ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΑΝΔΕΩΝ
Προωθείται το «Σχέδιο Κολομβία ΙΙ»

Μία βδομάδα πριν το β' γύρο των προεδρικών εκλογών στο Εκουαδόρ, οι ΗΠΑ ελπίζουν να κερδίσει ο πολυεκατομμυριούχος Αλβαρο Νομπόα, ώστε να μπορέσουν να διευρύνουν τη στρατιωτικοποίηση της περιοχής

Από διαμαρτυρία εργατών στις πετρελαιοβιομηχανίες το φετινό Μάρτη

Associated Press

Από διαμαρτυρία εργατών στις πετρελαιοβιομηχανίες το φετινό Μάρτη
Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από το διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Εκουαδόρ και Κολομβίας, που ξέσπασε για την υποτιθέμενη παραμονή του υπεύθυνου των Διεθνών Σχέσεων των Κολομβιανών Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων (FARC), Ραούλ Ρέγιες, στο Εκουαδόρ. Κι όμως, μία μόνο βδομάδα πριν το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Εκουαδόρ (26/11), τόσο ο Κολομβιανός Πρόεδρος, Αλβαρο Ουρίμπε, όσο και ο Εκουαδοριανός ομόλογός του, Αλφρέδο Παλάσιος, διαβεβαιώνουν ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν και παραμένουν εξαιρετικές. Το σίγουρο είναι ότι και οι δύο χώρες βρίσκονται σε αποφασιστικές περιόδους σε ό,τι αφορά την εσωτερική και εξωτερική πολιτική.

Τέθηκαν οι βάσεις...

Η Κολομβία συζητάει, αυτόν τον καιρό, τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν την υπογραφή της Συνθήκης Ελευθέρου Εμπορίου (TLC) με τις ΗΠΑ,, που προβλέπεται για τις 22 του Νοέμβρη. Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους του Ουρίμπε και αποτελεί το άλλο σκέλος του «Σχεδίου Κολομβία», την ολέθρια βοήθεια που δέχεται η Κολομβία από τις ΗΠΑ, συνεπέστατα, από το 2002 και που σήμερα έχει ξεπεράσει το υπέρογκο ποσό των 4 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο, το εν λόγω σχέδιο φτάνει φέτος στην τελική του φάση, γεγονός που δε σημαίνει ότι η βορειοαμερικανική κυβέρνηση θα εγκαταλείψει τις αξιώσεις της σε λατινοαμερικανικό έδαφος, αλλά το αντίθετο. Τις τελευταίες μέρες του Οκτώβρη, και εν μέσω τις διαμάχης μεταξύ Παλάσιος και Ουρίμπε, για τον τόπο διαμονής του υπευθύνου των Διεθνών Σχέσεων των Κολομβιανών Ενοπλών Επαναστατικών Δυνάμεων (FARC), Ραούλ Ρέγιες, ο Νίκολας Μπερνς, δεύτερος γραμματέας Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, επισκέφθηκε την Κολομβία και έθεσε τις βάσεις για το νέο σχέδιο οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας, που ονομάστηκε «Σχέδιο Κολομβία ΙΙ» και που έχει στόχο, πέρα όλων των άλλων, και την αποσταθεροποίηση της μπολιβαριανής διαδικασίας στη Βενεζουέλα.

Η διεύρυνση του σχεδίου περιλαμβάνει το ποσό των 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και την εκπαίδευση Κολομβιανών στρατιωτικών από Βορειοαμερικανούς κομάντος. Ακριβώς, μέσω της έναρξης αυτού του σχεδίου, ο Ουρίμπε, ακολουθώντας τις επιταγές του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτς Μπους, προσπαθεί να εξασφαλίσει καλές σχέσεις μεταξύ Εκουαδόρ και Κολομβίας, με στόχο την επέκταση της επεμβατικής, στρατιωτικής μηχανής.

Προσπάθεια ανάμειξης και του Εκουαδόρ στο νέο σχέδιο

Αν και η εκουαδοριανή κυβέρνηση δηλώνει αντίθετη με τη συμμετοχή σε οποιαδήποτε εξωτερική σύγκρουση, καθώς και με την επέμβαση άλλων χωρών στις υποθέσεις του, το σίγουρο είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν άμεση προτεραιότητα στους χειρισμούς της κυβέρνησης Παλάσιος σε ό,τι αφορά τόσο την οικονομία όσο και τη στρατιωτική πολιτική.

Αναφορικά με την οικονομική πλευρά, το Εκουαδόρ μαζί με την Κολομβία, το Περού και τη Βολιβία συμμετέχουν στο Νόμο για Δασμολογικές Διευκολύνσεις ανάμεσα στις χώρες των Ανδεων (ATPDEA), πρόγραμμα που παρέχει δασμολογικά πλεονεκτήματα σε αυτές τις χώρες των Ανδεων, με αντάλλαγμα τη βοήθεια για τον αγώνα κατά του εμπορίου ναρκωτικών και που επιτρέπει σε τοπικές και βορειοαμερικανικές εταιρείες να εμπορεύονται με ευνοϊκούς όρους.

Επιπλέον, στο Εκουαδόρ, οι σημαντικότερες εταιρείες εξόρυξης ορυκτών είναι βορειοαμερικανικές. Αυτή είναι και η περίπτωση της βορειοαμερικανικής «Lowell Mineral Explotacion», εταιρεία που βρίσκεται εδώ και χρόνια στην περιοχή Ουόριτς, οροσειρά του Κόνδορα, μία από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον πλανήτη.

Στην περιοχή όπου βρίσκεται η εταιρεία «Lowell», που μαζί με άλλες τέσσερις επαρχίες αποτελούν την αμαζονική περιοχή νοτιοδυτικά του Εκουαδόρ, οι κάτοικοί της προχώρησαν σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, όπως πρόσφατα, τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη, όταν πορεύτηκαν μέχρι τις εγκαταστάσεις της εταιρείας και απαγόρευσαν στους εργαζόμενους σε αυτήν να συνεχίσουν τις εργασίες τους. Η άμεση απάντηση της κυβέρνησης ήταν η αποστολή αστυνομικών στην περιοχή, «ώστε να προληφθούν επεισόδια».

Ωστόσο, αυτή είναι μόνο μία περίπτωση, αφού σε αυτήν τη λατινοαμερικάνικη χώρα υπάρχουν πολλές στρατιωτικοποιημένες περιοχές, πάντα με το πρόσχημα της διατήρησης της τάξης.

Πρόσφατα, ο προοδευτικός Ραφαέλ Κορέα, υποψήφιος για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Εκουαδόρ, της συμμαχίας PAIS (Υπερήφανη και Αλληλεγγύη Πατρίδα) κατήγγειλε ως «φρικιαστική και αναίσχυντη» την πρόθεση των ΗΠΑ να επανεργοποιήσει την εκπαίδευση Εκουαδοριανών στρατιωτικών, στα πλαίσια μιας στρατηγικής που περιλαμβάνει και άλλες λατινοαμερικανικές χώρες. Η επανεργοποίηση της στρατιωτικής βοήθειας προς διάφορες λατινοαμερικανικές χώρες, όπως η Βραζιλία, το Μεξικό, η Βολιβία, το Περού, το Εκουαδόρ, η Κόστα Ρίκα, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη, που, ας σημειωθεί, αρνούνται την παροχή ασύλου σε Βορειοαμερικανούς στρατιώτες, αποφασίστηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ενώ μεταξύ των χωρών που διαμορφώνουν τον κατάλογο βρίσκονται ακόμα διάφορες αφρικανικές, ευρωπαϊκές και αγγλόφωνες χώρες της Καραϊβικής. Ο Πρόεδρος Μπους ξεκαθάρισε ότι η απόφαση «είναι πολύ σημαντική για το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ»!

Η διαδικασία εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων του Εκουαδόρ αποτελεί και μέρος της εκουαδοριανής στρατιωτικής πολιτικής. Η εν λόγω εκπαίδευση από Βορειοαμερικανούς είναι μέρος ενός προγράμματος στρατιωτικής βοήθειας, όπου θα συμπεριληφθούν και πολίτες, το οποίο όμως δεν έχει σχεδιαστεί ακόμα, όπως εξήγησε ο Ααρόν Σερινιάν, υπεύθυνος Τύπου της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κίτο, πρωτεύουσα του Εκουαδόρ.

Με αυτόν τον τρόπο, αν και υπήρξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κυβερνήσεων των Παλάσιος και Ουρίμπε, σήμερα και οι δύο κυβερνήσεις προσπαθούν να καθορίσουν τους κανόνες, ώστε το Εκουαδόρ να ακολουθήσει τα βήματα της γείτονος και μαζί να μετατραπούν σε βασικό άξονα της βορειοαμερικανικής πολιτικής στη Λατινική Αμερική.

Ολα για την επιτυχία του ακροδεξιού Νομπόα

Ξεχάστηκαν οι κατηγορίες προς τον Ουρίμπε, για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Εκουαδόρ και για την έγκριση μεταφοράς κολομβιανών στρατευμάτων σε εκουαδοριανό έδαφος. Σήμερα το στοίχημα είναι η δημιουργία συνθηκών για την επιτυχία του ακροδεξιού Αλβαρο Νομπόα στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο Νομπόα, σύμφωνα με δηλώσεις του καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας, θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να εμβαθύνουν τις επεμβατικές τους στρατηγικές, σύμβολο των οποίων είναι σήμερα η βάση στη Μάντα - κλειδί για την εναέρια αναγνώριση. Ακόμα, ο Νομπόα, σε ένδειξη πλήρους ευθυγράμμισης με την Ουάσιγκτον, διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση νίκης του θα διακόψει αμέσως τις διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα και τη Βενεζουέλα.

Στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, οι υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα στο Εκουαδόρ συμμετείχαν σε τηλεοπτικές συζητήσεις (ντιμπέιτ), όπου ο Νομπόα κατηγόρησε τον αντίπαλό του, Ραφαέλ Κορέα, ως κομμουνιστή και υπερασπιστή των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου ότι δε θεωρεί τρομοκράτες τους αντάρτες των FARC. Από την πλευρά του ο Κορέα κατήγγειλε τον Νομπόα ότι «προσπαθεί να εμπλέξει τη χώρα στη σύρραξη της αδερφής χώρας και στο "Σχέδιο Κολομβία", που χρηματοδοτεί η Ουάσιγκτον και κύριο στόχο έχει τη διάλυση των FARC» και κατέληξε: «Εμείς δε δεχόμαστε να αναμειχθούμε σε μία σύγκρουση που δεν είναι δική μας».

Αυτόν τον καιρό, στο Εκουαδόρ οι «προσδοκίες» έχουν εναποθετηθεί στην έκβαση των εκλογών, αλλά και στο αποτέλεσμα των χειρισμών μεταξύ Κολομβίας και Ηνωμένων Πολιτειών και ό,τι αυτό περιλαμβάνει (νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια καταπίεσης, που προωθούνται με τη μάσκα της οικονομικο-στρατιωτικής βοήθειας, ενώ στόχο έχουν τη λεηλασία, από κάθε άποψη, αυτής της χώρας των Ανδεων).


Γ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ