ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολιτισμός ή υποκουλτούρα;

Επίκαιρη Ερώτηση στον υπουργό Πολιτισμού για τη ματαίωση των συναυλιών του Μίκη Θεοδωράκη στο Μουσείο Μπενάκη, κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«

Με αγανάκτηση διαβάσαμε στις εφημερίδες την επιστολή του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη για το γεγονός της - ουσιαστικά - ακύρωσης, από την κυβέρνηση, των 17 προγραμματισμένων συναυλιών του, με έργα για μικρά σύνολα, που έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες και είναι άγνωστα στον ελληνικό λαό. Εργα άρτια καλλιτεχνικά και προοδευτικά, εμπνευσμένα από την Εθνική Αντίσταση και τους αγώνες του λαού μας, που προβάλλουν πανανθρώπινες αξίες, όπως η ειρήνη, με αναφορά στο μεγαλύτερο διάστημα του εικοστού αιώνα. Την ίδια τύχη έχει το έργο και των άλλων μεγάλων δημιουργών μας.

Ταυτόχρονα, προκειμένου να επιταχυνθεί η πολιτική της πλήρους εμπορευματοποίησης, η ολοκληρωτική παράδοση των τεχνών και της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κέρδη του κεφαλαίου, και η χειραγώγηση του λαού, μετακαλούνται κοσμοπολίτες "φιλέλληνες", όπως εύστοχα τους χαρακτηρίζει ο Μίκης Θεοδωράκης, και τους εκχωρείται το Φεστιβάλ Αθηνών και η Λυρική. Ετοιμάζεται, παράλληλα, η παράδοση της Εθνικής Βιβλιοθήκης, μαζί με 240 στρέμματα του Φαληρικού Δέλτα, στο Ιδρυμα "Σταύρου Νιάρχου", ενώ φυτρώνουν σαν μανιτάρια διάφορα "ευαγή ιδρύματα" συγκεκριμένων μεγαλοεπιχειρηματιών, οι οποίοι διατείνονται ότι "θα σώσουν τον πολιτισμό" και θα "εκπολιτίσουν το λαό". Οι επιπτώσεις από τη συγκεκριμένη πολιτική είναι, ήδη, ορατές και η συνέχεια προβλέπεται ιδιαίτερα αρνητική».

Ο υπουργός ερωτάται: Αν η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε «το έργο των μεγάλων δημιουργών μας να γίνει γνωστό στο λαό και τη νεολαία, παράλληλα με την προβολή αριστουργημάτων της παγκόσμιας δημιουργίας και ταυτόχρονα να σταματήσει η προβολή και προώθηση υποπροϊόντων της μαζικής κουλτούρας που μας κατακλύζουν».

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
«Αγώνας ενάντια στον αποκλεισμό»

Από παλιότερες κινητοποιήσεις του Επιμελητηρίου
Από παλιότερες κινητοποιήσεις του Επιμελητηρίου
Την ανάγκη η πολιτεία να στηρίξει και να ενισχύσει οικονομικά, όπως υποχρεούται, το συλλογικό φορέα των 5.000 εικαστικών, υπογράμμισαν χτες σε συνέντευξη Τύπου, μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Τονίζοντας ότι το ΕΕΤΕ είναι ένας δημόσιος οργανισμός, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, που εντάσσεται στους φορείς της πολιτιστικής πολιτικής του κράτους, ανέφεραν ότι είναι δέσμιοι σοβαρών, οικονομικών προβλημάτων εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής του ΥΠΠΟ απέναντι στο Επιμελητήριο, από το 2003. Με χρέη αναγκών των σκοπών του, με ενοίκια απλήρωτα, με ανελαστικά ακάλυπτα, με εικοσιπενταετία δυσμενών συντυχιών και αβουλίας πολιτικής όσον αφορά στο κτίριο της οδού Βαλτετσίου, που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ώστε να στεγάσει το ΕΕΤΕ, με αγωγές από προμηθευτές...

«Η άρνηση του υπουργείου να καταβάλει τα ανελαστικά έξοδα του ΕΕΤΕ (380.000 ευρώ) από τον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ, και, επίσης, η άρνησή του να ανταποκριθεί με έκτακτη επιχορήγηση, στην ουσία ακυρώνει το Επιμελητήριο και το οδηγεί σε αποκλεισμό». Ηδη, έχουν συσσωρευτεί στο ΕΕΤΕ χρέη προηγούμενων ετών, ύψους 200.000 ευρώ, ενώ για το 2006 έχει εγγραφεί στον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ μόνο το μισό από το αναγκαίο για τη στοιχειώδη λειτουργία του Επιμελητηρίου ποσό.

Το ΕΕΤΕ - που στο άμεσο μέλλον οργανώνει κινητοποιήσεις - καλεί τους αρμόδιους φορείς να συντείνουν άμεσα στην οικονομική του στήριξη. «Αν θελήσετε να καταργήσετε με τον οικονομικό αποκλεισμό αυτόν το Δημόσιο Οργανισμό, το ΕΕΤΕ, δε θα ενισχύσετε την οικονομία του κράτους, που ξοδεύει εξάλλου εκατομμύρια εφήμερης επίδειξης πολιτισμού. Αντίθετα, θα στερήσετε την αιμοδοσία του κόσμου μας από ποιοτικά συστατικά που έχει άμεση ανάγκη η εποχή μας, στην ηθική της κρίση».

Η Βοιωτία ανά τους αιώνες

Παρουσιάστηκε χτες, στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, το βιβλίο του Γιάννη Σ. Κωτσαδάμ «Η ΒΟΙΩΤΙΑ (από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας)».

Ο Γ. Σ. Κωτσαδάμ είναι φιλόλογος - συγγραφέας, πρώην διευθυντής Β/βάθμιας Εκπαίδευσης. Γεννήθηκε το 1934 στο Ζερίκι (Ελικώνας) Λιβαδειάς, κοντά στη θάλασσα του Κορινθιακού. Δούλεψε πολλά χρόνια ως καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης και παράλληλα ασχολιόταν και με τη συγγραφική. Εγραψε πολλά άρθρα σε περιοδικά και ήταν συνεργάτης σε πολλές αθηναϊκές (ανάμεσά τους και στο «Ριζοσπάστη»), αλλά και σε επαρχιακές εφημερίδες. Είναι επί χρόνια συνεργάτης του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών. Το 1996 η ΣΤ` ΕΛΜΕ, με ομόφωνη απόφασή της, τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος της, ενώ ο Μορφωτικός Σύλλογος Λιβαδειάς, το 2004, του απένειμε τιμητική πλακέτα «για την εν γένει προσφορά του στην εκπαίδευση και στα ελληνικά γράμματα».

Στη χτεσινή εκδήλωση πολλοί καταγόμενοι από τη Βοιωτία ήταν παρόντες και μίλησαν, είτε έστειλαν χαιρετιστήρια μηνύματα. Ανάμεσά τους οι Ε. Μπασιάκος, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Θ. Τσούρας, πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δ. Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ρ», Μ. Γιαννάκης, βουλευτής της ΝΔ, Β. Τόγιας, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Γκικόπουλος, νομαρχιακός σύμβουλος Βοιωτίας, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, έφορος Αρχαιοτήτων και επίκουρος καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Κλ. Περγαντάς, νομάρχης Βοιωτίας, Γ. Κωσταγιάννης, πρόεδρος του Μορφωτικού Συλόγου Λειβαδιάς και άλλοι.

Χριστούγεννα στη Νίκαια

Με παράσταση Καραγκιόζη από το Λαϊκό Θέατρο Σκιών του Μιχ. Ταυλάτου, μεθαύριο (Κυριακή, στις 11πμ), στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» (Θηβών 245, τηλ. 210 4934390), ανοίγει η αυλαία των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Νίκαιας. Η παράσταση θα επαναληφθεί στις 10/12 και 14/1. Την Τρίτη (8.30 μμ), στην πλατεία Αγ. Νικολάου, θα γίνει το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Στις 11/12 (7.30 μμ), στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημαρχείου Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10, τηλ. 210 4278100), η Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Νίκαιας θα παρουσιάσει παραδοσιακά κάλαντα, βυζαντινούς ύμνους και χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Στον ίδιο χώρο, στις 17/12 (12 το μεσημέρι), οι μικροί «πιανίστες» της Νίκαιας παρουσιάζουν έργα για πιάνο, τα παιδιά του τμήματος Ζωγραφικής χαρίζουν τις ζωγραφιές που θα δημιουργήσουν ζωντανά, ενώ η χορευτική ομάδα «Νόστος» αναβιώνει τα Μικρασιατικά Χριστούγεννα. Στις 18/12 (8 μμ) στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημαρχείου Νίκαιας θα πραγματοποιηθεί Χριστουγεννιάτικη Μαθητική Συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Νίκαιας. Παραδοσιακά κάλαντα και τραγούδια, από τη Φιλαρμονική του Δήμου, θα πλημμυρίσουν την πόλη την παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Συμβολική κατάληψη

Σε συμβολικές καταλήψεις των υπηρεσιών τους, με αίτημα «σταθερή και μόνιμη δουλιά για όλους, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων», προχώρησαν προχτές (μέρα συζήτησης στη Βουλή της αναθεώρησης του άρθρου 103 του Συντάγματος) οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ στη ΒΔ Ελλάδα, μετά από απόφαση του συλλόγου τους.

«H υπονόμευση της σταθερής σχέσης εργασίας ξεκίνησε με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων ως σήμερα, με την ομηρία των χιλιάδων συμβασιούχων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, και κορυφώνεται σήμερα με τις φωνές για άρση του δήθεν "προνομίου" των δημοσίων υπαλλήλων. Επιδιώκουν το χτύπημα της σταθερής και μόνιμης εργασίας, των σταθερών ωραρίων, των αξιοπρεπών αμοιβών και κάθε εργασιακού δικαιώματος (ασφαλιστικού, συνταξιοδοτικού, δημοκρατίας στους χώρους δουλιάς κλπ.) στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα. Θέλουν φθηνούς, ευέλικτους και πειθαρχημένους εργαζόμενους», σημειώνουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους και προσθέτουν: «Απέναντι στις επιλογές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, απέναντι στα επιχειρήματα περί "πάγιων και διαρκών αναγκών", να αντιτάξουμε το αίτημα για κάλυψη των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας και των εργαζομένων», για την εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας, υγείας, ασφάλισης και διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ούτε σε βίντεο...

Η προκήρυξη 14/2005 για την «υποστήριξη» της διασυνοριακής διανομής οπτικοακουστικών έργων και ευρωπαϊκών ταινιών σε VHS και DVD ακυρώθηκε μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 31/10, «λόγω του αυστηρά περιορισμένου προϋπολογισμού του προγράμματος MEDIA 2007, ο οποίος δεν επιτρέπει τη χρηματοδότηση για μια αυτόματη υποστήριξη στη διανομή σε video»! Θυμίζουμε ότι το «MEDIA» είναι πρόγραμμα της ΕΕ για τη «στήριξη» της ευρωπαϊκής οπτικοακουστικής παραγωγής. Η παραπάνω είδηση από το ίδιο το «MEDIA» δείχνει ότι οι υπερφίαλες διακηρύξεις της ΕΕ περί «στήριξης» των Ευρωπαίων δημιουργών είναι κενές περιεχομένου. Επιπλέον, με την ακύρωση αυτή είναι φανερό ότι «ενταφιάζονται» πιο βαθιά οι μικρές παραγωγές, που, έτσι κι αλλιώς, είναι «εξαφανισμένες» από τη διανομή στις αίθουσες. «Καληνύχτα και καλή τύχη»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ