ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
«Ανανέωση» προσώπων - ίδια πολιτική

Με οργανωτικές αλλαγές και «ανανέωση» προσώπων στα κορυφαία όργανα του ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί ο Γ. Παπανδρέου να ξεφύγει από την κρίση που μαστίζει το κόμμα του. Σε μια επίδειξη πυγμής ο Γ. Παπανδρέου, στη χτεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, που κράτησε μόλις 15 λεπτά, καρατόμησε τα 19 μέλη του Συμβουλίου και τη γραμματέα του Κόμματος Μ. Ξενογιαννακοπούλου, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε «νέα αφετηρία».

Ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πρότεινε την τοποθέτηση του Ν. Αθανασάκη στη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και ανέθεσε στην Μ. Ξενογιαννακοπούλου το συντονισμό του προγραμματικού συνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα γίνει την Ανοιξη του 2007. Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε τις παραιτήσεις όλων μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, προκειμένου σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου να εκλεγούν τα νέα μέλη του, τα οποία θα προτείνει ο ίδιος. Συγχρόνως, ο ίδιος κατήργησε το όργανο των συντονιστών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το οποίο θα αντικατασταθεί από το «κοινοβουλευτικό συμβούλιο», το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι 12μελές με συντονιστή τον Δ. Ρέππα.

Με τις χτεσινές αποφάσεις του ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να μεταφέρει τις ευθύνες για την κακή πορεία του ΠΑΣΟΚ στα κορυφαία στελέχη του κόμματος. Με μια κίνηση που μπορεί να στραφεί και εναντίον του, ο Γ. Παπανδρέου θέλησε να αποτινάξει από πάνω του τις ευθύνες για την πολιτική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, να «προσπεράσει» τα άσχημα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων και παράλληλα να θέσει τέρμα στις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις.

Συγχρόνως, ο Γ. Παπανδρέου θα τη χρησιμοποιήσει την «ανανέωση» των οργάνων για να ενισχύσει το εφεύρημα της δήθεν «αλλαγής» του ΠΑΣΟΚ, όπως έκανε και πριν από 20 μήνες όταν είχε προχωρήσει σε ριζική - όπως την είχε χαρακτηρίσει - «ανανέωση» των οργάνων, τα οποία χτες καθαίρεσε με συνοπτικές διαδικασίες, αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό πως εφαρμόζει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ την περιβόητη «συμμετοχική δημοκρατία»...

Σήμερα το ΠΑΣΟΚ μαστίζεται από την κλασική κρίση που διαπερνά τους εκπροσώπους του δικομματισμού, όταν βρίσκονται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μια κρίση όμως που είναι βαθιά πολιτική, αφού η ταύτιση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ στις στρατηγικές αντιλαϊκές επιλογές δε δίνει το δικαίωμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναδείξει ψευδεπίγραφες διαχωριστικές γραμμές, που θα του επιτρέψουν να εξαπατήσει τα λαϊκά στρώματα και να βάλει πλώρη για την ανάληψη εκ νέου της κυβερνητικής εξουσίας. Αυτή η πολιτική κρίση που διαπερνά το ΠΑΣΟΚ, δεν πρόκειται βέβαια να ξεπεραστεί με τα οργανωτικά μέτρα που εξήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στη Χαριλάου Τρικούπη. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο, τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχείρησαν χτες να αναγάγουν τις εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη των κορυφαίων οργάνων σε διαδικασία που θα σηματοδοτήσει τη «νέα πορεία» του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σ' αυτό το μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου στη σύντομη χτεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Χαρακτήρισε «κρίσιμο σταθμό» τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου που θα προετοιμάσει το ΠΑΣΟΚ «για να δώσει τη μάχη των εκλογών». Με τις «θέσεις μας και τις προτάσεις μας», υποστήριξε, θα «χτίσουμε την επόμενη μέρα». Πρέπει να «πείσουμε ότι είμαστε άξιοι να κυβερνήσουμε». Μάλιστα, κάλεσε σε συστράτευση όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι «πρέπει να πορευτούμε όλοι μαζί», πρέπει να δώσουμε «πρωταρχικό ρόλο στο σχεδιασμό» για να πάμε για «νίκη στις εκλογές».

Μέχρι και αργά χτες το βράδυ, δεν είχε βρεθεί το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει το σημερινό εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τη θέση αρνήθηκε ο Π. Ευθυμίου. Ανάμεσα στα υποψήφια ονόματα που προστέθηκαν στη λίστα ήταν αυτό του Αν. Λοβέρδου και του Κ. Καρτάλη. Στην εισήγησή του, ο Γ. Παπανδρέου δεν ανακοίνωσε τα ονόματα που θα προτείνει σήμερα για μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, αλλά πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν απέκλειαν να μειωθούν σε λιγότερα από 19 που ήταν μέχρι χτες. Οι ίδιες πηγές θεωρούσαν δεδομένο ότι στελέχη όπως ο Θ. Πάγκαλος, ο Ευαγ. Βενιζέλος, η Β. Παπανδρέου, η Αν. Διαμαντοπούλου, ο Χρ. Παπουτσής θα προταθούν από τον Γ. Παπανδρέου χωρίς όμως να αποκλείουν και τις εκπλήξεις.

Επίσης αποφασίστηκε να υπάρξει «μικρό» συντονιστικό όργανο που θα συνεδριάζει μια φορά τη βδομάδα και στο οποίο θα συμμετέχουν εκτός από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο Ν. Αθανασάκης, η Αν. Διαμαντοπούλου και ο Δ. Ρέππας.


«ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ» ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
«Διαφωνούν»... συνυπάρχοντας

Τη διαφορετική τους ερμηνεία σε σχέση με αυτή που δίνει η πλειοψηφία του ΣΥΝ για τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, κατέθεσαν χτες βράδυ στελέχη προσκείμενα στην τάση της «Αριστερής Ανανέωσης», η οποία πραγματοποίησε σύσκεψη.

Από τις τοποθετήσεις ξεχώρισαν αυτές των ηγετικών στελεχών της τάσης, Φ. Κουβέλη, Γ. Μπαλάφα και Σπ. Λυκούδη, οι οποίοι μεταξύ άλλων επισήμαναν ότι ο ΣΥΝ έφτασε στις εκλογές «με καλπάζουσα ρητορεία περί αριστερής στροφής, αλλά με επιδίωξη να εκλέξουμε όπου μπορούμε δικούς μας δημάρχους στη βάση πολιτικών συνεργασιών, όπερ και εγένετο».

Κατά την εκτίμησή τους ο ΣΥΝ κατέγραψε θετική εντύπωση στις εκλογές όχι όμως «λόγω των πανελλαδικών μας ποσοστών που βρίσκονται σε στασιμότητα, αλλά γιατί εκλέξαμε σε πρωτεύουσες Νομών και σε Δήμους στην Αττική 13 δημάρχους δικούς μας εκ των οποίων οι 9 εκλέχτηκαν με τέτοιες συνεργασίες, ευρύτερες πολιτικές».

Αυτή η εκλογή εκτιμούν ότι επιτεύχθηκε «στη βάση των ανοιχτών αυτοδιοικητικών πολιτικών που επέβαλαν οι οργανώσεις μας και η αντικειμενική πραγματικότητα και όχι στη βάση απομονωτικών γραμμών που περίσσευαν στις αποφάσεις της ΚΠΕ».

Παρ' όλα αυτά - σημείωσαν - αντί της αξιοποίησης του αποτελέσματος, υπήρξαν «άχρηστες προσπάθειες δικαίωσης εντός του κόμματος αυτής ή της άλλης γραμμής», αφού «η πλειοψηφία επέμεινε με το βλέμμα στραμμένο εντός του κόμματος και όχι στην κοινωνία να πάρει αποφάσεις με τις οποίες να καταγράφει τη θετική εικόνα ως αποτέλεσμα, αν είναι δυνατόν, της... αριστερής στροφής του κόμματος».

Χαρακτήρισαν δε ανήκουστο το γεγονός ότι στην εισήγηση προς την ΚΠΕ, η οποία ασχολήθηκε με τα εκλογικά αποτελέσματα, δεν υπήρχε «ούτε μια λέξη για τη μεγάλη αυτοδιοικητική μάχη της Υπερνομαρχίας Αθήνας - Πειραιά. Σαν να μην έγινε ποτέ. Σαν να μην υπήρχε δικός μας συνδυασμός».

Σε ό,τι αφορά στις συμμαχίες του ΣΥΝ, τόνισαν ότι για άλλη μια φορά «το κόμμα μας θα μπει πάλι στις αναζητήσεις των εξ αριστερών μας συμμάχων για να επιβεβαιώσει τις "αριστερές" του στροφές. Και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τον γνωρίσαμε δεν υπάρχει πια, θα αναζητηθεί κάποιος νέος ΣΥΡΙΖΑ, ο Β΄». Εξέφρασαν ακόμα την απέχθειά τους προς την «απεμπόληση βασικών στοιχείων της ανανεωτικής μας φυσιογνωμίας και την κυριαρχία της συναλλαγής στις συνεννοήσεις».

Τέλος, για τη λειτουργία του ΣΥΝ αναφέρθηκαν σε «δύο πολιτικές πτέρυγες στον ΣΥΝ» και εκτίμησαν πως «η συνεχής φθοροποιός προσπάθεια επικράτησης του ενός επί του άλλου εντός του ΣΥΝ καταντάει παραφροσύνη. Το κυνήγι της πλειοψηφίας είναι συνεχής πολιτική και ψυχική ταλαιπωρία για όλους και δεν οδηγεί πουθενά». Ωστόσο, υπεραμύνθηκαν της αρμονικής συνύπαρξης όλων κάτω από την «κοινή πολιτική στέγη» του ΣΥΝ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ