ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Αλληλεγγύη και διεθνής συμμετοχή

Σήμερα η μεγάλη παρέλαση και λαϊκή διαδήλωση

ΑΒΑΝΑ (του απεσταλμένου μας, Δημήτρη ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ).--

Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή 1.452 ξένων αντιπροσώπων από 82 χώρες και 500 Κουβανών ολοκληρώθηκαν χτες οι τριήμερες εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από τη μέρα που οι πρώτοι επαναστάτες κατέφθασαν με το πλοιάριο «Γκράνμα» και προς τιμήν των 80χρονων του ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο. Εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Ιδρυμα «Guayasamin» που φέρει το όνομα του μεγάλου ζωγράφου του Εκουαδόρ Οσβάλτο Γκουαγιασαμίν φίλου του Φιντέλ και της Κουβανικής Επανάστασης.

Μετά τη μεγάλη συναυλία δεκάδων καλλιτεχνών «Ολες οι φωνές, όλες», όπου συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών που έγινε προχτές το βράδυ στην Αντιιμπεριαλιστική Εξέδρα «Χοσέ Μαρτί», μπροστά από το Γραφείο Μονίμων Συμφερόντων των ΗΠΑ στην παραλιακή λεωφόρο Μαλεκόν, έγιναν χτες τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης «Μια αγκαλιά για τον Φιντέλ» από το Ιδρυμα «Γκουαγιασαμίν», στο Μουσείο Καλών Τεχνών που θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Γενάρη. Στο κλείσιμο των εκδηλώσεων χτες το βράδυ αναμενόταν να παραβρεθεί ο εκτελών χρέη Προέδρου της χώρας και υπουργός Αμυνας, Ραούλ Κάστρο Ρουζ, την κεντρική ομιλία θα έκανε ο Γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου των Υπουργών, Κάρλος Λάχε, και θα παραβρισκόταν επίσης ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες και ο νεοεκλεγμένος Πρόεδρος της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα καθώς και όλοι οι διεθνείς προσκεκλημένοι.

Από τη συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον Φερνάντο Ρεμίρεζ Εστενιόζ
Από τη συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον Φερνάντο Ρεμίρεζ Εστενιόζ
Για σήμερα αναμενόταν η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Πλατεία της Επανάστασης για την Ημέρα Γιορτασμού των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων, προς τιμή της απόβασης στην Κούβα των επαναστατών από το Μεξικό, με το πλοιάριο «Γκράνμα» πριν από 50 χρόνια στις 2 Δεκέμβρη 1956, όπου θα παρελάσουν επίσης 300 χιλιάδες Κουβανοί από μαζικές λαϊκές οργανώσεις του Νησιού της Επανάστασης.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έτυχε θερμής υποδοχής από το ΚΚ Κούβας, και θα συμμετάσχει σήμερα στις εκδηλώσεις για τα 50χρονα της αποβίβασης του «Γκράνμα». Η Αλ. Παπαρήγα αμέσως με την άφιξή της έδωσε συνέντευξη στην κουβανική τηλεόραση που χαρακτηριστικά σημείωσε ότι το ΚΚΕ στέκεται αλληλέγγυο στην Κουβανική Επανάσταση και η αντιπροσωπεία μεταφέρει τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς όλων των μελών, στελεχών και φίλων του Κόμματος, προς τον αγωνιστή λαό της Κούβας και τον ηγέτη του Φιντέλ Κάστρο, μια μεγάλη προσωπικότητα του διεθνούς επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος. «Πιστεύουμε, συμπλήρωσε ότι αξίζει στον κουβανικό λαό ένας τέτοιος ηγέτης, ένας ηγέτης που αγωνίζεται μαζί με το λαό και αντιμετωπίζει όλες τις δυσκολίες που βάζει το ιμπεριαλιστικό σύστημα στη σοσιαλιστική Κούβα».

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, στην οποία συμμετέχει επίσης η Δέσποινα Μάρκου, συνεργάτης του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Κόμματος, συναντήθηκε χτες με τον Φερνάντο Ρεμίρεζ Εστενιόζ, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων, όπου έγινε αλληλοενημέρωση για τις εξελίξεις στη χώρα μας, στην Κούβα και συνολικά στη Λατινική Αμερική. Ο Φ. Ρεμίρεζ τόνισε ιδιαίτερα την εκτίμηση του ΚΚ Κούβας προς το ΚΚΕ και για την παρουσία του στις εκδηλώσεις και εκτίμησε θετικά τις εξελίξεις σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου συντελείται τα τελευταία χρόνια μια σημαντική ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων και των επαναστατικών κινημάτων.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις της αντιπροσωπείας του Κόμματος με τους εκπροσώπους Κομμουνιστικών Κομμάτων που συμμετέχουν, επίσης, στις εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα, με τον ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας Α.Β. Βάρνταν και τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), Πρακάς Καράτ, επίσης με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Παραγουάης Ανανίας Μαϊντάνα και τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Αργεντινής Πατρίτσιο Ετσεβεράι. Στις εκδηλώσεις, επίσης, συμμετέχουν με υψηλή εκπροσώπηση το ΚΚ Τουρκίας με τον ΓΓ Κεμάλ Οκουγιάν, το Γερμανικό ΚΚ με τον Πρόεδρό του Χάινς Στερ και τον ΓΓ του ΚΚ Βουλγαρίας. Επίσης, παραβρίσκεται ο Ζοζέ Κασανόβα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ και διευθυντής της «Αβάντε».

Συνολικά, παραβρίσκονται εκπρόσωποι πάνω από 40 Κομμουνιστικών και Αριστερών Κομμάτων από όλες τις ηπείρους του κόσμου, και δεκάδες αντιπροσωπείες κυβερνήσεων, ανάμεσα σε αυτούς οι Πρόεδροι των Βολιβίας, Νικαράγουας, Αϊτής, Σαν Βισέντε και Γκραναδίνων και ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο.

Στην Κούβα βρίσκονται συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις εκ μέρους του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και της ΕΕΔΥΕ, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, μέλος της Γραμματείας των δύο Οργανώσεων, επίσης εκ μέρους του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας Θεσσαλονίκης ο πρόεδρός του Φώτης Γεωργιάδης.

Ξεχωριστό δώρο του Μίκη στον Φιντέλ

Στον φίλο και σύντροφό του, Φιντέλ Κάστρο, με την ευκαιρία των 80ών γενεθλίων του, απέστειλε ο Μίκης Θεοδωράκης ένα ξεχωριστό δώρο. Την πλήρη σειρά του πολύχρονου έργου του, σε CD, στο καθένα από τα οποία υπογράφει ιδιόχειρες αφιερώσεις, που έχουν σχέση με την περίοδο στην οποία γράφτηκαν και το περιεχόμενό τους.

Χαρακτηριστικά, ο μεγάλος δημιουργός σημειώνει. Για τα έργα:

«Στις γειτονιές του κόσμου»: στον Φιντέλ, χρόνια πολλά, Μίκης

«Κάντο Χενεράλ»: στην Κουβανέζικη και Λατινοαμερικάνικη Επανάσταση, Χρόνια πολλά Φιντέλ, με αγάπη Μίκης

«Η μπαλάντα του Ματχάουζεν»: Στην πάλη ενάντια στον φασισμό και τον ιμπεριαλισμό, με τον Φιντέλ για πάντα, Μίκης

«Αρκαδία»: Παλεύοντας ενάντια στη δικτατορία στην Ελλάδα (1967 - 1974) στο δρόμο της πάλης, στο δρόμο του Φιντέλ για τα 80ά σου γενέθλια

«Αξιον Εστί»: από τους αγώνες του ελληνικού λαού, συντροφικούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς στην Κούβα και τον Φιντέλ

«Ρωμιοσύνη»: από την εθνική ελληνική αντίσταση στην πάλη για την απελευθέρωση της Κούβας, για τα 80χρονα γενέθλιά σου Φιντέλ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ