ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση

Είμαστε αισιόδοξοι. Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Δεν ωραιοποιούμε τίποτε. Ξέρουμε ότι το έργο ανατροπής της εφαρμοζόμενης πολιτικής είναι δύσκολο. Με νέα, ποσοτικά και ποιοτικά, απαιτητικότητα, σχεδιάζουμε τη δράση μας. Ανοίγουμε νέους δρόμους επαφής, επικοινωνίας, συλλογικής δράσης
Είμαστε αισιόδοξοι. Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Δεν ωραιοποιούμε τίποτε. Ξέρουμε ότι το έργο ανατροπής της εφαρμοζόμενης πολιτικής είναι δύσκολο. Με νέα, ποσοτικά και ποιοτικά, απαιτητικότητα, σχεδιάζουμε τη δράση μας. Ανοίγουμε νέους δρόμους επαφής, επικοινωνίας, συλλογικής δράσης
Δώσαμε μια σοβαρή πολιτική εκλογική μάχη με θετικά αποτελέσματα σε πολλούς Δήμους και Νομαρχίες. Αυτή τη μάχη τη δώσαμε ενιαία σε όλη τη χώρα. Είναι μια κατάκτηση, το σημειώνουμε αυτό γιατί στο παρελθόν υπήρχαν δυσκολίες και, σε κάποιες περιπτώσεις, προβλήματα, στον ενιαίο χαρακτήρα της μάχης στο Δήμο και τη Νομαρχία.

Θέσαμε τα πολιτικά ζητήματα πιο ώριμα, πιο ολοκληρωμένα. Για το ρόλο της ΤΑ, για το περιεχόμενο και το χαρακτήρα της. Για τη δράση του μεγάλου κεφαλαίου στα πλαίσια της λειτουργίας της. Για το ρόλο του δικομματισμού, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πρωτίστως, αλλά και για το ρόλο του ΣΥΝ.

Δείξαμε ότι βασικά πολιτικά ζητήματα κρίνονταν σ' αυτές τις εκλογές. Κι ότι ήταν υποκρισία όλη η φιλολογία που αναπτυσσόταν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για «τοπικές κοινωνίες», για «ανεξάρτητους», οποίοι με «αυτοδιοικητικά κριτήρια» θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των εργαζομένων και του λαού. Παραπλανούσαν το λαό για να βάλουν στο χάρτη όσο πιο πολύ γαλαζο - πράσινο ή ροζ - πράσινο χρώμα. Ομως, όταν τους χρέωσαν σε κάποιο χρώμα, χάσανε το «ανεξάρτητος» και έγιναν ενταγμένοι, κανείς δε διαμαρτυρήθηκε.

Ηθελαν να πείσουν το λαό ότι δε γίνεται τίποτα, αφού οι υποψήφιοι του ΣΥΝ στον ένα δήμο κατάγγελναν την εφαρμοζόμενη πολιτική και στον πλαϊνό συνεργάζονταν με τους διαχειριστές της.

Σήμερα, όπως και πριν από τις εκλογές, οι συνεταίροι του δικομματισμού με τους συνοδοιπόρους τους στον ευρωμονόδρομο, συνεχίζουν την ίδια ρότα, όχι για ανατροπή, αλλά για διαχείριση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.

  • Υπογραμμίσαμε και αναδείξαμε ότι οι αλλαγές που σημειώθηκαν στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον μετέτρεψαν σε ισχυρότατο μοχλό προώθησης και εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα. Αυτά δεν ήταν πολύ εύκολο να κατανοηθούν. Κι αυτό, γιατί οι κυρίαρχες δυνάμεις επιδιώκουν να δίνουν μια διαφορετική εικόνα για την Αυτοδιοίκηση και το ρόλο της.
  • Σήμερα, μετά τις εκλογές μπορούμε να βαθύνουμε περισσότερο σ' αυτά τα ζητήματα και με πειστική επιχειρηματολογία να αποκαλύψουμε το ρόλο και το χαρακτήρα των αποφάσεων της ΤΑ. Κάθε απόφασή τους έχει συγκεκριμένες και πολύ αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή, στην εργασία της εργατικής τάξης, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας. Ηδη αρχίζουν τα Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια να συζητούν για τον Προϋπολογισμό, το Τεχνικό Πρόγραμμα σε κάθε δήμο και νομαρχία, αλλά και για την επιβολή ανταποδοτικών τελών.

Αλλά ποια έργα χρειάζονται για κάθε περιοχή; Ποιες είναι οι προτεραιότητες για τα λαϊκά στρώματα; Πόσο θα αυξηθούν τα χαράτσια στους εργαζόμενους; Τι γίνεται με τους χιλιάδες συμβασιούχους, με αυτούς που εργάζονται λίγους μήνες, λίγες βδομάδες, συχνά, χωρίς ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα και πετιούνται στο δρόμο;

  • Σ' αυτή την περίοδο εκφράστηκαν ανάγλυφα οι σχέσεις του κεφαλαίου με τους υποψήφιους και τους νυν δημάρχους και νομάρχες. Πιο ανοιχτά και, σε κάποιες περιπτώσεις, απροκάλυπτα, τα επιχειρηματικά συμφέροντα είχαν ανάλογες παρεμβάσεις. Σήμερα έχουμε νέα στοιχεία. Προσπαθούν και στηρίζουν στον ίδιο Δήμο, στην ίδια Νομαρχία όχι μόνον έναν συγκεκριμένο υποψήφιο, αλλά υποψηφίους από διαφορετικούς συνδυασμούς. Κι αυτό για να έχουν γέφυρες επικοινωνίας και με την πλειοψηφία και με τη μειοψηφία. Γι' αυτό λειτούργησαν ανάλογα ανάμεσα στον πρώτο και δεύτερο γύρο των εκλογών. Και υπάρχουν πολλοί λόγοι γι' αυτό. Παραμένουν αρκετά φιλέτα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων να διαχειριστούν. Ηδη, άρχισαν να εμφανίζονται συμφωνίες που πραγματοποιήθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο. Η δημόσια και δημοτική ακίνητη περιουσία (όση δε χαρίστηκε ακόμα) είναι τεράστια και προωθείται να «αξιοποιηθεί» για τα κέρδη του κεφαλαίου με τις Συμπράξεις Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα.

Τα έργα του «Θησέας» βάζουν σαν βασικό, απαραίτητο κριτήριο τη σύμπραξη με ιδιώτες, για να εγκριθούν.

Η ανταποδοτικότητα σε κάθε υπηρεσία της ΤΑ δημιουργεί νέες ορέξεις στο κεφάλαιο που θέλει να τις διαχειριστεί.

Η συνειδητή απαξίωση και υποβάθμιση υπηρεσιών και έργων από το κράτος και την ΤΑ, αποτελούν άλλοθι για την καταπάτηση, εκμετάλλευση ή το χάρισμα ελεύθερων χώρων στο κεφάλαιο.

Το Δ΄ ΚΠΣ θα αποτελέσει ένα μεγάλο πεδίο δράσης που θα το διαχειρίζεται Ανώνυμη Εταιρεία, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ασφαλώς σε στενή σχέση με το κεφάλαιο.

Λαϊκό κίνημα σε κάθε δήμο, κάθε νομό

Αλλά ποιες είναι οι δικές μας προτάσεις για τα απαραίτητα έργα που θα ικανοποιούν τις πραγματικές ανάγκες του λαού; Πώς θα αντιπαρατεθούν οι δυνάμεις μας στα πλαίσια του λαϊκού κινήματος σε κάθε νομό, στο δήμο, σε κάθε γειτονιά;

Βασικό ζήτημα η συνέχιση της δράσης μας για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα.

Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, Κοινωνική Ασφάλιση, δουλιά και εργασιακές σχέσεις. Ομως, υπάρχουν και τα γενικότερα. Είναι η αντισεισμική θωράκιση, τα αναγκαία έργα για την αντιπλημμυρική προστασία. Είναι η λαϊκή κατοικία και άλλες ανάγκες.

  • Χρησιμοποιούν την ΤΑ σαν μέσο για την άμβλυνση συνειδήσεων για την ενσωμάτωση των εργαζομένων στο σύστημα. Εκμεταλλεύονται την ανάγκη για δουλιά, μοιράζοντας μια θέση σε δύο, σε τρεις εργαζόμενους, με συμβάσεις δίμηνες, τετράμηνες, συμβάσεις έργου, λίγων ωρών τη βδομάδα με απλήρωτη και ανασφάλιστη δουλιά. Χρησιμοποιούν τα λεγόμενα προγράμματα, τις προμήθειες, για να «δέσουν» ανθρώπους, να δημιουργήσουν πελατεία. Προωθούν την ατομική λύση, αντιπαλεύουν τη συλλογική δράση των εργαζομένων και των νέων. Καλλιεργούν στη συνείδηση των εργαζομένων την αντίληψη να αποδεχτούν την αντιλαϊκή πολιτική που λειτουργεί εναντίον τους.

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ εκμεταλλεύονται τις συνέπειες της κρίσης για την οποία είναι υπεύθυνοι, για να κερδοσκοπούν πολιτικά και οικονομικά. Μέσα από διορισμούς, προσλήψεις, εκβιασμούς, υποσχέσεις οδηγούν στη λεηλασία συνειδήσεων και ψήφων των θυμάτων της αστικής πολιτικής.

Είχαμε μια κεντρική κατεύθυνση, αλλά δεν έγινε από αρκετό κόσμο κατανοητή. Οταν μιλούσαμε για την ανεργία, την ακρίβεια, για μόνιμη και καλά αμειβόμενη δουλιά, για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, για δημοκρατικά δικαιώματα, για έργα προς όφελος του λαού, πολλοί μας έλεγαν ότι αυτά δεν έχουν σχέση με την ΤΑ.

Είναι ανάγκη να συνεχίσουμε πιο απλά, πιο κατανοητά, με παραδείγματα, να αναδείξουμε ότι οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ θα συνεχίσουν να παίρνουν για όλα αυτά τα ζητήματα, αντιλαϊκές αποφάσεις, όπως και σήμερα αφού:

  • Ψήφισαν τη μερική απασχόληση στην ΤΑ με εισηγητή στέλεχος του ΣΥΝ.

Την εφάρμοσαν γενικότερα με τα λεγόμενα προγράμματα απασχόλησης.

  • Πήραν τους παιδικούς σταθμούς του κράτους, έβαλαν τροφεία, τους λειτουργούν με χρήματα για άλλα έργα. Απάλλαξαν το κράτος από την υποχρέωση για την κατασκευή των απαραίτητων Παιδικών Σταθμών.
  • Προσπαθούν να αποκτήσουν ρόλο στη λειτουργία των σχολείων, στο περιεχόμενο σπουδών. Θέλουν να φτιάξουν και να λειτουργήσουν πανεπιστήμια. Αντιμετωπίζουν τους σπουδαστές σαν πελάτες της αγοράς στην περιοχή τους.
  • Θέλουν ρόλο στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Πρόνοια, για να διασπάσουν τον ενιαίο χαρακτήρα που πρέπει να έχουν.
  • Αναπτύσσουν τη Δημοτική Αστυνομία σε κατεύθυνση κατασταλτικού μηχανισμού. Εφτιαξαν και λειτουργούν τους χαφιέδικους μηχανισμούς, τις επιτροπές πρόληψης της εγκληματικότητας. Ανέχτηκαν τις χαφιεδοκάμερες, τις οποίες όμως κατέβασαν οι κομμουνιστές δήμαρχοι που σήμερα σέρνονται στα δικαστήρια.
  • Θέλουν νέα μεγαλύτερη επιβάρυνση απ' αυτή που βλέπουμε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και νιώθουμε στις τσέπες μας. Θέλουν να μπορούν να βάζουν και να διαχειρίζονται τοπικούς φόρους.
  • Λένε ψέματα για δημοκρατική συμμετοχή κλπ., αφού εφαρμόζουν καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα και όχι την απλή αναλογική.
  • Υποστηρίζουν ότι θα μετράνε τη γνώμη του κόσμου με δημοψηφίσματα, αλλά κρύβουν ότι δεν επιτρέπεται να γίνουν για τα τέλη, τους φόρους και τους προϋπολογισμούς της ΤΑ, για τα οικονομικά ζητήματα που είναι η καρδιά της πολιτικής.

Εχουν συμφωνήσει στο αντιλαϊκό πλαίσιο της ΤΑ, πειθήνιο όργανο των εντολών και κατευθύνσεων της ΕΕ και μέσον για την εφαρμογή τους. Ακόμα και οι διεθνείς σχέσεις ενός Δήμου με άλλον, άλλου κράτους, πρέπει να υπακούουν σ' αυτές.

  • Ζητούμενο είναι η πλήρης αξιοποίηση των κομματικών δυνάμεων και του περίγυρου κάθε Κομματικής Οργάνωσης Βάσης. Μέχρι σήμερα η επικοινωνία μας έχει αδυναμίες, στις πολύπλευρες και με σταθερότητα σχέσεις με φίλους και οπαδούς μας. Εχουμε σωστή κεντρική κατεύθυνση, αλλά δε φτάνουμε μέχρι κάτω να συζητήσουμε, να ενημερώσουμε, να κινητοποιήσουμε. Το ερώτημα, πώς αξιοποιούμε οπαδούς και φίλους του Κόμματος, παραμένει. Καθυστερούμε στη μόνιμη, σταθερή επικοινωνία, πολιτική συζήτηση με όλο αυτόν τον κόσμο. Πολλοί έχουν αγωνιστική διάθεση. Αλλοι συμμετέχουν, άλλοι θέλουν να συμμετάσχουν σε κινητοποιήσεις. Αυτοί οι άνθρωποι δε βοηθιούνται πάντα και, κυρίως σωστά, ώστε να κάνουν το πρώτο βήμα συμμετοχής στους αγώνες. Εχουν προβλήματα και κάποια στιγμή θα επιχειρήσουν το βήμα. Ας τους παρακινήσουμε, πειστικά, στη βάση της πολιτικής μας.

Κάναμε κάποια βήματα στις συνεργασίες αυτήν την περίοδο. Το θέμα των συνεργασιών αντιμετωπίζεται στην προοπτική συσπείρωσης και κινητοποίησης δυνάμεων κάτω στη βάση. Απαιτείται, οι συνεργασίες να έχουν εσωτερική συνοχή και ιεράρχηση σε αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Εμείς φροντίζουμε ώστε, οι όποιες διαφορές, να μη δυσκολεύουν την κοινή γραμμή δράσης, να μην απειλούν ό,τι έχει κατακτηθεί, αλλά και να μη γίνονται συμβιβασμοί που αδυνατίζουν το κίνημα, να μην επιτρέπουν στον αντίπαλο να κερδίζει έδαφος, να διασπά.

Είμαστε αισιόδοξοι. Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Δεν ωραιοποιούμε τίποτε. Ξέρουμε ότι το έργο ανατροπής της εφαρμοζόμενης πολιτικής από τη ΝΔ, η οποία στηρίζεται στη βασική στρατηγική από το ΠΑΣΟΚ, είναι δύσκολο.

Με νέα, ποσοτικά και ποιοτικά, απαιτητικότητα, σχεδιάζουμε τη δράση μας. Ανοίγουμε νέους δρόμους επαφής, επικοινωνίας, συλλογικής δράσης. Εχουμε να αντιμετωπίσουμε μηχανισμούς ενσωμάτωσης, καταπίεσης, τρομοκράτησης, αντιλήψεις βολέματος, ατομικών λύσεων, πελατειακών σχέσεων. Ομως εμείς αταλάντευτα παλεύουμε για λύσεις προς όφελος των εργαζομένων, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας, με θέσεις και δράση που δεν απογοητεύουν τους εργαζόμενους, δεν τους βάζουν στο περιθώριο, αλλά στο κέντρο του αγώνα για επίλυση των κοινωνικών, οικονομικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων τους, στην πορεία συσπείρωσης ευρύτερων αντιιμπεριαλιστικών, αντιμονοπωλιακών δυνάμεων για μια άλλη πολιτική, για τη λαϊκή εξουσία. Εχουμε καλύτερες δυνατότητες. Ας τις αξιοποιήσουμε.


Του
Σπύρου ΧΑΛΒΑΤΖΗ Μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ