ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
«Νέο ξεκίνημα» στη ρότα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής

Eurokinissi

Με «όχημα» τις οργανωτικές αλλαγές, τις μετακινήσεις προσώπων ανάμεσα στα κορυφαία όργανα του ΠΑΣΟΚ και τις επαναλαμβανόμενες φραστικές υποσχέσεις του Γ. Παπανδρέου για «νέο ξεκίνημα», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να συγκαλύψει τη συνέχιση της ίδιας αντιδραστικής πορείας του.

Η «ανανέωση» των προσώπων στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, η οποία τελικά δεν έφερε μεγάλες ανακατατάξεις, αφού η πρόταση του Γ. Παπανδρέου είχε ...απώλειες, και η ανάδειξη του Ν. Αθανασάκη ως νέου γραμματέα που επικύρωσε το Εθνικό Συμβούλιο, κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση, απέδειξαν ότι χρησιμοποιήθηκαν από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο για να ξεπεραστεί η εσωκομματική κρίση που μαστίζει το κόμμα του, αλλά για να του δώσουν τη δυνατότητα, όπως τόνισε: «Για εφαρμογή ενός ρηξικέλευθου μεταρρυθμιστικού σχεδίου».

Η ομιλία του Γ. Παπανδρέου, που προηγήθηκε της πρότασής του για το νέο Πολιτικό Συμβούλιο, φανέρωσε ξεκάθαρα ότι το ΠΑΣΟΚ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο θα στηρίξει την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που αποτελούν στρατηγική επιλογή του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και θα εξοπλίσει το νέο αντιλαϊκό του οπλοστάσιο προκειμένου να διεκδικήσει τον τίτλο του καλύτερου διαχειριστή των συμφερόντων της άρχουσας τάξης και να επανέλθει στην εξουσία.

Ο Γ. Παπανδρέου χτες για πολλοστή φορά μίλησε για «νέα αφετηρία» του ΠΑΣΟΚ και διάνθισε το λόγο του με ψευδεπίγραφες και αόριστες υποσχέσεις περί «δίκαιας κοινωνίας». Επιχειρώντας να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό, ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να ...πείσει ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν «είναι ίδια» και «διαφοροποιείται» από την πολιτική της ΝΔ. Βέβαια, την ίδια στιγμή, όπως και η κυβέρνηση, δήλωσε πίστη στους «νόμους της αγοράς», της «ανταγωνιστικότητας» και της «επιχειρηματικότητας» και προανήγγειλε τη μετατροπή του όποιου κράτους πρόνοιας σε φιλανθρωπικό ίδρυμα που δε θα «εξαρτάται» από το κράτος, αλλά από τη «συμμετοχή» του πολίτη και την «αποκέντρωση». Στη «νέα πορεία» το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να υπάρχει ακόμα λιγότερο κράτος, που μπορεί ο Γ. Παπανδρέου να το ...μεταφράζει σε απαλλαγή «από τον άκρατο κρατισμό», αλλά επί της ουσίας θα είναι ένα σύστημα που δε θα αναλαμβάνει την πλήρη κάλυψη των λαϊκών αναγκών, αλλά όπως με νόημα ανέφερε θα «προστατεύει και θα βοηθά»!

Ο ίδιος προαναγγέλλοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την προώθηση των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων και την αναπροσαρμογή σε βάρος των εργαζομένων των εργασιακών δομών, σχέσεων, χρόνου και είδους εργασίας, σημείωσε ότι το κόμμα του θα «προετοιμάσει τον Ελληνα πολίτη, την Ελληνίδα στους άγριους ανέμους της παγκοσμιοποίησης»...

Με κανόνες ανταγωνιστικότητας, πρέπει να πορευτεί και η Παιδεία, όπως τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος υπεραμύνθηκε της θέσης του κόμματός του για την αναθεώρηση του άρθρου 16 και της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, τονίζοντας ότι ο χώρος της Παιδείας χρειάζεται την «επένδυση τρίτων στο εκπαιδευτικό μας σύστημα ως αιχμή του δόρατος για το σήμερα και το αύριο, από την απασχόληση μέχρι τη δημιουργικότητα, από την καινοτομία μέχρι την περιφερειακή ανάπτυξη». Ο Γ. Παπανδρέου λοιπόν δεν ταυτίστηκε μόνο με τη θέση της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά τόνισε ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στο κεφάλαιο να αντλεί φτηνά εργατικά χέρια μέσα από τα πανεπιστήμια.

Μάλιστα, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δε θα ανεχτεί καμιά παρέκκλιση από τις συγκεκριμένες θέσεις μέσα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας: «Αλλο η ιδεολογική συζήτηση άλλο ο τακτικισμός γύρω από το θέμα αυτό».

Εντονη αμφισβήτηση της πρότασης Παπανδρέου

Εξάλλου, ανακοινώνοντας τις προτάσεις του για τα νέα όργανα του ΠΑΣΟΚ και γνωρίζοντας ότι η κρίση που μαστίζει το κόμμα του θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, ο Γ. Παπανδρέου θέλησε να στείλει μήνυμα: «Δε θα ανεχθώ καμιά αντίληψη που κατακερματίζει το ΠΑΣΟΚ και δημιουργεί φέουδα, οικόπεδα και προσωπικές αντιλήψεις».

Πάντως, λίγη ώρα αργότερα ο Γ. Παπανδρέου είδε την πρότασή του για το Πολιτικό Συμβούλιο να αμφισβητείται έντονα και να... περνάει με τρεις απώλειες. Οι Τ. Αντωνίου, Ν. Μπίστης και Στ. Τζουμάκας, που δεν ήταν στην πρόταση του Γ. Παπανδρέου, πήραν τις θέσεις των Ρ. Σπυρόπουλου, Μ. Χρυσοχοΐδη και Εύης Χριστοφιλοπούλου, που ήταν οι «εκλεκτοί» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, η Μ. Δαμανάκη για δεύτερη συνεχόμενη φορά μπήκε στο Πολιτικό Συμβουλίου εξαιτίας της ποσόστωσης αφήνοντας αυτή τη φορά έξω τον Ρ. Σπυρόπουλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα πέντε νέα πρόσωπα που πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου για το Πολιτικό Συμβούλιο δεν εκλέχτηκαν τα δυο (Χρυσοχοΐδης, Χριστοφιλοπούλου).

Στο εικοσαμελές Πολιτικό Συμβούλιο τελικά εκλέχτηκαν - σε παρένθεση οι ψήφοι που έλαβαν - οι: Τ. Αντωνίου (102), Μ. Ξενογιαννακοπούλου (164), Ε. Βενιζέλος (154), Φ. Γεννηματά (100), Αν. Διαμαντοπούλου (125), Μ. Δαμανάκη (68), Π. Ευθυμίου (106), Μ. Κοππά (91), Π. Κουκουλόπουλος (84), Π. Μπεγλίτης (150), Ν. Μπίστης (91), Θ. Πάγκαλος (109), Γ. Παναγιωτακόπουλος (114), Β. Παπανδρέου (100), Χρ. Παπουτσής (101), Χρ. Πολυζωγόπουλος (112), Σ. Ράπτη (83), Κ. Σκανδαλίδης (107), Στ. Τζουμάκας (100), Θ. Τσούρας (109).

Υποψηφιότητα για το Πολιτικό Συμβούλιο, χωρίς τελικά να καταφέρουν να εκλεγούν, είχαν θέσει και η Αντ. Μωροπούλου και ο Αν. Κοτσακάς. Ο Ν. Αθανασάκης εκλέχτηκε γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ με 230 ψήφους σε σύνολο 285 ψηφισάντων. Βρέθηκαν, επίσης, 15 άκυρα και 40 λευκά ψηφοδέλτια.

Εξάλλου, αύριο θα ανακοινωθούν τα στελέχη που συμμετέχουν στο «Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο», όργανο το οποίο θα αντικαταστήσει τους Συντονιστές της κοινοβουλευτικής ομάδας. Σύμφωνα με τις ενδείξεις εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει ο Π. Ευθυμίου.


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
... τελικά δεν έρχεται

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι δεν «προλαβαίνει» να έρθει στην Αθήνα

Σε μια χρονική στιγμή που οι αποφάσεις για την πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ έχουν δυσαρεστήσει τόσο την Αγκυρα όσο και τη Λευκωσία, η προγραμματισμένη για τις 7 και 8 Δεκέμβρη επίσκεψη του Αμπ. Γκιουλ στην Αθήνα ήταν φανερό πως δεν κρινόταν «ωφέλιμο» να πραγματοποιηθεί. Τελικά, το βάρος της αναβολής της επίσκεψης, μετά από έντονο παρασκήνιο, το ανέλαβε η τουρκική κυβέρνηση.

Οπως δήλωσε χτες από την Ιορδανία (όπου βρίσκεται μαζί με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη) ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η επίσκεψη του Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο, που θα καθοριστεί διά της διπλωματικής οδού.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος δήλωσε ότι μετά την αλλαγή της ημερομηνίας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε ότι είμαστε πρόθυμοι να δεχτούμε τον Αμπ. Γκιουλ στην αρχική ημερομηνία, ωστόσο οι υποχρεώσεις που είχε δεν του επιτρέπουν να βρίσκεται εκείνες τις ημέρες στην Αθήνα.

Ο Ευ. Αντώναρος παρατήρησε ότι πρόκειται για απλά πράγματα που δεν επιδέχονται άλλα συμπεράσματα, ενώ ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη για την ημερομηνία έλευσης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Νοέμβρη ανακοινώθηκε η αναβολή της επίσκεψης του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Αθήνα, όταν και έγινε γνωστό ότι θα συγκληθεί εκτάκτως σε υπουργικό επίπεδο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή.

Η πρόσκληση ωστόσο της ελληνικής προς την τουρκική πλευρά επαναλήφθηκε χτες, Πέμπτη, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών ειδοποιήθηκε από την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι η έκτακτη συνεδρίασή του μετατίθεται για τις 12 Δεκέμβρη.

Η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών είχε αρχικώς προγραμματιστεί για τις 7 Δεκέμβρη.

Η Αθήνα για τα Ευρωτουρκικά

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στη δήλωση του πρωθυπουργού ότι η πρόταση της ΕΕ αποτελεί βάση για συζήτηση. Η δήλωση, πρόσθεσε ο Ευ. Αντώναρος, δείχνει ότι έχουμε περιθώριο για συζητήσεις και διαπραγματεύσεις μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Είναι ένα λεπτό θέμα σε λεπτό σημείο, παρατήρησε και ανέφερε ότι το διάστημα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είναι χρόνος λεπτών χειρισμών και ανταλλαγής απόψεων στους κόλπους της ΕΕ και όχι χρόνος στον οποίο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα πρέπει να τοποθετείται δημόσια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ