ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΑ
Την ... Κύπρο πιέζουν οι Βρυξέλλες

Τ. Παπαδόπουλος: Η εισήγηση της Κομισιόν δεν ασκεί καμία πίεση προς την Τουρκία για να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της

Στη δίνη ασφυκτικών πιέσεων που προέρχονται από τις Βρυξέλλες βρίσκεται η Κύπρος, μετά την απόφαση της Κομισιόν να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να μην υπάρξει κανένα «εμπόδιο» στην ενταξιακή πορεία της Αγκυρας και στο πλαίσιο αυτό δε διστάζει να «αποσυνδέσει» ουσιαστικά το Κυπριακό από αυτή την πορεία, πράγμα που αποτελεί πάγια τουρκική αξίωση. Μάλιστα, παραπέμπει την επίλυσή του στον ΟΗΕ, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα στηρίξει μια νεοταξική λύση, όπως το «σχέδιο Ανάν», για το Κυπριακό.

Η στάση της Κομισιόν έχει ενισχύσει την αδιαλλαξία της Τουρκίας, η οποία δε χάνει ευκαιρία να επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των λιμανιών της στην Κυπριακή Δημοκρατία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει «βελτίωση» της εισήγησης της Κομισιόν στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν πρότεινε στην πραγματικότητα να μην υπάρξουν κυρώσεις στην Τουρκία για τη μη συμμόρφωσή της στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ενωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να τηρεί «ίσες αποστάσεις»(!) ανάμεσα στη στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και της στήριξης της κυπριακής κυβέρνησης στην προσπάθειά της για δημιουργία καλύτερων προϋποθέσεων για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

Από την πλευρά της η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί να οργανώσει την άμυνά της, κινούμενη όμως εντός ασφυκτικών πλαισίων και ορίων.

Ο Πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος δήλωσε χτες ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από την απόφαση της Κομισιόν στο θέμα της Τουρκίας. «Πιστεύουμε ότι δεν προσφέρει (η απόφαση) καμία πίεση προς την Τουρκία για να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της και δεν είναι υποβοηθητική» επισήμανε. Ο Κύπριος Πρόεδρος, απαντώντας σε ερώτηση, δεν αποκάλυψε σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυπριακή κυβέρνηση.

Αργότερα ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης έκανε ένα βήμα παραπέρα, αφήνοντας να διαφανεί ότι μπορεί να φτάσει μέχρι τη μη επικύρωση των συμπερασμάτων στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. «Εάν τελικά δε μας ικανοποιούν τα συμπεράσματα, τότε διατυπώνουμε τη διαφωνία μας και ασφαλώς τα συμπεράσματα δεν ισχύουν εφόσον απαιτείται ομοφωνία για να εγκριθούν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής. Επισήμανε επίσης ότι «σε μια τέτοια περίπτωση επανερχόμαστε και ασκούμε το δικαίωμά μας να μην επιτρέπουμε το άνοιγμα οποιουδήποτε κεφαλαίου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε εντατικοποίηση της προσπάθειας «για διασφάλιση του καλύτερου αποτελέσματος», χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Λιλλήκας χαρακτήρισε «επιεικώς ατυχείς» τις δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Ολι Ρεν για παραλληλισμό της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας με την πορεία επίλυσης του Κυπριακού. Ο κ. Λιλλήκας τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει παραβιάσει οποιαδήποτε διεθνή σύμβαση ή ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών και ότι θα πρέπει να τεθούν στην Τουρκία χρονοδιαγράμματα για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων της από την Κύπρο.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία, ενθαρρημένη από την εισήγηση της Κομισιόν, δηλώνει αποφασισμένη να πιέσει προκειμένου να προχωρήσει η υποψηφιότητά της για την ΕΕ. «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε στο δρόμο της Ευρώπης» δήλωσε ο Ναμίκ Ταν, εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Παράλληλα, επανέλαβε την πάγια τουρκική θέση ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν τα λιμάνια και τα αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, μέχρι να αρθεί το εμπάργκο στους Τουρκοκυπρίους.

Στο μεταξύ, η φινλανδική προεδρία προσπάθησε χτες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις εξαιτίας της προκλητικής στήριξης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και χτες ανακοίνωσε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μερική αναστολή των συνομιλιών με την Τουρκία πιθανόν να αλλάξει κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις 11 Δεκέμβρη.

Πάντως ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Μάτι Βανχάνεν θα συναντηθεί σήμερα στην Αγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του Ρ. Ταγίπ Ερντογάν, προφανώς για να τον βοηθήσει πώς θα ξεπεράσει το πρόβλημα της Κύπρου, όπως άλλωστε έκανε όλο το εξάμηνο.

Περισσότερο σαφής ο πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε χτες πως οι Βρυξέλλες δεν έχουν πρόθεση να διώξουν την Τουρκία από τις διαπραγματεύσεις. «Δεν πρόκειται για ευκαιρία για να διωχτεί η Τουρκία από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι αυτό που θέλει η ΕΕ.


ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΚΕΛ
Αναμενόμενη και λυπηρή εξέλιξη το ναυάγιο στο Τάμπερε

Σε πρόσφατη συνεδρίασή του, το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ εκτίμησε την αποτυχία της φινλανδικής πρωτοβουλίας, της σχετικής με την εύρεση συμβιβαστικής φόρμουλας για προώθηση της υλοποίησης των συμβατικών υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η εκτίμηση του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, περιέχεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνεδρίασή του και η οποία έχει ως εξής:

«Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΑΚΕΛ, στη συνεδρίασή του ασχολήθηκε με τις εξελίξεις στο Τάμπερε της Φινλανδίας. Θεωρεί ότι το ναυάγιο ήταν μια αναμενόμενη αλλά ταυτόχρονα και λυπηρή εξέλιξη. Η Τουρκία ευθύς εξαρχής τήρησε αρνητική στάση και δεν έδειξε καμία θετική ανταπόκριση.

Η ουσία του ζητήματος είναι απλή. Η Τουρκία αρνείται να εκπληρώσει συμβατικές υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην τελευταία Εκθεση Προόδου για την Τουρκία, υπογράμμιζε ότι η εφαρμογή του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου είναι μια αυτόνομη νομική υποχρέωση που δεν μπορεί να συνδέεται με την κατάσταση της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Κατά συνέπεια, κακώς η Αγκυρα συσχέτιζε την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της με ανταλλάγματα στην Κύπρο.

Ενώ, όμως, δεν υπάρχει τέτοια διασύνδεση, εντούτοις η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιδεικνύοντας καλή θέληση, ανταποκρίθηκε θετικά στην προσπάθεια της φινλανδικής προεδρίας για ένα συμβιβασμό που θα επέτρεπε το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου για κοινή χρήση με ταυτόχρονη παράδοση της πόλης στον ΟΗΕ με στόχο την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων.

Είναι φανερό στον κάθε καλόπιστο παρατηρητή ότι η Τουρκία δεν επέδειξε ανάλογο πνεύμα συμβιβασμού ούτε καλή θέληση, με αναπόφευκτο αποτέλεσμα το αδιέξοδο.

Η συνεχιζόμενη παραβίαση των νομικών υποχρεώσεων της Τουρκίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να πέσει στα μαλακά. Η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να επιβάλει τις ανάλογες κυρώσεις, επιδεικνύοντας προσήλωση σε αρχές και συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια για τη δημιουργία συνθηκών που να επιτρέπουν την προώθηση συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού.

Ενόψει και των αναμενόμενων αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το ΑΚΕΛ θεωρεί ορθή κίνηση τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου με στόχο τη χάραξη κοινής γραμμής προς αντιμετώπιση των εξελίξεων.

Το Πολιτικό Γραφείο

της ΚΕ ΑΚΕΛ»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ