ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στη μέγκενη της επιχειρηματικής δράσης τα δικαιώματα των ΑμΕΑ

Το ΚΚΕ καταψήφισε χτες στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου έκθεση για τα άτομα με αναπηρία

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ)
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ)
Νέες ιδιωτικοποιήσεις - εμπορευματοποίηση της Υγείας και Πρόνοιας προωθεί η ΕΕ, βάζοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρο τους ανάπηρους. Σ' αυτή την κατεύθυνση, με αφορμή και την Παγκόσμια Μέρα των Ατόμων με Αναπηρία, όπως καθιερώθηκε η 3η του Δεκέμβρη, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τέθηκε χτες σε ψηφοφορία έκθεση με την οποία προωθείται η ακόμα μεγαλύτερη αποσύνδεση των αναπήρων από τις υπηρεσίες Υγείας. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν την πρόταση, καταγγέλλοντας τον αντιλαϊκό της χαρακτήρα.

Πολύμορφο χτύπημα

Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του ΚΚΕ, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίζουμε την πρόταση ψηφίσματος για την αναπηρία, για τους παρακάτω λόγους:

1. Γιατί συνειδητά συγκαλύπτει τα ταξικά αίτια για τα προβλήματα των αναπήρων και γι' αυτή καθ' αυτή την αναπηρία και τη βαρύτητά της. Γιατί πολλοί ανάπηροι δε θα ήταν σήμερα ανάπηροι αν υπήρχαν μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στους τόπους δουλιάς και γενικά στους χώρους δράσης των επιχειρηματιών. Πολλοί ανάπηροι δε θα έμεναν ανάπηροι ή θα είχαν περιορίσει το βαθμό αναπηρίας αν υπήρχαν αποκλειστικά Δημόσια - Δωρεάν συστήματα Υγείας και Κέντρα Αποκατάστασης ενταγμένα σ' αυτά χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα. Το ψήφισμα μάλιστα κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση, παροτρύνοντας "να συνεχιστεί η απομάκρυνση από το ιατρικό μοντέλο", δηλαδή να αποσυνδεθεί ακόμα περισσότερο ο ανάπηρος από τις υπηρεσίες Υγείας.

2. Οι συντάκτες του ψηφίσματος θεωρούν δεδομένες τις τέσσερις ελευθερίες που διέπουν όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, τις αποφάσεις της Λισαβόνας και τους δείκτες που αυτή έχει θεσπίσει. Ελευθερίες και δείκτες που πλήττουν καίρια τα δικαιώματα των αναπήρων και των οικογενειών τους από τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Γιατί, ελευθερία δράσης κεφαλαίου και πολιτική πρόληψης της αναπηρίας και δικαιώματα των αναπήρων δε συμβιβάζονται. Εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας και "ίση πρόσβαση" σ' αυτές τις υπηρεσίες για τους αναπήρους από την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τα παιδιά των ανέργων, των υποαπασχολούμενων, των αστέγων είναι κούφια λόγια χωρίς αντίκρισμα, για να περάσουν πιο εύκολα την αντιλαϊκή πολιτική.

3. Τα όποια επιμέρους μέτρα που φαίνονται θετικά, στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι για να διευκολυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, δηλαδή η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, ελέγχοντας ταυτόχρονα ακραίες καταστάσεις για να ενσωματώσουν όσο μπορούν, για να μην υπάρχουν αντιστάσεις και πάλη από τα αναπηρικά και λαϊκά κινήματα.

4. Η πρόταση ψηφίσματος δε λέει πουθενά ότι τα κράτη είναι υποχρεωμένα να εξασφαλίσουν για όλα τα παιδιά με αναπηρίες το δικό τους σχολείο ανάλογα με τη φύση της αναπηρίας τους, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν οι οικογένειές τους ούτε ένα ευρώ. Το ψήφισμα πουθενά δε λέει ότι έχουν υποχρέωση τα κράτη - μέλη να εξασφαλίσουν δουλιά με πλήρη δικαιώματα και με ιδιαίτερη κρατική φροντίδα και προστασία για όσους ανάπηρους είναι ικανοί προς εργασία. Σε όσα σημεία του ψηφίσματος γίνεται αναφορά στην απασχόληση των αναπήρων είναι από τη σκοπιά της περικοπής ακόμη και αυτών των πενιχρών παροχών που τους παρέχονται και όχι από τη σκοπιά του δικαιώματος στη δουλιά και της προστασίας τους. Συγκεκριμένα, στο σημείο 14 αναφέρει: "τα κράτη - μέλη να δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνθήκες, ώστε να αποφευχθεί η παγίδα των παροχών και η πρόωρη συνταξιοδότηση".

5. Το ψήφισμα αποσιωπά τις κατακτήσεις των αναπήρων στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και τις συνέπειες από την παλινόρθωση του καπιταλισμού. Αυτό που ενδιαφέρει τους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου είναι το πώς θα διαμορφώσουν μία ελίτ, στις οργανώσεις των αναπήρων των κρατών - μελών (όπως κάνουν και στη χώρα μας) για να χειραγωγήσουν τους αναπήρους να δυσκολέψουν την οργάνωση της αντίστασής τους στην εντεινόμενη επίθεση κεφαλαίου, ΕΕ και κυβερνήσεων».

Καμιά ανοχή στην προπαγάνδα του κεφαλαίου

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καλούν τους ανάπηρους και στην Ελλάδα να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στα περί «ίσων ευκαιριών» και περί «καταπολέμησης των διακρίσεων», γιατί είναι ο «δούρειος ίππος» για την αφαίρεση κατακτήσεων για την επέκταση της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης σε όλους τους τομείς κοινωνικής πολιτικής. Να δυναμώσουν τον αγώνα τους με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και των κομμάτων σε κάθε χώρα που το υπηρετούν.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Αγωνιστικός γιορτασμός της 3ης Δεκέμβρη

Παναναπηρική συγκέντρωση την Κυριακή, στις 11 π.μ., στην πλατεία Κοραή

Αγωνιστικό στίγμα στην 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρώπων με Αναπηρία (ΑμεΑ), πέρα απ' τις φιέστες που επιχειρούν να συγκαλύψουν τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, που δημιουργεί και οξύνει τα προβλήματα των αναπήρων, προβάλλοντας τα αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των αναπήρων, δίνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) με σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνει. Κορυφαία κινητοποίηση είναι η παναναπηρική συγκέντρωση μεθαύριο Κυριακή, στις 11 π.μ., στην πλατεία Κοραή και η πορεία που θα ακολουθήσει προς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η ΣΕΑΑΝ καλεί τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους να παλέψουν ενάντια στην πολιτική που κλείνει τα ειδικά σχολεία, επιβάλλει τροφεία, καταδικάζει τους ανάπηρους στην ανεργία, εκβιάζει και τρομοκρατεί, ανατρέπει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ιδιωτικοποιεί την Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, Ειδική Αγωγή.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με εκδήλωση τιμής και μνήμης στα θύματα του μεγάλου προγκρόμ ενάντια στους ανάπηρους της Κατοχής, τη Δευτέρα 11 Δεκέμβρη στις 12 μ. στο μνημείο του νοσοκομείου «ΣΩΤΗΡΙΑ». Την Τρίτη, 12 Δεκέμβρη στη 1 μ.μ. η ΣΕΑΑΝ με την Επιτροπή Νεολαίας πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της ΔΕΗ, Χαλκοκονδύλη 30, ενάντια στην ανεργία, για μαζικές προσλήψεις.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΚΕΑΤ

Μαχητική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι αντιπροσωπεία της ΣΕΑΑΝ και οι μαθητές του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) στη διοίκηση του Κέντρου, που συνεδρίαζε εκείνη την ώρα. Παρά την απαγόρευση εισόδου στην αντιπροσωπεία και τους προπηλακισμούς από σεκιουριτάδες και μέλη της διοίκησης, τα στελέχη της ΣΕΑΑΝ και οι μαθητές κατευθύνθηκαν στο χώρο της συνεδρίασης του ΔΣ με συνθήματα ενάντια στην τρομοκρατία, για μόρφωση, δουλιά και όχι ανεργία. Ακολούθησε συνάντηση στο αμφιθέατρο του ΚΕΑΤ όπου συνδικαλιστές και νεολαίοι διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην τρομοκρατία που ασκείται από μέλη της διοίκησης και στελέχη της πλειοψηφίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών στους μαθητές που διεκδικούν και τις οικογένειές τους και πρόβαλαν τα αιτήματά τους για δημόσια δωρεάν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και επαγγελματική αποκατάσταση.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Υποσχέσεις για προσλήψεις - «μπαλώματα»

Τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, σημειώνοντας ότι 577 οργανικές θέσεις είναι κενές με αποτέλεσμα την πολύμηνη αναμονή για εξετάσεις και την εντατικοποίηση της εργασίας.

Απαντώντας ο υφυπουργός Υγείας Α. Γιαννόπουλος παραδέχτηκε ότι οι οργανισμοί προσωπικού των νοσοκομείων είναι αναχρονιστικοί και δεν καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες. Είπε δε ότι ο νέος οργανισμός είναι ήδη για επεξεργασία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά δεν μπόρεσε να προσδιορίσει το πότε θα εγκριθεί και πότε θα γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις. Απλώς ανακοίνωσε ότι υπάρχουν ήδη δύο πίνακες διοριστέων από τους οποίους θα γίνουν κάποιες προσλήψεις και απέδωσε τις όποιες καθυστερήσεις στη γραφειοκρατία του ΑΣΕΠ. Κατά τον υφυπουργό, θα γίνουν προσλήψεις 32 νοσηλευτών και 20 διοικητικών, ενώ για το 2007 έχουν προγραμματιστεί 50 προσλήψεις.

Ο Π. Κοσιώνης τόνισε δε ότι οι ελλείψεις στο Παίδων δημιουργούν τεράστια προβλήματα λειτουργίας και είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι μια νοσηλεύτρια φροντίζει 30 με 40 παιδιά, ενώ πολύωρη είναι και η αναμονή για διάφορες εξετάσεις ακόμα και όταν έχει κλειστεί ραντεβού. Κοντά σε αυτά, κατέληξε, το προσωπικό δεν έχει πληρωθεί για 60 ρεπό που δούλεψε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ