ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
Ωρα μάχης για το Ασφαλιστικό

Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη, στις 6 το απόγευμα

Το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού ταμείου των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) συζητείται πλέον στην Ολομέλεια της Βουλής. Οι αρνητικές συνέπειές του σχετικά με την αύξηση των εισφορών, τη μεταφορά ασφαλιστικών βαρών απ' το κράτος και την εργοδοσία στις πλάτες του εργαζόμενου, το ύψος των συντάξεων, έχουν αναλυθεί και δε θα επανέλθουμε.

Η ηγεσία του ΤΕΕ καταθέτει βελτιώσεις στο δικής της έμπνευσης αντιασφαλιστικό έκτρωμα και καλεί τους εργαζόμενους μηχανικούς να επενδύσουν το μέλλον τους σε μετοχές της Τράπεζας Αττικής με συνεργάτες ξένους θεσμικούς επενδυτές. Η κυβέρνηση προετοιμάζει ως γνωστόν την πώληση του 38% της Τράπεζας Αττικής, στην οποία το ΤΣΜΕΔΕ είναι βασικός μέτοχος.

Περισσότεροι μηχανικοί αντιλαμβάνονται πλέον ότι ο βασιλιάς του ΤΕΕ είναι γυμνός και έχει την αποκρουστική όψη της στρατηγικής της Λισαβόνας. Το ίδιο γυμνές φάνηκαν και οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που παραμονές των εκλογών του ΤΕΕ εμφανίστηκαν να αντιπολιτεύονται την ίδια την πολιτική τους και τη στάση τους τα προηγούμενα χρόνια σε όλα τα όργανα του ΤΕΕ, των κλαδικών συλλόγων των μηχανικών και της ΕΜΔΥΔΑΣ, με κορυφαίο παράδειγμα την ΠΑΣΚ. Οι δυνάμεις αυτές αλλού ζητούσαν «απόσυρση του νομοσχεδίου» και συνεπή εφαρμογή του προηγούμενου, επίσης ανταποδοτικού, νομοθετικού πλαισίου και αλλού συνέπλευσαν με τις ψευδεπίγραφες τροποποιήσεις που ζητά η ηγεσία του ΤΕΕ (π.χ. ΔΣ ΕΜΔΥΔΑΣ). Το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή έφτασε να ρωτά αν το Ταμείο αντέχει ακόμα και τις αναιμικές αυξήσεις συντάξεων που προτείνει το ΤΕΕ και αν υπάρχει σχετική αναλογιστική μελέτη!

Οσοι λοιπόν επιζητούν τη συμπόρευση με αυτές τις δυνάμεις στο όνομα μιας θολής και άσφαιρης «ενότητας του μαζικού κινήματος», πρέπει έστω και την τελευταία στιγμή να δουν αυτοκριτικά τη στάση τους. Ιδιαίτερα οι δυνάμεις της Συσπείρωσης Αριστερών Μηχανικών, που συνέβαλαν στην αποδοχή του ευρωενωσιακού πλαισίου λύσης του Ασφαλιστικού, σύμφωνα με την αρχή της ανταποδοτικότητας, με την απόφαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ το 2003, έχουν μεγάλη ευθύνη. Οι ίδιες δυνάμεις αποδέχτηκαν να αναγορεύεται το ΤΕΕ, ο επίσημος τεχνικός σύμβουλος του κράτους, σε εκπρόσωπο των εργαζόμενων μηχανικών!

Είναι καιρός να εξαφανιστεί και η τελευταία αυταπάτη για κάθε εργαζόμενο συνάδελφο. Είναι ώρα ταξικής συσπείρωσης και αντεπίθεσης. Ο μόνος δρόμος που ανοίγει ελπιδοφόρα προοπτική είναι ο δρόμος του αγώνα με ξεκάθαρο διεκδικητικό πλαίσιο, που να ανταποκρίνεται στο σύνολο των αναγκών των εργαζομένων. Ο δρόμος της απαίτησης για ουσιαστική μείωση των εισφορών και ταυτόχρονη αύξηση των συντάξεων, ο δρόμος της διεκδίκησης να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο και το κράτος.

Αυτό το δρόμο βάδισαν και βαδίζουν με συνέπεια οι δυνάμεις της Πανεπιστημονικής με τη συγκρότηση του Συντονιστικού των κλαδικών επιτροπών αγώνα για το Ασφαλιστικό, με τις στάσεις εργασίας και τις καταλήψεις του ΤΣΜΕΔΕ το Μάρτη και τον Οκτώβρη, καθώς και τη συγκέντρωση έξω απ' τη Βουλή το Νοέμβρη. Μπροστά στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής η πάλη μας πρέπει να κλιμακωθεί. Η απόφαση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών για κινητοποίηση έξω απ' τη Βουλή, την ερχόμενη Τρίτη 5 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., μπορεί να αποτελέσει σταθμό για τη μαζικοποίηση του αγώνα με ξεκάθαρο προσανατολισμό.

Η απάντηση στην πολιτική του ευρωμονόδρομου δεν περιορίζεται φυσικά μόνο στο Ασφαλιστικό και δεν μπορεί να δοθεί αποσπασματικά απ' τους εργαζόμενους μηχανικούς. Προϋποθέτει την ενιαία δράση του συνόλου των εργαζομένων με βάση το συνολικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ και το ξεδίπλωμα των αγωνιστικών πρωτοβουλιών με επόμενο σταθμό τη μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 13 Δεκέμβρη.

Το μήνυμα των πρόσφατων εκλογών του ΤΕΕ είναι ότι περισσότεροι εργαζόμενοι μηχανικοί αφυπνίζονται μπροστά στην αντιλαϊκή επίθεση στα δικαιώματά τους. Στο χέρι μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις της αντεπίθεσης το επόμενο διάστημα.


Ηλίας ΤΣΙΜΠΟΥΚΑΚΗΣ
Μέλος του ΔΣ του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

ΜΙΣΘΟΔΙΚΕΙΟ
Διαφορετικές αποφάσεις για τους μισθούς δικαστών

Με δύο διαφορετικές αποφάσεις του, το Μισθοδικείο επιφέρει μεν υψηλές αυξήσεις στις αποδοχές των δικαστών, αλλά καθιερώνει δύο διαφορετικά πλαφόν.

Συγκεκριμένα, η πρώτη απόφαση του Μισθοδικείου, υπό την προεδρία του προέδρου του Αρείου Πάγου, Ρωμ. Κεδίκογλου, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, έκρινε ότι οι αποδοχές των προέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων (Αρειος Πάγος, ΣτΕ και Ελεγκτικό Συνέδριο) θα πρέπει να αυξηθούν από τα 5.455 ευρώ που είναι σήμερα και να εξομοιωθούν με τις αποδοχές του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών - Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), οι οποίες ανέρχονται στα 10.271 ευρώ. Οι αυξήσεις στους άλλους δικαστές θα διαμορφωθούν ανάλογα του βαθμού τους.

Λίγο αργότερα εκδόθηκε νεότερη απόφαση από το Μισθοδικείο, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου του ΣτΕ Γ. Ανεμογιάννη, που έκρινε ότι οι αποδοχές του αρεοπαγίτη πρέπει να εξομοιωθούν με το μισθό των γενικών διευθυντών του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες είναι χαμηλότερες από τις αποδοχές του προέδρου της ΕΕΤΤ.

Μια τρίτη απόφαση του ίδιου δικαστηρίου, αποφάσισε ότι τα νομικά ζητήματα στο Μισθοδικείο λύνονται μόνο μια φορά, γεγονός που σημαίνει ότι το δικαστήριο υπό την προεδρία του Γ. Ανεμογιάννη έπρεπε να συμμορφωθεί με την προηγούμενη δικαστική απόφαση υπό την προεδρία του Ρ. Κεδίκογλου. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο Γ. Ανεμογιάννης συγκάλεσε νέα έκτακτη διάσκεψη, η οποία έκρινε ότι για κάθε περίπτωση υπάρχει διαφορετική νομική λύση, ενώ θα εκδώσει και απόφαση που θα λέει ότι οι αποδοχές των αρεοπαγιτών εξομοιώνονται με τους γενικούς διευθυντές του υπουργείου Οικονομικών.

ΚΑΛΥΒΕΣ ΧΑΝΙΩΝ
«Σκοτάδι» με την κλοπή του χρηματοκιβωτίου της ΑΤΕ

Μετά από τρεις μήνες, αφέθηκαν ελεύθεροι οι εφτά από τους οχτώ που είχαν συλληφθεί

Ελεύθεροι είναι από χθες το πρωί οι επτά από τους οχτώ Χανιώτες που πριν από τρεις μήνες είχαν συλληφθεί για την πρωτοφανή και θεαματική κλοπή του χρηματοκιβωτίου της Αγροτικής Τράπεζας στις Καλύβες Χανίων.

Η κλοπή είχε γίνει τα ξημερώματα της 4ης Σεπτέμβρη όταν με μπουλντόζα οι δράστες εισέβαλαν στην τράπεζα αφαιρώντας το χρηματοκιβώτιο. Την ίδια ώρα, συνεργάτες τους με μπετονιέρες είχαν κλείσει τους δρόμους γύρω από την περιοχή, ενώ είχαν ανταλλάξει πυροβολισμούς με αστυνομικούς, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στο σημείο της κλοπής.

Η αποφυλάκιση των επτά αποφασίστηκε ύστερα και από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων (αποτυπώματα, DNA, βαλλιστική, τηλ. κλήσεις), αλλά και από το ισχυρό άλλοθι του ενός εκ των κατηγορούμενων, ο οποίος βρισκόταν εκτός Κρήτης.

Καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η βαλλιστική εξέταση, που έδειξε ότι τα όπλα των φερόμενων ως δραστών, που βρέθηκαν στα σπίτια τους, δεν ήταν αυτά που είχαν χρησιμοποιηθεί για τη ληστεία της τράπεζας.

Να αναφέρουμε ότι η σύλληψη των επτά στηρίχτηκε στην ομολογία του όγδοου κατηγορούμενου, ενός 22χρονου που χαρακτηρίζεται ψυχολογικά ασταθής με τάσεις μυθομανίας. Γεγονός που φαίνεται να υποστηρίζει και το περιβάλλον του, αλλά και από τις αντιφάσεις του στις καταθέσεις που έχει δώσει.

Ο 22χρονος δεν έχει υποβάλει αίτηση αποφυλάκισης, χωρίς αυτό να αποκλείεται, ενώ από τους υπόλοιπους οι τέσσερις αποφυλακίστηκαν από τη δικαστική φυλακή Χανίων, δύο από τη φυλακή Αυλώνας και ο ένας από τη Νεάπολη.

Πρόσκληση σε γλέντι

Σε γλέντι με καλή μουσική και καλό φαγητό καλεί ο Σύλλογος Γυναικών Εξαρχείων - Νεάπολης - Κολωνακίου, την επόμενη Παρασκευή, 8 Δεκέμβρη, στις 9μ.μ. Το γλέντι θα γίνει στην «ταβέρνα της Ξανθής» (λόφος Στρέφη, Ειρήνης Αθηναίας 5). Τηλέφωνα για πληροφορίες: 6973.931.072 και 6948.515.050.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ