεία της για το θέατρο, τη μουσική και τα βραβεία «Κάρολος Κουν», στις 4/12 (12 μ.), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες στις δύο κατηγορίες.

Βραβεία «Κουν»:Σκηνοθεσίας ελληνικού έργου: Σπύρος Βραχωρίτης, Λευτέρης Βογιατζής, Νίκος Μαστοράκης, Γιάννης Μόσχος. Ερμηνείας σε ελληνικό έργο: Τάσος Δήμας, Νίκος Κουρής, Αμαλία Μουτούση, Κωνσταντίνος Παπαχρόνης, Ρούλα Πατεράκη, Εύη Σαουλίδου. Ελληνικού έργου: Δημήτρης Δημητριάδης, Γιώργος Διαλεγμένος, Βασίλης Κατσικονούρης, Σταύρος Τσιώλης.

Βραβεία κριτικών θεάτρου: Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου: Σπύρος Ευαγγελάτος, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Θόδωρος Τερζόπουλος. Θεατρολογικού συγγράμματος: Πλάτων Μαυρομούστακος, Σάββας Πατσαλίδης, Κυριακή Πετράκου, Γιώργος Πεφάνης, Αννα Ταμπάκη. Θεατρικού οργανισμού περιφέρειας: «Ακτίς Αελίου», «Χώρος», «Ομάδα Βιομηχανικής», «Dame Blanche», «Ούγκα Κλάρα». Νέου δημιουργού: Κώστας Βασαρδάνης, Κώστας Δαλακούρας, Αργύρης Ξάφης, Γιώργος Σαχίνης.

Βραβεία κριτικών μουσικής: Μεγάλο Βραβείο Μουσικής: Δάφνη Ευαγγελάτου, Μάριο Ζεφίρι (Γιάννης Μποτσαράκος), Μαρίτα Παπαρίζου, Νέλλη Σεμιτέκολο. Μουσικολογικού συγγράμματος: Χάρης Βρόντος, Γιώργος Λεωτσάκος, Γιώργος Μανιάτης, Μάρκος Τσέτσος. Μουσικού οργανισμού περιφέρειας: Τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου, Δημοτικό Ωδείο Βέροιας, Φεστιβάλ Παξών. Δισκογραφικής εργασίας ελληνικού ενδιαφέροντος: Οδυσσέας Λάππας - Γεώργιος Καζάσογλου «Εργα για Βιολί και Πιάνο». G. F. Haendel «Αριάδνη στην Κρήτη». Δημήτρη Δραγατάκη «Μουσική Δωματίου». Νέου ή πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη: Αρης Αργύρης, Κωνσταντίνος Καρύδης, Μαριάννα Κατερέλου.

Η Σεζάρια στην Αθήνα

Η Σεζάρια Εβόρα, η τραγουδίστρια από το Πράσινο Ακρωτήρι, που με τη μοναδική φωνή της ερμηνεύει τη μόρνα (λυρική μπαλάντα) «αγγίζοντας» καρδιές, μετουσιώνοντας τη μουσική σε συναισθήματα, ξανάρχεται. Από 4-6/12 (9 μ.μ.) εμφανίζεται στην «Ιερά Οδό» (Ιερά Οδός 18-20) με τραγούδια - παράπονα της αγάπης και της σκληρής ζωής στο φτωχό νησί της. Το συγκεκριμένο μουσικό ιδίωμα των νησιών του αρχιπελάγους ανοιχτά της Σενεγάλης αναδύθηκε στα χρόνια της καταπίεσης από τους Ευρωπαίους αποικιοκράτες. Η θεματολογία του περιγράφει την πόθο της ελευθερίας, τα σκλαβοπάζαρα, την προδομένη αγάπη, τα ακυρωμένα όνειρα... Οπως έκανε και η Σεζάρια, πριν την ανακαλύψει η μουσική βιομηχανία, τραγουδώντας σε μπαρ της πατρίδας της για να ζήσει... Η διεθνής καριέρα της ξυπόλυτης ντίβας (γεννήθηκε το 1941 στο Sao Vincente του Cape Verde) ξεκίνησε πριν 12 χρόνια και η συγκομιδή της είναι πλούσια: Δέκα πετυχημένα άλμπουμ, χιλιάδες συναυλίες, πλατινένιοι και χρυσοί δίσκοι, τρία «Grammy» για ισάριθμα άλμπουμ, μεταξύ 2000-2004. Τα εισιτήρια - αρκετά «αλμυρά» - κοστίζουν από 100 έως 45 ευρώ (τα τελευταία για όρθιους!).

Συναυλίες στην Τουρκία

Συναυλίες στην Τουρκία δίνει η Ελένη Καραΐνδρου, η οποία για πρώτη φορά θα εμφανιστεί στη γειτονική χώρα. Μία από τις καλύτερες ορχήστρες της Τουρκίας, η Συμφωνική Ορχήστρα «Χατσετέπε Γιουνιβέρσιτι», με μαέστρο τον Ερολ Ερντίντς, θα ερμηνεύσει αντιπροσωπευτικά έργα της, αύριο στην Αγκυρα και την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη. Θα συμπράξουν πέντε Ελληνες σολίστ, οι: Βαγγέλης Χριστόπουλος - όμποε, Σωκράτης Σινόπουλος - λύρα πολίτικη, Κωνσταντίνος Ράπτης - ακορντεόν, Αριστοτέλης Δημητριάδης - μαντολίνο, Ναταλία Μιχαηλίδου - πιάνο. Στο πιάνο η Ελ. Καραΐνδρου.

Χειροποίητα της φυλακής

Μια ολότελα διαφορετική έκδοση θα παρουσιάσει αύριο (7μμ) στο Μουσείο Μπενάκη (Κολωνάκι), το Ελληνικό Λογοτεχνικό - Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ), σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Καλειδοσκόπιο». Τίτλος της «ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΕΣ - βιβλία από τη φυλακή». Πρόκειται για ανάτυπα μικρών χειροποίητων δημιουργημάτων της Ελλης Παππά, όχι σαν συγγραφέως, αλλά σαν μάνας. Μιας φυλακισμένης αγωνίστριας μάνας, που λαχταρώντας, επί δεκατρία χρόνια, για το ορφανεμένο από τον πατέρα του μικρό παιδί της, το συντρόφευε νοερά, γράφοντας και φτιάχνοντας γι' αυτό μικρούτσικα χειρόγραφα, χειροποίητα ζωγραφισμένα και ραμμένα βιβλιαράκια. Την έκδοση θα παρουσιάσουν η Ελλη Παππά, η συγγραφέας Αλκη Ζέη και ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου.

Μια χαρούμενη τρελοπαρέα φτάνει στα Φάρσαλα και στον Τύρναβο Λάρισας για να προσφέρει σε μικρούς και... μεγάλους, ένα διασκεδαστικό θέαμα. Ο θίασος «Πολυθέαμα» με τους ηθοποιούς Θανάση Μπάρλα, Παναγιώτα Σπάχη και Δημήτρη Τόκα θα παρουσιάσουν το έργο «Οι ζαβολιάρηδες κλόουν και ο Καραγκιόζης». Στα Φάρσαλα αύριο (6μμ) στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου. Στον Τύρναβο το Σάββατο (4 μμ και 6.30 μμ) στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο. Μουσική - κείμενα - σκηνοθεσία: Δ. Τόκα, χορογραφία: Ηλέκτρα, σκηνογραφία: Ορέστης. Σε όλες τις παραστάσεις ισχύουν εισιτήρια της Εργατικής Εστίας.

Η Συμφωνική Ορχήστρα Ραδιοφωνίας του Μπάντεν-Μπάντεν και του Φράιμπουργκ δίνει τη δεύτερη συναυλία της σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε διεύθυνση του αρχιμουσικού της, Σιλβέν Καμπρελέν. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των Βαρέζ, Ραβέλ και Στραβίνσκι. Σολίστ στο πιάνο η Ελέν Γκριμό.

Οι Σταμάτης Μεσημέρης, Αλέξανδρος Χατζής και Σάκης Τσιλίκης, κάθε Πέμπτη (11.30 μ.μ.), στη «Θύρα Τέχνης» (Σαρρή 14, Ψυρρή, 210.3314.422), παρουσιάζουν παλιές και νέες δημιουργίες τους, με τους νέους τραγουδιστές Κατερίνα Τσιλίκη, Γιώργο Βαλιάκα και Αλκη Κωνσταντόπουλο. Σύντομα θα ηχογραφηθεί το νέο CD του Αλέξανδρου Χατζή, σε μουσικές των Σταμάτη Μεσημέρη (υπογράφει και τους στίχους) και Σάκη Τσιλίκη.

Εγκαινιάζεται στις 4/12 το θολωτό θέατρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού της οδού Πειραιώς. Από το Γενάρη του 2007 το κοινό μπορεί να παρακολουθεί τις δύο πρώτες παραγωγές που αφορούν στην αρχαία αγορά της Αθήνας, ενώ από τον προσεχή Μάρτη θα ξεκινήσει η τρίτη παραγωγή με τίτλο «Η Αθηνά στην αρχαία Αγορά».

Αφιερωμένη στον Μπρεχτ είναι η σημερινή παράσταση των Γεωργίας Συλλαίου - Σάκη Παπαδημητρίου, σε σκηνοθεσία Aκη Κερσανίδη, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Περιλαμβάνει ποίηση, στίχους και μουσική του Μπρεχτ, καρπούς από τη συνεργασία του με τους συνθέτες Κουρτ Βάιλ και Χανς Αϊσλερ, πρωτότυπη μουσική του Σάκη Παπαδημητρίου και αυτοσχεδιασμούς των μουσικών του σχήματος. Επίσης, θα προβληθεί η βωβή ταινία «Τα μυστήρια ενός κουρείου», σε σκηνοθεσία Μπρεχτ - Εριχ Ενγκελ (1923), με ταυτόχρονη ζωντανή μουσική και αποσπάσματα της ταινίας του W. Ruttman «Βερολίνο, η συμφωνία μιας μεγαλούπολης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ