ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΙΤΒΙΝΕΝΚΟ
Πληθαίνουν τα ερωτηματικά

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΩΜΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Το θρίλερ γύρω από την υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην Ρώσου πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο, συνεχίζεται και λαμβάνει ακόμη πιο μεγάλες και εντελώς απρόβλεπτες διαστάσεις. Εντούτοις, το επίκεντρό της είναι πάντα η βρετανική πρωτεύουσα, όπου κατοικούν περίπου μισό εκατομμύριο Ρώσοι... και ουκ ολίγοι το παραλληλίζουν με το Μαϊάμι της κουβανικής μαφίας...

Και όσο το θρίλερ εξελίσσεται, τόσο περισσότερα ερωτηματικά αναδύονται. Αραγε γιατί οι βρετανικές αρχές προτού καν ολοκληρωθούν κάποιες έρευνες, ώστε να υπάρχουν συγκεκριμένα ευρήματα που να στοιχειοθετούν την υπόθεση δημοσιοποιούν στοιχεία που ενδεχομένως είναι κρίσιμα για την εξέλιξη της υπόθεσης; Τι σχέση μπορεί να έχει η υπόθεση Λιτβινένκο με την υπόθεση της πιθανής δηλητηρίασης - που φαίνεται πως καταλήγουν οι γιατροί - του Ρώσου πρώην πρωθυπουργού Γεγκόρ Γκαϊντάρ, ο οποίος ασθένησε μυστηριωδώς κατά τη διάρκεια της διαμονής του στην Ιρλανδία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Βαλέρι Νατάροφ; Γιατί στα «αεροσκάφη» της «Μπρίτις Εργουέις» (British Airways) βρέθηκαν ίχνη του πολώνιου-210 με το οποίο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, μολύνθηκε ο Λιτβινένκο;

Νέα ερωτήματα ανακύπτουν συνεχώς... Οπως γιατί εξετάστηκε τόσο αργά ο «σύνδεσμος του Λιτβινένκο», ο Ιταλός καθηγητής Μάριο Σκαραμέλα; Μόλις χτες η βρετανική υγειονομική υπηρεσία (ΗΡΑ) που διερευνά την υπόθεση Λιτβινένκο ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε σημαντική ποσότητα πολωνίου-210 σε δεύτερο άτομο που είχε έρθει σε επαφή με τον Λιτβινένκο. Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, πρόκειται για τον Μάριο Σκαραμέλα. Η αστυνομία και οι υγειονομικές υπηρεσίες της Βρετανίας δεν προέβησαν άμεσα σε επιβεβαίωση. Τα επίπεδα που ανιχνεύτηκαν δείχνουν ότι ο Σκαραμέλα είχε μάλλον καταπιεί τη ραδιενεργό ουσία και δε μολύνθηκε με χειραψία ή από το γεγονός ότι ήταν στο ίδιο δωμάτιο με τον φορέα. Το BBC επισημαίνει πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για εμφάνιση συμπτωμάτων στον Μάριο Σκαραμέλα, ωστόσο η ποσότητα της ραδιενεργού ουσίας που ανιχνεύτηκε ενδέχεται να «επιφέρει κάποια ανησυχία για την κατάσταση της υγείας του».

Στο μεταξύ, μόλις χτες ολοκληρώθηκε η νεκροψία στη σορό του Αλεξάντερ Λιτβινένκο στο «London Royal Hospital». Τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμα για αρκετές ημέρες.

Σε πολιτικό επίπεδο, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μάργκαρετ Μπέκετ, απηύθυνε νέο κάλεσμα προς τον Ρώσο ομόλογό της, Σεργκέι Λαβρόφ, να συνεργαστεί στις έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης Λιτβινένκο, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Πάντως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το Λονδίνο δεν έχει να θέσει ερωτήματα στη Μόσχα για την υπόθεση αυτή. «Δεν υπάρχουν ερωτήματα. Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, μου το είπε καθαρά», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ και ενοχλημένος από τις «καθημερινές υπομνήσεις» για τα «ερωτήματα» που λέγεται πως έχει να θέσει το Λονδίνο, ο Λαβρόφ διαβεβαίωσε ότι δεν έχει γίνει «η παραμικρή συγκεκριμένη» αίτηση εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης.

Τέλος, ο επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας «Rosatom», Σεργκέι Κιριγιένκο, δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να προμηθευτεί παρανόμως το πολώνιο-210 στη Ρωσία, καθώς η Ρωσία παράγει 8 γραμμάρια πολώνιο-210 το μήνα. «Ολη αυτή η ποσότητα αποστέλλεται σε αμερικανικές εταιρείες αποκλειστικά και μόνο μέσω της εταιρείας "Thekxsnabexport"» κατέληξε ο Κιριγιένκο.

ΜΕΞΙΚΟ
Εκρηκτική ηρεμία

Διαμαρτυρίες για την ορκωμοσίαΦ. Καλντερόν

Associated Press

Διαμαρτυρίες για την ορκωμοσίαΦ. Καλντερόν
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

«Μαξιλαροπόλεμος στο Ανώτατο Νομοθετικό Σώμα της χώρας» ήταν ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «Λα Χορνάδα» που συνοδευόταν από την αντίστοιχη φωτογραφία... Τόσο ο τίτλος όσο και το φωτορεπορτάζ είναι ενδεικτικά της πολιτικής κρίσης που σοβεί και η εικόνα της είναι πλέον γκροτέσκα. Ειδικά υπό το πρίσμα ότι στην Οαχάκα η αιματηρή καταστολή της εξέγερσης συνεχίζεται και αναμένεται να κορυφωθεί μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος: Να συντριβεί το λαϊκό κίνημα.

Είναι γεγονός πάντως ότι τελικά ο Φελίπε Καλντερόν ορκίστηκε πρόεδρος και στο Κοινοβούλιο, αφού προηγήθηκε η επίσημη τελετή που έγινε τα μεσάνυχτα(!) στην προεδρική κατοικία, αλλά και τριήμερες συγκρούσεις εντός του Κοινοβουλίου, όπου οι βουλευτές του Κόμματος της Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD) που αμφισβητούν την εκλογή του Καλντερόν προσπαθούσαν να αποτρέψουν την ορκωμοσία. Παράλληλα, χιλιάδες οπαδοί του υποψηφίου του PRD Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία Σόκαλο, διαδηλώνοντας για τη νοθεία των εκλογών και ενάντια φυσικά στην ορκωμοσία του...

Στην Οαχάκα πάντως επικρατεί εκρηκτική ηρεμία... Η «Λαϊκή Συνέλευση της Οαχάκα» (ΑΡΡΟ) ανέστειλε τις χτεσινές κινητοποιήσεις για την ανέγερση εκ νέου των οδοφραγμάτων σε διάφορα σημεία της πόλης και της κατασκήνωσης στην πλατεία Σάντο Ντομίνγκο, μετά τη διάλυσή τους από τις ομοσπονδιακές κατασταλτικές δυνάμεις (PFP) σε συνεργασία με διάφορες παραστρατιωτικές δυνάμεις πιστές τον κυβερνήτη Ουλίσες Ρουίς. Το ΑΡΡΟ σχεδιάζει κινητοποιήσεις, αλλά η κατάσταση που επικρατεί στην Οαχάκα είναι «χούντα», με εισβολές το βράδυ σε σπίτια αγωνιστών και στελεχών του ΑΡΡΟ, συλλήψεις, εξαφανίσεις, απόπειρες δολοφονιών... Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Ciudadana, που θεωρείται το ραδιόφωνο των «πιστών στον Ρουίς», γίνονται συνεχώς ανακοινώσεις «για χρηματική αμοιβή σε όποιον δολοφονήσει μέλος του ΑΡΡΟ ή άλλο στέλεχος του λαϊκού κινήματος».

ΡΩΣΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Απρακτος ο Τσέκου στη Μόσχα...

ΜΟΣΧΑ.- Η Ρωσία επιθυμεί μία «προσεκτική διαπραγμάτευση» μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου για το μελλοντικό καθεστώς του τελευταίου, η οποία θα οδηγήσει σε προτάσεις αποδεκτές απ' το Βελιγράδι. Αυτό ήταν το στίγμα των δηλώσεων Ρώσων αξιωματούχων στον πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών, Αγκίμ Τσέκου, στη διάρκεια της πρώτης, χτεσινής, επίσκεψης του τελευταίου στο Κρεμλίνο. Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Βλαντίμιρ Τίτοβ του είπε τουλάχιστον μία φορά ότι «πρέπει να συνεχιστούν οι διεθνείς διαπραγματεύσεις στη Βιέννη για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης» και ότι η Πρίστινα «θα πρέπει να συμμορφωθεί» με τα διεθνή κριτήρια περί «δημοκρατίας και ασφάλειας» στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Τίτοβ σημείωσε δε ως βασικότερα εκείνα που αφορούν τις μειονότητες, τον ασφαλή επαναπατρισμό χιλιάδων Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου που παραμένουν πρόσφυγες και τη γενικότερη αποτροπή της βίας στην περιοχή...

Σκοπός της επίσκεψης του Τσέκου στη Μόσχα ήταν να καμφθούν οι αντιρρήσεις της για την επιβολή λύσης «ανεξαρτησίας» στο προτεκτοράτο κατά την επικείμενη διαδικασία καθορισμού του καθεστώτος της περιοχής. Πράγμα που δε φαίνεται να πέτυχε ούτε στο ελάχιστο.

Στο νοσοκομείο ο Σέσελι

Σε νοσοκομείο φυλακών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για πρώην Γιουγκοσλαβία βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση ο Σέρβος πολιτικός ηγέτης του Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βόισλαβ Σέσελι. Ο Σέσελι πραγματοποιεί απ' τις 11 Νοέμβρη απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στέρηση του δικαιώματος αυτοϋπεράσπισής του. Χτες, ανακοινώθηκε ότι συμφώνησε να επιτρέψει μόνο σε ομάδα ανεξάρτητων γιατρών να τον εξετάσουν. Ο 52χρονος Σέσελι κατηγορείται μεταξύ άλλων για «εγκλήματα» και «συνωμοσία» με τον πρώην Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, επιθέσεις εις βάρος πληθυσμών μη Σέρβων στον πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Στο μεταξύ χτες ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για την εύθραυστη κατάσταση της υγείας του Σέσελι, καλώντας τον πρόεδρο του δικαστηρίου Φάουστο Πόκαρ να αποτρέψει μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία του κρατουμένου και να τηρηθούν όλα τα δικαιώματά του.

ΝΗΣΙΑ ΦΙΤΖΙ
Περιμένουν πραξικόπημα και επέμβαση Αυστραλών...

ΣΟΥΒΑ.- Σε μυστική τοποθεσία «εκτός της πρωτεύουσας, Σούβα» κρύβεται από χτες ο Λαϊσένια Καράσε, πρωθυπουργός του νησιωτικού κρατιδίου του νότιου Ειρηνικού, Φίτζι, παρά την εκπνοή «τελεσιγράφου» του πρώην διοικητή των ενόπλων δυνάμεων, Φρανκ Μπαϊνιμαράμα, που απειλεί εδώ και καιρό με πραξικόπημα.

Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο στρατηγός φέρεται να έδωσε στον Καράσε «περιθώριο» έως τη Δευτέρα να ικανοποιήσει λίστα αιτημάτων όπως: Αρνηση αμνηστίας σ' όσους συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2000, απόλυση του επικεφαλής της αστυνομίας που έχει διατάξει την παραπομπή του στρατηγού σε δίκη με την κατηγορία της προτροπής σε στάση και την απόσυρση νομοσχεδίου, που (κατά τη γνώμη του στρατηγού) ευνοεί τους αυτόχθονες των Νησιών Φίτζι εις βάρος της ινδικής παροικίας...

Η αβέβαιη κατάσταση στα Νησιά Φίτζι εννοείται πως έχει ανοίξει την όρεξη της κυβέρνησης του Αυστραλού πρωθυπουργού, Τζον Χάουαρντ, για μία ακόμη επέμβαση στην περιοχή με πρόσχημα τη «διατήρηση της έννομης τάξης». Ωστόσο, προχτές, δύο Αυστραλοί πιλότοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια γυμνασίων σε αεροπλανοφόρο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα χωρικά ύδατα των Νησιών Φίτζι...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ