ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Παναγιώτης Τσιλιμίγκρας
Παναγιώτης Τσιλιμίγκρας
Φωτ.

Σήμερα Κυριακή 19 Νοέμβρη γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του ΜΠΑΜΠΗ ΑΡΓΥΡΙΟΥ στελέχους του ΚΚΕ, ο οποίος «έφυγε» νωρίς στα 54 χρόνια του, ξημερώματα στις 15 Οκτώβρη, μέρα των εκλογών, στις οποίες συμμετείχε ως υποψήφιος Νομαρχιακός Σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας.

Από το 1978 που οργανώθηκε στο ΚΚΕ, ως την τελευταία ώρα της ζωής του ήταν παρών στις επάλξεις. Ως στέλεχος του Κόμματος ήταν μέλος της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, ως αγωνιστής του μαζικού κινήματος - διατέλεσε πρόεδρος της ΕΛΜΕ Τρικάλων και του Συνδέσμου Επιστημόνων - ως εκπαιδευτικός στην καθημερινή μάχη για την ουσιαστική μόρφωση των παιδιών.

Σύντροφοί του, φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ προσφέρουν στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στον τάφο του, 200 ευρώ στον «Ριζοσπάστη» και 965 ευρώ στη ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ.

  • Επίσης, στη μνήμη του Μπάμπη Αργυρίου ο φίλος του Ν.Ε. προσφέρει 100 ευρώ στην ΚΟ Εκπαιδευτικών Αθήνας.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 2 χρόνια χωρίς την αγαπημένη συντρόφισσά μας ΝΙΚΗ ΜΗΤΡΟΠΙΑ. 19 Νοέμβρη 2004 «έφυγε» από κοντά μας. Υπήρξε δραστήριο στέλεχος της ΚΟΒ Νέας Σμύρνης. Η απουσία της είναι αισθητή. Μας λείπει από τους καθημερινούς αγώνες.

Θα τη θυμόμαστε πάντα.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ 130 ευρώ.

Αλεξάνδρα Θεοδωρίδου
Αλεξάνδρα Θεοδωρίδου
Οι σύντροφοί της από την ΚΟΒ Νέας Σμύρνης

* * *

Σήμερα, 19 Νοέμβρη, συμπληρώνονται 8 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου συντρόφου μου ΒΑΣΙΛΗ ΧΡΗΣΤΟΥ.

Στη μνήμη του προσφέρω 250 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η γυναίκα του Φωτούλα

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΛΕΥΤΕΡΗΣ Ιωάννου ΚΑΠΕΛΛΑΚΟΣ, ο οποίος πέθανε στις 17 Νοέμβρη 2005, γεννήθηκε στον Καρβελλά Γυθείου το 1926. Από μικρό παιδί, ο δημοκράτης δάσκαλος πατέρας του, του ενέπνευσε τα ιδεώδη της αβασίλευτης δημοκρατίας. Μαθητής Γυμνασίου στην Κατοχή, παρακολουθούσε όσους συνεργάζονταν με τους κατακτητές και αργότερα, οργανωμένος στο ΕΑΜ, με εντολή του οργάνωσε στο χωριό του Καρβελλάς, το ανταρτοχώρι και προπύργιο της Αντίστασης στη Μάνη.

Για την αντιστασιακή δράση του χωριού, τα ξημερώματα στις 6 Νοέμβρη 1945 οι Γερμανοί κύκλωσαν το χωριό, συγκέντρωσαν όσους κατοίκους βρήκαν στην πλατεία και με κατάλογο που τους είχαν δώσει συνεργάτες τους ζήτησαν 25 Καρβελλιώτες. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Λευτέρης Καπελλάκος με τον πατέρα του. Οι Γερμανοί εκτέλεσαν μερικούς και έκαψαν το χωριό και το σπίτι του. Τότε ζήτησε να καταταχτεί στον ΕΛΑΣ, αλλά επειδή ήταν μόλις 17 χρόνων δεν τον δέχτηκαν και συνέχισε την αντιστασιακή δράση του από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, της οποίας αναδείχτηκε σε στέλεχος.

Κωνσταντίνα Καρύδη
Κωνσταντίνα Καρύδη
Το Φλεβάρη του 1944 βγήκε στο βουνό και από τις γραμμές του 4ου Λόχου του Τάγματος Σφακιανού, συμμετείχε στις μάχες που έδωσε το 8ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Λακωνίας. Τραυματίστηκε στη μάχη των Ανωγίων και στη μάχη στο Πουρλιά.

Μετά την Απελευθέρωση πιάστηκε, πέρασε από κρατητήρια, βασανίστηκε, στάλθηκε στο Μακρονήσι και σε άλλα στρατόπεδα εξορίας. Εμεινε όμως πιστός ως το τέλος της ζωής του στα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Καίτη και η κόρη του Ευαγγελία προσφέρουν 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», μέσω της ΚΟ Πειραιά και 50 ευρώ στο Παράρτημα Πειραιά της ΠΕΑΕΑ του οποίου ήταν μέλος.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της συζύγου μου ΚΩΝ. Σταμούλη -ΚΑΡΥΔΟΥ ιατρού - παθολόγου, η οποία καταγόταν από το Πεύκο Καστοριάς και κατά τον Εμφύλιο βρέθηκε οικογενειακά στην άλλοτε Τσεχοσλοβακία, όπου σπούδασε. Και του ΘΩΜΑ ΣΤΑΜΟΥΛΗ εξαδέλφου της συζύγου μου, απ' το ίδιο χωριό, που και αυτός βρέθηκε την ίδια περίοδο στην Τσεχοσλοβακία, αλλά επαναπατρίστηκε για οικογενειακούς λόγους το 1958 και γνώρισε τον «καπιταλιστικό παράδεισο» στο πετσί του και γι' αυτό έγινε ένας από τους καλύτερους υπερασπιστές του σοσιαλισμού, που γνώρισε από κοντά, προσφέρω στο ΚΚΕ, στο οποίο πίστευαν και το οποίο θαύμαζαν για τους αγώνες του για μια δίκαιη κοινωνία, 200 ευρώ.

Χρόνης Δαμανάκης
Χρόνης Δαμανάκης
Αρ. Καρύδης

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από τότε που «έχασα» τον αγαπημένο σύντροφό μου ΧΡΟΝΗ ΔΑΜΑΝΑΚΗ, μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του προσφέρω στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Φανουρίου» Ιλίου.

Η γυναίκα του Ελένη Δαμανάκη

* * *

Φωτ.

Στις 24 Νοέμβρη συμπληρώνονται 3 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του και τα αδέλφια του προσφέρουν 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Ο αγαπητός και αξέχαστος φίλος μου ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΣΠΑΣ, μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος «έφυγε» από κοντά μας στις 31 Οκτώβρη 2006, υπήρξε αταλάντευτος κομμουνιστής, άνθρωπος με ήθος, εργατικότητα, σεμνός και καλοσυνάτος.

Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου στα παιδιά του, τα αδέλφια του και αντί για λουλούδια στον τάφο του προσφέρω στο ΚΚΕ, στο Κόμμα μας, 150 ευρώ, μέσω ΚΟ Αθήνας.

Γιώργος Μπακοβασίλης

* * *

Φωτ. 2

Σήμερα 19 Νοέμβρη συμπληρώνονται 19 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας, η αγαπημένη μητέρα μας ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Κορκοζίδου - ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ από τους Ανάργυρους Φλώρινας, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και του προοδευτικού κινήματος. Εφηβη στην Κατοχή, γαλουχημένη με τις προοδευτικές ιδέες εντάχθηκε πολύ νωρίς στο ΕΑΜ και το 1943 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Μετά τη Βάρκιζα και στη διάρκεια του Εμφύλιου, διώχτηκε, πέρασε από στρατοδικείο, καταδικάστηκε σε θάνατο, με το νου της πάντα στα τέσσερα ανήλικα και απροστάτευτα παιδιά της.

Ως το τέλος της ζωής της έμεινε πιστή στα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης.

Στις 6 Ιούλη 2006 «έφυγε» ο πατέρας μας ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ (Ανδρέας), αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Μαθητής Γυμνασίου οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ, αργότερα πέρασε στο ΚΚΕ και αναδείχτηκε σε γραμματέα του πυρήνα του ΚΚΕ στο χωριό του Ανάργυροι. Υπηρέτησε τη θητεία και έλαβε μέρος στον πόλεμο του '40 - '41. Με την επιστροφή του από το μέτωπο συνδέθηκε με τους κομμουνιστές του χωριού του και δούλεψε για την ανασυγκρότηση των κομματικών οργανώσεων στην περιοχή Αμύνταιου. Πιάστηκε από τους Γερμανούς και στάλθηκε σε στρατόπεδο στην Εδεσσα. Οταν αφέθηκε ελεύθερος πέρασε στην παρανομία. Το 1943 ήταν γραμματέας της Εθνικής Αλληλεγγύης Αμύνταιου με το ψευδώνυμο Αντρέας.

Χαράλαμπος Παπαδόπουλος
Χαράλαμπος Παπαδόπουλος
Μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στον Εμφύλιο, υπηρέτησε στην 18η Ταξιαρχία του Παντελή Βαϊνά, με τον βαθμό Υπολοχαγού υπεύθυνου του κρυπτογραφικού τμήματος.

Με το τέλος του Εμφύλιου, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, εργάστηκε σε εργοστάσια και αργότερα φοίτησε στο Ινστιτούτο άρδευσης και μηχανοποίησης της Αγροτικής Οικονομίας. Επί 32 χρόνια εργάστηκε ως μηχανικός τοπογράφος γεωμέτρης. Για τη συνειδητή δουλιά του δέχτηκε τιμητικές διακρίσεις. Δούλεψε επίσης στην εφημερίδα της Τασκένδης «Νέος Δρόμος».

Ως αντιπρόσωπος της ΚΟ Τασκένδης συμμετείχε στο 13ο και 14ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Ως το θάνατό του συνεργαζόταν με τον «Ριζοσπάστη», το περιοδικό της Εθνικής Αντίστασης και το Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.

Στη μνήμη της Αλεξάνδρας και του Θεόδωρου Θεοδωρίδη προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Ραφήνας, 50 ευρώ στο ΚΚΕ, 25 ευρώ στον «Ριζοσπάστη» και 25 ευρώ στο παράρτημα Ραφήνας της ΠΕΑΕΑ.

Ελένη, Θεοδώρα, Λευκοθέα, Λάζαρος και Γιούρας

* * *

Φωτ.

Στις 23 Νοέμβρη συμπληρώνονται 2 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η αγωνίστρια ΛΕΜΟΝΙΑ (Λέλα) ΜΑΥΡΙΔΟΥ μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη της, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κάτω Τούμπας 200 ευρώ και 100 ευρώ στο Παράρτημα Ανατολικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ.

Ο σύντροφός της στον αγώνα και στη ζωή

Κ. Μαυρίδης

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΡΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης στο νομό Πιερίας, προσφέρουμε 300 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

Ελπίδα Τσιλιμίγκρα

* * *

Στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ, ο οποίος πέθανε πρόσφατα, ο πατέρας του Γιάννης Ιορδανίδης προσφέρει 50 ευρώ στη ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΧΡ. ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1949 από συνεργάτες των Γερμανών, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Μεσσηνίας 150 ευρώ.

Λέλα Μαυρίδου
Λέλα Μαυρίδου
Ο αδελφός του Λεωνίδας Χρ. Χανδρινός

* * *

Ο Γιώργης Γουρνιάς από τον Αγιο Νικόλαο Κλειτορίας προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στις 23 Σεπτέμβρη 2006 έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ. Κηδεύτηκε στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης και θάφτηκε στο χωριό του Καισαριανά Πέλλας.

Ο Κυριάκος Χατζηγεωργιάδης γεννήθηκε το 1926. Ο πατέρας του Δημήτριος Χατζηγεωργιάδης, μέλος του ΚΚΕ από το 1930, στην Κατοχή πρωτοστάτησε στη συγκρότηση οργανώσεων του ΕΑΜ στην περιοχή της Εδεσσας. Ο Κυριάκος, με τον αδελφό του Λάζαρο ήταν ΕΠΟΝίτες. Πήραν μέρος σε διάφορες αποστολές και κρατούσαν τη σύνδεση με το Αρχηγείο Βερμίου και Πάικου του ΕΛΑΣ. Το Μάη του 1944 Γερμανοί εκτέλεσαν τον αδελφό του Λάζαρο 17 χρόνων έξω από το χωριό του. Τον Ιούνη του 1944 καταδικάζεται ο πατέρας του σε 8 χρόνια φυλακή και εκτοπίζεται στα Γιούρα.

Ο Κυριάκος Χατζηγεωργιάδης καταφεύγει στη Θεσσαλονίκη και συμμετέχει στους λαϊκούς και κοινωνικούς αγώνες και πρωτοστατεί στην ίδρυση οργανώσεων της ΕΔΑ στους Αμπελόκηπους, όπου ζούσε.

Μετά τη μεταπολίτευση, ως μέλος του ΚΚΕ, αναπτύσσει σημαντική δράση, για την οποία τιμήθηκε σε ειδικές εκδηλώσεις.

Από το 1981 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης και συνεχίζει να αγωνίζεται, πιστός στα ιδανικά του ως το τέλος της ζωής του, πάντα πιστός στο ΚΚΕ.

Στη μνήμη των θείων μου ΛΑΖΑΡΟΥ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑΧΟΥΝΤΗ και ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ μαχητών του ΔΣΕ 20 χρόνων, οι οποίοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Εμφύλιου, καθώς επίσης στη μνήμη των πεθερικών μου ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑΧΟΥΝΤΗ και ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, μαχητών του ΔΣΕ και μελών του ΚΚΕ, και στη μνήμη του παππού μου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΑΔΗ και του πατέρα μου ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, προσφέρω στον «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης 300 ευρώ.

Νίκη Μητροπία
Νίκη Μητροπία
Δήμητρα Χατζηγεωργιάδου - Καραγκούνη


Μπάμπης Αργυρίου
Μπάμπης Αργυρίου

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

Μαρίνος Πετρούνιας
Μαρίνος Πετρούνιας
Φωτ.

Στις 20 Νοέμβρη κλείνουν 9 μήνες από το θάνατο του συζύγου μου και αγαπημένου μας συντρόφου Μαρίνου Πετρούνια. Η συντρόφισσά του Τούλα στη μνήμη του προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Γλυφάδας, 150 ευρώ.

  • Στον Μαρίνο μας που πάντα θα θυμούμαστε με αγάπη, οι κουνιάδοι του Κούλα και Γιώργος προσφέρουν στην ΚΟΒ Γλυφάδας του ΚΚΕ 60 ευρώ.

***

Πριν 40 μέρες χάσαμε την αγαπημένη μας Μόσχα, δραστήρια αγωνίστρια και πιστή ως το τέλος στα ιδανικά του ΚΚΕ. Στη μνήμη της προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Γλυφάδας, 60 ευρώ.

Τούλα Πετρούνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ